Inflationen kan skapa nästa börsfall – Inflation 2021

Inflation 2021 – Det kan mycket väl handla om ett börsfall genom att inflationen går upp markant i år.

Det är inte en hemlighet idag att USA har ökat penningmängden. De har tryckt upp nästan 30 procent mer dollar jämfört med före pandemin. Detta kan ge mycket besvärliga konsekvenser när vi nu öppnar upp samhällena från Covid-19 restriktionerna. Sverige har nu beslutat att öppna upp landet 29 september. Detta kommer leda till att folk kommer att börja spendera mer. Och mer pengar i omlopp betyder att inflationen får betydligt bättre förutsättningar att ta fart uppåt.


Du kanske även är intresserad av:

  1. Kommer börsen att gå ner nu? Börskrasch 2021!
  2. Dessa är de 5 bästa Aktierna att köpa och följa just nu
  3. Ränteläget i USA

Huvudsakliga frågan om inflation 2021

Frågan är om den kommande inflationen kommer att bli en blygsam, lätt hanterad våg eller en dramatisk översvämning som kommer att tappa marknader, spara knäskydd och få FED att snabbt höja räntorna, vilket hindrar återhämtningen.

Många finansiella yrkesverksamma är inte alltför oroliga för att inflationen kommer att komma ur kontroll, särskilt eftersom ekonomin har gott om post-pandemisk grund att kompensera. President Joe Bidens administration bygger sina förhoppningar på idén att vi har flyttat in i en era av enkla pengar utan konsekvenser.

Men det finns gott om andra observatörer som oroar sig för en omspelning av de dystra dagarna av stagflationen i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, när inflationen ökade och ekonomin stoppade. Även om sådana svåra scenarier är osannolika finns det åtgärder du kan vidta i dag för att lindra dina inflationsproblem.

Situationen just nu i USA

Under det första kvartalet 2021 passerade den federala regeringen nästan 3 biljoner dollar i stimulansutgifter. Det är förutom de 2,2 biljoner dollar som passerade i början av pandemin.

För att sätta det i perspektiv var det finanspolitiska stimulanspaketet som antogs efter den stora lågkonjunkturen nästan 800 miljarder dollar, eller cirka 970 miljarder dollar i dagens dollar. Vid den tiden var detta belopp en nästan otänkbar summa – men det är dåligt jämfört med ögonblickets stimulans.

Under tiden började amerikaner få Covid-19-vaccinationer och ekonomisk aktivitet började ta upp ånga. Mer än 915 000 arbetstillfällen tillkom i mars och arbetslösheten sjönk till 6 %, långt ifrån toppen på nästan 15 % i april 2020.

Se även: Kommer börsen att gå ner nu? Börskrasch 2021 Maj!

Som svar på dessa förändringar ökade Fed sin prognos för inflation 2021 från 1,8 % tillbaka i december till 2,2 % i mars. Om Biden skulle betala sin infrastrukturräkning på 2.3 biljoner dollar, kommer ännu mer pengar att strömma in i ekonomin. Fed kan till och med behöva uppdatera sina inflationsprognoser igen.

Fortfarande har Powell varit beslutsam i sitt åtagande att se de vita inflationens ögon innan han höjer räntorna eller tar bort kvantitativa lättnader. När allt kommer omkring kvarstår miljoner utan arbete och ekonomin läker fortfarande. Han satsar på att QE och räntor kommer att vara tillräckliga för att hålla ett lock på inflationen.

Men vissa marknadsobservatörer anser att Fed är för slappt, särskilt eftersom den 10-åriga breakeven-räntan har skjutit upp de senaste månaderna. ”Ekonomiska förhållanden borde förbli ganska tillmötesgående ett tag och enligt vår åsikt riskerar en överskridning”, säger Rick Rieder, BlackRocks Chief Investment Officer för Global Fixed Income.

USA:s påverkan på Svensk ekonomi – Inflation 2021

Allmänna räntelägen dvs statslåneräntan kan bli justerad utefter USA:s agerande. Det kan medföra höjda räntor och mindre benägenhet att betala högre pris för fastigheter och lägenheter. Med dyrare lån kommer investeringar att avta jämfört med tidigare. Även om USA:s sits är mycket värre än Svensk Ekonomi så kommer de ha en påverkan globalt. Om det går helt utför kan även svensk export bli negativt påverkad.

Inflation i denna utsträckning är vad som får stater få knäna. Om problemet inte tas itu kan vi se ett försvagat USA i framtiden.

Sänk dina fondavgiftskostnader – Sänk kostnader & Sänk din Risk

Har du hört årets granskning av de stora börsmäklarnas gigantiska kickback vinster?

Det blev nämligen uppmärksammat att Avanza och Nordnet har skyhöga marginaler när man köper fonder via dem. Därför så har SAVR blivit en het snackis som utlovar samma fonder med lägre avgifter. Det betyder att du kan enkelt kan spara mer pengar i samma fond genom att bara köpa fonden via SAVR. Nedan kommer visas bildlänken till SAVR:

Vi jämför priserna för några vanliga fonder:

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik A1,44 %1,26 %1,12 %
Tin Ny Teknik A1,60 %1,54 %1,08 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R1,59 %1,50 %0,93 %
Per den 10 Augusti 2021

Man ska inte underskatta hur stor skillnad detta gör. Tin Ny Teknik på Avanza är nästan 50 procent dyrare i jämförelse med SAVR. Gå till SAVR för att se alla deras låga fondavgifter.

[su_button url=”https://adtr.co/blAS7O” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Spara pengar i lägre fondavgifter på SAVR – Nu![/su_button]5 svar på ”Inflationen kan skapa nästa börsfall – Inflation 2021”

Lämna en kommentar