Spara pengar, steg för steg

spara pengar

Spara pengar. Öka dina besparingar. Många spar-gurus säger att man ska göra det genom att investera i aktier, men vet du inte var du ska börja? Det finns många sätt att dra nytta av en stigande aktiemarknad. Oavsett om du vill investera i amerikanska storbolag som Microsoft, Facebook eller spekulera i stigande aktieraketer som Tesla, eller om du hellre vill spela mer försiktigt och investera i guld.

Den här 5-stegs guiden hjälper dig att komma på rätt spår:

 1. Gör en investeringsplan
 2. Välj en aktiemäklare online
 3. Finansiera ditt nyöppnade konto
 4. Köp aktierna du önskar
 5. Granska sedan regelbundet

Efter denna korta introduktion ska vi titta på vart och ett av dessa steg mer detaljerat.

1. Gör en plan för att spara

Checklist

Det första steget innan du gör aktieinvesteringar bör vara att göra en plan. En plan som innehåller flera grundläggande frågor du bör tänka på. De tre huvudfaktorerna du måste tänka på innan du investerar i aktier är:

 • Mål: Vilka är dina mål? Vad är din tidsram?
 • Tid: Hur mycket tid planerar du att spendera på att hålla på med aktiesparande?
 • Risk: Är du okej med att ta höga risker eller föredrar du lägre risk?

Att känna till svaren på dessa frågor kommer att sätta dig på rätt väg för att investera i aktier. Det hjälper dig att definiera vilka typer av produkter och lager som passar dig bäst baserat på dina investeringsmål, tidsåtagande och riskprofil, eller om aktier alls är för dig. Låt oss titta på om aktier är rätt investering för dig, eller om du bör fokusera på andra typer av produkter.

När det gäller risk är en bra tumregel för att spara, detta: Om dina aktier sjunker med 20% på en vecka, hur mycket skulle det påverka dig?

Ifall det är för mycket och du inte tror att du skulle kunna hantera det, håll dig borta från aktier och placera istället i några mindre riskabla tillgångar, till exempel korta amerikanska statsobligationer. Om du dock skulle vara okej med denna typ av kortfristig förlust i hopp om långsiktiga vinster, så fortsätt, aktier kan vara rätt för dig. Om du vill ta del av andras planer och idéer kan du följa bloggare som skriver om aktier och sparande, exempelvis Kronan till Miljonen som har en långsiktig investeringsstrategi.

Diversifiera din portfölj

Risk: Om du placerar alla dina besparingar i bara en eller två aktier och det företag du valt går i konkurs kan du förlora alla dina investerade pengar.

Så här hanterar du det: Diversifiera din investeringsportfölj. Detta innebär praktiskt taget att köpa många olika aktier och inte lägga alla dina ägg i en korg. Det ideala antalet aktier i en portfölj varierar mellan 5 och 30.

Alternativt kan du också investera i ETF: er eller fonder, som är en naturlig, enkel form av diversifiering.

En annan populär metod för att minska risken i din portfölj är att investera i guld tillsammans med vanliga aktier.

Andra frågor att tänka på och utforska:

 • Vad är aktier?
 • Vad är en ETF?
 • Hur fungerar online-mäklare?
 • Varför vill du investera i aktier?
 • Vilken form av aktieinvestering ska du välja?

2. Välj en online-mäklare

Om du har bestämt dig för vilken typ av produkt du vill köpa för att investera i aktier måste du öppna ett konto hos ett mäklarföretag. Men vilken? Idag finns det ett brett utbud av valmöjligheter för alla typer av mäklare, oavsett om det är traditionella storbanker med kontor eller online-mäklarföretag. Varje mäklare har sina egna styrkor och svagheter, olika avgiftsstrukturer (så kallat courtage), produktutbud, handelsplattform, forsknings- och inlärningsverktyg som TA-analys och så vidare, så valet kan vara svårt.

