Vad är VRR? Och varför vill du ha det?
HDMI 2.1 är en stor sak på många sätt, men det är särskilt viktigt för spelare, särskilt när vi närmar oss PS5 och Xbox Series X generationen.
Det beror på att HDMI 2.1 introducerar stöd för ett antal spelspecifika funktioner, till exempel ALLM (Auto Low Latency Mode). Den växlar automatiskt din TV till dess lågfördröjda spelförinställning när en signal från en konsol dyker upp. HFR (High Frame Rate) öppnar under tiden dörren som man spelar med över 60 bilder per sekund.
Men utan tvekan den viktigaste specifikationen för gänget, och den som du kan dra nytta av just nu, är VRR. Så vad är det? Och hur får du det? Spoilervarning: du behöver inte nödvändigtvis en HDMI 2.1-TV, och konsolen du redan har kan göra det.
Se också:
Innehållsförteckning:
Vad är Variable Refresh Rate?
VRR står för Variable Refresh Rate och, enkelt uttryckt, gör det möjligt för en TV att justera uppdateringsfrekvensen i realtid till bildfrekvensutmatningen från en spelkonsol eller PC.
Du förstår att medan en film eller TV-serie körs med en jämn bildhastighet (vanligtvis 24 bilder per sekund för filmer och 24 bilder per sekund eller 50/60 bilder per sekund för TV-program), ändras bildhastigheten för ett spel ständigt beroende på hur mycket bearbetning som pågår. En mindre upptagen del av ett spel kan köras med en relativt jämn bildhastighet på, till exempel, 50 fps (även om detta nummer i verkligheten nästan alltid kommer att fluktuera lite), men en plötslig explosion kan se att konsolen plötsligt måste arbeta mycket hårdare och bildfrekvensen sjunka till 30 bilder per sekund eller ännu lägre. Dessa konstanta och plötsliga förändringar i bildhastigheten kan orsaka stammar och rivningar på skärmar som körs med statisk uppdateringshastighet – vilket är i stort sett alla.
Det är där Variable Refresh Rate kommer in. En TV som stöder VRR matchar dynamiskt uppdateringsfrekvensen med spelets bildhastighet och håller jämna steg med alla dessa förändringar. Resultatet är mjukare, mer konsekvent spel.
Olika VRR-format
Tyvärr finns det inte bara ett format med variabel uppdateringsfrekvens. Variable Refresh Rate började sitt liv inom PC-speldomänen. Två grafikkortstillverkare – AMD och Nvidia – som är låsta i en evig kamp för överlägsenhet, skapade var och en har sitt eget VRR-format. AMD: s kallas FreeSync och Nvidias är G-Sync.
Om du är PC-användare beror VRR-formatet du kan använda på vilket av de två företagen som tillverkade ditt grafikkort.
Allmänt kan man tro att en TV måste stödja antingen Freesync eller G-Sync för att stödja VRR från spelkonsoler, men så är det inte. Det beror på att det är lite omtalat tredje VRR-format, kallat HDMI Forum VRR, eller till och med bara HDMI VRR.
Detta VRR-format är en del av HDMI 2.1-specifikationen som man kan se på några få TV-apparater, även några som officiellt endast har HDMI 2.0-uttag. Det är också värt att notera att en TV som stöder HDMI 2.1 inte definitivt stöder HDMI VRR, även om det är troligt.
Vilka konsoler stöder VRR?
Av de nuvarande konsolerna stöder endast Xbox One X och Xbox One S VRR. Variable Refresh Rate är inte tillgängligt på någon version av PS4 – inte ens PS4 Pro.
Xbox One X och One S använder främst FreeSync-formatet, men de stöder också HDMI VRR. Om din TV stöder FreeSync, så skickar konsolen den, om den inte men stöder HDMI VRR skickar den den istället. Det är därför som vissa människor som har TV-apparater som inte finns på FreeSync-kompatibilitetslistan fortfarande kan aktivera VRR på sin Xbox.
Se också: Vilken TV behöver jag för Xbox Series X?
Båda nuvarande versionerna av Xbox stöder Variable Refresh Rate i ett spann om 40Hz till 60Hz, men saker blir riktigt intressanta när vi ser fram emot Xbox Series X. Microsofts nästa generations konsol stöder HDMI 2.1 och kommer att hantera VRR i 4K från 30Hz ända upp till 120Hz. Återigen kommer Xbox Series X att stödja både FreeSync och HDMI VRR.
