Hur man konverterar VHS till DVD, Blu-ray eller Digital

Dina videokassettband har en begränsad livslängd, VHS till DVD hjälper dig där. Därför gör vi vårt bästa för att fånga de mest värdefulla ögonblicken, från födseln till examen, via foto och video. När det gäller åldrande är gamla foton ganska lätta att digitalisera. Skanna, ladda upp och lagra på din dator, USB eller på molnet. Å andra sidan kan digitalisering av gammal video vara lite mer utmanande, åtminstone när det gäller bilder som tagits på det helt döda mediumet Video Home System, även kallat VHS.

vhs till dvd

Formatet var aldrig avsett att vara för evigt och blev sämre med tiden. Om dina dyrbara hemvideor lyckades överleva hittills kanske du vill rädda filmen innan tiden tar slut. Att konvertera slitna videor blir aldrig felfritt – den minsta lilla hack kan avbryta överföringssignalen. Men det är fullt möjligt att på en blygsam budget med några grundläggande verktyg kunna konvertera dina favorit VHS filmer!

Nedan visar vi dig hur du sparar dina ögonblick digitalt i flera format, inklusive DVD, Blu-ray eller digital fil. Om du bara är för upptagen har vi också en lista över de olika VHS-omvandlingstjänsterna. Inklusive prissättning, för att hjälpa dig att bevara den 20-åriga filmen av dig som borgerar på din första cykel. Om inte för dig, gör det för eftertidens skull.

Ansvarsfriskrivning: Det är olagligt att producera kopior av kommersiella filmer och upphovsrättsskyddat innehåll. Dock finns inga begränsningar för kopiering av hemvideor.

Det finns alternativt ett par bra webbplatser som erbjuder samma tjänst till ett överkomligt pris om du känner dig bekväm att skicka VHS-banden till de.

Använda en VHS-DVD-kombination eller separat videobandspelare och DVD-brännare

Om du har massor av videor att överföra kan du själv ta jobbet för att spara lite pengar. Det bästa sättet att konvertera på egen hand är med en VHS-DVD-kombinationsspelare / -inspelare. Idag är dessa föråldrade och kan vara svåra att hitta. Du kan hitta dinosauriemodeller online om du ser tillräckligt hårt ut.

Du kan också köpa de saker du behöver bitvis. Om du inte redan har en videobandspelare kanske du kan hitta en online för cirka 700 – 1 000 kr. Men det är inte den enklaste uppgiften. Du kan försöka titta på Amazon (de flesta alternativen kommer att finnas begagnat), men du kan behöva tillgripa eBay, blocket eller tradera. Vi rekommenderar försiktighet om du går dessa rutter. Se alltid till att din säljare har höga recensionspoäng innan då köper något. Då behöver du en fristående DVD-inspelare, vilket också kan vara en utmaning att hitta idag. Att säkra en kommer sannolikt att kräva samma metoder som vi tog upp ovan.

När du har fått varorna kan du ansluta DVD-spelaren till videobandspelaren genom att ansluta en RCA-ljud- / videokabel från videobandspelarens RCA-utgång till DVD-spelarens RCA-ingång. På vissa modeller kan du behöva en RCA-till-HDMI-omvandlare för att ansluta de två. Det här är i princip samma process som du måste använda med en äldre videokamera som använder band – anslut bara kamerans utgång till DVD-inspelaren via RCA-kabeln eller, om det behövs, RCA-till-HDMI-omvandlaren som vi just nämnde. Med en combo-spelare är det givetvis enklare.

På Kjell och Company finns sådana konverterare:

Överföring

Nästa är överföringsprocessen. Poppa in ett band i videobandspelaren och en tom DVD + R eller DVD + RW (vissa enheter accepterar bara ett av dessa format, så dubbelkontrollera det) i DVD-spelaren och börja sedan överföringen. Metoden skiljer sig mellan modellerna, men den ska vara relativt enkel. Du kan behöva följa tillverkarens instruktioner. De flesta manualer kan man hitta genom en Google-sökning om dina komponenter inte medföljer dem.

Ett tips: Det är alltid smart att rengöra din utrustning och de band du ska överföra. Effekten av olika rengöringsmetoder är en tvist, men det enklaste sättet är att öppna kassetten som är innesluten och försiktigt avlägsna synligt damm eller smuts med en mjuk trasa eller bomullspinne. Du kan också överväga att rengöra videobandspelarens huvuden med en VHS-huvudrengörare.


