När vänder börsen?

När kommer börsen att börja gå upp igen?

  • Det finns data tyder på att aktier redan har börjat återhämta sig, per den 18 november 2022, men beroende på hur kall vintern kommer att bli, samt kriget i Ukraina, kan det bli svajigt fram till mars 2023.
  • Inflationen gick faktiskt ner några ynka tiondelar (0,4) vid SCB’s senaste mätning.
  • Investerare måste dock undvika att köpa in för tidigt med allt de har, man bör istället använda DCA.

Svenska aktiemarknaden är inte så lik den Amerikanska

när vänder börsen

Även om Sveriges ekonomi påverkas hårt utav hur den amerikanska centralbanken agerar, betyder det inte riktigt att börserna ser likadana ut eller att värderingen av bolagen påminner om varandra.

I Sverige så har vi bara haft en antal bolag som faktiskt har haft hissnande bolagsvärderingar, gentemot deras vinster eller framtida vinster.

I USA däremot har andelen ”uppblåsta” bolag varit standarden många gånger. Där ”Tech” haft stor betydelse för 2020 och 2021 stora uppgång, men nu 2022s stora nedgång.

Lärdomen med det hela är att många aktier på NYSE i USA var övervärderade sett till P/E, P/S, kapitalets omsättningshastighet, eget kapital per aktie, ja listan är lång…

Dessa aktier kommer nu ner till dess verkliga värde kan man uttrycka det som. Detta är i min åsikt en korrigering som behövdes.

Svenska bolag

Situationen i Sverige är inte detsamma skulle jag argumentera för. Bolagsvärderingarna har varit mycket mer realistiska här. Nedgången beror mer på att elpriset har verkligen stramat åt köpkraft och ökat produktionskostnaden för alla, kriget i Ukraina är också ett stort orosmoln och flera företag som har något anknytning till Ryssland har så klart blivit negativt påverkade.

Dessa saker ger en negativ framtidsutsikt, men på längre sikt kan värderingen ha varit rimlig och då aktier generellt sätt har gått ner allihopa, sedan Februari 2022, kan jag tycka att vissa aktier faktiskt är rätt billiga.

Det är en fråga om hur länge kriget, el krisen pågår och självklart hur mycket Riksbanken måste höja räntan för att hålla nere inflationen som egentligen är ett resultat på el kris, kriget och post-covid eftersläp.

När vänder börsen då?

Ska man köpa aktier nu frågar en del och svaret måste nog vara att om alla nyckeltal skulle vara bra i ett läge utan krig etc, så bör det tyda på att du får mycket värde för pengarna. Det svåra med aktier är att hålla de under en längre tid. Hade du hållit dina aktier istället för att sälja de vid paniken mars 2020 hade de ju varit värda mer nu till exempel. Frågan är bara hur länge kriget kommer att pågå. ifall du frågar mig.

Hur har det sett ut med tidigare björnmarknader?

Förklaringarna till stora marknadsnedgångar är vanligtvis lättare att få fram i efterhand. Vi ska titta lite på några exempel på senare tids börskrascher.

I början av 2000 började en utökad björnmarknad som fortsatte till början av 2003, i hälarna på en långvarig tjurmarknad. Den mest anmärkningsvärda drivkraften bakom detta betydande bakslag för aktiekurserna var när Tech-bubblan sprack, eftersom investerare slutade köpa aktier i företag som hade liten eller ingen inkomst alls.

Björnmarknaden 2007 till 2009 drevs till stor del av en kollaps i bostadspriserna. Alltför många fastighetsägare var högt belånade och inte kapabla att upprätthålla de inteckningar de fick. Denna lätta kreditmiljö skapade problem i hela det finansiella systemet som krävde betydande statliga ingripanden.

I februari och mars 2020 började investerare precis komma till rätta med verkligheten av covid-19-pandemin. Oron för de okända konsekvenserna för ekonomin från social distansering och reserestriktioner fick investerare att tillfälligt tappa förtroendet för aktier. Den nedgången var kortvarig, och de som förblev investerade i aktier blomstrade under stora delar av 2020 och under hela 2021.

Se även: Bästa sättet att skydda sig vid Börskrasch!


Lämna en kommentar