På TV – Svårt att välja vad du ska titta på?

På TV idag finns det många olika sorters kategorier som man kan älska och eller rent ut avsky. Våra standardkanaler erbjuder dig underhållning på kvällarna men vad ska du se på TV ikväll? Har du svårt att bestämma dig vad du ska titta på? Läs vidare i denna kreativa guide till att hitta ny underhållning på TV.

Välj din kategori

Vad är du intresserad utav? Du behöver tänka ut ett ämne som du vill se på till exempel:

 • Netflix
 • Sport
 • Film
 • Drama
 • Reality-serier
 • Nyheter
 • Dokumentärer

Netflix

De flesta hushåll har numera en Netflix prenumeration och varför inte? Det är väldigt praktiskt och man har ett stort utbud på högupplöst filmmaterial eller alla säsonger av dina favoritserier. Nyligen kom Netflix ut med statistik om att den geniala TV-serien ”The Office” var den mest streamade TV-serien på platformen.

The Office

En annan genialisk idé är att leta i sin titta senare lista! Massor av olika val finns vanligtvis i den! Annars är här en lista för dig:

The Queens Gambit

TV tablå och tips att titta på
The Queen’s Gambit

Föräldralös från nio års ålder, upptäcker den underbara introverten Beth Harmon schack på 1960-talet USA. Den har prisats för enastående plot. ”A must see” just nu!

Peaky Blinders

program tv peaky blinders
Peaky Blinders

En episk gangsterfamilj som spelades på 1900-talet i England, med fokus på ett gäng som syr rakblad i topparna på kepsarna och deras hårda chef Tommy Shelby.

Suits

på tv idag suits
Suits – Bildkredit: ABC

Om du har missat Suits så ska du omedelbart titta på den nu! På språng från en narkotikaffär som gått dåligt, finner briljant college-bortfall Mike Ross att han arbetar med Harvey Spectre, en av New Yorks bästa advokater.

La Casa de Papel

tv idag tablå spanska serien la casa de papel
La Casa del Papel

En ovanlig grupp rånare försöker utföra det mest perfekta rånet i spansk historia – att stjäla 2,4 miljarder euro från den kungliga mynten i Spanien.

Breaking Bad

något ny gammalt
Breaking Bad

En kemilärare i gymnasiet som diagnostiserats med obotlig lungcancer vänder sig till tillverkning och försäljning av metamfetamin för att säkra sin familjs framtid.

Sport på TV

Ibland så vill man bara koppla av och se en fotbollsmatch. Det kan vara allsvensk fotboll till Premier League till La Liga. Välj och vraka! Tänk efter om det finns några speciella matcher som du skulle vilja se eller till och med repris matcher!

Om man inte har köpt ett kanalpaket så brukar det visas på TV-kanaler som TV4, TV6, TV10. Men de kanaler man kan köpa är till exempel följande:

 • C More Fotboll
  • Hockey
  • Golf HD
  • Live HD
  • Live 2
 • Viasat Sport
 • EuroSport

Film – På TV

Även om du inte är en filmfantast så finns det några som du bör ha koll på!

De gamla action klassikerna som:

 • Training day
 • Batman Begins
 • León

Finansfilmerna som:

 • The Wolf of Wallstreet
 • The Big short
 • Boiler Room
 • Thank you for Smoking

Komedierna som:

 • Hangover
 • Entourage
 • Once upon a time in Hollywood

Drama

The Investigation

Den verkliga brottsligheten har utlöst en massa dramaserier baserade på verkliga tragedier som lämnar en obehaglig smak (se: allt ITVs nuvarande erbjudande). Alltför ofta visar dessa besatthet över grymma detaljer, eller mördarens torterade bakgrundshistoria, och ignorerar därmed erfarenheterna från offren – ofta kvinnor – och deras familjer. Inte så The Investigation, en dansk thriller som dramatiserar dödandet av journalisten Kim Wall 2017 på en hemlagad ubåt, efter att hon gick för att intervjua mannen som hade byggt den. Serien fokuserar på de kvarvarande personerna och systemet som så småningom förde hennes mördare – som aldrig ges värdighet av ett namn – för rättvisa. Spänningen bygger inte på att försöka räkna ut whodunnit, utan när vi undrar om systemet kommer att fungera som det ska för att rätta till en hemsk fel.