Läs även om:


Överför till DVD, Blu-ray eller digital fil på Windows och Mac

Denna process är mer involverad och kräver några ytterligare material, men den har sina fördelar. Specifikt kommer du att kunna överföra dina band direkt från en videobandspelare till digitala filer i motsats till ett annat fysiskt format, så att du kan bevara dem på en hårddisk eller till och med i molnet. Du kan sedan kopiera och spara filerna var du vill och överföra dem till DVD-skivor eller Blu-ray-filmer.

Förutsatt att du redan har en videobandspelare är det första steget att köpa en digital-till-analog-omvandlare om du inte har tillgång till en. Det finns många modeller där ute, men modeller som Plexgear Moviesaver 700 är gjorda specifikt med tanke på VHS-överföring.

Rippa

När du har en, ansluter du den digital-till-analoga adaptern till din dator och din videobandspelare eller kamera. De flesta adaptrar levereras med programvara som går igenom hela överföringsprocessen, inklusive att importera de resulterande filmerna till en mer omfattande videoredigerare eller bränna direkt till DVD. Se installationsskivan, bruksanvisningen eller tillverkarens webbplats för mer information om installation av programvaran och nedladdning av nödvändiga drivrutiner.

Som med den tidigare metoden föreslår vi att du tittar på bandet och videobandspelaren för att se till att alla är rena. Partiklar på bandet kan orsaka fläckar i videon under överföringen, medan smutsiga huvuden kan förstöra hela projektet.

Nu för huvudevenemanget. Sätt i bandet i din videobandspelare och en tom DVD eller Blu-ray i din dator (eller extern spelare / brännare). De exakta stegen för konvertering varierar beroende på vilken enhet och vilken programvara du använder för videoinspelning. Inspelning och digitalisering kommer att ske i realtid, vilket innebär att du måste noggrant sitta i hela filmen (eller göra något annat en stund) innan du kan avsluta projektet. När det väl är klart kommer innehållet emellertid att förbli bevarat i digitalt format.

Bränna VHS till DVD

Vid det här laget, om allt du ville ha den digitala filen, är du klar; du kan redigera, flytta och namnge filen som du vill. Om du planerar att bränna filen till en DVD eller Blu-ray har du självklart ett steg kvar. De flesta konverteringsprogramvaror har ett alternativ för att bränna en DVD eller Blu-ray när överföringen av filmen är klar.

Om inte, leta reda på den resulterande filen på din dator och öppna den i iMovie, Windows Movie Maker, VLC eller ett liknande program som kan bränna dina bilder till DVD. (Du kan också använda dessa program för att redigera längden på dina videor.) Brännprocessen varierar beroende på vilken programvara du väljer, så se instruktionerna för ytterligare förtydligande.

Du har det alternativa alternativet att använda ett direkt digitalt konverteringsverktyg som kopierar VHS-innehållet till ett microSD-kort som du sedan kan infoga i valfri enhet för visning. Var dock medveten – du kan behöva extra kablar och ett större SD-kort (prova 64 GB).

VHS till Blu-ray

För att konvertera VHS till Blu-ray med en dator behöver du en dator med en skrivbar Blu-ray-enhet och lämplig programvara från tredje part. Du behöver en extern enhet om din dator inte har en inbyggd enhet. När det gäller programvaran rekommenderar vi det budgetvänliga (gratis), om än föråldrade, programmet ImgBurn för Windows-användare. Om du vill betala för ett bättre och modernare alternativ rekommenderar vi antingen Opencloner eller BurnAware. Leawo Blu-ray Creator är det bästa och mest användarvänliga alternativet för Mac-datorer.

Vi rekommenderar att du begränsar VHS eller andra bandkonverteringar till filmer med sentimentalt värde eftersom det är komplicerat och inte förbättrar grafikens kvalitet. Omvandling av VHS till Blu-ray påverkar inte bildkvaliteten, så tittarupplevelsen kommer fortfarande att vara relativt dålig. Observera att Blu-ray-spelare och författare vanligtvis också fungerar för DVD-skivor, så du behöver vanligtvis inte separat maskinvara för det.

Om du inte vill köpa från Amazon så har Kjell och Company en adapter med:

3 svar på ”Hur man konverterar VHS till DVD, Blu-ray eller Digital”

Lämna en kommentar