Undvik att spara pengar hos bluffmäklare

Risk: Tyvärr finns det många bluffmäklare online där ute som försöker stjäla dina pengar. När du ser annonser för handel med binära optioner eller automatiserade investeringsalgoritmer som genererar enastående avkastning, börja bli misstänksam. I dessa situationer är det bäst att ignorera dessa annonser.

Så här hanterar du det: När du investerar i aktier online, gå med vårt urval av säkra, verifierade mäklare. Vi har ett aktivt konto hos de mäklare vi valde och vi testar dem regelbundet.

Våra rekommenderade online-mäklare är:

 • Avanza 
 • Nordnet

Sen så är givetvis storbankerna också säkra att använda såsom:

 • Swedbank
 • SEB
 • Handelsbanken
 • Danske Bank
 • Länsförsäkringar
 • Nordea

Men storbankerna är inte riktigt lika aktiefokuserade som online-mäklarna så deras tjänster kan vara sämre eller mindre användarvänligt för dig att använda.

3. Öppna och finansiera ditt konto för att spara

Pengar för din ekonomi

När du har valt rätt mäklare för dig måste du öppna ett konto. Det här kontot hanterar alla dina pengar, liksom alla dina investeringar, såsom aktier, fonder, obligationer etc. Ett samlingsnamn för dessa tillgångar är “värdepapper”.

Konto öppningen kan vanligtvis göras online och kan ta dig några minuter eller ett par dagar. Du kan ofta också använda BankID för att bli kund och på så sätt snabba upp processen.

När du har öppnat ditt konto måste du sätta in pengar på kontot för att börja investera i aktier, vilket också kallas för att finansiera ditt konto. Beroende på mäklare kan detta göras via banköverföring, kreditkort eller till och med elektroniska plånböcker som Paypal eller Apple Pay. Vissa mäklare anger också ett lägsta belopp som du måste sätta in för att börja handla, så kom ihåg detta när du gör överföringen.

Läs: Spara pengar med kreditkort

Hett Tips för att spara – Öppna ett demo investeringskonto!

Många online-mäklare erbjuder demokonton, där du kan prova hur köp och försäljning av aktier fungerar utan att riskera några av dina faktiska pengar. Dessa konton och handelsplattformar ser likadana ut som de levande, men inga faktiska transaktioner utförs på den öppna marknaden – erbjudandena är bara virtuella. Det är ett användbart verktyg för att lära dig detaljerna om aktiehandel i demonstrationsläge innan du hoppar ut på marknaden med dina hårt förvärvade besparingar. Eftersom aktiehandel är styrt av erfarenhet så är det alltid bra men lite träning. Dessutom behöver du inte se röda siffror på dina riktiga investeringar om det skulle gå utför. Så se definitivt till att starta med en demo!

4. Köp aktierna

Med din investeringsstrategi klar och ditt konto öppnat och finansierat är allt du behöver göra nu att köpa det aktie du valt. Handelsplattformar har vanligtvis en sökfunktion som hjälper dig med den här processen. Med tanke på hur mycket pengar du har och priset på produkten anger du hur många aktier du vill köpa och trycker på ”Köp.” Grattis! Du har nu gjort din första investering och är stolt ägare till ett aktie. En aktie är för övrigt en del utav ägande av ett företag. Ägandet är fördelat på enheten: “aktier”.

När du gör en beställning kan du välja mellan olika ordertyper. En marknadsorder köper omedelbart till det aktuella marknadspriset, men du kan också lägga en skräddarsydd order som tillåter dig att ange det exakta pris som du vill köpa aktierna till. Då skickas ordern till marknaden och när det finns något villig att sälja dig aktierna till ditt önskade pris, då kommer transaktionen att genomföras och du tillhandahåller aktierna.

