Vad är Displayport? – Fullständig genomgång

Displayport vad är det?
Bildkredit: CableMatters

Om du har ägt en avancerad bildskärm eller ett grafikkort under ett halvt decennium, är chansen att du har stött på den asymmetriska kontakten med den L-formade kabelhuvudet. DisplayPort är inte så vanligt eller så universellt som HDMI, men det är en av de viktigaste, för såvitt kontakter och kablar går är det mycket mer kapabelt. Men det är mer än bara en kabel. Det är en uppsättning standarder. För att få ut mesta möjliga av din dator, eller din bildskärm är det viktigt veta mer om anslutningen.

Kärnan är ett digitalt gränssnitt utformat för att leverera video och ljud via en enda kabel. På samma sätt som HDMI kan den ansluta en bildskärm till en datakälla leverera video och ljud samtidigt.

Design

DisplayPort-kontakten och kabeln, finns oftast i sin fullformat, där den har 20 stift monterade i en L-formad kontakt. Det hjälper det att sticka ut från mer enhetliga portar som HDMI, USB-A och USB-C. Också vanligt är dess mindre variant, känd som Mini DisplayPort, som ursprungligen debuterade på Apple-enheter 2008. Innan den blev ett vanligare tillskott till fristående bildskärmar, särskilt de med fokus på avancerade spel.

Det skulle vara svårt att beskriva anslutningen, utan att också adressera dess användning som en formfaktor i andra tekniker. Det är det som gör det möjligt för andra protokoll, som Intels Thunderbolt-teknik, att använda DisplayPort-formfaktor för att leverera data och video över en annan kabel. När det gäller Thunderbolt 3 fungerar DisplayPort version 1.2 (mer om det nedan).

Medan kontakter som HDMI ofta finns på vanliga spelkonsoler, TV-apparater, bildskärmar och grafikkort, är denna anslutning vanligare i avancerade enheter. Det syns ofta i spelmonitorer eller dyra grafikkort, som Nvidias RTX 2000 GPU: er eller AMD: s RX 5700 Navi-kort.

Du kanske även är intresserad av:

Hur fungerar DisplayPort?

På grundnivå fungerar DisplayPort precis som alla andra ljud- och videodataanslutningar. Du ansluter ena änden av kabeln till din enhet, vare sig det är en bärbar dator, stationär dator eller externt grafikkort och den andra till din skärm. Enheterna kan upptäcka varandra och konfigurera saker automatiskt. Men du kan behöva använda en fjärrkontroll eller kontrollerna på din bildskärm för att manuellt välja ingången. Det är också möjligt att du måste ställa in rätt upplösning och uppdateringsfrekvens manuellt för din skärm(ar).

När du väl har gjort det bör det fungera bra.

Om du vill veta hur tekniken fungerar på en mer djupgående nivå så använder den paketerad dataöverföring på liknande sätt som Ethernet-kablar och PCI-Express-portar på moderkortet. Det kan sända så kallade mikropaket med data, som bäddar in en klocksignal i dem. Vilket ger en mer effektiv dataöverföringsström som i sin tur kan stödja högre upplösningar och uppdateringshastigheter.

Detta är en stor fördel jämfört med mer traditionella skärmstandarder och teknologier som VGA, DVI och till och med HDMI. Det, och den mer öppna, utbyggbara karaktären, gör att den kan läggas till och upprepas över tid. Detta gör den utan tvekan till en av de viktigaste visningsteknikerna under det senaste decenniet.

Se också: De 5 bästa TV för PS5

Vad används DisplayPort till?

Den vanligaste användningen av DisplayPort är inom konsumentteknik. Standarden ingår också i vissa USB-C-portar och i varje Thunderbolt-kontakt. I synnerhet den senaste generationen Thunderbolt 3, som finns i överflöd på Apple-produkter. Ett enkelt sätt att förstå hur detta fungerar är att även om USB-C och Thunderbolt 3 använder en annan kontakt än DisplayPort. Detta är bra nyheter för ägare av nyare bärbara datorer som bara innehåller några få USB-C-portar. Eftersom de fortfarande kan anslutas till DisplayPort och andra skärmar med ett antal USB-C-skärmadaptrar eller Thunderbolt 3-adaptrar.

Även om det blir vanligare när tekniken blir bättre, finns anslutningen oftare i avancerade enheter som kräver den typ av bandbredd och funktioner som den erbjuder över mer vanliga tekniker som HDMI. Det betyder vanligtvis avancerade spelenheter och hårdvara. Gamers behöver inte nödvändigtvis använda den porten. Men om inte deras bildskärm eller TV också stöder den senaste HDMI 2.1 standarden, är DisplayPort effektivt obligatoriskt. Eftersom den enda tekniken stöder både höga upplösningar och höga uppdateringshastigheter samtidigt (mer om det nedan) .

Tekniken fungerar för både externa och interna skärmanslutningar, och det är därför den också fungerar som länken mellan många digitala TV-system-on-chip-styrenheter och deras timingpaneler för bildskärmar, med hjälp av iDP-teknik.

Varför ska man använda DisplayPort?

