Xiaomi Mi P1 4K LED TV (2021) – Recension!

Xiaomi Mi P1 – En mycket attraktiv och konkurrenskraftig TV.

Xiaomi Mi P1 4K LED TV (2021) - Recension
Bildkredit Xaomi Mi

För Xiaomi är TV-apparater inte den enda huvudprodukten. Detta kinesiska varumärke många har originella tekniska lösningar och den nya serien TV-apparater där Xiaomi Mi TV P1 ingår, är en tydlig bekräftelse på detta.

Som vi kommer ihåg hade Xiaomi i början av april 2020 en modell med en utmärkt OLED-panel Mi TV Lux, vilket blev en tydlig demonstration av det tekniska kapaciteten hos detta märke. Därefter, år 2021, lärde vi känna Mi TV Q1-serien, som Xiaomi ställde ut som en konkurrent i det avancerade segmentet av modeller bland världens 4K-TV-tillverkare. Den här gången, låt oss ta en titt på vad denna nya modell har för spännade specifikationer.

Xiaomi Mi TV P1 55 tum visar att Xiaomis ambitioner på TV -marknaden är lika hög som med smartphone-marknaden. Mi TV P1-serien i fråga är i mellanklassen och försöker locka köparens uppmärksamhet med en måttlig prispunkt. Den är väsentligt billigare än många jämförbara modeller som vanligtvis kostar flera tusenlappar mera.

Dessutom kommer Xiaomi Mi TV P1 med Android TV 10, Dolby Vision, HDR10 +, Dolby Audio och DTS-HD, och implementeringen av HDMI 2.1. Xiaomi Mi TV P1 – serien finns i fyra olika storlekar – 32, 43, 50 och 55 tum.

Den största är Mi TV P1 55″ och är utrustad med en TCL VA-panel. Observera att 43″ versionen har en IPS -version av matrisen, inte en VA -panel.

På ytan har Mi P1 55 tum en anmärkningsvärd kontrast för VA -skärmen. Det bör dock noteras att Mi TV P1 55 har ett färgdjupet på 8 bitar + FRC, och inte ”rena” 10 bitar.

Denna teknik gör att TV: n kan generera ett bredare färgutrymme med angränsande pixlar i olika färger, vilket ger en känsla av att vi tittar på en tredje färg som faktiskt inte är en del av panelens 8-bitars färgutrymme. Och det fungerar eftersom denna modell enligt Xiaomi täcker 94% av DCI-P3-färgutrymmet.

Design

Xiaomi Mi P1 55 tum test recension

När det gäller utformningen av TV: n Mi TV P1 55, vid första blicken är den här modellen mycket attraktiv. Designen har tunna ramar, den största tjockleken är cirka 9 mm, vilket anses vara bra för en mellanklassmodell. Benen på stativet är placerade på skärmens sidor, men förskjutits något mot mitten.

Naturligtvis, vid närmare granskning, känns det som att Xiaomi har beslutat att spara på material som används vid tillverkningen av Mi TV P1 -serien, men å andra sidan begränsar detta det slutliga priset på produkten. Skärmens ram är gjord av mörk plast med en grå nyans. Baksidan av TV: n och benen på stativet är gjorda av samma material.

Kroppen är inte ens av låg kvalitet polykarbonat, så Mi TV P1-serierna har inte förmågan att komma nära avancerade produkter. Det råder ingen tvekan om att om dessa dekorativa element var av metall och behöll bearbetningen av Dolby Vision-innehåll.

Fäst stativfötterna på TV -basen med två medföljande skruvar. Benen är riktigt tunna, det ser bra ut. Trots att de är gjorda av plast är stativet ganska robust, 55 panelen är stabil även om du av misstag trycker lite lätt på den.

En intressant anmärkning är att strömbrytaren för TV är helt dold i fodralet, strax under logotypen, som säger förkortningen ”Mi”. Gränssnittsdelen finns på TV: ns vänstra sida. Det finns portar som vetter åt sidan och det finns uttag nedåt. Denna del av kroppen är något infälld. Väggmonterad åtkomst till I / O-portar behålls.

Du hittar Mi P1 4K LED TV: 55 tum här:

Android TV 10 och PatchWall

Operativsystemet som Xiaomi Mi TV P1 har, är Android TV 10. Estetiskt sett är det inte alla som gillar den här plattformen än de senaste versionerna av Tizen eller webOS (Samsung och LG). Men i det här fallet fungerar Android felfritt. Chippet som är ansvarigt för driften av denna programvara är MediaTek MT9611, en fyrkärnig SoC, en Mali G52 MP2 GPU, endast 2 GB RAM. Samma Mali G52 är ansvarig för den delvisa implementeringen av HDMI 2.1 – gränssnittet på Xiaomi Mi TV P1 55.

Det särdrag hos TV: n Xiaomi Mi TV P1 55, som gör att den sticker ut från de flesta konkurrenterna (på Android TV), är att förutom detta operativsystem finns det PatchWall. Denna programvara är ett gränssnitt designat av Xiaomi som låter dig komma åt dina favoritappar och innehåll. Detta fungerar genom personliga rekommendationer som skalet genererar baserat på analys av innehållet som användaren tittar på.

