Android TV vs Tizen vs webOS: Vilken är bäst?

Android TV vs Tizen vs webOS – Välj rätt Operativ System för din TV

Ett operativsystem (förkortning OS) fungerar som ett gränssnitt mellan hårdvaran och programvaran. Några exempel på operativsystem är naturligtvis Android, iOS, Windows och Mac och de körs på våra telefoner och datorer.

Men visste du att TV-apparater har sina egna operativsystem?

Det finns flera operativsystem för TV-apparater tillgängliga på marknaden, exempelvis Roku TV, Fire TV, Android TV, Tizen, Firefox OS och webOS. Men i den här artikeln ska vi jämföra de tre bästa TV-operativsystemen, Android, Tizen och webOS.

Således kan du enklare ta beslut angående vilket operativsystem som passar bäst för dina behov.

Vilket företag ligger bakom Android TV vs Tizen vs webOS

Som du kanske vet äger Google – Android OS, Tizen tillhör Samsung och webOS tillhör LG. Android OS finns i smarta TV-apparater från TV-märken som SONY, Sharp och Philips. Medan Tizen och webOS är förinstallerade i Smart-TV från sina respektive märken.

Låt oss först gå igenom Android, Tizen och webOS och därefter kommer vi att jämföra dem med olika faktorer.

Vilket märke har grannen? TV-tillverkarnas andelar på marknaden

  1. Samsung Tizen – 21 %
  2. LG WebOS – 12 %
  3. Android TV – 10 %

Android TV

Android TV tillkännagavs först i juni 2014 och som en efterträdare till den tidigare lanserade Google TV som inte blev en kommersiell framgång.

Med lanseringen av Android TV blev alla tekniska framsteg kombinerade i operativsystemet för att ge användarna den bästa underhållningsupplevelsen. (Android TV är i huvudsak en version av Googles Android operativsystem som används i smartphones. Vilket är exklusivt konfigurerad för att fungera på TV-apparater.)

Du kan enkelt använda Googles röstassistent genom att helt enkelt ropa ”Hey Google” för en fantastisk handsfree-upplevelse.

Dessutom kan du komma åt Google Playstore för att ladda ner appar som är speciellt gjorda för Android TV. Detta är nog ett av de största problemen som kunder upplever när de köper billigare TV-modeller som varken kör någon av de tre OS som vi tar upp här. För i många fall är Play Butik inte tillgängligt, på grund av att de minder operativsystemen saknar avtal och licenser för specifika appar.

Hemsidan för Android TV har en horisontell rullningslayout som också kallas ”Ribbons” som består av miniatyrer av nyligen visade appar, rekommendationer och pågående serier. Det vill säga om du tittar på en viss show på Netflix, kommer miniatyren att visa showen på menyfliksområdet så att du enkelt kommer åt den nästa gång.

Huvudsyftet med layouten är att ge användarna ett enkelt gränssnitt för att upptäcka nytt innehåll, pågående innehåll och rekommendationer från flera populära appar tillgängliga på Android TV som Netflix, Amazon Prime, Twitch, YouTube, Hulu, HBO och många fler.

Tizen OS

Android TV vs Tizen vs webOS: Vilken är bäst?
Bildkredit: Samsung

Tizen är ett Linux-baserat operativsystem som sagt utvecklat av Samsung.

Tizen layouten i SmartHub har ett förenklat gränssnitt som inte tar upp för mycket av ditt skärmutrymme, till skillnad från Android TV layouten. Den har en rad som går horisontellt längst ned på skärmen som visar alla streamingtjänster och appar som du kan bläddra igenom och välja tillsammans med inställningsknappen längst ner till vänster och till och med visar alla enheter som är anslutna till TV: n.

Det är ganska enkelt att bläddra bland appar och om du håller muspekaren över appens miniatyrbild visar den automatiskt TV-serien eller innehållet du nyligen tittat på. Detta gör att du enkelt kan klicka på miniatyren och fortsätta där du slutade med bara en knapptryckning.

