Vad är Dolby Vision? Det dynamiska HDR-formatet!

Dolby Vision. Av alla nya TV-teknologier som har framkommit under de senaste åren kan man säga att ingen har haft så stor inverkan på den övergripande bildkvaliteten som HDR.

Dolby Vision
Bildkredit: Digital Trends

När det är korrekt implementerad kan HDR göra stor skillnad i bildkvalitet. Vi tycker att det har varit mer effektfullt än övergången från Full HD (1080p) till 4K Ultra HD. Eller till och med 8K-upplösning. Men inte alla HDR är lika. I själva verket är HDR en heltäckande term som refererar till flera distinkta och konkurrenskraftiga tekniker. Dolby Labs har gjort ett bra jobb med att marknadsföra Dolby Vision som sin egen plattform. Därför känner många konsumenter är inte ens till om att det är ett HDR-format. Det borde inte vara en överraskning. TV-apparater som har tekniken har ofta märkningen ”4K HDR TV med Dolby Vision”. Vilket gör att det verkar som om de två termerna inte är relaterade.

Att lägga till bränsle i ”branding”:en är att HDR-formatet nu är tillgängligt i nya iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max, vilket kan nå ut till en mycket större publik. Men vad är det? Hur skiljer det sig från andra HDR-format? Och ännu viktigare, hur kan du få det hemma? Vi har alla svar här.


Du kanske även är intresserad utav:


Vad är HDR?

Dolby vision tv
Bildkredit: Sony

Låt oss snabbt sammanfatta HDR i allmänhet. High Dynamic Range är en teknik som låter filmskapare och innehållsskapare producera videor med ökad ljusstyrka, större färgnoggrannhet och bättre kontrast än vad som tidigare var möjligt. Medan HDR ofta används i högkvalitativa teatrar har det också blivit alltmer populärt att se det i de nya TV-modellerna. När HDR-innehåll blir uppspelat på en högkvalitativ HDR-kompatibel TV kan du se det direkt. Ökningen av den totala bildkvaliteten är dramatisk och ger en touch av filmkvalitet på den lilla skärmen.

Det finns fem stora HDR-format att diskutera för hemmabruk: Två statiska format och tre dynamiska format. De två statiska formaten är HDR10, den version som alla HDR-kompatibla TV-apparater stöder, och HLG, en version avsedd för sändningsapplikationer. Statisk betyder i det här fallet att den information som är behövd för att visa HDR-innehåll bestäms en gång baserat på hela filmen eller TV-programmet. När videon börjar spelas ändras inte informationen.

De tre dynamiska formaten inkluderar Advanced HDR från Technicolor och två mycket mer kända format för hemmet. HDR10 +, ett licensfritt format som delvis utvecklats av Samsung och Dolby Labs. Till skillnad från statiska format kan dynamiska format anpassas när du tittar. Vilket förstärker eller minskar HDR-element baserat på varje scen, ner till en detaljnivå för bild. Det krävs mycket mer data för att göra HDR på detta sätt, men experter är överens. Att kunna finjustera färg, kontrast och ljusstyrka för varje scen kan ha stor inverkan på HDR-kvalitet.

Så vad är så speciellt med Dolby Vision?

Dolby Vision är ett eget, dynamiskt HDR-format utvecklat av Dolby Labs. Genom att justera bilden scen för scen kan du se fler detaljer med bättre färgnoggrannhet. Det kommer ständigt justeringar så att varje bild på skärmen blir optimerad. Men det finns mer än det.

Förutom möjligheten för innehållsskapare att justera bildinställningar på en mycket detaljerad nivå stöder HDR-formatet ett mycket bredare utbud av möjliga inställningar än den mer konventionella (och statiska) HDR10. Till exempel stöder HDR10 en maximal ljusstyrka på 1000 nits för TV-apparater. Dolby Vision kan gå mycket ljusare – upp till 10 000 nit.

