Saphi TV – Vad är det för något?

Saphi TV refererar till operativsystemet ”Saphi” som används i stor utsträckning på Philips mer prisvärda europeiska TV-apparater. Den är under ständig utveckling och tillåter snarlik prestation som Android och den kräver dock lite mer uppmärksamhet. Det är en snyggt presenterad Linux-baserad plattform som följer den allt vanligare GUI-metoden att presentera rader med innehållstjänstikoner på en skuggad bakgrund längst ner på skärmen. Förutom att den är Linux-baserad är operativsystemet väldigt stabilt för användning av gemene man.

Finesser med Saphi TV

En praktisk rad med enkla textalternativ ovanför huvudinnehållsikonsraden ger dig tillgång till annat icke-strömmat innehåll, till exempel dina AV-källor, TV-kanaler, App store, ett sökverktyg och dina TV-inställningar. Bli inte överraskad av vad du får utav detta operativsystemet. Den erbjuder HDR som ger utmärkt bildkvalitet samt förstklassigt Dolby-ljud. HDMI Arc, bildstilsfunktioner för serier, spel och sport ser otroligt bra ut. SAPHI-kontrollpanelen ger dig snabb tillgång till det innehåll du älskar.

Några av Philips fjärrkontroller i Europa har praktiska QWERTY-tangentbord på baksidan för att hjälpa dig att skriva in lösenord, e-postadresser, söktermer och liknande. Det finns också en andra nivå av ikoner, men till skillnad från de liknande presenterade Samsung- och LG-metoderna är den andra nivån inte kontextuellt baserad på vad du har valt i huvudraden. Du kan även använda din röst för att söka också. Den har alla grundläggande funktioner som man förväntar sig.


Läs även om:


Finns det nackdelar?

Självklart finns det nackdelar med att ha en Saphi TV. Saphi har inte lika många appar som de bästa konkurrerande plattformarna (eller Android TV), och erfarenheter av det hittills har tyckte att det var lite trögt. Det är dock mer än acceptabelt som ett smart-TV-gränssnitt. Tizen och WebOS presterar klart bättre absolut men för TV-tittande så ska Saphi TV vara utmärkt också.

Appar i Saphi TV

Det som kan strula är Apparna i Galleriet på din Saphi TV. Till exempel, så kan du redan se att det finns ett fåtal appar för dig att installera. Eller till och med är alla tillgängliga appar redan installerade och klara för dig.

Det är appar som SVTPlay, Rakuten, Viaplay etc. Det går alltså inte att installera andra appar som inte finns tillgängligt i appgalleriet. Därför att det finns inte någon Google Play Butik, och då kommer man inte åt alla världens appar.

Hur använder man andra appar på Saphi TV?

Det går att lösa på flera sätt på mycket smidiga sätt. Det första är att köpa en extern enhet som tillhandahåller just de appar som du vill använda. Du kopplar den externa enheten till en utav HDMI-portarna och då är problemet löst!

De typer av externa enheter kan vara följande: Google Chromecast, Apple TV och Amazon Fire. Med dessa får du tillgång till just det du vill se på din TV på ett smidigt sätt. Köp enheten -> Koppla in den i HDMI-ingången -> Välj rätt ”Source” -> Sätt på enheten och njut!

TV-apparater med Saphi TV som du kan köpa

Saphi TV eller Android OS

Detta är den ultimata frågan. Ska man köpa en Saphi TV eller en Android istället. Det är upp till dig om du anser att Google Play Butik är något som är en så pass viktig punkt för ditt köp. Man går inte fel med Android i alla fall.

Om du kan hitta en Android TV för ett lågt pris så skulle det till exempel vara något att överväga. Annars fungerar en extern enhet lika bra.

Slutsats

Det som Philips har utformat med TP Vision med deras Saphi TV är väldigt smidigt och har alla funktioner man förväntar sig, men med ett begränsat app utbud. Om du inte bryr dig om apparna så kan du lika gärna köpa en sådan TV. Om du vill ha utbudet som Google Play Butik har så köp en Android TV istället.


4 svar på ”Saphi TV – Vad är det för något?”

Lämna en kommentar