Du kan navigera genom Tizen-gränssnittet manuellt med hjälp av TV: ns universella fjärrkontroll eller njuta av en handsfree-upplevelse genom att kalla till den Bixby integrerade röstassistenten som hjälper dig att välja det innehåll du vill se. Men en sak att komma ihåg är dock att Bixbys röstassistent är ganska begränsad jämfört med Android TV: s avancerade Google Assistant som kan utföra ett brett utbud av kommandon och uppgifter.

Tizen TV består av flera populära streamingappar som Netflix, Amazon Prime, Hulu, HBO NOW, YouTube och många fler.

Se också våran fulla Tizen OS artikel: Samsungs Tizen OS Smart TV-operativsystem

webOS

LG webOS, som ursprungligen utvecklats av Palm Inc, är ett Linux-kärnbaserat operativsystem för LG Smart TV-apparater.

WebOS-gränssnittet i LG smarta TV-apparater är enkelt och minimalistiskt vilket inte tar för mycket av ditt skärmutrymme. Den har ett horisontellt band som går över skärmen från vänster till höger och visar alla funktioner, appar, streamingtjänster, kabelanslutningar och inställningar med en snygg sned miniatyrdesign.

All information och appar du behöver finns tillgängliga för dig i själva menyfliksområdet, vilket ökar användarnas effektivitet när det gäller att navigera genom de önskade apparna och funktionerna enkelt genom att helt enkelt rulla horisontellt.

På tal om navigering kan du kalla till Google Voice Assistant för att välja ditt önskade innehåll handsfree eller så kan du använda LG Magic TV-fjärrkontrollen som också har en funktion av markören som svävar på skärmen som du kan använda för att sikta på önskad app och klicka för att välja omedelbart samma som om du använder musen.

LG webOS är utrustad med flera populära streamingtjänster och appar som Netflix, Amazon Prime, Hulu, Vudu, Google Play Movies, YouTube och många fler. Därmed ger dig ett brett utbud av underhållning att välja mellan.

Jämföra TV OS på olika faktorer

Android och Tizen OS utvecklades först för smartphones medan webOS enbart utformades för smarta TV-apparater. För mer information om dessa operativsystem och för att veta vilket som är bättre, låt oss se alla OS-fördelar och nackdelar baserat på faktorerna.

Användargränssnitt (UI) – Android TV vs Tizen vs webOS

Användargränssnittet är som ni vet gränssnittet mellan människor och datorer, eller i detta fall tv-apparater. Ikoner, mappar och grafik som vi ser på skärmen är alla en del av användargränssnittet, ju mjukare gränssnittet desto lättare är det att interagera med enheten.

När det gäller gränssnittet är webOS bättre än Tizen och Android TV. Den har en aktivitetsfält längst ner på skärmen som innehåller en rullningsrad med innehåll och ikoner som tar minimalt med utrymme på skärmen. Det bra med webOS-gränssnittet är att startmenyn inte tar över hela skärmen. Dessutom hjälper de grafiskt anrikade mapparna och ikonerna dig att enkelt bläddra igenom ditt innehåll.

I likhet med webOS har Tizen hållit det mesta av utrymmet på skärmen tomt så att du enkelt kan bläddra igenom olika innehåll medan du tittar på TV. Annat än verktygsfältet längst ner finns det en Ny ruta i det vänstra hörnet på skärmen som dynamiskt ändras mellan det nyligen visade innehållet och de appar som nyligen användes.

Till skillnad från de andra föregående två operativsystemen är gränssnittet på Android TV lite annorlunda eftersom det fortfarande tar upp hela skärmen för sin hemsida, vilket inte ser så bra ut. Dessutom ser ikonerna och mappens layout vintage ut och tar mycket utrymme. Det som är bra är dock att du kan anpassa körningsordningen för innehållet på startskärmen.

Se också:

Vilka appar stödjer dessa operativsystem?

