Omikron-varianten skapar nytt börsfall? Börskrasch 2021 December!

Kommer en börskrasch 2021 nu i December? Hela aktiemarknaden gick upp ofantligt mycket under slutet av 2020 och under 2021. Många av OMX30 aktierna har nästan dubblats i värde. Det verkar som att det inte riktigt går rakt uppåt nu. BTC och ETH har nu nått hissnande nivåer igen, vilket talar för att det återigen är risk för en bubbla i kryptomarknaden. Inflationstakten i USA skrämmer investerare då den har officiellt nått hela 6 procent. Vi rapporterade tidigare att själva penningmängden (USD) har överstigit 30 procent jämfört med tidigare år. Nedan går vi igenom om en börskrasch är på väg nu med nya omikron varianten eller inte.


Vi tror du kan vara intresserad av:


16 Augusti – Stora investmentbolag nere markant!

Investmentbolagen hade inte en bra dag under måndagen och tyngde ner OMX30 nästan självmant storbolagsindexet. Detta på grund av att experter har på senare tid börjat att ifrågasätta huruvida investmentbolagens värderingar verkligen är rimliga. Kinnevik som hade utförsäljning av Zalando, har gått förvånansvärt bra efter självaste försäljningen. Så man kan ju undra vad som spädde på uppgången.

7 September – Alecta minskar sitt innehav i aktier

Över 1 100 miljarder kronor är den totala mängd som Alecta förvaltar för över två och en halv miljon privatkunder och de har nu börjat fördela om sin portfölj genom att minska andelen i rena aktier. Detta gör de efter en uppdaterad riskanalys av aktiemarknaden med stigande risk för fallande kurser framöver.

8 September – EQT

Vid börsintroduktionen av investmentbolaget EQT var priset per aktien för 67 kronor under teckningsperioden. Den har stigit till 400 kronor. Börsvärdet kan jämföras med Volvos, och är större än Ericsson eller H&M!

Aktieägarna, däribland ledningen, har sett en ökning på 500 procent på deras aktier. Uppgången för hela börsen på 100 procent sedan botten i mars 2020, framstår som blek jämfört med utvecklingen i EQT under samma tid.

Conni Jonsson som är styrelseordförande, har sålt aktier 1,9 miljarder kronor. Han har dock fortfarande kvar aktier för runt 18 miljarder kronor, men bryter löftet till aktieägarna att han skulle hålla sina aktier i 1 år till.

20 September – Nere två procent efter regeringens höstbudget

Är det som de gamla talesätten brukar säga? Köp i September och sälj i Maj?

Det verkar bli en volatil början på hösten. Många ovissheter på marknaden har inte gett en perfekt start direkt på aktiemarknaden just nu. Troligen är nästa positiva vändpunkt när det blir mer stabilt i den politiska svären.

27 September – Christer Gardells uttalande

Är man inte proffs ska man nog fundera på att hoppa av tåget. Ja så lät det när Christer Gardell blev intervjuad av SVT angående den pågående situationen på börsen. Gardell som är ledaren av Cevian Capital har ett gott renommé och tar upp att många nya investerare har inte erfarenhet av exempelvis stigande räntor, eftersom vi har haft låga räntor så pass länge.

Börskrasch 26 November – OMX 30 nere totalt 4 procent

Fredagen den 26 november störtdök Stockholmsbörsen efter en relativt svajig november. Att den nya varianten omikron sätter skräck på marknaden är det ingen som debatterar men hur länge kommer investerare att dra sig ur? Detta är något som kan analyseras med hjälp av både politiska faktorer och ren magkänsla.

Vad innebär detta?

Frågan är alltid: Ska man sälja innan man förlorar allt man har? Dessa frågor kommer upp lätt när man blir lite nervös över de röda siffrorna i portföljen. Vändningen var stark, även kallad rekyl nu gentemot den starka uppgången. Men man ska tänka på att ränteläget i USA har justerats lite mot det sämre för investerarna, och penningmängden har ökat med cirka 30 procent på två år. Detta är i sig extremt oroväckande. Fast med mer pengar i omlopp kan det skapa en högre inflationstakt för vår valuta.

SVT Nyheter har tagit fram data som visar att: Så kallade insiders har sålt mer aktier i år än under hela förra året – redan. Som vi vet är dessa personen de som ska kunna sina företag bäst. Det är smått oroväckande minst sagt.

MER: 20 bästa aktierna medans Biden är president

Börskrasch 2021: Omikron varianten – Vad säger analysen?

Det politiska läget avgör:

Det är inte troligt att regeringen skulle välja att införa strikta restriktioner i dagsläget speciellt då vi hade en relativt mild nedstängning av Sverige gentemot andra länder när corona först bröt ut. Nu har ju de allra flesta ändå fått vaccin så att i detta läge ser det inte logiskt ut att det scenariot skulle ske.

