fbpx

Kommer börsen att gå ner nu? Börskrasch 2021 Oktober!

Kommer en börskrasch 2021 nu i Oktober? Hela aktiemarknaden gick upp ofantligt mycket under slutet av 2020 och under 2021. Många aktier har nästan dubblats i värde. Det verkar som att det inte riktigt går rakt uppåt nu. Kryptovalutorna svajar och inflationstakten i USA skrämmer investerare. Nedan går vi igenom om en börskrasch är på väg 2021 eller inte.


Vi tror du kan vara intresserad av:


16 Augusti – Stora investmentbolag nere markant!

Investmentbolagen hade inte en bra dag under måndagen och tyngde ner OMX30 nästan självmant storbolagsindexet. Detta på grund av att experter har på senare tid börjat att ifrågasätta huruvida investmentbolagens värderingar verkligen är rimliga. Kinnevik som hade utförsäljning av Zalando, har gått förvånansvärt bra efter självaste försäljningen. Så man kan ju undra vad som spädde på uppgången.

7 September – Alecta minskar sitt innehav i aktier

Över 1 100 miljarder kronor är den totala mängd som Alecta förvaltar för över två och en halv miljon privatkunder och de har nu börjat fördela om sin portfölj genom att minska andelen i rena aktier. Detta gör de efter en uppdaterad riskanalys av aktiemarknaden med stigande risk för fallande kurser framöver.

8 September – EQT

Vid börsintroduktionen av investmentbolaget EQT var priset per aktien för 67 kronor under teckningsperioden. Den har stigit till 400 kronor. Börsvärdet kan jämföras med Volvos, och är större än Ericsson eller H&M!

Aktieägarna, däribland ledningen, har sett en ökning på 500 procent på deras aktier. Uppgången för hela börsen på 100 procent sedan botten i mars 2020, framstår som blek jämfört med utvecklingen i EQT under samma tid.

Conni Jonsson som är styrelseordförande, har sålt aktier 1,9 miljarder kronor. Han har dock fortfarande kvar aktier för runt 18 miljarder kronor, men bryter löftet till aktieägarna att han skulle hålla sina aktier i 1 år till.

20 September – Nere två procent efter regeringens höstbudget

Är det som de gamla talesätten brukar säga? Köp i September och sälj i Maj?

Det verkar bli en volatil början på hösten. Många ovissheter på marknaden har inte gett en perfekt start direkt på aktiemarknaden just nu. Troligen är nästa positiva vändpunkt när det blir mer stabilt i den politiska svären.

27 September – Christer Gardells uttalande

Är man inte proffs ska man nog fundera på att hoppa av tåget. Ja så lät det när Christer Gardell blev intervjuad av SVT angående den pågående situationen på börsen. Gardell som är ledaren av Cevian Capital har ett gott renommé och tar upp att många nya investerare har inte erfarenhet av exempelvis stigande räntor, eftersom vi har haft låga räntor så pass länge.

Vad innebär detta?

Frågan är alltid: Ska man sälja innan man förlorar allt man har? Dessa frågor kommer upp lätt när man blir lite nervös över de röda siffrorna i portföljen. Vändningen var stark, även kallad rekyl nu gentemot den starka uppgången. Men man ska tänka på att ränteläget i USA har justerats lite mot det sämre för investerarna, och penningmängden har ökat med cirka 30 procent på två år. Detta är i sig extremt oroväckande. Å andra sidan har nu coronapandemin kanske (förhoppningsvis) börjat ta slut. I skrivande stund har 83,4 procent av befolkningen (16 år och uppåt) nu fått sin första dos av vaccinet. Fast med mer pengar i omlopp kan det skapa en högre inflationstakt för vår valuta. Hur kommer detta att utspela sig?

SVT Nyheter har tagit fram data som visar att: Så kallade insiders har sålt mer aktier i år än under hela förra året – redan. Som vi vet är dessa personen de som ska kunna sina företag bäst. Det är smått oroväckande minst sagt.

MER: 20 bästa aktierna medans Biden är president

Börskrasch 2021: Är du nervös?

Att ligga sömnlös om nätterna för att ditt inköpspris är alldeles för högt är aldrig en bra idé. Eftersom du kommer bara att må dåligt och ständigt tänka på det. Så det borde du göra något åt!

Börskrasch 2021 Mars

Är detta en riktig krasch då?