Fjärrkontroll

Bluetooth-fjärrkontrollen som kommer med Xiaomi Mi TV P1 liknar fjärrkontrollerna för andra produkter från detta märke. Den innehåller knappar som låter dig komma åt de viktigaste funktionerna på TV: n. Den största nackdelen, liksom de flesta konkurrenters fjärrkontroller, är bara två knappar för direkt åtkomst till Netflix och Prime Video.

Bilden på Xiaomi Mi P1

Låt oss återgå till VA-panelen. En av VA -panelernas främsta styrkor är deras utmärkta naturliga kontrast. På detta område tenderar de att klart överträffa TV -apparater med hjälp av IPS -matriser. Därför har Mi TV P1 en mycket övertygande kontrast, men bara VA -modellerna. Svarta är djupa, även om möjligheten att visa detaljer i skuggområden är begränsad. Detta beror på Edge LED -bakgrundsbelysningen.

När det gäller ljusstyrkan har Mi P1 en hyfstad bra ljusstyrka , så HDR -innehållet får inte den effekt som kan observeras från Samsung eller Sony. Det är naturligtvis värt att erinra om att ”korrekt” HDR -uppspelning kan ses på TV -apparater med en hög ljusstyrka på 1000 nits eller mer. Men sådana modeller faller inte i kategorin mellansegmentet för detta fantastiska pris. I vilket fall som helst, om du tittar på den här serien TV från Xiaomi med mycket lågt omgivande ljus eller utan det, kommer HDR -innehållet att se bra ut, men inte premium.

Vad mer kan glädja Mi TV P1 55 TV: n är rörelsebehandling. Mi TV P1 kan konkurrera med dyrare modeller. Detta är ett klart plus för Xiaomi.

Anslutningar på Xiaomi Mi P1

För att utvärdera prestanda för Mi TV P1 55 i spelläge användes Xbox Series X -konsolen. Xiaomi garanterar att HDMI 2 -porten implementerar eARC -teknik och att alla andra är ALLM. Men det finns inget VRR -stöd, så en ”delvis” implementering av HDMI 2.1 föreslås.

När hon kopplade in spelkonsolen bestämde hon korrekt att den här TV: n var Dolby Vision -kompatibel, men insåg inte dess förmåga att arbeta med HDR10 -standarden eller att det fanns ett automatiskt läge med låg latens. Å andra sidan kan man inte ignorera det faktum att VA -panelen, som är installerad i 55 -diagonalen på Mi TV P1, fungerar med en inbyggd uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Därför fungerar inte möjligheten att njuta av spel på 120 Hz.

När det gäller förseningen tillhör det sista ordet TV -apparaterna i denna serie (vi tar hänsyn till enhetens måttliga pris). Efter lite spelupplevelse blir det klart att ingångsfördröjningen ligger i intervallet från 25 till 30 ms. Därför förblir den tvivelaktiga rekommendationen att använda denna TV -serie som en stor bildskärm giltig. Svarstiden för VA -panelen är inte heller en referens, denna siffra är cirka 15 ms.

Så vi har behandlat en pseudo HDMI 2.1 med eARC -port. Dessutom finns det ett par HDMI 2.0, AV -ingång, ett par USB 2.0, hörlursutgång, optisk digital utgång, antenningång. Ethernet-kontakt, CI-kortplats, Wi-Fi finns i dubbla band 2,4 och 5 GHz alternativ. Den har också Bluetooth 5.0 trådlös anslutning.

Ljudet på Xiaomi Mi P1

Ljud är vanligtvis en av de svaga punkterna på mellanklass segmentet. Tyvärr är 55 modellen av Xiaomi Mi TV P1 inget undantag. Ljudkvaliteten är acceptabel om nivån inte är för hög. Men om den används med maximal effekt kommer någorlunda distorsion att märkas. Detta kan vara irriterande och utmattande. Så det finns utrymme att lägga till en soundbar senare för att förbättra den generella ljudupplevelsen. Om du är intresserad se vår Bästa Soundbars 2021.

Å andra sidan kan man kalla fördelen med Xiaomi Mi TV P1 55″ möjligheten att bearbeta innehåll med Dolby Audio och DTS-HD-ljud, vilket är särskilt uppskattat vid en tidpunkt då vissa märken slutade erbjuda möjligheten att avkoda DTS.

Xiaomi Mi TV P1 55 -modellen i fråga har två diskanthögtalare och två bashögtalare. Ljudschema 2.0 CH effekt 2 × 10 watt.

Slutsats

Mellanklass är förmodligen den mest konkurrenskraftiga på 4K-TV-marknaden. High-end-modeller är attraktiva på grund av de bästa funktionerna, men priset gör dem ofta oöverkomliga för många användare. Kort sagt, är detta den gyllene chansen som Xiaomi Mi TV P1-serien får för att ge köparna ett bra alternativ!

Således är den mest uppenbara fördelen med Xiaomi Mi TV P1 dess attraktiva pris-prestanda-förhållande. Detta gör till exempel att serien sticker ut från många andra mellanklassmodeller. Det är värt att lägga till möjligheten att hantera Dolby Vision och HDR10 + innehåll.

Designen är snygg, men materialen har såklart inte den premiumkänslan som flaggskeppsmodeller erbjuder. När det gäller programvara fungerar Android TV 10 och PatchWall sammanvävningen också väldigt bra.

Du hittar Mi P1 4K LED TV: 55 tum här:

Lämna en kommentar