Undvik skiten

hoppande spara hund

När du köper enskilda aktier finns det alltid en risk att välja felaktiga. Detta kan betyda allt från ett företag som blåser upp sin potential, som faktiskt är standard, eller bara köper ett för dyrt lager. Mycket av aktiemarknaden är övervärderingar och haussade som har gjort att kursen är för hög gentemot vad företaget faktiskt är värt och genom att köpa på höga notationer (högt kurspris) så finns det mycket hög risk att efter en vecka eller en månad att kursen kraftigt går ner!

Riskhantering när du sparar pengar

Detta är den knepiga delen, eftersom du behöver lite kunskap och erfarenhet för att lära dig vilka aktier du ska investera i, (därför rekommenderas demo:n!). Det bästa är att börja lära sig genom att läsa böcker om investeringar och ta kurser online. Det finns massor av fantastiska böcker där ute, men du kan börja med “Intelligent Investor” av Benjamin Graham. Detta är också den bok om investeringar som mest rekommenderas av Warren Buffet.

Spara information

Medan du lär dig, börja samla in så mycket information om de företag som intresserar dig och som du kan tänka dig investera i, i framtiden. Läs på om dem, lär dig allt, förstå deras affärsprofiler, börja gå igenom deras resultaträkningar, balansräkningar, få lite kunskap om deras ledning. Detta hjälper dig att få en bättre förståelse för företaget och den specifika branschen.

Ett gott råd är att aldrig investera i något som du inte förstår. Varför? Jo, dels kommer du inte kunna göra ett utbildat beslut vare sig aktien har potential att gå upp eller inte, med också att du kommer att ha mycket svårare att hålla hårt i aktien om du inte är övertygad över att företaget är bra – och då måste du förstå det du ha gett dig in på. För de flesta människor förlorar pengar på aktie bara på grund av att de säljer för tidigt. Ja, för tidig försäljning är mer förekommande än att bolaget i fråga faktiskt gick i konkurs.

Använd bra mätverktyg för spara

Jämför jämför jämför! När det gäller prissättning, använd bransch multiplar som ett riktmärke för den aktien du just studerar. P / E är en grundläggande multipel, men varje sektor har sin egen favorit. Det finns fler bra mätinstrument och vi kommer att gå igenom de i framtida artiklar!

5. Regelbunden granskning av dina investeringar

spara ekonomi öga

När det första köpet är gjort kan du börja bygga eller ändra din portfölj. Det gör du genom att köpa nya produkter eller sälja dem för att skörda vinsten (eller minska förlusterna). Detta kallas portföljförvaltning och är vanligtvis en nödvändig del av investeringen. Även om det är möjligt att köpa en gång, luta dig tillbaka och hoppas att du har gjort rätt val. Du kanske blir miljonär några år senare när du går i pension. Men det är inte den allmänna upplevelsen oftast. För kortfristiga köpare kan positionshantering innebära att man ställer in stop-loss-priset för var man ska minska förlusterna och målpriset för var man vill sälja aktierna med vinst. Det är finurligt att använda just dessa trick i Avanza och Nordnet. Där finns dessa funktioner programmerade i systemet så om ni har dessa mäklare – bör ni definitivt använda stop-loss för era aktier!

Spara pengar i en dynamisk marknad

En bra investerare håller ett öga på marknadsrörelser, hur ekonomierna går, vilka sektorer som blomstrar. Man ska anpassa sin strategi och fatta investeringsbeslut därefter. Så att följa nyheter om makroekonomi är a och o gällande kortsiktiga investeringar.

Även om du är en långsiktig investerare bör du granska dina tillgångar minst ett par gånger om året. Om du är nöjd kan du lämna saker som de är, men om du vill göra ändringar bör du göra det. Om du är osäker, var inte rädd att be om råd, antingen från en rådgivare hos din online-mäklare, eller genom att undersöka själv, titta på videor online eller utbilda dig själv via investerings kurser.

12 svar på ”Spara pengar, steg för steg”

Lämna en kommentar