DisplayPort har ett antal fördelar ur tillverkningssynpunkt. Allt från större bandbredd till expansiva funktionsuppsättningar, till större integration med nya portar och standarder som Thunderbolt. Ur konsumenternas perspektiv är dock de största fördelarna med stöd för högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser, ofta samtidigt.

Där vanliga HDMI-anslutningar som 2.0-standarden kan stödja upp till 5K-upplösning vid 30 Hz och 4K-upplösning vid 60Hz. DisplayPort 1.4 stödjer dubbla uppdateringshastigheter vid samma upplösning och stöder 8K-upplösning vid upp till 30Hz. Den senaste generationen av tekniken, DisplayPort 2.0, ökar hastigheterna ytterligare.

DisplayPort 2.0 stödjer till exempel dessa konfigurationer:

En 16K (15360 × 8640) skärm60 Hz
Två 8K (7680 × 4320) skärmar 120 Hz
Tre 10K (10240 × 4320) skärmar60 Hz

Ett ännu enklare svar på varför du använder det är dock att din bildskärm eller grafikkort kräver det. Chansen är stor att båda kommer att ha ett alternativ som HDMI eller DVI inbyggt. Men om du har ett virtual reality-headset eller en sekundär skärm som redan använder den tekniken kan DisplayPort vara allt som är kvar för dig.

Om du inte har anslutningen

Lyckligtvis, även om du inte har DisplayPort-kontakten på bildskärmen, finns det gott om alternativ för omvandlare och adapter du kan använda. Du hittar adaptrar för att ansluta till HDMI-, DVI-, VGA- och Mini DisplayPort-skärmar. Det blir lite komplicerat eftersom vissa är ”aktiva” medan andra är ”passiva”. På teknisk nivå behöver du en aktiv adapter om din datakälla, till exempel ditt grafikkort, inte stöder DisplayPort-dubbla läge eller DP ++. De flesta moderna grafikkort gör det bara att dubbelkolla dina innan du köper en adapter.

För de flesta användare är dock den enda verkliga skillnaden storlek och pris. Aktiva omvandlare tenderar att vara större och dyrare eftersom de innehåller ytterligare signalbehandlingschips i adapter, där passiva adaptrar använder DP ++ för att göra det tunga för dem och är mer enbart en fysisk gränssnittsomvandlare. Aktiva adaptrar är nödvändiga för en Eyefinity-inställning med flera skärmar där du konverterar till mer än två skärmar.

Hur många Hz stöder den?

När vi diskuterar Hz eller Hertz, i förhållande till DisplayPort, hänvisar vi verkligen till den typ av skärmuppdateringsfrekvenser som det stöder. I vid bemärkelse stöder DisplayPort nästan alla vanliga upplösningar som du kanske bryr dig om, från 30Hz, upp till 240Hz. Men när det gäller din specifika maskinvara beror hur många Hz DisplayPort-stöd egentligen på hur många bildskärmar du kör, vilken upplösning de är inställda på och vilken version av DisplayPort-kontakt du kör dem av.

DisplayPort 1.4 är den vanligaste som finns på vanliga spelmonitorer och grafikkort. Den stöder samma uppdateringshastigheter och upplösningar som DisplayPort 1.3 (utan komprimering) och kan hantera 4K vid upp till 120Hz, två 4K-skärmar vid 60Hz och upp till fyra skärmar vid 2560 x 1600 vid 60Hz. Med Display Stream Compression (DSC) erbjuder den samma upplösning och uppdateringsfrekvensstöd, men med förbättrat färgstöd. Varje DisplayPort-version sedan 1.2 har kunnat erbjuda 240Hz med 1080p-upplösning.

DisplayPort 2.0-standarden blev tillkännagavs av dess styrande organ, VESA, i mitten av 2019, men när stöd för bildskärmar, bärbara datorer och grafikkort börjar visas kommer de att erbjuda högre uppdateringshastigheter och upplösningar än vad som helst där ute. Det kommer att ge stöd för två 4K-skärmar som körs upp till 144Hz samtidigt, eller en enda 16K-skärm med HDR-aktiverad (med DSC-komprimering).

Kabeln för alla

DisplayPort-teknik fungerar vanligtvis som en mer premiumanslutningstyp till HDMI: s vanliga lösning. Men även när den konkurrerande kabelstandarden blir utvecklad är DisplayPort fortfarande steg framåt i både upplösnings- och uppdateringsfrekvensstöd samt funktioner.

Eftersom DisplayPort blir allt effektivare och bättre integrerad med andra tekniker som Thunderbolt och USB-C, kan det mycket väl bli den dominerande skärmteknologinormen under kommande år. Åtminstone är det en standard som du vet inte kommer att hålla tillbaka vad du vill göra på dina kompatibla enheter.

Var kan jag köpa DisplayPort-kablar?

Om du letar efter att köpa en kabel har Kjell och Company utmärkta alternativ:

Klicka här för att komma vidare till deras officiella hemsida.

1 svar på ”Vad är Displayport? – Fullständig genomgång”

Lämna en kommentar