LG Z9 8K OLED TV (OLED88Z9) – Recension

LG: s 88-tums Z9 8K OLED-TV släpper en av de bästa skärmarna på planeten. Läs vår recension nedan!

LG Signature Z9 88-tums 8K OLED-TV (OLED88Z9) är en av de bästa skärmarna på planeten, men den här ultrapremium-smarta TV: n är så banbrytande att den snubblar på grunderna, som brist på 8K-innehåll och en prislapp som är nästan lika stor som TV: n.

LG Signature Z9 88-tums 8K OLED-TV (OLED88Z9)

Fördelar:

+ Underbar OLED-skärm

+ Galen 8K-upplösning

+ Bästa webOS-upplevelse någonsin

Nackdelar:

-Otroligt dyr

-Inget 8K-innehåll tillgängligt

-Standarder och format är fortfarande inte inställda

-Några anmärkningsvärda skärmfel


LG: s nya premium 8K-TV låter nästan för bra för att vara sant. LG Signature Z9 8K OLED TV är den mest avancerade modellen som erbjuds av företaget. De bjöd in en handfull granskare till sitt Silicon Valley-laboratorium för att tillbringa en dag med att testa och utvärdera den massiva TV: n.

Denna enorma bildskärm är den största LG någonsin har erbjudit konsumenter. TV:ns 8K-upplösning markerar den som en tidig medlem i den senaste generationen av avancerade TV-apparater. Detta kommer i kombination med LGs fantastiska designkänslighet. Utmärkta smart-TV-ekosystem, allt insvept i en premiumdesign som passar en 300 000 kronors produkt. Denna TV är alltså för den som har mycket pengar.

Specifikationer

Pris300 000 kr
Skärstorlek88 tum
Upplösning7,680 x 4,320
HDRDolby Vision, HDR10, HLG
Uppdateringshastighet120 Hz
Ingångar4 HDMI 2.1, 3 stycken USB
Ljud4.2 kanaler, 80 watt (40-watt subwoofer) med Dolby Atmos
Smart TV mjukvarawebOS
Storlek196.3 x 145.5 x 27.9 cm
Vikt104 kg
LG Z9 88″ 8K Specifikationer

LG Signature Z9 8K OLED TV pris och tillgänglighet


Z9 är LG: s första detaljhandeln i 8K-utrymmet, och den finns endast i en storlek: en gigantisk 88-tumsmodell. Även om det kan finnas fler storlekar tillgängliga 2020, är detta det enda alternativet för 8K OLED som erbjuds nu.

Z9 OLED är en dyr TV av alla mått, men kostnaden är inte så hög som de ursprungliga rapporterna föreslog. När prissättningsdetaljer först släpptes tidigare i år var 88-tummaren prissatt till 420 000 kr. Det verkliga detaljhandelspriset på 300 000 verkar något mer rimligt i jämförelse. Även om det är väl utom räckhåll för de flesta konsumenter. Om du inte har en galet hög kreditgräns på ditt kreditkort.

Läs vilket kort som är bäst: Swedbank Kreditkort eller Klarna Kortet

Sonys Z9G 8K-TV finns i en liknande 85-tumsstorlek, men den säljer för mer blygsamma 130 000 kr. En större, 98-tums modell har också tillkännagivits, med ett hjärtinfarkt-inducerande pris på 700 000 kr.

Läs också: TV-köpguide: 9 saker du behöver veta (uppdaterad för November 2020)

Mer om vår recension

Dessa jämförelser är en viktig del av våra recensioner, eftersom den jämförelsen låter oss nollställa verkliga funktioner och brister som skiljer en TV från en annan.

LG Z9 OLED råkar också vara den första 8K-uppsättningen vi har kunnat genomföra denna testprocess. Och även om det ger oss några datapunkter som vi kan jämföra över de bästa 4K-uppsättningarna vi har sett. Så finns det helt enkelt inte mycket på marknaden att jämföra det mot. Inte heller något som vi har några testdata om.

