Google TV – Fullständiga Guiden!

Google TV ersätter Android TV 2021, men exakt vad är det? Möt den nya smart-TV-programvaran som kommer till Sony och TCL-TV-apparater i år.

Google TV Fullständiga Guiden
Bildkredit: Sony

Smart-TV:s från Sony, TCL och en handfull andra märken kommer att se lite annorlunda ut 2021 när företagen byter från Android TV till Google TV. Men varför förändringen? Vad är annorlunda med den nya Google-märkta plattformen?

Medan Sonys smarta TV-apparater är de mest synliga för att byta, är de inte de enda. Andra Android TV-tillverkare flyttar också till den nyare Google TV plattformen, eftersom Google uppdaterar alla sina TV-programvaruerbjudanden.

Så vad är Google TV och varför vill du ha det på din smart-TV?

Se också:

Vad är Google TV?

Google TV är den senaste versionen av Googles smart-TV-plattform, tidigare känd som Android TV. På vissa sätt omvandlas den eftersom den underliggande Android-programvaran fortfarande är det som får allt att fungera.

Bildkredit: Google

Med det sagt finns det flera förändringar som kommer med det nya namnet på operativsystemet som är mer än djupa. Med uppdateringar av utseendet och känslan av grundläggande gränssnittselement, som startskärmen, och förbättrad kommunikation mellan TV-apparater, smartphones och andra enheter kan Google TV kännas som en stor förändring från vad du var van vid med Android TV.

Och om du tänker ”Har jag inte hört talas om namnet? För det känns bekant?” Så har du har rätt. Google TV var namnet på Googles första produktlinje för smarta TV-apparater och digitalboxar redan 2010.

Varför ändra?

Android, Chromecast, YouTube och TV- och filminnehåll i Google Play Butik är alla tunga namn i TV världen. Men dessa olika programvaror och hårdvara har aldrig varit en sammanhängande helhet. I början av strömmande och smarta TV-apparater var det vettigt och Google hade utrymme att prova olika saker och experimentera. Men dagens TV-landskap är mycket mer etablerat, och det nya operativsystemet är en del av ett tryck för att konsolidera dessa olika upplevelser till något mer sammanhängande, eftersom strömmande världen har blivit mainstream.

Bildkredit: Google

Google TV förenar flera av dessa element. Det är huvudgränssnittet för nya Chromecast-enheter och nu smarta TV-apparater. Du kan lägga till saker i din bevakningslista från din telefon, dela innehåll mellan enheter lättare och få en mer personlig upplevelse. Och genom att integrera tätare med Googles egen betalda live-TV-tjänst, YouTube TV, vill Google bättre etablera sig som den kompletta lösningen för modern TV-tittande.

Under de närmaste åren kan du förvänta dig att allt Android flyttar till Google TV, oavsett om det är smarta TV-apparater, digitalboxar eller streaming-pinnar.

Vad skiljer sig från Android TV?

Medan övergången till Google TV är lika mycket en namnändring som allt annat, finns det flera erfarenhetsmässiga och funktionella ändringar i Google TV som gör det annorlunda än någon version av Android TV som kom tidigare. De största förändringarna har att göra med användarinteraktion, sökning och delning av information mellan enheter.

Vi tittade första gången på gränssnittet med Chromecast med Google TV-granskning. Huvudgränssnittet har rensats upp lite, med dedikerade flikar för live-TV och en ”For You”-flik som sätter alla dina rekommendationer på ett ställe. Andra flikar ger snabb åtkomst till filmer, program, appar och ditt bibliotek med köpt och hyrt innehåll.

Hemskärmen har också ändrats för att prioritera innehållsrekommendationer från dina föredragna streamingtjänster. Förhoppningsvis betyder det fler förslag på program du vill titta på och färre annonser för tjänster som du kanske inte vill betala för.

Du får också mer samordnade förslag på live-TV-erbjudanden, oavsett om det är luft-programmering eller en live-TV-tjänst som YouTube TV.

Bildkredit: Google

Det finns också en ny ”övervakningslista” som låter dig bokmärka program från olika appar för att titta senare. Detta är en ihållande lista som synkroniseras över olika enheter, så att du kan lägga till titlar på den på din telefon, din webbläsare och vilken annan enhet som helst som låter dig logga in på ditt Google-konto.