Saker och ting är lite mindre tydliga med PS5. När vi tittar på ”Video Out” – delen av de officiella specifikationerna märker vi att det står ”VRR (specificerad av HDMI ver.2.1)”. Vi menar att det kommer att stödja det generiska HDMI VRR-formatet, men FreeSync kan också erbjudas – PS5: s grafikchip tillverkas trots allt.
Se också: Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta
Vilka TV-apparater stöder VRR?
Vi förstår att det finns några undantag (till exempel Vizios V-serie). Men i stort sett, om din TV har HDMI 2.1-uttag, bör den stödja Variable Refresh Rate. Problemet är att det fortfarande inte finns många HDMI 2.1-TV-apparater där ute. De goda nyheterna är dock att vissa HDMI 2.1-funktioner, inklusive VRR, läggs till i HDMI 2.0-uttagen på vissa TV-apparater.
För att göra en kort historia kort är de två bästa TV-märkena för VRR-stöd LG och Samsung.
LG: s OLED: er har varit HDMI 2.1-certifierade i ett par år nu, så ägare av 2019: s B9, C9, E9 och W9, liksom företagets premium LCD-apparater som SM9800, kan alla använda VRR upp till 60Hz. Årets GX, CX och BX uppåt genom att stödja VRR i 4K på upp till 120Hz. Vilket gör dem utmärkta placerade för nästa generations konsoler. G-Sync och HDMI VRR stöds ur lådan, men officiellt FreeSync-stöd lovas också för 2020-modeller via en kommande programuppdatering.
Se också:
Samsungs TV-apparater
Samsungs bästa TV-apparater är i allmänhet inte officiellt HDMI 2.1-certifierade men har haft stöd ett tag nu. Alla företagets QLEDs från 2018, från flaggskeppet Q9FN ända till Q6FN, stöder det upp till 60Hz via FreeSync och HDMI VRR-format. Detsamma gäller för QLED för 2019 från Q60R och uppåt, liksom för den utmärkta RU8000 LCD-modellen.
När det gäller 2020 Samsung-modeller måste du köpa minst Q70T för att få Variable Refresh Rate stöd. Q60T och TU8000 stöder det ganska nedslående. De 4K-modeller som stöder VRR (Q70T, Q80T, Q90T och Q95T) verkar också maximera vid 60Hz. Vilket inte är ett problem nu men kan bli en om du uppgraderar till Xbox Series X eller PS5. Vi har bett Samsung att kommentera och kommer att rapportera tillbaka.
Hos andra tillverkare är stödet i bästa fall ojämnt. Sonys enda TV som stöder Variable Refresh Rate är den nya XH90 (även tillgänglig som XH92 hos vissa återförsäljare). Panasonic och Philips producerar för närvarande inga TV-apparater med tekniken ombord.
Se också: TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden
Om du är gamer
Om du är en gamer som vill ha Variable Refresh Rate stöd är det värt att kontrollera att TV:n har det. Vi tycker definitivt att du borde vara det, särskilt om du planerar att köpa senaste generationens spelkonsol. Kom ihåg: även att ha HDMI 2.1-uttag är inte en garanti för VRR-stöd, så kolla en extra gång.
- Död pixel på TV: n: Orsaker och hur man åtgärdar
- Disney Plus Serier – Alla nya serier du kan titta på
- TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden
- Marvel’s Avengers filmer i Kronologisk Ordning!
- Allt om TV4 Play
- Bästa väggfäste TV – 2022
- Lokal dimming på TV-apparater
- Bästa 85 tums TV 2022
- Samsung The Frame Recension – 4K UHD TV
- Säsong 5 Selling Sunset
- Sätt att ansluta Smart TV till Internet
- Hur man tittar på The Kardashians nu!
- TV stänger av och på sig själv – Hur du löser det!
- Avstånd till TV
- Hur man tar bort innehåll från ”Fortsätt att titta” på Netflix
- TV ljud matchar inte bild – Synkroniseringsproblem
- TV har vertikala linjer på skärmen – hur fixar jag det?
- TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV
- TV hittar inte kanaler med CI + modul kort
- Bästa familjefilmer på Netflix 2022
- Är nya LG G2 OLED-TV bra
- Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony
- Överför VHS till dator – Den fullständiga Guiden!
