Ska jag köpa en 4K TV eller vänta med det?

Jag skulle rekommendera två saker innan vi verkligen börjar titta för långt på varför jag ska köpa en 4K TV eller vänta. Först skulle jag kolla in hur LCD-TV-apparater fungerar, vilket du kan göra här. För det andra skulle jag titta på rätt visningsavstånd för storleken på en TV, som du hittar här. För det tredje skulle jag titta på vad som är uppskalning av ingångar. Du hittar informationen här. Var och en av dessa kommer att beröra basen med lite grundläggande förståelse för hur en TV fungerar och fungerar så att allt här kommer att ge dig mest mening.

Låt oss komma igång utan vidare. Enkelt uttryckt är 4K-innehåll innehåll som har upplösning fyra gånger storleken på standard högupplöst innehåll. Det är 1080p-innehåll eller även känt som SHD.

4k tv
Bildkredit: Dummies.com

Hur fungerar 4K-TV-apparater?

För att förstå hur 4K-TV-apparater fungerar måste du titta på antalet pixlar som tilldelats deras X- och Y-axlar. Detta tal är 3840 över eller på X-axeln och 2160 uppåt eller på Y-axeln.

Det betyder att när du multiplicerar antalet pixlar upp och över kommer du att ha tillgängliga 8 294 400 pixlar att tilldela information till. Jämfört med 1080p (1920x1080p) -standarden som var före den, som bara har 2072 600 pixlar att tilldela information till, kan du med rena siffror se att 4K-innehåll är bokstavligen fyra gånger så stort.

Detta översätts till en bättre och mer kvalitetsbild för dig.


Läs även om:


Är 4K bättre än 1080p?

Den första bilden du ser nedan är en bild med en upplösning på 1920 × 1080 eller med en kvalitet på 1080p. Du kommer se att den producerade bilden är bra för alla typer av innehåll och alla typer av TV apparater. Bilden ser skarp ut och detaljerna kommer till en mycket realistisk standard.

Den andra bilden du ser nedan är en bild som är inställd på en upplösning på 3840 × 2160 eller i 4K-kvalitet. Du kommer att märka stora skillnader i de finaste detaljerna som i den tidigare bilden du inte ens visste kan vara ett problem. De små hårstrån är raffinerade att när de normalt är inställda på en 1080p-upplösning, ser det lite konstigt ut.

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan de två bilderna märks när du zoomar in dem. Om båda hålls sida vid sida och du zoomar in samtidigt på båda bilderna skulle 1080p-bilden försämras snabbare än den för 4K-bilden. Detta beror återigen på att 4K-innehåll är fyra gånger storleken på 1080p-innehåll.

Vad är 4K TV-avstånd?

Med allt detta i åtanke behöver du veta vad som är 4K-TV-avståndet. Jag har skapat ett diagram för att enkelt illustrera när en 4K-TV är värt det och när det inte är det. Detta eftersom 4K-kvalitet bara är värt att byta om du faktiskt kan se skillnaden.

Om du fortfarande är lite osäker på betraktningsavståndet och hur det fungerar har jag en mer ingående guide här.

Den perfekta guiden för att välja TV storlek

Vad är den bästa 4K-TV: n?

Med allt annat i åtanke försöker jag svara på den enkla frågan om vad som är den bästa 4K-TV: n. Men frågan är inte så enkel. De flesta skulle kasta en TV på dig och säga att det här är det bästa. Det verkliga svaret här är att gräva lite djupare för att hjälpa dig själv senare.

Detta beror på att som med många 1080p-TV-apparater innan 4K-TV-apparater blev verklighet. Du skulle helt enkelt inte be om den bästa 1080p-TV: n. Det antogs att TV: n bara var 1080p. Det blev en häftklammer inom branschen.

Så jag ber dig ställa en annan fråga. Vilken 4K TV har de bästa funktionerna? Vilken 4K TV är billigast? En fråga som dessa hjälper dig att hitta en bättre TV och en bättre affär för dig själv snarare än bara en TV som har 4K inbyggd.

Slutsats

Om du är på staketet om att byta till en 4K-TV borde du inte vara. Förändringen är välkommen och väl värt det. Alla siffror från testresultaten till TV-priserna säger alla för att sätta upp det. Du kommer att bli nöjd med en mer uppfriskande bild och din plånbok kommer inte att vara för upprörd trots allt.
Jag hoppas att detta hjälper till att stryka ut några av funderingarna med 4K-TV: er!

18 svar på ”Ska jag köpa en 4K TV eller vänta med det?”

Lämna en kommentar