Svensk coronastrategi har varit mer gynnsamt för företagen generellt sätt. Detta bör fortsätta i all rimlighet.

Makrofaktorer:

Av det vi ser rent makroekonomiskt är att vi börjar handla mer och få igång ekonomin igen. Detta är ju vägen ur den ekonomiska baksmäll vi fick under 2020, så att företagen skulle få en till smäll nu när konsumenterna är mer aktiva, är också väldigt orimligt. Detta är beroende på hur det från regeringens håll ageras.

Fundamental analys kring en Börskrasch:

Om vi har lärt oss något under 2020 är det att jobba hemifrån, skapa nya sätt att handla och interagera. Många av våra företag kommer inte att drabbas lika hårt av nya nedstängningar för att vi har redan anpassat oss. Dock, finns det industrier som är mycket mer sårbara för att de fortfarande inte kan göras online, men detta är en minoritet.

Börskrasch 2021 Mars

Kommer Börskrasch? Viktiga framtids punkter under 2022

  • Om det visar sig att vaccinen mot omikron varianten av corona viruset inte har effekt som utlovats kan ju det bli ett problem. Eller i bästa fall bara ett milt återkommande virus som influensan, med fler mutationer varje år.
  • Om de stora instituten väljer att spekulera i kryptovalutor, valutor, ädelmetaller och olja, istället för aktier under våren då kan aktiemarknaden ta stryk.
  • Nu när 10 års räntan har stigit kan investerare söka sig till det som är mer säkert jämfört med den galet volatila marknaden just nu.
  • Oro för inflation som inte diskuteras utav FED i USA. Detta är en extremt viktigt punkt som FED inte vill medge är ett permanent problem. Deras utlåtanden är bara att det är temporärt, vilket inte är så troligt alls.

Se även: Inflationen kan skapa nästa börsfall – Inflation 2021

Sänk dina fondavgiftskostnader – Spara mer!

Har du hört årets granskning av de stora börsmäklarnas gigantiska kickback vinster?

Det blev nämligen uppmärksammat att Avanza och Nordnet har skyhöga marginaler när man köper fonder via dem. Därför så har SAVR blivit en het snackis som utlovar samma fonder med lägre avgifter. Det betyder att du kan enkelt kan spara mer pengar i samma fond genom att bara köpa fonden via SAVR. Nedan kommer visas bildlänken till SAVR:

Vi jämför priserna för några vanliga fonder:

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik A1,44 %1,26 %1,12 %
Tin Ny Teknik A1,60 %1,54 %1,08 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R1,59 %1,50 %0,93 %
Per den 10 Augusti 2021

Man ska inte underskatta hur stor skillnad detta gör. Tin Ny Teknik på Avanza är nästan 50 procent dyrare i jämförelse med SAVR. Gå till SAVR för att se alla deras låga fondavgifter.

[su_button url=”https://adtr.co/blAS7O” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Spara pengar i lägre fondavgifter på SAVR – Nu![/su_button]

USA:s Situation

I USA kommer arbetslöshets ersättningarna att tas bort under hösten och det betyder dels att inflödet utav ”gratis pengar” tar slut, men också att fler kan bli motiverade att hitta jobb. Vilket leder till att vi får igång cirkulationen av pengar. Om cirkulationen av pengar blir för hög, så kan vi se en högre andel inflation. Som beskrivet tidigare kan inflationen i sig vara ett stort hot mot ekonomin de kommande åren.

Logiskt sett skulle ekonomin kunna fortsätta uppåt i ett par år men ha sämre förutsättningar och mindre ”hälsosam” så att säga. Det beror mycket på hur centralbankerna agerar och vad utfallet blir vid en återgång till det normala livet efter pandemin.

Börskrasch: är det verkligen en?

Biden Harris administrationen verkar ha fått investerarna att börja dra sig ur marknaden. Men om det verkligen är en börskrasch i december, återstår att se. Vi får enbart svaret efter en krasch tyvärr, och det kan såväl hända att det blir en djup nedgång på grund av de anledningarna ovan. Mycket talar dock om att så stark omotiverad uppgång bör medföra en stark rekyl. Så är det med mycket som går upp, även om OMX30 inte som helhet gör en rejäl korrektion så kommer flertalet storbolag nog ändå göra det. Sedan så får vi hoppas på att vaccinet är skyddar mot de nya mutationerna och mutationerna efter det, endast då kan är chansen vara liten.


Läs även om:


[1] SVT Nyheter, 7 September 2021, Börsproffsen tar skydd mot sämre tider

[2] SVT Nyheter, 8 September 2021 Analys: Storfinansen smiter från börsen

[3] ibid, 27 September 2021 Christer Gardell: ”Börsfesten är över”

17 svar på ”Omikron-varianten skapar nytt börsfall? Börskrasch 2021 December!”

Lämna en kommentar