Nya Apple TV 4K skillnad vs gamla Apple TV 4K

Nya Apple TV 4K skillnad. Det är Apple TV vs. Apple TV i en kamp (primärt om den gamla fjärrkontrollen).

Nya Apple TV 4K skillnad

Apple har presenterat en ny Apple TV 4K 2021 som erbjuder en massa uppgraderingar. Det finns ett snabbare A12 Bionic-chip inuti, stöd för snabbare bildhastigheter när du tittar på HDR-innehåll och ett mycket smart färgkalibreringsläge som fungerar med din iPhone.

Det finns en hel del förändringar här. inklusive stöd för HDMI 2.1 och (slutligen) en ny Siri-fjärrkontroll. Den nya Apple TV kommer att vara tillgänglig för beställning den 30 april 2021.

Här är de största skillnaderna mellan den nya och gamla Apple TV 4K.

Nya Apple TV 4K: Pris

Det finns två modeller tillgängliga av den nya Apple TV 4K, som det var med den senaste generationens modell. 32 GB-versionen kostar 1 995 kr och 64 GB-versionen kostar 2 195 kr.

179 och 64 GB är $ 199. Du får tillgång till Apple TV + i ett år med den nya modellen, så att du kan se säsong 2 av Ted Lasso, som Apple också meddelade kom i juni.

Köp 64 GB versionen på NetOnNet som är 100 kr billigare!

Prestanda skillnader

Apple har uppgraderat CPU i den nya Apple TV till A12 Bionic, medan den tidigare modellen använde A10X. Detta ger den nya modellen mycket mer hästkrafter, vilket skulle ge en bättre upplevelse för alla som spelar spel på sin Apple TV. Men det är inte allt som detta chip möjliggör …

Bildkredit: Apple

Nya Apple TV 4K vs gamla Apple TV 4K: Hög bildhastighet

Rubrikfunktionen här är ökningen av den maximala bildfrekvensen som stöds. Tidigare stödde den HDR (Dolby Vision) -video med 30 fps (bilder per sekund). Detta har nu ökats till 60 bilder per sekund.

Det finns mycket möjlig spänning här. Att lägga till stöd för HDR-video vid 60 fps innebär att vem som helst med en iPhone 12 kan använda sitt Dolby Vision-stöd vid 4K / 60 och strömma till lådan i bästa möjliga kvalitet.

Det öppnar också Apple TV för ännu fler streamingalternativ. Medan filmer inte brukar använda höga bildhastigheter, gör TV-program ibland, vilket är viktigt när det gäller sport. I teorin, om din favoritsportsändning har en Apple TV-app kan du se spel i HDR och med höga bildhastigheter i framtiden.

HDMI 2.1

Den ursprungliga Apple TV 4K hade en HDMI 2.0-anslutning, och den har nu uppgraderats till HDMI 2.1. Detta medför potentialen för mycket högre datahastigheter, från 18 gbps (gigabit per sekund) till 48 gbps.

Apple stöder inte 8K-video, och det finns verkligen inte i specifikationerna. Men den nya Apple TV verkar ha hårdvara som kan stödja video med högre upplösning. Den enda frågan skulle vara om processorn kunde stödja avkodning 8K någon gång.

Vad HDMI 2.1 säkerställer är att kvaliteten på strömmad video i teorin kan vara mycket högre. Apple TV och iTunes 4K-innehåll ser redan ganska bra ut. Men kanske ser vi ännu bättre videokvalitet i framtiden.

Se också:

  1. Kan man slå Netflix? Bästa streamingtjänsterna 2021
  2. Hur man tittar på Netflix med ExpressVPN
  3. Så här byter du region på Netflix: åtkomst till blockerat Netflix-innehåll var som helst

Ny Apple TV 4K vs gammal Apple TV 4K: iPhone-kalibrering

En av de viktigaste nya Apple TV 4K-funktionerna använder färgsensorn på din iPhone i kombination med Apple TV 4K för att kalibrera rutan för att förbättra din TV-bild. Det här kan vara fantastiskt för att få ut det absolut bästa av din TV utan att du behöver kalibrera den professionellt.

Detta system använder Apple TV: s bildbehandling för att kompensera för din TVs bildprofil. Även om TV-kalibrering utan tvekan kan ge fantastiska resultat är det dyrt att ha utfört av en professionell, och det här är ett riktigt snyggt sätt att förbättra saker gratis. Det vill säga så länge du har både en ny iPhone och en ny Apple TV.

Uppdatering: efter att vi publicerade den här berättelsen avslöjades att den här funktionen också fungerar på den äldre 4K Apple TV, när den har uppdaterats till tvOS 14.5. Du behöver en iPhone som kör iOS 14.5 och med Face ID för att använda kalibreringsläget.

Ny Apple TV 4K: Siri-fjärrkontroll

Bildkredit: Apple

Om du har använt den gamla Apple TV 4K kommer du att bli nöjd med den nya fjärrkontrollen. Pekytan är borta – den har nu ersatts med en pekplatta. Detta borde ge ägarna mycket mer kontroll över sin navigering och kommer sannolikt att bli en enorm förbättring.

Den nya fjärrkontrollen använder Bluetooth 5.0, ett steg upp från den tidigare modellens Bluetooth 4.0. Den nyare fjärrkontrollen ska vara längre laddad än den gamla tack vare lägre strömförbrukning. Det finns fortfarande en infraröd styrenhet som låter dig ändra volymen i stort sett alla TV-, soundbar- eller AV-system.

Den nya fjärrkontrollen ersätter ”menyknappen” med en enkel “baksymbol”. Funktionaliteten har inte ändrats här, så långt vi kan säga, men den nya märkningen är mer meningsfull eftersom knappen alltid har gått tillbaka snarare än till huvudmenyn. För att komma hem, använd TV-ikonknappen.

Också användbart är det nya pekhjulet, som ger vågor av iPod nostalgi. Att köra fingret över den pekplatta klickplattan hjälper dig att skanna igenom dina program smidigt på ett sätt som var knepigt med den gamla fjärrkontrollen.

De nya specifikationerna nämner inte inkluderingen av accelerometern och treaxlig gyro. Vi måste testa den nya Apple TV för att berätta om den funktionen kvarstår. Laddning hanteras fortfarande av en blixtkabel och en ingår i lådan.

Slutsats och framtid

Slutsatsen förblir att den nya Apple TV:n är en premium-streaming-enhet, men du får nu mer för pengarna med bättre prestanda, högre HDR-bildhastigheter och den nya Siri-fjärrkontrollen. För vår klicka fullständiga recension se: Apple TV 4K Generation 2 – Köp eller inte?

Se också:

Den här artikeln är delvis baserad på tom’s guide.


5 svar på ”Nya Apple TV 4K skillnad vs gamla Apple TV 4K”

Lämna en kommentar