Så vad vi gör här är mer en djupgående utvärdering. Medan vi delar de testdata som vi samlat in och gjort några breda jämförelser med andra 8K-TV-apparater vi har sett, och med 4K-apparater som vi har granskat. Baseras dessa inte på faktiska jämförelser sida vid sida. Kärnan just nu är att 8K-marknaden är så ny och så sällsynt. Därför har vi inte möjlighet att bedöma med poäng eller köpråd.


Läs även om:


8K

Sist men definitivt inte minst är faktum att 8K-innehåll fortfarande är extremt knappt. Du kan inte köpa 8K-filmer. Du kan inte få 8K-upplösning från någon spelkonsol på massmarknaden eller till och med från de mest avancerade spel-datorerna. Och streaming, som redan är den enklaste källan till 4K-innehåll för konsumenter, har höga bandbreddskrav och komprimeringsproblem. Problem som bokstavligen kommer att fyrdubblas när man hanterar 8K-upplösning.

Det är ett långsiktigt sätt att säga att 8K-skärmteknik är här. Vi är sannolikt fortfarande många år från det att vi skulle rekommendera någon att köpa en 8K-uppsättning.

Läs också: LG CX OLED TV recension

LG Z9 8K OLED TV design

LG Signature Z9 OLED är en 88-tums TV. Stanna ett ögonblick och överväg hur stor den verkligen är. Med det medföljande stativet mäter satsen 196.3 x 145.5 x 27.9 cm. Det är inte den största TV jag någonsin har sett. Men den finns med på en mycket kort lista över TV-apparater som sträcker sig mellan 80 och 100 tum.

I denna storlek kommer TV: n att vara en dominerande fixtur i rummet, och de flesta hem har helt enkelt inte plats för en TV av denna storlek.

Med en vikt på 104 kg är den jättepanelen mycket mer än en person kan ställa in, och även med en andra person blir det en skrämmande uppgift. Basen ensam väger ungefär 50 kilo, och OLED-skärmen sträcker sig mer än 182 cm. Om det någonsin finns tid att rekrytera professionella installatörer gör det när en 300 000 kronors TV står på spel. Det är mycket pengar annars att kasta i sjön, och inte bästa budet.

Mer: Vad är OLED-TV?

Installation

På tal om installationen är Z9 en av få TV-apparater vi har sett och som är speciellt utformad utan en väggmonterad konfiguration. TV: n är golvmonterad och har sitt eget snygga stativ. Medan LG berättar att det är tekniskt möjligt att få denna uppsättning på en vägg, innebär processen anpassade väggfästen och demontering av enheten så att det blir möjligt att ha både skärmen och stativet på väggen.

Stativet i borstat metall är inte bara ett snyggt tillbehör; det innehåller också några av Z9s elektroniska komponenter, och montering inkluderar anslutning av bas och display med en enda kabelanslutning. TV: ns nätsladd går också genom stativets bas.

Dessutom är basen utformad som en del av ljudsystemet, med en öppning som sträcker sig längs TV: n så att Z9: s nedåtriktade högtalare kan leda ljud genom stativet. På stativets undersida finns en ljudreflektor som sedan riktar ljudet framåt mot tittaren.

Slutligen finns det en tredje komponent för TV: n, en liten konverterar-låda som man kan ansluta via USB och HDMI. Den här rutan gör det möjligt för apparaten att stödja några av de senaste videoformaten för 8K-video, med codecs för HEVC, AV1 och VP9. Utan rutan kommer dessa filformat inte att spelas upp utan kommer bara att returnera ett felmeddelande. När 8K-marknaden mognar och standarder håller fast, kommer LG att ge firmwareuppdateringar för uppgraderingsrutorna för att ge ytterligare support.

Missa inte: TV-köpguide

Design

Z9 OLED drar nytta av alla LG: s bästa designtrick. Samma skärm-på-glas-teknik som används på LG: s Wallpaper OLED TV. Det innebär att majoriteten av denna 88-tums skärm är supertunn. Enbart en bråkdel av en tum tjock över mycket av skärmen. Mot botten av chassit finns en tjockare del, som bara är knappt 10 cm tjock. Som rymmer de interna komponenterna och högtalarna för ett 4,2-kanals ljudsystem.