Detsamma gäller för färgnoggrannhet. HDR10 låter innehållsskapare ange färg med 10 bitars data, medan Dolby Vision stöder upp till 12 bitar. Det specifikationen kanske inte verkar vara en stor sak – enligt siffrorna är det bara en skillnad på 2 bitar – men det gör en enorm skillnad. Med 10 bitar kan du välja bland 1024 nyanser av varje primärfärg, vilket ger dig över en miljard möjliga färger. Återigen låter det enormt tills du inser att 12 bitar ger dig 4096 nyanser och totalt över 68 miljarder färger.

Om det låter som överdrivet, när det gäller din TV så är det det. För tillfället finns det inga TV-apparater du kan köpa som kan visa 10 000 ljusstyrka eller de 68 miljarder färger som Dolby Vision ger. Även de ljusaste TV-apparaterna på marknaden tenderar att maximera 3000 ljusstyrka, och inte ens LG: s senaste 8K OLED-TV erbjuder bättre än 10-bitars färgstöd.

Vad sägs om HDR10 +?

Det Samsung-stödda HDR10 + -formatet liknar Dolbys teknik eftersom det också är ett dynamiskt format som kan optimera bilder på skärmen scen för scen. Det har stöd för högre ljusstyrka och färgdjup än HDR10, men det går inte riktigt så långt som Dolby Vision i dess specifikationer. I teorin betyder det att du får bättre resultat med Dolby Vision, men för närvarande är tillgängligheten den största skillnaden mellan de två standarderna.

Få enheter stöder för närvarande HDR10 + och ännu färre innehållskällor finns tillgängliga i HDR10 +, även om detta börjar förändras. Med tiden, tack vare gratis licensiering av HDR10 + standarden, kunde vi se borden vända. Om du undrar om framtida stöd för dessa konkurrerande format, här är något att komma ihåg: Alla enheter som för närvarande stöder Dolby Vision borde också kunna stödja HDR10 + via en firmwareuppgradering. Dessutom skulle tillverkarna som valde att göra detta få kostnader. Detsamma gäller inte för Dolbys teknik, som lägger till en licensieringskostnad utöver kostnaden för att utveckla den inbyggda programvaran.

Se också: HDR10+: den nya HDR-standarden

Vilka TV-apparater stöder Dolby Vision?

Medan Dolbys teknik är mer framträdande än HDR10 + är inte alla nya TV-apparater kompatibla med det. Ett framträdande varumärke som inte stöder det är Samsung, som allt finns på HDR10 +.

Stora varumärken som erbjuder Dolby Vision inkluderar LG, Philips, och Sony, men det kan variera från modell till modell. Läs innan du köper, alla specifikationer för den modell du överväger. Om det fungerar med Dolbys teknik kommer det sannolikt att säga det och vanligtvis ganska framträdande.

Exempelvis:

LG Nano86 65 tum:

Sony- A90J har fått utmärkelser som bästa Dolby Vision TV:n under detta år:

Vad behöver jag mer för Dolby Vision?

En källa till Dolby Vision video

Förutom att ha en Dolby Vision kompatibel TV (eller andra enheter – vissa smartphones och surfplattor är nu har det med) behöver du en källa till Dolby Vision-video. Massor av 4K Ultra HD Blu-ray stöder Dolby Vision, och videostreamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video erbjuder ett bra urval av både Hollywood-filmer och originalserier i formatet. Disney+ och Apple TV<<+ har båda djupt stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos – företagets populära surroundljudformat.

Se även: Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det

Nu, med Dolby Vision-videoinspelning på den nya iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max, kommer användarna att kunna ta sitt eget Dolby Vision HDR-videoinnehåll och visa det på en kompatibel TV med Dolbys teknik, även om det ännu inte är ta reda på hur bra Dolby Vision-innehållet som fångas på dessa telefoner kommer att se ut eftersom det är betygsatt av AI snarare än en människa.

Där du inte hittar Dolby Vision sänds TV. För tillfället är HDR-innehåll från luftkanaler sällsynt, och när det är tillgängligt använder det antingen HDR10 eller HLG på grund av de lägre bandbreddskraven för dessa HDR-format.

