Bästa elbilsaktier 2021

Bästa elbilsaktier 2021 – Hela listan!

Bästa elbilsaktier 2021
Bildkredit: Getty Images

Elbilar är bilar som är eldrivna snarare än gasdrivna motorer. Elbilar kräver inget bränsle som bensin eller diesel.

Elbilens aktier är de företag som fokuserar främst på tillverkning av elbilar. Dessutom kan företag som tillverkar komponenter som används i elbilar – som batterier eller autonoma fordonssystem – också betraktas som en del av elfordonsindustrin.

Även om alla större bilföretag, inklusive Ford (NYSE: F) och General Motors (NYSE: GM), utvecklar och / eller tillverkar minst en modell av elfordon, betraktas de vanligtvis inte som elbilsföretag eftersom deras primära produkter är inte elektriska. De bästa elbilsföretagen är i allmänhet de från företag som redan tillverkar och säljer elbilar snarare än bara planerar att göra det i framtiden.

Elbils aktier som finns

FöretagHuvudkvarterKända Modeller
Tesla (NASDAQ:TSLA)Palo Alto, KalifornienModel 3 and Model S sedan, Model X and Model Y
NIO (NYSE:NIO)Shanghai, KinaES8 & ES6 SUVs, EC6
Nikola (NASDAQ:NKLA)Phoenix, ArizonaNikola Tre Semi

Tesla: Branschledaren

Varje lista över elbilsbestånd måste inkludera farfarsfar till dem alla, Tesla (NASDAQ: TSLA).

Elon Musks elbilsföretag hade ett bannerår 2020. Tesla levererade knappt 500 000 fordon, varav 180 000 levererades bara under fjärde kvartalet. De flesta av dessa fordon var modell 3-sedan och modell Y-crossover-stadsjeepar. Elbilföretaget bygger två nya gigafabriker – i princip jättefabriker – i Berlin och Austin.

Tesla har producerat en rad kvartalsvisa nettovinster tack vare en robust försäljning av fordon. Den 31 augusti 2020 delade Teslas aktie 5 för 1 och den 21 december 2020 lades företaget till S&P 500 (SNPINDEX: GSPC).

Företagets framgång har bidragit till en episk höjning av aktiekursen, vilket gör Tesla till det mest värdefulla bilföretaget i världen. 2020 ökade Teslas aktiekurs med mer än 750%, vilket väckte frågor om företagets höga värdering. Tesla upplever också vissa utmaningar i Kina, en viktig tillväxtmarknad, där företaget mötte online-motreaktion och utfärdade en offentlig ursäkt för hur det hanterade en protest på Auto Shanghai-mässan.

NIO: En kinesisk SUV-specialist

Den kinesiska elbilstillverkaren NIO (NYSE: NIO) har börsnoterats sedan september 2018. Men flera börsintroduktioner (börsintroduktioner) av andra kinesiska elbilstillverkare – såsom Li Automotive (NASDAQ: LI) och Xpeng (NYSE: XPEV) – har ökat investerarnas intresse för NIO.

Under det första kvartalet 2021 levererade NIO drygt 20 000 fordon, vilket motsvarar en ökning med mer än 400% jämfört med året innan. NIO har redan levererat cirka 95 000 fordon totalt.

NIO fokuserar på den kinesiska marknaden för elektriska stadsjeepar och konkurrerar med Teslas modell Y crossover-SUV. I Kina har företaget kunnat underskatta Tesla på pris eftersom företagets fordon är berättigade till kinesiska statliga subventioner, till skillnad från bilar tillverkade av Tesla.

Se också Nio: Är Nio aktien köpvärd nu? – Läs hela analysen

Nikola: Tesla-mördaren som inte var det

Trevor Milton grundade Nikola för att tillverka både rena elektriska och väteelektriska lastbilar. Förutom att namnge sitt företag efter Nikola Tesla, har Milton genererat kontroverser genom att fejka direkt med Elon Musk på Twitter (NYSE: TWTR). Nikola har också varit med i nyheterna eftersom det blev ett offentligt företag genom att gå samman med ett specialförvärvsföretag (SPAC). Företaget började ta tidiga förbeställningar för sin Badger-upphämtning trots att de inte förväntade sig börja produktionen förrän i slutet av 2022.

Milton avgick i september 2020 efter att en kort säljarrapport anklagade företaget och Milton för bedrägeri. Företaget satt i väntan och avbröt så småningom ett mycket efterlängtat partnerskap med General Motors (NYSE: GM), och det var också tvungen att avbryta ett partnerskap med avfallshanteraren Republic Services (NYSE: RSG) för att utveckla bränslecellsdrivna sopbilar. Nikola meddelade så småningom att det inte skulle producera Badger-upphämtningen och returnerade alla insättningar. Företagets aktiekurs, som var över $ 80 när det var som mest, sjönk till under $ 20.

Nikola är helt klart inte ett bra företag att investera i, men det ger ett utmärkt exempel på hur investeringar i elfordon kan vara riskabla. Elbilsföretag som är nystartade kan inte ha någon tillverkningshistorik och begränsad ekonomisk och teknisk information tillgänglig. Och som ett bevis på de skummande värderingarna som för närvarande tilldelas elbilsföretag har Nikola inga meningsfulla intäkter men är fortfarande värt cirka 4 miljarder dollar.