Det medföljande stativet ser skarpt ut med borstad metallytor, en skarp rektangulär silhuett och fina detaljer som en liten fjäderbelastad lucka för att köra igenom HDMI-kablar. Den nedre basen på stativet har ett extra svart plasthölje som rymmer Z9: s andra komponenter. Denna nedre del av stativet sitter djupare från resten och sträcker sig 11 tum djupt. Allt detta ger ett ganska stort fotavtryck, med TV: n som tar upp nästan 6 kvadratmeter golvyta. Man behöver alltså plats i sin bostad.

Skärmen

Skärmens storlek kommer också att diktera den minsta storlek på rummet som rymmer setet i din bostad. Det gamla skämtet bland TV-entusiaster är ”Vilken storlek behöver jag för den här TV: n?” Men när det gäller Z9: s 88-tumsskärm är detta mindre skämt.

Om apparaten använde skärmteknik med lägre upplösning skulle det rekommenderade visningsavståndet vara cirka 7 fot bort för en 4K-skärm till så mycket som 14 fot tillbaka för full HD. Medan den stora storleken på den här skärmen fortfarande kräver att du sitter några meter tillbaka för att se allt på skärmen, innebär den högre upplösningen att du (i teorin) kan sitta mycket närmare uppsättningen utan att bilddetaljer går förlorade till abstraktion i en synlig pixelstruktur.

Medan du fortfarande inte vill sitta 2 meter från skärmen betyder den högre upplösningen att om du gör det får du fortfarande en tydlig bild. I själva verket var jag tvungen att komma inom inches av skärmytan för att få fram de enskilda pixlarna. Jag rekommenderar fortfarande att placera platser cirka 5 meter från skärmen, men du kan definitivt sitta närmare 8K.

LG Z9 8K OLED TV utgångar

LG Z9 8K OLED TV utgångar hdmi
Portarna som LG Z9 8K OLED TV har – (Bildkredit: LG)

Att ansluta en 8K-skärm har inte alltid varit ett enkelt förslag, eftersom standarderna för 8K-bilder inte hade ställts in och begränsningar av kabelbandbredd hindrade någon lösning med en enda kabel. Uppsättningar som nyligen gjordes som förra årets Samsung Q900-modeller krävde en speciell kvartett med samtidiga HDMI-anslutningar för att platta fyra 4K-bilder till en enda 8K-bild. Det innebar att det fanns många bågar att hoppa igenom för att faktiskt njuta av någonting i 8K.

LG Z9 8K OLED drar nytta av att vara en av de första apparaterna med den inbyggda HDMI 2.1-standarden. Detta innebär att någon av Z9: s fyra HDMI-portar kan bära upp till 48 Gbps, med kapacitet att hantera 8K-upplösning vid 120 Hz. Det betyder också att en av HDMI-portarna stöder Enhanced Audio Return Channel (eARC) för ljudsystem och erbjuder högre bithastigheter än den äldre ARC-standarden, så att du kan använda eARC-anslutningen för Dolby Atmos och andra rika ljudformat.

Och eftersom standarden är bakåtkompatibel med den äldre HDMI 2.0-specifikationen, kan du fortfarande använda alla dina befintliga hemmabioutrustningar med samma HDMI-kablar som du redan äger – med begränsningen att dessa kablar bara kan hantera signaler för 1080p och 4K innehåll.

Satsen har också tre USB-portar, en LAN-port för trådbundet Ethernet och en koaxial kabel för antenner. Optisk digital utgång och en RS-232C-port finns också.

LG Z9 8K OLED TV prestanda

LG Z9 8K OLED-skärmen låter som frälsaren av TV-apparater och erbjuder otrolig upplösning i kombination med den bästa skärmtekniken och de senaste anslutningsmöjligheterna. Och om du trodde det hade du rätt. Z9 är förvånansvärt snygg och allt som gör en OLED-skärm så imponerande är större och bättre på 88-tums skärmen.