En Dolby Vision-kompatibel enhet

Om du använder en digitalbox, spelkonsol eller Blu-ray-spelare för ditt streamingvideoinnehåll måste det också vara Dolby Vision-kompatibelt – inte alla är det. Amazons 4K Fire TV Stick är en av få enheter som stöder alla fyra av de bästa HDR-formaten: HDR10, HLG, HDR10 + och Dolby Vision. Den helt nya Roku Ultra-streamingboxen stöder också Dolbys teknik.

Nvidias äldre Shield TV-streamers stöder inte Dolby Vision, men 2019 Nvidia Shield TV och Shield TV Pro gör det. Microsofts Xbox One S och One X har haft stöd för det sedan 2018, men du hittar det inte på grundläggande Xbox One. Sonys PlayStations stöder inte det. Återigen lönar det sig att göra lite research.

Se även: Vilken TV behöver jag för Xbox Series X?

Slutligen, om din valda enhet kräver en HDMI-kabel (istället för dongle-stil som ansluts direkt till en TV), se till att du köper en HDMI-kabel som garanterat är kompatibel med detta. Alla kablar som är märkta med ”HDMI Premium Certified”-etiketten är perfekta. Kablar som är klassade för lägre hastigheter kan fungera, men var beredd om de inte gör det. Den goda nyheten är att du kan köpa Premium-certifierade HDMI-kablar till mindre än priset på en IMAX-biobiljett.

Några Tips

Ibland, även när du gör allt rätt, fungerar saker och ting fortfarande inte som planerat. Även om du har rätt källa, en uppspelningsenhet och en TV, får du fortfarande inte Dolby Vision. Ett nytt exempel kommer från Disney+ där vissa tittare blev förvånade över att de trots att de hade en helt kompatibel inställning fortfarande inte fick Dolby Vision på sina Xbox-konsoler. Anledningen? Xbox Disney+ appen stöder ännu inte det trots att många titlar på tjänsten är märkta med det.

En annan fråga som du kanske har hört talas om gäller även Dolby Vision och Disney+. Vissa experter har ifrågasatt hur The Mandalorian – en exklusiv Disney+ streaming-show som presenteras i Dolby Vision – ser ut. De säger att det ser för mörkt ut och att även de ljusaste ögonblicken på skärmen inte är lika ljusa som de förväntar sig av en Dolby Vision-titel. Har de rätt?

Svaret är både ja och nej. Medan The Mandalorian verkar mörk, är det inte Dolbys fel eller Disney+: s hantering av HDR-formatet. För att fördjupa scenerna med en dyster ton valde programskaparen under produktionen att minska med den ljusstyrka som är möjlig med Dolbys teknik. Det betyder att: Bara för att en film eller show är tillgänglig i Dolby Vision betyder det inte att du kommer att uppleva alla möjliga färger från Dolby Vision-paletten.

Skapare kommer att fortsätta att använda HDR-formatet som ett verktyg för sina verk. Vilket ibland innebär att man tar en mer dämpad inställning.

Vad sägs om Dolby Vision IQ?

Vid CES 2020 presenterade Dolby sin nya videoteknik Dolby Vision IQ, som i huvudsak är en uppgradering. Programvaran använder ljussensorer som är inbyggda i de nya Dolby Vision IQ-aktiverade TV-apparaterna för att dynamiskt justera Dolby-visionsinnehållet för optimal visning. Denna funktion gör det otroligt dynamisk. Det känner av den omgivande ljusnivån i ditt rum och ändrar ytterligare färg- och kontrastinformation. Det omvärderar och justerar också scen för scen för att passa dina visningsförhållanden. LG och Panasonic support IQ är för närvarande de enda tillverkarna som stöder detta. Även om vi förväntar oss att det snart kommer att förändras. Nu vet du allt du behöver veta.

Läs mer om deras teknik här.


27 svar på ”Vad är Dolby Vision? Det dynamiska HDR-formatet!”

Lämna en kommentar