Den perfekta guiden för att välja TV storlek

Vilken storlek på TV behöver du? Här räknar du ut vilken TV storlek på som du bör köpa beroende på ditt storleken på ditt rum.

TV storleks guide

Vilken storlek på TV behöver jag? Det är en vanlig fråga, och när TV-apparaterna blir större blir det ännu viktigare att förstå vilka storlekar som passar bäst för just ditt rum, för att kunna ta ett smart köpbeslut.

Då 65-tums 4K-TV-apparater börjar bli normen och större 7080-tums modeller kommer till billigare priser, blir det en utmaning att ta reda på var du ska placera din nya TV. 

Läs även vår utförliga TV-köpsguide samt vår guide till vilken höjd du bör montera din TV på.

Att tänka på

Många köper en ny TV utan att ens tänka på rummet den kommer placeras i. Man förutsätter att en TV, oavsett storlek, kommer att fungera bra på samma plats som där den gamla stod. Detta kan leda till många problem och en mindre optimal TV-upplevelse när man ska titta på sina favorit Netflix-program. Fast att hitta rätt storlek på TV väcker frågor om ideal upplösning, vilket avstånd från TV:n som är bäst och om du verkligen vill ha en större skärmstorlek på din nya TV. Men oroa dig inte för vi har skrivit ned allt du behöver veta.

Vilken TV storlek behöver jag?

Vi ska visa hur du bestämmer den bästa storleken för din TV utefter dina behov. Denna guide är avsedd att hjälpa dig med ditt vardagsrum fast samma principer kommer att fungera för ditt sovrum och för ditt kontor.

Snabba tips

  • Förstå skärmstorlek. TV-skärmar mäts diagonalt från hörn till hörn, så en 65-tums TV är närmare 55 tum bred. En tum är 2,54 cm så se till att du kikar på dimensionerna innan du köper din TV-bänk eller vill sätta upp den på väggen.
  • Känn till upplösning. TV-apparater erbjuder idag tre alternativ för upplösning – 1080p, 4K och 8K. 1080p är Full HD kvalitet men vi rekommenderar 4K för nästan alla. Det har blivit standarden men kom ihåg att upplösningen ändrar vilket avstånd du kan sitta vid skärmen och hur dyr den kommer att bli.
  • Räkna ut rumsstorlek och avstånd. Rummen blir inte större för att rymma större TV-apparater, så mät ditt rum och var noggrann med avståndet från soffan för att hitta rätt TV storlek för ditt sovrum eller vardagsrum.

Skärmstorlek och upplösning

Först, kom ihåg det vi nämnde i snabba tips: TV: n mäts diagonalt. Så en 55-tums skärm mäter 55 tum (1,40 m) från ett hörn till motsatt hörn. De faktiska måtten kommer att vara olika och mäta ungefär 1,22 m breda och 0,68 m långa.

Kolla in vår fullständiga guide om TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden

DiagonaltBreddHöjd
55 tum (1,40 m)1,22 m0,68 m
60 tum (1,52 m)1,33 m0,75 m
64 tum (1,63 m)1,42 m0,80 m
65 tum (1,65 m)1,44 m0,81 m

Därefter måste du tänka på vilken upplösning du behöver innan du köper din nya TV. Detta är viktigt på grund av att högre upplösning betyder att du kan sitta närmare din TV utan att märka av pixelering i dess bild.

Vilket i sin tur innebär att du kan sitta närmare en 4K TV (3840 x 2160) än en 1080p TV. Eftersom du kan sitta närmare en 4K uppsättning behöver du inte en så stor TV för att fylla ditt synfält som du skulle behöva om du använder en 1080p TV.


Läs även om:


Rumsstorlek och TV avstånd

rum hus tv

Tänk på rummet där TV:n kommer att vara. Om vi förutsätter att möblerna i det rummet inte är permanent fästa på golvet, och du är villig att flytta dem, då har du viss flexibilitet i storleken på TV:n du kan använda.

Nästa fråga är om du planerar att ställa in TV:n med det medföljande stativet eller använda ett väggfäste för att hänga upp den. Därför att om du använder det medföljande stativet för att ställa TV:n på ett bord så kommer TV-apparaten vara närmare tittaren. Vilket också betyder att betraktnings avståndet är mindre. Var noga med att räkna med både TV-stativets djup och de möbler du planerar att sätta TV:n på, då vissa apparater har relativt smala stativ. Men det finns andra, som 65-tums modellen LG CX OLED (Se våra bästa TV-apparater 2020 för mer info), sträcker sig nästan 25 cm med monterat stativ.