Men att mäta den faktiska prestandan på Z9: s 8K OLED-skärm gav oss några problem. Vår testutrustning passar nämligen inte till formatet med högre upplösning, och de allra flesta testinnehåll där ute är för skärmar med lägre upplösning.

8K video demo

Medan LG tillhandahöll några 8K-videoprov, har de faktiskt blivit mycket bekanta för alla granskare vid denna tidpunkt. De är samma handfull klipp som tillverkarna använde för 8K-demos sedan förra året. Och även om det finns 8K-färdiga mönstergeneratorer och laboratorieinstrument för testning. Skiljer sig tillräckligt från vår standardtestutrustning för att resultaten inte skulle vara direkt jämförbara.

Lång historia kort, medan vi kunde köra vårt fulla batteri av tv-tester på Z9, behöver både 8K-ekosystemet och vår testmetod lite tid för att mogna. Så när vi diskuterar specifika testresultat, ta allt med en nypa salt. För vi tillämpar äldre standarder på nyare teknik och jämför resultaten mellan två mycket olika generationer av produkter.

När jag tittade på flera 8K-klipp på Z9, blev jag imponerad av hur intensivt detaljerat en 8K-skärm kan visa. Med en upplösning på 7 680 x 4 320 har 88-tumsskärmen mer än 33 miljoner pixlar. Det tillät några fantastiska nivåer av minutdetaljer. Ett klipp av en fågel var så vass att jag kunde se de enskilda strängarna som utgör varje fjäder.

En annan bild av en kameleont var så realistisk att jag befann mig att vilja röra vid den pärlformade ytan på djurets hud för att se hur det kändes. Och färgen var lika imponerande, med ljusa nyanser och rika variationer i tonen. Kameleontens gröna hoppade av skärmen, men andra färger dök också upp och visade ödlets komplexa färg, som verkligen var ett mönster av gröna, gula och bruna.

Skärpa

Jag testade också skärmens skärpa och tydlighet med stillbilder med 8K-upplösning från NASA. En var en färgbild av en planetyta som var rik med olika nyanser och etsad med geografiska särdrag. Detaljeringsnivån var sådan att du kunde nollställa i stort sett alla skärmfläckar och se fina detaljer. Z9 såg super ut, oavsett om jag såg bilden från 5 fot eller 5 tum.

Detsamma gällde ett ultrakarpt svartvitt foto av månens kraterade yta. Enskilda mikrokratrar kunde lätt urskiljas och 8K-skärmen lyckades få fram en detaljnivå till skillnad från allt jag någonsin sett.

När vi testade skärmen med vår X-Rite i1 Pro-spektrofotometer kunde vi mäta färgåtergivningen vid 129,6% av Rec. 709 färgutrymme, vilket innebär att det överskred standarden i färgvolym. Vi har sett det tidigare, på apparater som Sony Master Series A9F OLED, som mättes till 130,8% och LG C9 OLED, på 132,1%. Men jämfört med vanliga LCD-apparater är det ett bra steg uppåt. Till och med de bästa LCD-panelerna, som Samsung Q90 QLED (99,8%), ligger runt 100%.

Färgnoggrannheten

Färgnoggrannheten är också väldigt, mycket bra, med en Delta-E-klassificering på 2,7 i Cinema Mode, men det är värt att notera att det var på en okalibrerad skärm. Medan vi i allmänhet håller oss till out-of-the-box-inställningar för våra mätningar, för att matcha vad den genomsnittliga användaren kommer att uppleva, garanterar Z9: s 300 000 kr pris nästan att det också kommer att kalibreras under installationen, med korrigeringar gjorda för några av de mindre felaktigheter i fabriksinställningarna.

Vi har sett bättre noggrann noggrannhet från andra premium 4K-apparater, som Samsung Q90 QLED (1.5) och liknande storskärmad Sony X9050G 75-tums Android TV (2.56), men dessa skillnader är svåra att fläck. Medan poäng närmare noll är bättre, säger bildexperter att alla visningar som är lägre än 3,0 är tillräckligt bra för att det kommer att vara svårt för det mänskliga ögat som inte får hjälp att märka några problem.