Det behöver inte sägas att alla tre TV-OS stöder alla grundläggande streamingappar som Netflix, Hulu och YouTube. Men när vi pratar om en smart TV är det första som kommer att tänka på oss listan över de appar som den stöder. Och Android TV är en klar vinnare i detta segment. Android är en produkt från Google och har tillgång till tusentals appar som är speciellt utformade för smarta TV-apparater som finns i Google Play Butik.

Samtidigt som Tizen och webOS stöder appar från deras lokala appbutik med namnet Tizen Store respektive LG Content Store. Antalet tillgängliga appar i dessa butiker är obetydligt när vi jämför dem med appar som finns tillgängliga i Play Store.

Se också: Kan man slå Netflix? Bästa streamingtjänsterna 2021

Röstigenkänning

Alla tre TV-OS har en stark röstigenkänningsfunktion, Android TV har en inbyggd Google Assistant för röstkommandon med TV-fjärrkontrollen. Du kan dock också använda Amazons Alexa på den med hjälp av en extern lyssningsenhet. På samma sätt har Tizen en inbyggd Bixby-motor som kan känna igen dina ord för att ändra TV-inställningar och söka efter innehåll.

Tizen stöder också Google Assistant och Alexa för röstigenkänning men endast via externa högtalare. Men med de senaste LG-TV-apparaterna kan du använda Alexa, Google Assistant och LGs eget ThinkQ AI-system för röstigenkänning utan externa lyssningsenheter.

Anslutning – Android TV vs Tizen vs webOS

Möjligheten att interagera med andra smarta enheter via internet är en av de viktigaste funktionerna i en smart-TV. Med ökningen av Internet Of Things (IoT) -enheter har våra hem nu blivit smarta hem och vad är bättre än att ha smarta TV-apparater som ett centrum för alla enheter, det vill säga du kan styra alla smarta enheter med din Smart-TV.

Android TV och webOS använder den inbyggda Google Assistant för att interagera med andra smarta enheter i ditt hem. Å andra sidan har Samsung sin egen IoT-plattform som heter SmartThings som kommer förinstallerad på Samsung Smart TV. Den kan styra alla smarta hemapparater som termostater, rörelsesensorer, TV-bakgrundsbelysning etc.

Se också: De bästa Google Home-kommandona 2021

Screencasting

Screencasting är en funktion som låter dig spegla ditt innehåll på din smarta enhet till en stor skärm. I grund och botten har alla smarta TV-apparater den här funktionen, den enda skillnaden är delningstekniken som varierar beroende på operativsystem. Till exempel kommer Android TV med inbyggd Chromecast-teknik som låter dig dela innehåll från appar som stöder Chromecast som YouTube, Netflix, Google Photos, etc.

Medan Tizen använder sin SmartThing-teknik för att låta dig casta ditt favoritinnehåll på din stora TV-skärm. Allt du behöver göra är att ladda ner SmartThing-appen på din smarta enhet som du vill spegla innehåll från och sedan är du redo att gå. WebOS, å andra sidan, använder sin inbyggda SmartShare-funktion som låter dig titta på allt multimediainnehåll på din TV.

Popularitet – Android TV vs Tizen vs webOS

Smart-TV-apparater blir mer och mer populära bland människor världen över. Så mycket att smarta TV-apparater utgjorde 67% av alla TV-apparater som såldes 2018. 157 miljoner smarta TV-apparater blev köpta förra året, varav 21% hade Tizen OS. Följt av webOS med 12% och Android TV med 10%. Det betyder att Tizen är det mest populära TV-operativsystemet, åtminstone vad siffrorna säger.

Relaterade artiklar: TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden & TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV

Slutsats

För att avsluta vår Android TV vs Tizen vs webOS-jämförelse vill vi säga att alla operativsystem är bra. Men om du frågar vilken som är bäst hade vi sagt att webOS ett perfekt TV-operativsystem. Även om det hade några brister, ger det dig fortfarande en fantastisk TV-tittarupplevelse med smarta funktioner. Men om du gillar Android-appar kan du definitivt välja en Android TV.


Se också:


9 svar på ”Android TV vs Tizen vs webOS: Vilken är bäst?”

Lämna en kommentar