Överför VHS till dator – Den fullständiga Guiden!

Överför VHS till dator. De bästa sätten att digitalt överföra alla dina gamla analoga VHS videor.

Överför VHS till dator
Överför VHS till dator

Äger du fortfarande på en låda med VHS-band i din källare? Här får du reda på hur du överför dessa minnen till din dator så att du kan lagra dem i en digital låda istället!

Om du vill låta ett proffs göra det åt dig du kan använda en onlinetjänst som Transferit. Detta är ju definitivt den mest smärtfria metoden för att göra detta, men det är inte perfekt.

Bortsett från priset är nackdelen med att använda den här metoden att du inte har så mycket kontroll över format och lagringsalternativ. Du kanske har blivit av med dessa band, men då måste du ta reda på vad du ska göra med högen av DVD-skivor du har fått tillbaka. Eller hur man laddar ner det digitala innehållet från molnbaserade tjänster.

Gör det själv metoden – Överför VHS till dator

Om du hellre vill ha mer kontroll över processen, måste du fortfarande spendera pengar.

Vad du behöver

  1. Det första du behöver göra är att få den gamla VHS-spelaren ur förrådet. Om du blev av med den för flera år sedan kan du köpa en begagnad online. (På Blocket, Tradera eller eBay kostar en begagnad ungefär 500 kr).
  2. Därefter behöver du en analog omvandlare för din Mac eller PC. Det finns också flera alternativ att välja mellan i olika prisklasser online eller i de flesta elektroniska butiker. I den här artikeln använde vi Elgatos Video Capture Digitaliser.

Du behöver en Mac eller PC med en DVD-enhet för att installera programvaran. Om du använder en nyare bärbar dator kan du behöva köpa antingen en separat DVD-bilaga eller en omvandlare som erbjuder ett online-nedladdningsalternativ för programvaran.

Om du planerar att digitalisera en hel del bilder, bör du också överväga att överföra det till en extern hårddisk för att inte maximera det inbyggda lagringsutrymmet på din dator.

Ställ in allt

Börja med att ansluta allt ordentligt. Den analoga omvandlarens USB-sida går in i datorn och de tre kontakterna går in i VHS-spelaren.

Se bara till att ansluta dem till utmatningsalternativet och matcha färgerna. Du kan behöva en adapter som medföljer omvandlaren.

Installera den nödvändiga programvaran som medföljde omvandlaren. I vårt fall är det enheten och redigeringsprogrammet.

Damma bort det gamla VHS-bandet och lägg det i spelaren. Detta gäller endast hemmafilmer och inte någon bootlegged version av en upphovsrättsskyddad film som kan ge dig problem.

Pausa videon på spelaren och justera inspelningsinställningarna och målmappen på din dator med det program du just installerat. De bästa filformaten att lagra video i är: .MPG, .MOV eller .MP4.

När du har gjort dessa justeringar köar du upp VHS-bandet till den del du vill överföra. Chansen är stor att inte hela din video är värt att spara.

Dags att digitalisera! – Överför VHS till dator

Om du kan se videon som spelas upp på din dator, tryck på inspelningsalternativet på skärmen och rulla bandet på VHS-spelaren. Låt det spela så länge du vill att klippet ska vara. Allt du gör inom spelaren (snabbspola framåt, pausa, spola tillbaka) kommer också att fångas på den digitala versionen av ditt klipp.

När du är klar med inspelningen märker du ditt klipp och skickar det till den mapp du har valt.

Se också: Hur man konverterar VHS till DVD, Blu-ray eller digital

Lagringsalternativ

När du har sparat kan du välja att behålla filen på din dator eller lägga den på ett USB.

Eller så kan du ladda upp den till en molnbaserad lagringstjänst för enkel åtkomst från vilken enhet som helst. Google Drive ger dig upp till 15 GB gratis lagringsutrymme och tar sedan ut en månadsavgift för större belopp, Apples iCloud-tjänst ger 5 GB gratis.

Och om du inte har ett Google- eller iCloud-konto kan du använda Dropbox för en liknande månadsavgift.

Redigering och delning

Om du känner dig riktigt äventyrlig kan du till och med kombinera alla dina bilder till en hemfilm med ett redigeringsprogram som iMovie (för Mac) eller MovieMaker (för Windows) eller till och med programvaran som medföljde din analoga omvandlare.

Redo att bli offentlig med dina tidigare minnen? Ladda upp din skapelse till YouTube och dela sedan länken med dina vänner och familj.

Se också:


Kategorier TV

2 svar på ”Överför VHS till dator – Den fullständiga Guiden!”

Lämna en kommentar