LG Z9 8K OLED TV uppskalning

Men den verkliga prestandafrågan för 8K-TV-apparater är en som vi knappast berör i våra 4K TV-recensioner: uppskalning. Med tanke på att det inte finns något 8K-innehåll på marknaden är det svårt att testa 8K-TV-apparater i full upplösning, och du kommer inte att köpa 8K Blu-ray-skivor när som helst. Det betyder att alla som köper en 8K-uppsättning nu nästan uteslutande kommer att se äldre innehåll från källor med lägre upplösning. Som sådan är möjligheten att få 4K- och 1080p-innehåll att se bra ut på en gigantisk 8K-skärm.

Den mest grundläggande formen för uppskalning använder en teknik som kallas pixeldubbling. För att göra en bild med lägre upplösning korrekt på en skärm med högre upplösning kommer TV: n att ta pixlarna från källinnehållet och duplicera dem för att göra en större representativ ”pixel” bestående av flera mindre pixlar. Om en enda pixel är en liten färgkvadrat på skärmen, gör fördubblingen helt enkelt den kvadraten större.

Detta tillvägagångssätt har problem, till stor del för att större pixelblock gör olinjärt innehåll, till exempel kurvor som utgör de flesta människor och objekt, ser ojämna och blockiga ut. Tillvägagångssättet överdriver pixelering och kan göra att uppskalat innehåll ser mycket sämre ut än källmaterialet med lägre upplösning. För att lösa dessa problem använder uppsättningar tekniker som anti-aliasing och vector smoothing. Under idealiska omständigheter bör du inte ens märka uppskalning när den används, än mindre uppskalningsfel.

LG förlitar sig på en kombination av brawn och hjärnor med processorkraft och AI-smart. Z9 OLED är utrustad med α9 Gen 2 Intelligent Processor 8K, 8K-varianten av företagets bästa videobearbetningschip. LG: s set kombinerar denna lokala processorkraft med sofistikerade uppskalningsalgoritmer och AI-aktiverad finjustering. Men oavsett vilken teknik som används kommer bedömningen av uppskalningsprestanda ändå ner till hur bra innehållet ser ut när du tittar på det.

Vi började med 4K-innehåll, eftersom det är närmast 8K-kvalitet för närvarande tillgängligt för konsumenter.

Läs också: Den perfekta guiden för TV storlek

Uppskalning Blade Runner 2049

Med Blade Runner 2049, även när den uppskalades från 4K, var bilden obefläckad. Det här är en så vacker version av filmen som du kommer utanför en verklig teater, och det kan faktiskt se lite bättre ut än det. Färgerna var perfekta och detaljerna var otroliga. HDR-prestandan är utmärkt; svarta var djupa och bläckiga, ljus var kraftfulla och mellanregisterna var rika och varierade.

Vårt favorittest för lokal dimning, lägereldscenen från Blade Runner 2049, bjöd upp glödande orange gnistor som var perfekt kontrasterade mot den svarta himlen. En efterföljande scen i en skuggig akvedukt fylldes med svarta skuggor, men dessa skuggor överväldigade aldrig detaljerna i svagt upplysta ansikten.

Mest imponerande för en OLED-skärm, det fanns inga krossade svarta här. Displayen gjorde scenens grå betongväggar och mörka kläder med utmärkta detaljer, trots de mörka färgerna och svagt ljus som jag förväntar mig att utmana alla OLED-skärmar.

Uppskalning Spider-man: Homecoming

Spider-Man: Homecoming såg lika bra ut på Z9. Ett nattbild av Avengers Tower såg utmärkt ut, med den stiliserade A av Avengers-logotypen som glödde starkt bland lamporna i New York City.

En annan nattplats, den här av Happy Hogan i ett mörkt kontor, visade återigen den utmärkta prestandan hos Z9 i svagt ljus. Hogans svarta kostym skröt fortfarande skarpa detaljer när han gick igenom djupa skuggor. Och i mer färgglada dagsljusscener såg de ljusa färgerna på Spider-Mans kostym och omgivningar spektakulära ut.

