Vad är Hybrid Log Gamma – HLG Guiden

Hybrid Log Gamma HDR, or HLG HDR

Hybrid Log Gamma HDR, eller HLG HDR, är en bildstandard med högt dynamiskt omfång som utvecklats av British Broadcasting Corporation (BBC) och Japan Broadcasting Corporation (NHK). Även om den kan betraktas som en konkurrent till andra HDR-standarder som HDR10, HDR10+ och Dolby Vision , är den designad mer för TV-sändningar än för strömmande eller lokala media.

Vad är Hybrid Log Gamma?

vad är hydra log gamma

HLG är en HDR-standard utformad för att både lägga till HDR-kompatibilitet för sändningar av TV-signaler och bibehålla en liknande enkelhet för själva sändningsdata, utan att lägga till mycket i vägen för ytterligare bandbreddskrav. Det gör det möjligt för sändare att sända en signal med ett brett dynamiskt omfång som stöds av HDR- och SDR-tv-apparater, vilket kraftigt minskar kostnaden och komplexiteten för sändningssignalen.

HLG är royaltyfritt, till skillnad från mer nischade standarder som Dolby Vision, och till skillnad från de andra HDR-standarderna använder den inte metadata för att tala om för TV:n hur den ska visa HDR-innehållet.

Behöver jag Hybrid Log Gamma i min nya TV?

Tittar du mycket på TV, är det en bra idé att skaffa en med HLG-stöd. Eftersom den gradvis ser en ökad användning bland sändare. En del strömmande innehåll drar också fördel av HLG HDR-standarden.

Hur fungerar Hybrid Log Gamma?

Även om resultatet liknar andra HDR-standarder, är HLG HDR designad för TV-sändningar snarare än främst för streaming eller lokal medieuppspelning. Det fungerar dock lite annorlunda än HDR10, HDR10+ och Dolby Vision.

HLG kodar sina HDR-data till en enda bredsignal som är kompatibel med både SDR- och HDR-tv-apparater. Som ett resultat av detta stöds inte andra HDR-standarder alls av SDR-TV-apparater. Det halverar mängden överföringsbandbredd som krävs för sändningsinnehåll. SDR-TV-apparater som försöker spela HLG-innehåll kommer dock att visa en standardbild. Även om det finns en viss potential för ytterligare detaljer i höjdpunkter.

HLG HDR uppnår sitt förbättrade dynamiska omfång utan användning av metadata också. Där Dolby Vision och HDR 10+ använder metadata för att informera en skärm om hur, när och var ljusstyrkan ska justeras därefter, avstår HLG från att information ofta går förlorad under en sändning.

Se också:

Hur kan du se HLG?

Så betyder detta att HLG kommer att fungera på vilken HDR-kompatibel TV som helst? Tyvärr inte. En HDR-TV måste känna igen den logaritmiska kurvan som HLG använder. Den goda nyheten är att med livesändningar i 4K som nu tar fart, blir det absolut nödvändigt att nya TV-apparater stödjer tekniken.

De flesta kända tillverkare har sålt HLG-kompatibla TV-apparater sedan 2018, och Samsung, Sony, LG och Panasonic har till och med lagt till stöd för ett antal av sina före 2018-modeller via mjukvaruuppdateringar.

Det är nu relativt svårt att köpa en TV som stöder HDR och som inte stöder HLG. Åtminstone förväntar man att en HDR-TV stödja HDR10 och HLG, med Dolby Vision och/eller HDR10+ som grädden på moset.

Tekniken är gradvis på väg till andra enheter också, inklusive projektorer som Sony VPL-VW290ES och Epson EH-TW7100. Till och med Apples iPhone 12 serie inkluderar HLG-videoinspelning via Dolby Vision 8.4. Det lägger till ett Dolby Vision-metadatalager ovanpå HLG-material.

Som sagt, det är fortfarande värt att inte ta HLG-stöd för givet, särskilt när man tittar på TV-apparater i den mer överkomliga delen av spektrumet. Det är alltid värt att fördjupa sig i en TV eller projektors tekniska specifikationer för att dubbelkolla, och BBC uppdaterar regelbundet en lista över kompatibla TV-enheter för sina UHD-försök.

Kompromisser, lösningar och nästa steg

HLG handlar i första hand om att visa de ljusa höjdpunkter som inte är möjliga med SDR. Medan HDR10/Dolby Vision handlar om att utöka hela det dynamiska omfånget.

HLG är en bra lösning på ett problem, men den är inte lika bra som de dedikerade HDR-metoderna, som HDR10 eller Dolby Vision. Till exempel är ljusa, mättade färger möjliga med HDR10/Dolby Vision helt enkelt inte möjliga med HLG (även om färgomfånget är lika brett ). Men totalt sett fungerar det , och det är viktigare. Det spelar ingen roll hur bra en metod är, om du inte kan få den till någons TV är den ganska värdelös.

Så vad betyder detta för dig? Tja, för tillfället inte mycket. TV-apparater börjar få HLG-uppdateringar. Fast vi är långt borta från 4K-sändningar över luft , som sannolikt också kommer att bära HDR i HLG-form.

Så småningom kommer du dock att kunna se livesport, bilracing och så vidare med färgen och det dynamiska omfånget av HDR. Kommer det att se lika bra ut som samma program inspelat, mastrat i HDR10/Dolby Vision och skickat hem till dig via 4K Blu-ray? Kanske eller kanske inte, men kompenserar inte det att se det live? Och än så länge vet vi inte hur stor skillnad det blir i bildkvalitet. För de flesta kommer det förmodligen inte att vara någon stor skillnad.

En liten möjlighet för SDR-skärmar

Det är också möjligt att de av er som tittar på SDR-skärmar kommer att få en lite bättre bild, eftersom HLG skickar mer ljusstyrka. Din TV kommer att visa denna detalj (texturer i moln på en ljus dag, till exempel), den kommer bara inte att visa den lika ljusare eftersom du skulle behöva en HDR-TV för det.

HDR är framtiden för TV. Eftersom de allra flesta människor på båda sidor av skärmen är exalterade över det. Med hybrid loggamma kommer mängden HDR-innehåll att växa avsevärt, och det är alltid bra.

Se också:

Vilka TV-apparater stöder Hybrid Log Gamma?

De senaste TV-apparaterna från Sony, LG, Samsung och Panasonic har HLG-stöd för de flesta flaggskeppsmodellerna. Avancerade TV-apparater tenderar i allmänhet att stödja det tillsammans med andra HDR-standarder också. Det är dock inte lika utbrett som HDR10, särskilt i mer nischade tillverkare och projektorer. Även om det ökar i popularitet för varje år som går.

  • Hur vet jag om min TV är HLG-kompatibel? Om du har en HDR-TV gjord 2016 eller senare kommer den troligen att vara HLG HDR-kompatibel. Du kan också kolla med tillverkaren eller söka efter märke och modell online för att avgöra om det är en HLG HDR TV.
  • Vad är HLG i en kamera? HLG är ett HDR-format som ibland blir använt inom fotografering. På vissa kameror är det till exempel ett sätt att ta en HDR-bild för skärmbaserad visning. Den kan sparas i ett annat format, till exempel en HSP-fil.

Se också:


Lämna en kommentar