Se också:

Trump Takes on the World

Tillbaka när han faktiskt var inbäddad i Oval Office, var hans utrikespolitik som fick Nixons Madman Theory att se ut som klokt statsmansskap uppriktigt sagt skrämmande. Nu är han borta, det är möjligt att ompröva varje, misstag och ögonblick av kärnbränslestyrka-för-Twitter med ett stänk av schadenfreude. Detta tredelade BBC-dokument serverar det i spader, med tillstånd av gardintryckande avslöjanden från dem som var där då: i det första avsnittet ensam avslöjar Theresa Mays SPAD Fiona Hill den tidigare premiärministerns skräck vid den handhållna incidenten. Den australiensiska före detta premiärministern Malcolm Turnbull påminner om hur Trump svindlande visade upp sin säkra kommunikationsbunker vid G7-toppmötet. Den tidigare National Security Advisor HR McMaster bekräftar att Trump verkligen inte hade någon aning om vad Nato var för eller varför USA: s stöd för det spelade roll. Allt detta kommer att göra dig ännu lättare över att han har avstått från kontrollen över kärnkoderna.

Lupin

Intouchables-stjärnan Omar Sy är Assane Diop, en mästertjuv inspirerad av Arsène Lupin i denna franska thriller. Diops far, fängslades för stöld av ett halsband av en av Paris mäktiga elit och hängde sig själv. Assane tar ett mycket bokstavligt blad ur den mycket bokstavliga boken från Maurice Leblancs gentleman-tjuv från Belle Epoque och försöker hämnas på de människor som gjorde orätt mot sin familj genom att använda tyveriets mörka konst, förklädnad och rå karisma. Del två är planerad för denna sommar.

Pretend It’s a City

Fran Lebowitz illustrerar den svunna eran i coola New York, och i denna nya doku-serie regisserad av Martin Scorsese tornar hon sig som Chrysler Building över alla idioter som stannar för att spela på sina telefoner på trottoaren. Marty och Fran är gamla vänner med den uppskattade författaren som ämne för Scorseses 2010-dokumentär Public Speaking. Deras bekväma relation, liksom i vilken utsträckning han får en kick av hennes klippande kommentarer, gör att låtsas att det är en stad känns som att du umgås med gamla kompisar och kaklar över kaffe. Under den här mysigheten finns hennes kloka kommentarer om wellnessindustrikomplexet, vikten av att läsa, modeglädjen och kollektivtrafikens helvete. Lebowitz kanske är avsedd att röka till slutet av sina dagar, men här är en påminnelse om att vårda hennes vett och uppfattning medan hon är här.

WandaVision

Wanda och Vision ser ut som bara ett annat ungt kärlekspar, men de har en hemlighet: han är en kännande robot och hon kan manipulera verkligheten. En föreställning av 60 år med amerikanska sitcoms från The Dick Van Dyke Show till Modern Family är ett väldigt udda sätt att starta nästa Marvel-fas, och det känns ganska svårt att bedöma om det faktiskt är bra eller inte ännu, eftersom vi har kom precis till det som känns som historien efter tre avsnitt. Det är dock väldigt intressant, och de hårda, glänsande pärlorna av Twin Peaks-märklighet verkar leda till något som passar i underbar storlek. Dessutom, efter 20 minuter ett avsnitt, tränger Wandavision verkligen med.

It’s A Sin

Tre unga män lämnar sina gamla liv bakom sig för att hitta vänskap, familj och sex i den växande gayscenen i början av 80-talet London, i vad som kan vara Russell T Davies mästerverk. Det är varmt och riktigt roligt och bälter i en svimlande takt, men varnas: bakgrunden är aidsepidemin, och det finns några absolut tarmförstörande ögonblick. Som Callum Scott Howells, som spelar underbara Colin, uttryckte det när vi pratade med honom: ”Det är ungefär som, eps tre och fyra är som någon som skjuter en pistol mot dig och det slår dig och du är som, ’Jävlar!’ Och då är episod fem som att någon får en kniv och bara hugger dig upprepade gånger.”