Samma vibration uppträdde i scener från Creed II. Ljusbelysta scener i ökenutbildning såg utmärkt, med klarblå himmel som framhäver den fantastiska färgen och den jämna ljusstyrkan som OLED-tekniken ger.

Färgerna var särskilt levande. Det blodröda tyget och guldbroderade bokstäverna på Viktor Dragos mantel såg fantastiskt ut. När han förföljde sig genom en mörk korridor visade de förbipasserande taklamporna dramatiskt hur effektivt Dolby Vision HDR-format hanterar speglande höjdpunkter och skuggor med svagt ljus.

I den sista Creed / Drago-boxmatchen var båda skådespelarnas hudtoner verklighetstrogna och naturliga, med den uppskalade 4K-bilden som visar alla porer och fräknar i skarp klarhet. Och när kampklockan ringde var den snabba åtgärden exceptionellt smidig och verklighetstrogen.

För att ytterligare testa Z9s uppskalningsförmåga, försökte jag lite HD-innehåll, vilket kräver mycket mer uppskalning. Om en 8K-skärm kan jämföras med fyra kaklade 4K-skärmar, består dessa 4K-skärmar av fyra kaklade 1080p-skärmar, vilket innebär att en full-HD-bild måste förstoras till 16 gånger sin ursprungliga storlek för en 8K-skärm.

Skyfall James Bond

När vi testade full-HD-uppskalning med en 1080p-kopia av Skyfall såg 007 förvånansvärt bra ut på 88-tumsskärmen. Scener av James Bond som körde på natten, med lamporna som skiftade runt honom, lyfte fram olika sidor av hans ansikte från olika vinklar, alla ser förvånansvärt rena och skarpa ut. Stubben på skådespelaren Daniel Craigs ansikte såg ganska bra ut. Även om det inte är så realistiskt detaljerat som det kan vara i inbyggd 4K (eller 8K, men det är fortfarande hypotetiskt), förvirrade uppskalaren inte de fina detaljerna.

Skyfall-testerna visade också att innehåll med standarddynamiskt intervall fortfarande drar nytta av det högre dynamiska intervallet som erbjuds av TV: n. Den starkt upplysta skyskrapakampen mellan Bond och en skuggig fiende får fortfarande LG: s ljusstyrka, vilket gav den höga kontrasten av svarta silhuetter mot de ljusa ljusen på ett utomhusskylt.

När du utvärderar uppskalningsprestanda tittar du dock efter andra saker än vad du kan säga när du säger 4K-innehåll på en 4K-TV. Små detaljer, som hårstrån på någons huvud eller snäva sömmar i en skjortas söm, är särskilt benägna att se mindre realistiska ut när de görs genom grundläggande pixeldubblingstekniker. Och smidiga kurvor, till exempel text i ryggraden i en bok, kan se taggiga ut istället för smidiga, med vilken pixelering som helst förbättrad eller överdriven med mindre sofistikerade uppskalningstekniker.

Oavsett om det var bokstäverna på skärmen i en nyhetssändning eller det stencilerade ”Police line – Don’t cross” -meddelandet på polisbarrikader såg de fina detaljerna inte bara skarpa ut på 8K-skärmen; de såg också rätt ut. Oavsett vilken uppskalningsteknik uppsättningen använde var resultaten rena, skarpa och realistiska.

Displayen var dock inte helt felfri. Medan imponerande – och möjligen den bästa skärmen jag någonsin testat – fanns det några mindre problem som inte kunde undgå min uppmärksamhet.

Planet Earth II

Ett annat prov som vi använde för att testa 8K Z9 var Planet Earth II. När jag tittade på den här dokumentären var det anmärkningsvärda med uppskalaren hur väl den bibehölls och till och med förbättrade fina detaljer på allt från en galoppande giraff till en avslappnande sengångare. Hår såg verklighetstrogna ut, naturliga miljöer slog praktiskt taget ut från skärmen som en explosion av färg och detaljer, och bilder av både hav och djungel var så ljusa och färgglada att det nästan gjorde att mina ögon skadades.

