Kommer Bitcoin krascha?

Kommer Bitcoin krascha och när under året är det troligt att Bitcoin kommer att falla?

Kommer Bitcoin krascha

Bitcoin har rätt så tydliga cykler som många andra spekulativa tillgångar. Senaste bull-ruschen tog kursen ända upp till 69 000 USD. Men flertalet negativa händelser har nu fått priset att falla kraftigt.

Från årets början har Bitcoin bara haft en nedåtgående trend, vilket kan vara en början på en lite mer brant Bitcoin krasch under resten av 2022.

Varför går Bitcoin ner?

Bitcoin är inte den enda kryptovalutan som har haft en tumultartad tid. Nästan alla andra kryptos har också tappat i värde, och vi bör inte nämna Terra (Luna) som har blivit nästan helt utraderad.

Globala aktier har gått ner som ett resultat av kriget i Ukraina, inflationsrädsla och högre räntor. Detta kommer att göra det dyrare för företag att låna pengar. Detta har spridit sig över till kryptovalutamarknaden. Men även i kombination med ny rädsla för ytterligare reglering.

Det är fortfarande svårt för investerare att vara övertygade om att Bitcoin är en bra investering.

För att när vissa länder officiellt har bannlyst kryptovalutan så är risken för det påtagligt då vi vet att det har hänt, så det kan hända igen.

Till exempelvis så har en utav de största ekonomierna i världen, Kina, har förbjudit kryptovalutor.

För andra investerare så är det kortsiktiga viktigt. Det vill säga folk säljer av Bitcoin för att de tror att det kommer att gå ner ännu mer och har tvivel på återhämtningsförmågan i närtid.

Dock kan man generellt sätt säga att förtroendet för olika tillgångar eller instrument försvinner lätt när det är kristider. Det skapar en viss rädsla så det leder till att många människor hellre likviderar sina tillgångar till fiatvalutor istället.

Om detta kommer att visa sig vara rätt eller fel, det vet vi ju inte. Men det vi dock vet är att dessa punkter har påverkat hur marknaden för Bitcoin och andra kryptovalutor ser ut just nu:

 • Räntehöjningar
 • Följderna av Covid-19 på ekonomin
 • Kriget i Ukraina
 • Oro för en ny recession då man befarar att konjunkturcykeln har nått sin topp och kommer gå ner med höjda räntor

Varför är Bitcoin så volatilt?

Till skillnad från traditionella investeringar som aktier, har Bitcoin ingen underliggande tillgång. Prisrörelser i aktier kan bli påverkade av verksamhetens resultat i och med publiceringar av kvartalsrapporter eller också förändringar i sektorn där den är verksam, men situationen är inte likadan för Bitcoin.

Detta innebär att rörelserna i dess pris baseras enbart på spekulationer bland investerare om huruvida det kommer att stiga eller falla i framtiden.

Dessutom så kan man handla BTC dygnet runt 24/7 och som du kanske vet så har börsen speciella öppettider. Vilket begränsar hur mycket aktier kan sjunka på en given dag.

Som ett resultat kan det bli våldsamma svängningar i priset på Bitcoin, även inom loppet av 24 timmar.

Se också:

Negativa nyheter som har påverkat priset på BTC

Det har inträffat ett antal incidenter som har fått priset att fluktuera.