- Ansluta Soundbar LG TV – Hur du går tillväga
- Bästa 75 tums TV 2022
- TV har inget ljud – flera sätt att fixa det!
- Google TV – Fullständiga Guiden!
- Bästa Sony TV 2022
- Bästa TV för Sport! De bästa specifikationerna
- När är bästa tiden att köpa en ny TV?
- TV4 Play på Chromecast – Allt du behöver veta!
- Allt du behöver veta om C More
- OLED-inbränning TV: Hur man fixar inbränning och undviker de!
- 7 sätt att titta på TV med hörlurar
- Samsung Q70/Q70A QLED TV Recension
- Bästa 65 tums TV 2022
- De bästa energisnåla TV-apparaterna du kan köpa 2022
- Hur mäter man tum på TV – En fullständig guide!
- Sony A90J OLED TV Recension
- Ska du köpa en 8K TV 2021?
- MicroLED vs OLED, vilken är bäst?
- Philips eller Samsung TV? Vi har svaret!
- LG NANO75 4K NanoCell TV – Test och Recension
- LED vs OLED vs QLED – Vilken är den bästa tekniken
- Bästa 50 tums TV-apparaterna 2022
- Bästa 55 tums TV 2022
- De 5 bästa TV för PS5
- Perfekt avstånd från soffa till TV – Vi förklarar!
- Så här fixar du att Samsung ansluter inte till internet
- TV Kampanj mars 2022 – 75 tums TV
- Android TV vs Tizen vs webOS: Vilken är bäst?
- SVT Play – Vad är det för något?
- På TV – Svårt att välja vad du ska titta på?
- Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det
- Samsung The Sero 4K QLED Smart-TV – Recension
- Vad är Displayport? – Fullständig genomgång
- Bästa Takfäste TV 2022
- Burn in på TV OLED – Image retention
- Vad ska du göra när du har tappat bort fjärrkontrollen till TV?
- Sky Glass Recension
- Ingen bild på TV bara ljud – TV har svart bild!
- Nej, du behöver inte en ny TV för PS5 och Xbox Series X
- De 4 bästa Dolby Atmos Soundbar – För Januari 2022
- Bästa Soundbar 2022
- SMART IPTV – Hur man installerar SIPTV
- Hur länge håller en TV? – Vi analyserar!
- Bästa 70 tums TV-apparater 2022
- Samsung Q60/Q60A QLED TV Recension
- Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta
- Hur man ser Star Wars filmerna i ordning
- Philips 55″ OLED+ 4K UHD Smart TV 55OLED935 -Recension
- Hur man tittar på Harry Potter: Return to Hogwarts nu
- HBO Max Sverige – Recension
- Den perfekta guiden för att välja TV storlek
- Vad är QLED? Samsungs quantum dot TV-teknik förklaras
- Vad är Hybrid Log Gamma – HLG Guiden
- TV Fjärrkontroll fungerar inte – Andersson Samsung Philips LG IR (Infraröd)
- Hur du rengör din TV skärm
- TV-köpguide: 9 saker du behöver veta
- Kontrastförhållande på TV – Förklarat
- Är Netflix VPN lagligt? – Vi förklarar
- Ta bort Netflix historik – Steg för steg
- Bästa filmerna på C More du inte får missa att streama
- TV förlorar Wi-Fi – Problem och sätt att åtgärda
- Hur man laddar ner serier och filmer: Netflix
- Vad är Dolby Vision? Det dynamiska HDR-formatet!
- Samsung QN90A Neo QLED TV recension: Kungen av QLED
- Digital TV installation – Så här funkar det!
- Kan man använda TV som datorskärm?
- Klippa sladden: Din guide till vad du behöver veta om livet efter kabel-TV
- De bästa TV-märkena 2022
- Hur många kan titta på Netflix samtidigt per konto?
- Vilken är den bästa Soundbar för Samsung TV
- Smart TV 32 tum – 2022
- Bästa 8K TV – Januari 2022
- Smart TV: allt du behöver veta
- Bästa TV märket 2022: Tänk på detta innan köp!
- Bästa Netflix Filmerna – 2022
- Vad är 8K-upplösning? Ultrahög upplösning förklaras
- Sonos Arc Recension – allt du behöver veta
14 svar på ”VRR: allt du behöver veta om Variable Refresh Rate”