Det intressanta med just denna nedgång är att vissa företag har fått en absurd värdering i skrivande stund. Till exempel har vissa aktier som inte ens har underlag för försäljningssiffror mångdubbla värderingen jämfört med vad det ”borde” vara. Kan man verkligen försvara Teslas P/E tal på 352?

Kommer Covid-19 att skapa ännu mer oro på aktiemarknaden nu när skolorna öppnar upp och alla elever ska tillbaka till klassrummen? Denna nedgång är troligtvis inte en lika stor krasch som i Mars 2020. Men det kan snabbt bli en börskrasch 2021, under vissa omständigheter under hösten.

  • Om det visar sig att vaccinen mot delta varianten av corona viruset inte har den effekt som utlovats. Det kan ju bli ett återkommande virus som influensan, med fler mutationer varje år.
  • Om de stora instituten väljer att spekulera i kryptovalutor, valutor, ädelmetaller och olja, istället för aktier under våren.
  • Nu när 10 års räntan har stigit kan investerare söka sig till det som är mer säkert jämfört med den galet volatila marknaden just nu.
  • Oro för inflation som inte diskuteras utav FED i USA. Detta är en extremt viktigt punkt som knappt har någon diskussion just nu.

Se även: Inflationen kan skapa nästa börsfall – Inflation 2021

Sänk dina fondavgiftskostnader – Spara mer!

Har du hört årets granskning av de stora börsmäklarnas gigantiska kickback vinster?

Det blev nämligen uppmärksammat att Avanza och Nordnet har skyhöga marginaler när man köper fonder via dem. Därför så har SAVR blivit en het snackis som utlovar samma fonder med lägre avgifter. Det betyder att du kan enkelt kan spara mer pengar i samma fond genom att bara köpa fonden via SAVR. Nedan kommer visas bildlänken till SAVR:

Vi jämför priserna för några vanliga fonder:

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik A1,44 %1,26 %1,12 %
Tin Ny Teknik A1,60 %1,54 %1,08 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R1,59 %1,50 %0,93 %
Per den 10 Augusti 2021

Man ska inte underskatta hur stor skillnad detta gör. Tin Ny Teknik på Avanza är nästan 50 procent dyrare i jämförelse med SAVR. Gå till SAVR för att se alla deras låga fondavgifter.

Vad kommer att hända under hösten 2021?

I höst så kommer flertalet tillfälliga corona-stöd och regler att sluta gälla. Exempelvis tas fri amortering tas bort 31 augusti 2021. Sista dagen att ansöka är 30 Juni på banker som Swedbank. Vi kommer också att få fler människor som går tillbaka till sina arbetsplatser. Detta kan få effekt på marknaden.

USA:s Situation

I USA kommer arbetslöshets ersättningarna att tas bort i höst och det betyder dels att inflödet utav ”gratis pengar” tar slut, men också att fler kan bli motiverade att hitta jobb. Vilket leder till att vi får igång cirkulationen av pengar. Om cirkulationen av pengar blir för hög, så kan vi se en högre andel inflation. Som beskrivet tidigare kan inflationen i sig vara ett stort hot mot ekonomin de kommande åren.

Logiskt sett skulle ekonomin kunna fortsätta uppåt i ett par år men ha sämre förutsättningar och mindre ”hälsosam” så att säga. Det beror mycket på hur centralbankerna agerar och vad utfallet blir vid en återgång till det normala livet efter pandemin.

Börskrasch 2021: är det verkligen en?

Raset i USA fortsätter i tekniksektorn, 10 års ränta är förhöjd och oron växer. Biden Harris administrationen verkar ha fått investerarna att börja dra sig ur marknaden. Men om det verkligen är en börskrasch på väg i år, återstår att se. Vi får enbart svaret efter en krasch tyvärr, och det kan såväl hända att det blir en djup nedgång på grund av de anledningarna ovan. Mycket talar dock om att så stark omotiverad uppgång bör medföra en stark rekyl. Så är det med mycket som går upp, även om OMX30 inte som helhet gör en rejäl korrektion så kommer flertalet storbolag nog ändå göra det. Sedan så får vi hoppas på att vaccinet är skyddar mot de nya mutationerna och mutationerna efter det, endast då kan är chansen vara liten.


Läs även om:


[1] SVT Nyheter, 7 September 2021, Börsproffsen tar skydd mot sämre tider

[2] SVT Nyheter, 8 September 2021 Analys: Storfinansen smiter från börsen

[3] ibid, 27 September 2021 Christer Gardell: ”Börsfesten är över”

Related Posts