Scener från en tropisk ö var intensivt detaljerade, eftersom svepande skott tog in allt från havsvågor till den lummiga djungeln. Men när dokumentären gick över en översiktsbild av en tropisk ö kunde jag inte ignorera en liten domare. Det visade sig inte i varje scen, eller till och med i de flesta scener, men när som helst snäva detaljer passerade snabbt över skärmen, skulle bilden flimra. Det märktes särskilt i skott av jätteödlor, med deras pärlstavsskinn, eller i ett overhead skott av en skog fylld med kala trädgrenar. Dessa små detaljer skulle bedöma och hoppa längs istället för att flyta smidigt när kameran panorerades.

Betraktningsvinkel

Betraktningsvinklarna var inte så breda som jag hade förväntat mig på en OLED-skärm. Medan OLED har fördelen med bredare betraktningsvinklar än LCD-apparater. Fann jag fortfarande några distinkta färgförskjutningar när jag tittade på testfönster i fullfärg. Det är osannolikt att detta märks när du delar en soffa framför TV: n på ett avstånd av 5 fot. Men det blir mycket märkbart när du kommer närmare skärmen.

Läs också: TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV

På 88 tum från hörn till hörn är Z9 tillräckligt stor för att du ska se några begränsningar för betraktningsvinklar. Även från en front-och-center-visningsposition om du är tillräckligt nära skärmen. Det handlar helt enkelt om geometri. Din synvinkel kan vara direkt framför mitten av skärmen, men ytterkanterna och hörnen är i en liten vinkel mot din synvinkel. Och den vinkeln blir brantare ju närmare du kommer skärmen.

I dessa fall kommer du definitivt att kunna välja ut några färgproblem vid ytterkanterna. I våra tester med enfärgade skärmar skiftade rosa mot lila, rött skiftade mot orange och blått skiftade lite till grönt. Förskjutningarna är tillräckligt subtila för att de blir svårare att upptäcka när man tittar på normalt innehåll. Exempelvis en film eller ett fotbollsmatch. Men vissa kräsna hemmabioentusiaster kommer definitivt att bli lite besvikna över att betraktningsvinklarna inte är hela 180 grader.

LG Z9 8K OLED TV spelprestanda

När du väl har tittat på några filmer på Z9 är nästa spel du förmodligen vill prova. Den goda nyheten är att Z9 verkar vara en ganska anständig spel-TV. När vi anslöt vår Xbox One X till 88-tums OLED stödde Z9 allt konsolen hade att erbjuda. Spelar du i 4K vid 60 Hz? Kolla upp. Strömmar du innehåll i en mängd olika bildhastigheter, med 10-bitars färg och HDR-stöd? Kontrollera, kontrollera och kontrollera. Satsen stöder full 4K-spel och streaming, komplett med Dolby Vision-stöd.

Och spel såg otroligt ut. Även uppskalat från 4K såg ett spel som Forza Horizon 3 fantastiskt ut. Bilar verkade otroligt realistiska i denna skala, från HDR-solljuset som glittrade från vindrutorna till de livfulla färgerna i uppmärksamhetsfångande färger.

Faktisk spelning var precis vad du skulle få på en 4K-TV, eftersom all uppskalning tar TV: n hand om istället för konsolen, och responsen är ganska snabb. Vi mätte Z9s fördröjningstid på 17,7 millisekunder, vilket inte är dåligt för en ultrapremium OLED-TV. Z9 kan vara lite mindre lyhörd än i praktiken, eftersom uppskalning kräver ytterligare bearbetning. Fast någon sådan fördröjning räckte inte för mig att märka.

LG Z9 8K OLED TV ljud

En massiv TV behöver lika jätte ljud för att åtfölja den. Z9:n levererar med ett 4,2-kanals 80-wattssystem som innehåller en rejäl 40-watts bashögtalare. Ljudet är fantastiskt och hanterar allt från viskad dialog till blomstrande explosioner med kristallklart ljud och kraftfull volym.