Se också: Kommer börsen att gå ner nu? Börskrasch 2021 Juni!

Andra elbilsteknik företag – Bästa elbilsaktier 2021

Du kan också överväga lagren av tillverkare av elfordon som Lordstown Motors (NASDAQ: RIDE), som producerar elektriska pickups och inte är oroliga som Nikola, och tillverkaren av elektriska leveransbilar Workhorse (NASDAQ: WKHS). Men om du vill diversifiera din portföljsexponering mot Elbils-sektorn är ett annat alternativ att köpa aktierna i något av dessa företag:

  1. QuantumScape (NYSE: QS): Tillverkare av litiumbatterier för elbilar.
  2. Blink Charging (NASDAQ: BLNK): Tillverkare av laddstationer för elbilar.
  3. Hyliion (NYSE: HYLN): Tillverkare av elektriska fordonståg.
  4. Velodyne Lidar (NASDAQ: VLDR) och Luminar (NASDAQ: LAZR): Tillverkare av autonom körteknik som LIDAR.
  5. Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP) och Plug Power (NASDAQ: PLUG): Utvecklare av vätebränslecellfordonsteknik.

Om du vill investera i ett SPAC kan du köpa aktier i Churchill Capital (NYSE: CCIV), som har gått med på att gå samman med Lucid Motors, en elbilstillverkare. Även om det fortfarande är ett föreintäktsföretag, förväntar sig Lucid att generera 23 miljarder dollar i årliga intäkter år 2026. Självklart, ta den projektionen med en elektrisk lastbil salt.

Se också: Inflationen kan skapa nästa börsfall – Inflation 2021

Elbils ETF: er

Investerare som söker portföljsexponering mot elbilsmarknaden som inte vill välja enskilda aktier kan köpa aktier i börshandlade fonder (ETF). Många ETF: er ger exponering för Elbils-sektorn, även om ingen är rena investeringar i elbilar.

Invesco PowerShares WilderHill Clean Energy ETF (NYSEMKT: PBW), som spårar resultatet av WilderHill Clean Energy Index (NYSE: ^ ECO), investerar i stor utsträckning i ren energi. Även om inget företags aktier utgör mer än 10% av fondens innehav, äger denna ETF bestånden av många elektriska biltillverkare. Aktierna i NIO, Tesla, Workhorse Group, Kandi Technologies (NASDAQ: KNDI) och ElectraMeccanica Vehicles (NASDAQ: SOLO) innehas alla av denna ETF. Fonden äger också aktier i Blink Charging, litiumjonbatteritillverkaren Livent (NYSE: LTHM) och Plug Power, bland flera bränslecellsföretag.

Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF (NYSEMKT: DRIV) investerar, som namnet antyder, i tillverkare av el- och självkörande bilar. Men fonden fokuserar mestadels på traditionella biltillverkare, som Toyota (NYSE: TM), som ger sig in i detta utrymme, tillsammans med stora teknikföretag, inklusive Apple (NASDAQ: AAPL) och Alphabet (NASDAQ: GOOG), som utvecklas autonoma fordon.

Se också: De 20 bästa aktierna att köpa när Joe Biden är President

Vad gör elbilindustrin annorlunda? – Bästa elbilsaktier 2021

Elbilindustrin skiljer sig från den traditionella fordonsindustrin eftersom den är så ny. Fram till nyligen tillverkade endast mycket få företag någon form av elfordon, men nu utvecklar eller producerar alla större biltillverkare i världen en elbil.

Eftersom det stora intresset för elbilar är så nyligen är Tesla den enda etablerade branschledaren. Start-EV-tillverkare kan konkurrera ganska bra med traditionella biltillverkare om elbils-marknadsandelar, vilket gör det svårt att urskilja vilka företag som i slutändan kommer att dominera elbilsmarknaden. Denna oförutsägbarhet gör att det är mer riskabelt att investera i elbilindustrin än att lägga till portföljsexponering för bilindustrin som helhet.

Elbilindustrins framtid – Bästa elbilsaktier 2021

Elbilsektorn är redo att dra nytta av Biden-administrationen. Presidentens föreslagna plan för infrastruktur och jobb, värderad till 2 biljoner dollar, avsätter 174 miljarder dollar till utgifter relaterade till elbilar. En rapporterad 100 miljarder dollar är avsedda för rabatter på köp av elbilar, och 15 miljarder dollar är avsedda för att bygga laddstationer för elfordon.

Många företag som deltar i Elbils-sektorn offentliggörs, medan äldre biltillverkare kommer att släppa en mängd elektriska fordon under de närmaste fem åren. Att investera i denna mycket konkurrenskraftiga, snabbt växande bransch är sannolikt lönsam, men det är viktigt att vidta åtgärder för att minimera din investeringsrisk. Investera inte i bara ett elbilföretag, utan ha positioner i flera företag av olika storlek och överväga att köpa aktier i en ETF.

Se också: Kommer börsen krascha 2021?


2 svar på ”Bästa elbilsaktier 2021”

Lämna en kommentar