 • I början av 2022 rapporterades det att Ryssland kan komma att förbjuda kryptovalutor. Men sedan, efter invasionen av Ukraina, kom det krav på kryptobörser för att förbjuda ryska transaktioner.
 • I maj 2021 sa Tesla-chefen Elon Musk att elbilstillverkaren inte längre skulle acceptera digitala betalningar på grund av oro över effekterna av brytningen av kryptovaluta så kallad ”mining” – har på miljön.
 • I juni 2021 blev banker och betalningsinstitutioner i Kina tillsagda att sluta möjliggöra kryptotransaktioner, och den kinesiska regeringen förbjöd utvinning av valutorna. Sedan i september 2021 förklarades alla kryptotransaktioner olagliga
 • Under samma månad beskrev USA:s dåvarande president Donald Trump Bitcoin som en ”bluff” som konkurrerade mot dollarn om att vara ”världens valuta”.
 • I augusti 2021 svartlistade den brittiska tillsynsmyndigheten Financial Conduct Authority faktiskt Binance, en av de största kryptobörserna. Stora banker som HSBC och Santander följde efter genom att blockera kunder från att göra betalningar till Binance.
 • Samma månad utfärdade Internationella valutafonden en varning för länder som använder kryptovalutor som lagligt betalningsmedel och sa att dess utbredda användning skulle hota ”makroekonomisk stabilitet”, och kan skada den finansiella integriteten.
 • Krypto-rån: i augusti förra året stal en hackare 600 miljoner dollar i en cyberattack riktad mot kryptoplattformen Poly Network, bara för att återvända mer än hälften av den fyra dagar senare och sa att de gjorde det ”för skojs skull” och för att ”avslöja sårbarheten” i systemet innan andra gjorde det.

Positiva nyheter som har påverkat Bitcoin

Det har funnits positiva historier, och dessa har gett Bitcoinpriset ett visst skydd, till exempel:

 • I mars 2021 blev Morgan Stanley den första stora amerikanska banken att erbjuda rikare kunder tillgång till Bitcoin-fonder – om än begränsad andel till högst 2,5 % av en investerares totala nettoförmögenhet.
 • I juni 2021, en månad efter att ha utlöst en kryptoförsäljning, sa Elon Musk att Tesla förmodligen skulle acceptera Bitcoinbetalningar igen när mer än 50 % av dess energianvändning kom från förnybara källor.
 • Amazon publicerade en jobbannons för en ”digital valuta och blockchain produkt lead” i juli 2021. Vilket ledde till spekulationer om att de snart skulle acceptera Bitcoin som betalning.
 • I september förra året gjorde El Salvador Bitcoin som lagligt betalningsmedel.

Dessutom har amerikanska Federal Reserve övervägt om den ska lansera sin egen ”centralbanks digitala valuta” (CBDC). Vilket liknar Riksbankens e-Krona som de håller på att utveckla.

Vad talar för att Bitcoin kommer krascha?

En väldigt svag aktiemarknad i USA med tillägg att det är oroligt för investerare på grund av räntehöjningar och utdraget krig i Ukraina skapar stora orosmoln.

Federal Reserve måste på ett effektivt och mjukt sätt höja räntorna utan att skrämma iväg investerare från marknaderna för krypto och aktier, men det är lättare sagt än gjort med de höga inflations talen.

En annan viktig punkt att tillägga är att stödpaketen som kom ut till amerikanska hushåll och företag under pandemin var så häpnadsväckande stora att det är mirakel att inflationen inte är högre.

Se också: RÄNTELÄGET I USA

När är det mest troligt att Bitcoin går ner under 2022?

Som alltid när det gäller aktier och kryptovalutor är sommaren en ganska svag period för dessa tillgångar. Dels för att många branscher tar uppehåll för semester och för att det kommer inte lika många kurspåverkande nyheter.

Vi förväntar oss en räntehöjning under sommaren också. Det återstår att se vad som händer efter den.


Ingen information eller data är avsedd som investeringsråd (varken i allmänhet eller i enskilda fall). Finansiella produkter eller transaktioner som omnämns i sådan information eller data, kanske inte är lämplig för din investeringsprofil och mål och förväntningar. Du är ansvarig för att avgöra om någon finansiell produkt eller transaktion är lämplig för dig utifrån dina intressen, investeringsmål, riskbenägenhet och investeringsplan. CompareSweden ska inte hållas ansvarig för eventuella skador som uppstår från några omnämnda transaktioner eller investeringar i finansiella produkter.


3 svar på ”Kommer Bitcoin krascha?”

Lämna en kommentar