När jag lyssnade på öppningstemat till Skyfall hörde jag Adeles sång klara som en klocka och instrumentationen kom perfekt igenom, från trummor till bas och horn. Samma klarhet i ljudet kom igenom i den symfoniska introduktionsmusiken för Planet Earth II, som har känsligt piano och fylliga stråkar.

LG Z9 8K OLED TV smarta funktioner

Som en smart-tv erbjuder Z9 OLED allt du kan få på vilken smart-LG-TV som helst som kör den senaste versionen av webOS. Du kan använda ThinQ AI röstassistent för att hitta innehåll och justera inställningar med bara ett ord eller en fras och uppsättningen har inbyggd Google Assistant- och Amazon Alexa-funktion. Och med det senaste tillägget av Apple AirPlay2 och HomeKit-kompatibilitet kan du också använda Siri via din iPhone, iPad eller Apples smarta högtalare.

Vi fick inte spendera mycket tid på att gräva i de smarta funktionerna på TV: n, men från vad jag kunde se i mina tester, erbjuder den hela smart TV-upplevelsen.

Det enda stora frågetecknet här är appar. Medan alla appar i LG-butiken ska visa sig bra på den större 8K-skärmen. Jag hade inte tid att gräva in om någon hade märkbara skalningsproblem eller kompatibilitetsproblem med den större skärmen.

Fjärrkontrollen

Signaturen Z9 OLED levereras med LGs Magic Remote, men det är den snyggaste versionen av den rörelsekontrollfjärrkontroll jag någonsin har sett. Med en metallkropp och metallknappar har fjärrkontrollen ett snyggt nytt utseende som känns bra att hålla och erbjuder alla funktioner du förväntar dig.

Magic Remote har rörelsekontroll, så att du kan peka och vinka fjärrkontrollen för att styra en markör på skärmen. TV: ns stora storlek betyder att detta är en praktisk funktion. Till skillnad från mindre uppsättningar, där markören kommer att träffa skärmkanten och kastas bort från inriktningen från fjärrkontrollen. Finns det så mycket skärmutrymme att det upprätthåller en-till-en-förhållandet mellan var du pekar och där markören sitter. Det gör det bättre än någon annan LG TV jag har testat.

Du kan själv få tag på LG Magic Remote här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart

Röststyrning är lika enkelt som att trycka på mikrofonknappen och det klickbara rullningshjulet får en uppgradering med en strukturerad, sfärisk knapp.

Slutsats

Från topp till botten är LG Signature Z9 8K OLED en av de bästa TV-apparaterna någonsin, kommit till marknaden. Men den är inte en jag rekommenderar till någon. TV: n i sig är utmärkt och visar upp all teknik som LG kan ta med sig av premium-TV-upplevelsen. Fast 8K är fortfarande otroligt ny som konsumentteknologi. Det saknas inte bara något riktigt 8K-innehåll. De standarder och format som den kommer att använda är fortfarande uppe i luften.

Om du vill spendera mycket pengar. Hela 300 000 kr på en TV bara för att ha skryträtten att äga den senaste TV-tekniken. Det finns inget jag kan säga för att avskräcka dig. Och om du vill gå den vägen markerar LG Signature Z9 OLED alla rätt rutor. Eftersom den största OLED-skärmen LG någonsin har erbjudit konsumenterna. Den första kommersiellt tillgängliga 8K-TV: n från företaget, och värd för ett dussin eller fler blödningar- avancerad teknik.

Men när det gäller värde kan du köpa vår favorit 4K TV – LG: s egen C9 OLED – många gånger. Jag menar, du kan sätta en 4K OLED-TV i varje rum i huset för pengarna kan spendera på bara 88-tummaren. 8K-odjuret men andra ord. Till skillnad från Z9, som lovar stöd för innehåll som ännu inte har kommit, är C9 OLED ett bra val. Med 4K-innehåll redo att strömma eller köpa på ett ögonblick.


Andra recensioner vi har gjort:


6 svar på ”LG Z9 8K OLED TV (OLED88Z9) – Recension”

Lämna en kommentar