TV stänger av och på sig själv – Hur du löser det!

Lever din TV sitt egna lilla liv och stänger av och på sig själv?

TV stänger av och på sig själv

Du är på din soffa och tittar på en serie när din TV plötsligt stänger av sig själv. Det måste ha varit en olycka, eller hur? Du slår på den igen och fortsätter att titta. Några timmar senare slocknar den av igen.

I denna artikel tar vi reda på varför din TV fortsätter att sätta på och stänga av sig själv och vad du kan göra för att stoppa det.

Varför stängs min TV av automatiskt?

Den frågan kanske låter rolig, men om din TV till synes har ett eget sinne skrattar du förmodligen inte. Den goda nyheten är att problemet är enkelt – så länge du kan identifiera orsaken till det.

Här är vad du bör testa om din Samsung, LG, Philips eller Sony TV slås på och av på egen hand, eller oavsett TV-märke brukar lösningen vara detsamma. Läs vidare för att bli av med spökena i din TV.

TV stänger av och på sig själv - Hur du löser det!

Kontrollera din strömkälla

För det första bör du koppla först bort din TV från vägguttaget (minst 5 minuter) och titta noga på nätsladden för skador eller slitage. Om du ser skada, ta bort sladden och byt ut den. Om det ser bra ut, se till att sladden är ordentligt ansluten till TV: n och anslut den igen.

Det kan också vara ett problem med ditt uttag. Försök ansluta TV:n till ett annat uttag, helst ett som inte är anslutet till en ljusströmbrytare. Eller det kan vara ett problem med ditt överspänningsskydd, om du har en, testa att koppla din TV-kabeln direkt till vägguttaget.

Kontrollera dina TV-timer inställningar

Sleep-timer är ett utmärkt sätt att se till att TV: n stängs av om du somnar i soffan. Men om någon i din familj ställer in det utan att berätta för dig, kommer du troligen att bli irriterad när din TV fortsätter att stängas av varje natt. Gå in i dina inställningar och kontrollera dina timers för att se till att de är inaktiverade.

Kontrollera fjärrkontrollen

Ta en titt på din klickare, särskilt strömbrytaren. Är den aningen nedtryckt? Detta kan hända om du eller dina familjemedlemmar har spillt något klibbigt på det eller varit lite för ivriga i erat zappande. Försök rengöra fjärrkontrollen tills att alla knappar fungerar ordentligt. För att göra detta på ett säkert sätt, ta först bort batterierna och skaka loss eventuellt skräp mellan knapparna. Lägg sedan lite sprit på en mjuk trasa eller bomullspinne och rengör sedan fjärrkontrollen låt den torka.

OBS! Du kan också prova att byta batterier. När fjärrkontrollens ström är låg kan den skicka slumpmässiga signaler till din TV.

Kontrollera dina CEC-inställningar

CEC, som står för Consumer Electronics Control, är en funktion som gör att enheter som är anslutna till dina HDMI-portar kan styra din TV. Om du till exempel slår på din spelkonsol skulle CEC också kunna slå på din TV. Den här inställningen är bekväm men kan också få din TV att fungera lite lustigt ibland.

Du kan inaktivera CEC genom dina inställningar, men vissa tillverkare har olika namn för den här funktionen. Här är vad några av de stora märkena kallar det:

  • Hos LG® heter det SIMPLINK.
  • På Samsung heter det Anynet +.
  • Sony® kallar det för BRAVIA Sync ™.

Koppla bort din TV från Wi-Fi om din TV stänger av och på sig själv

Smarta TV-apparater låter dig göra mycket mer än att bara titta på filmer och program. Men om din smart-TV är ansluten till en Alexa eller Google Home – enhet är det möjligt att röstkommandon eller smarta rutiner får din TV att sätta på eller stänga av sig själv. Detta kan också hända om du tittar på något på din telefon och den börjar casta TV4 Play video till din TV på egen hand.

Stäng av ekoläge för att din TV sätter på sig själv

Vissa TV-apparater har detta alternativ, som är avsett att minska energianvändningen. Istället för att din TV slår av, går den över till ett energisparläge. Därför kan enheter som är anslutna till din TV via CEC eller genom Wi-Fi få den att starta av upp igen. För att förhindra detta, inaktivera ekoläget i dina inställningar.

Sök efter uppdateringar av firmware – TV stänger av och på sig själv

Dessa uppdateringar (ibland kallade programuppdateringar) kan lägga till nya funktioner i din TV eller fixa kända fel. Man kan jämföra det med operativsystems-uppdateringar på din telefon eller dator. Gå in i dina inställningar och se om några firmware-uppdateringar är tillgängliga. Var försiktig: Ibland kan de introducera nya problem beroende på ålder eller modell på din TV.

Utför en fabriksåterställning – TV stänger av och på sig själv

Om du har provat alla dessa tips och din TV fortfarande slår på och av av sig själv kan du behöva göra en fabriksåterställning. Detta raderar alla anpassade inställningar eller nedladdningar av appar, så använd det bara som en sista utväg. Varje varumärke har olika steg för att göra en fabriksåterställning, så om du inte hittar den i dina inställningar, se instruktionsboken för TV för hjälp. Om problemet fortfarande inte försvinner, kontakta TV-tillverkaren för att få ytterligare hjälp.

Se också:


4 svar på ”TV stänger av och på sig själv – Hur du löser det!”

Lämna en kommentar