A Perfect Planet – På TV

Det fanns en tid då en ny David Attenborough-ledd BBC-naturdokumentär var tv-motsvarigheten till dina bekvämaste joggare och en het toddy, men under de senaste åren har DA varit mycket mer brådskande i sina varningar om klimatkrisen och gett allt lite mer kant igen. Så är det med A Perfect Planet, vars fullständiga titel ska köra Skam om någon skulle … Förorena den. Det är dock riktigt bra: vackert sammansatt och packat med insikter, och dess mest awestruck-sekvenser ger dig den känslan av att sjunka ner i ett mycket djupt, mycket varmt bad. Vilket är för övrigt hur det kommer att bo i Margate om cirka 60 år om vi inte ordnar oss.

Reality serier

The Real World – På TV

”Det här är den sanna historien om sju främlingar, som valts för att bo på ett loft och få sina liv tejpade, för att ta reda på vad som händer när människor slutar vara artiga och börjar bli riktiga.” Vid premiärtiden sommaren 1992 var det överraskande att det var allt det var: bara människor som lever på band. Prata, slåss, skratta, aldrig veta exakt var man ska leta när det är dags för deras bekännelsesamtal. (Ur dagens perspektiv är den chockerande saken idén att någon skulle ha börjat vara artig.) Gå tillbaka till den första säsongen, så svär du att du tittar på en högt inställd dokumentär. Scener pågår i åldrar, relationer har tid att utvecklas, de sju främlingar hamnar i allvarliga frågor – rasism, privilegium, garderoben – på ett allvarligt och tankeväckande sätt.

De första huskamraterna kan ha varit de sista sju skuldlösa människorna i Amerika; från säsong två framåt (och i varje realityshow sedan), kommer deltagarna att veta exakt vilken karaktär de spelar. Denna show gav tonen, och det är lätt att glömma att dess hjärta ursprungligen var på rätt plats. Numera känner castmedlemmarnas föräldrar inte en värld utan The Real World, showen existerar till stor del som en trippel-liga för The Challenge, och om jag inte tar fel gör husmänniskor sina första ingångar genom en badtunna. Men i en minut där var det riktigt och det var spektakulärt.

The Bachelor – På TV

Ungkarlen har varit på tv i 18 år. Det finns bokstavliga college-nybörjare som troligen heter Trista, efter säsong 1: s populära tävlande. Sedan seriens lansering 2002 har många (nästan uteslutande vita) kvinnor och män kommit ner på Bachelor-herrgården, som ser ut som den trevligaste Olive Garden du någonsin kommer till. Serien har skapat fem framgångsrika äktenskap, åtta stadiga par, flera barn och alkoholproblem för amerikaner som bara vill tro på kärlek på måndagskvällar.

Om det finns ett aktuellt exempel på en show som leder avgiften när det gäller att rädda nätverksprogrammering, se till The Bachelor. Under ett vanligt kalenderår av tv är serien (eller en av dess fyra spinoffs) en grundpelare i veckoschemat och tar upp så mycket som fem timmars programmering per vecka. Värd Chris Harrison har varit vid rodret i fenomenet sedan första dagen och så länge det finns män och kvinnor redo att göra på TV utan intresse för att få vänner, då kommer The Bachelor att ha en framtid.

Nyheter På TV

Ibland är det enklaste bara att sätta på tv och nyheterna exempelvis SVT1, TV4 eller någon utländsk TV kanal som CNN eller BBC och hoppas på det bästa. Du kanske får det enklare att bestämma dig efter en kvart med nyhetsreportage.

Dokumentärer På TV

När TV tablå:n inte har något annat att erbjuda så finns det flera riktigt fantastiskt gjorda dokumentärer. Om det finns några dokumentärer som man måste kolla på, så är det:

 • Inside Job
 • Inside Bill’s brain
 • Food Choices (Hela finns ute på Youtube)

Ifall du är intresserad av att läsa mer om HBO Max

33 svar på ”På TV – Svårt att välja vad du ska titta på?”

Lämna en kommentar