Google Assistant är i centrum när röstinteraktion får bättre stöd. På TV-apparater med fjärrfältmikrofoner (som inkluderar flera Sony-TV-apparater) betyder det att du kan använda röstsökning handsfree och använda din Google-drivna smart-TV ungefär som en Google Home-smarthögtalare.

Det har också förbättrat integrationen med alla dina smarta hem-enheter. Om det fungerar med Google Home fungerar det också med din TV. Och om du har en enhet med en kameramatning, som en av de bästa videodörrklockorna, kan du se den matningen på skärmen.

Vilka är fördelarna med Google TV?

Alla saker vi älskar med Android TV kommer fortfarande att finnas där på denna nya version, inklusive Google Play-butiken och dess 5000+ appar. Det inkluderar alla de stora streamingtjänsterna, som Netflix, Apple TV, Disney Plus och HBO Max.

Sökningen bör vara förutsägbart bra – det är trots allt Google – med intuitiv röstsökning som enkelt kan ta upp program och filmer eller hoppa till en fullständig webbsökning vid behov.

Den lägger till stöd för flera användarkonton, vilket innebär att du kan ha din egen skräddarsydda upplevelse på samma smart-TV som resten av familjen använder. Med orden från vår egen Mike Prospero. ”Jag kommer inte att få rekommendationer för Gilmore Girls, och hon kommer inte att få Fast & Furious-franchisen som dyker upp på sin skärm.”

Barnprofiler

Google TV kids barn

Det finns också barnprofiler, som låter dig skapa ett barnvänligt konto på TV: n. I den profilen kan du anpassa saker för din familj och hålla ut appar och rekommendationer som kanske inte är lämpliga för yngre användare. Det låter dig även ställa in specifika mängder TV-tittartid och stänga av den vid den avsedda sänggåendet.

Ytterligare en bonus: Enligt uppgift kommer ett ”Basic TV” -läge som effektivt gör din apparat till en dum TV. Det stänger av alla anslutna saker som man behöver för smart TV-användning – som en internetanslutning för streaming, spårning efter innehållsrekommendationer och annonser, och (eftersom webbanslutningen är avbruten) inaktiverar Google Assistant. Allt du har kvar är live-TV via en TV-antenn eller kabel och externa enheter, som mediaspelare och spelkonsoler som ansluter via HDMI. Även hemskärmen är mestadels borttagen, vilket ger dig ungefär lika grundläggande en TV-upplevelse som du kommer att få på någon modern TV.

Finns det något dåligt med Google TV?

Vi har inte haft mycket chans att använda den nya Google TV-programvaran, så det finns mycket vi inte vet ännu. Chromecast-användare har rapporterat några buggar, som appar som inte startar ordentligt och sökningen är lite klumpig, men vi måste se om det fortfarande är fallet när de första smarta TV-apparaterna kommer in för testning.

Bortsett från det kan det största problemet med denna Google TV-förändring helt enkelt vara att det är förvirrande. Den nya operativsystemt är inte som den gamla, och den ersätter Android TV medan den fortfarande är ganska mycket Android i allt utom namn och logotyp. I en produktkategori som är så fylld med jargong och varumärkesfunktioner och oöverskådliga specifikationslistor är enklare oftast bättre.

De goda nyheterna? Det verkar vara Googles ultimata mål med Android till Google TV-förändring – ett enklare, mer sammanhängande tillvägagångssätt för TV och streaming. Det kan bara ta ett par år innan allt är på samma sida.

Finns Android TV fortfarande kvar?

Svaret är ”typ”. Tekniskt sett är Google TV byggt på Android TV: s grund, så det är typ ett namnbyte än någonting annat. I den meningen går Android TV inte riktigt någonstans.

Äldre Android TV-apparater – de som använder Android 9.0 eller tidigare – kommer fortfarande att använda Android TV på ungefär samma sätt som de alltid har gjort. Några nyare Android-apparater, från 2019 och 2020, kan dock uppgraderas till en något annorlunda version av Android, en designad för att se ut och kännas mer som Google TV.

Det är oftast bara en fråga om din TV kommer att uppdateras till en färskare version av Android. Vissa tillverkare kommer snabbt att trycka ut uppdateringar, andra kanske aldrig kommer till rätta med det. Om du har en äldre Android-baserad smart TV eller Android TV-streaming-stick kan du inaktivera automatiska uppdateringar för att förhindra att det nya gränssnittet visas.

TV-apparater med Google TV

Se också:


2 svar på ”Google TV – Fullständiga Guiden!”

Lämna en kommentar