Väggmontering

Att hänga TV:n på väggen kan å andra sidan lägga till 30 cm eller mer på betraktnings avståndet, vilket kan vara skillnaden mellan en 60 tums TV och en 72 tums modell. Beroende på vilken typ av fäste du använder och TV: ns tjocklek kommer din skärm fortfarande att sitta några centimeter ifrån väggen, men detaljerna varierar från modell till modell.

Hur man beräknar den bästa storleken på TV för ditt rum

Mät avståndet mellan var du planerar att montera TV:n och där du planerar att sitta. För en 1080p TV ger många branschexperter som Amazon, ett uppskattat rekommenderat avstånd på på 1,5-2,5 gånger din skärmstorlek, men det finns nästan lika många formler som det finns experter. Den bästa tumregeln för närvarande är att lite för nära är bättre än lite för långt. Detta beror på att många föredrar en uppslukande upplevelse jämfört med en upplevelse som inte fördjupar dig i programmet du tittar på.

En annan tumregel att ha är att om du har en 42-tummare (107 cm) bör du sitta minst dubbla det från din TV, alltså 84 tum (214 cm) bort för en förstklassig och bekväm upplevelse. Exempelvis, om du vill vara säker och dela upp skillnaden får du en faktor 2:1, som är lätt att komma ihåg. Fördubbla bara skärmstorleken för att få ett bekvämt visningsavstånd.

TV Storlek i praktiken

Låt oss säga att du har ett stort rum, en stor soffa och ett stort soffbord mellan dig och TV:n. Det resulterar i ett bekvämt betraktningsavstånd på cirka 3 meter. Du skulle då ta 3 m och dela med två för att få 1,5 m, sätt sedan in ditt tal i tum-omvandlare. I detta fallet blir det cirka 60 tum, alltså bör du köpa en 60 tums TV för detta rummet.

För 4K TV

Om du tittar på en 4K Ultra High Definition TV ändras formeln lite. På grund av den ökade upplösningen är det rekommenderade idealiska avståndet mellan 1 och 1,5 gånger skärmstorleken. Så om du köpte en 50-tums TV bör den placeras mellan 130 cm och 180 cm från dig.

När större skärmstorlekar blir mer och mer prisvärda, vill du verkligen ta dessa riktlinjer till hjärtat. Sony XR-75X90J är 75 tum och kostar cirka 16 000 kronor. Vilket gör det dyrt, men inte så dyrt att det är utanför alla kunders budget. Oavsett om du försöker montera en 75- eller 55-tums TV i ditt hem, kom ihåg att målet är att se bilden, inte pixlarna.

Vilken TV storlek är bekväm för dig?

Vi kan bäst tacka Bernard Lechner för hans hjälp med att hitta det bästa förhållandet mellan TV-storlek och därav distans för optimala visningsavstånd. Detta gav upphov till att du nu kan njuta av den mest bekväma TV storlek:en. Detta för att vidare ta reda på hur vi som människor kan bearbeta innehåll som kommer från en TV-skärm. Hans arbete myntade en fras som heter ”Lechner-avståndet”. De flesta gillar till exempel att sitta tillräckligt långt ifrån TV: n så att pixlarna nästan inte påverkar ekvationen. Experimentera därför gärna med placeringen av din nya TV. Det är aldrig något negativt att gå lite större än vad du tror du behöver.

Oavsett om du vill ha en ny TV storlek för hemmet eller till ditt kontor, kan du nu räkna ut det perfekta avståndet på nolltid.

Kolla också in de bästa TV-apparaterna vi har granskat!

Bra TV-apparater med tanke på storlek

Samsung QN90A QLED

De 5 bästa TV för PS5
Bildkredit: Samsung

Samsung QN90A QLED har inte problemet som LG OLED paneler har med burn-in. Detta är en funktionsspäckad spel-TV med otroligt låg ingångsfördröjning och en utmärkt svarstid, och den stöder VRR-teknik. Till skillnad från en OLED, finns det ingen risk för permanent inbränning på en LED-TV, vilket är bra om du gillar att spela samma spel med liknande UI-element på skärmen under långa perioder.

Se också: Bästa 70 tums TV-apparater 2022

Den levererar fantastisk bildkvalitet, med djup svärta, en fantastisk lokal dimming funktion och enastående toppljusstyrka. HDR gör att filmer som har HDR stöd ser fantastiska ut och även spel på PS5. Små detaljer som sticker ut som de ska och ett imponerande färgomfång, så att du inte förlorar några detaljer i de senaste spelen.

Se också: Lokal dimming på TV-apparater

Bästa 65 tums TV: Sony Bravia KD-65X81J

TV-shopping? Vår TV-köpguide kan hjälpa till.


122 svar på ”Den perfekta guiden för att välja TV storlek”

Lämna en kommentar