Sony SRS-RA5000 recension

Sonys dyra trådlösa högtalare kan kanske ersätta Apple HomePod

Bildkredit: Kjell & Company

VÅR SUTSATS

Sony SRS-RA5000 är en av de första 360 Reality Audio-högtalarna på marknaden, den ger fantastiskt ljud i en kompakt Bluetooth-högtalarform. Högtalaren kan förvandla ditt vardagsrum till en konsert full av massiv bas och eko, den saknar tydlighet och tonbalans jämfört med andra avancerade Wi-Fi-högtalare.

FÖRDELAR

  • 360 Reality Audio -högtalare
  • 360-graders ljud
  • Chromecast inbyggd

NACKDELAR

  • Blandat ljud
  • Music Center -appen är hård
  • 3D -ljudbibliotek är begränsat

Snabb recension

Sony SRS-RA5000 är allt som Apple HomePod tänkte vara: det är en funktionsrik högtalare med inbyggda kalibreringsverktyg som kan anpassas till alla utrymmen, ansluter till de flesta enheter via Bluetooth, 3,5 mm extra eller Wi-Fi, och fyll rummet med musik.

Bildkredit: Sony

Det gör det med hjälp av ett halvt dussin högtalare, tre placerade på varje sida av högtalaren, en nedåtgående bashögtalare för massiv basrespons och tre högtalare högst upp. Det är den sistnämnda som gör att SRS-RA5000 kan vara en av de första kvalificerade högtalarna som spelar musik i Sony 360 Reality Audio-format som kan låta ännu mer uppslukande än traditionellt stereoljud.

Problemet är naturligtvis att all denna nya teknik inte blir billig: Kjell & Company prissätter högtalaren till 5 490 kr – dubbelt så mycket som Apple tog för HomePod och mer än tre gånger kostnaden för Amazon Echo Studio som levereras med Alexa inbyggt.

Design

Oavsett vad du tycker om priset ser Sony SRS-RA5000 helt fantastisk ut: med en svart klädd front och tre koppargaller ovanpå ser högtalaren ut som ett modernt konstverk och på 9,38 x 13 x 8,8 tum (W x H x D) tar den upp en del plats på ett bord.

Bildkredit: PcMag

Som sagt, eftersom högtalaren är lite större och kräver en konstant strömkälla, kan det vara svårt att hitta en plats att placera högtalaren på. Vill du att den ska bli placerad i mitten av rummet för att få den bästa platsen för rymdljud? Eller ska den hålla sig i hörnet på ett bord för att få ljud som fyller rummet?

Efter att ha testat båda konfigurationerna är det något bättre att sätta den mot väggen. Baksidan av en vägg ger ljudet något att reflektera över, vilket i sin tur får det att låta lite mer detaljerat än när du bara placerar det i mitten av rummet.

För att stå upp har RA5000 tre små ben i vart och ett av de tre hörnen medan strömsladden är ansluten under högtalaren. På baksidan hittar du både extra ljud i 3,5 mm -uttag och NFC -parningsplats, men inget annat. Avsaknaden av portar kan verka lite förvirrande, men det beror på att Sony vill att du ska använda det här först och främst som Wi-Fi-högtalare av skäl som vi kommer till om en minut.

Kontrollerna för högtalaren finns högst upp på högtalarens vänstra sida-som du måste använda om du vill ändra ljudkällan mellan Bluetooth, 3,5 mm och Wi-Fi.

Funktioner

Så varför driver Sony så hårt på Wi-Fi på denna högtalare? Svaret är för att det är så du kommer att kunna höra Sony 360 Reality Audio -musik. Tyvärr har Bluetooth inte tillräckligt med bandbredd för att driva det datatunga formatet genom tratten och det kan inte heller bli skickat via ett 3,5 mm ljuduttag. Det betyder att du behöver ha högtalaren ansluten till internet för den bästa ljudet.

Anslutning via Bluetooth är enkelt, allt du behöver göra är att ställa in högtalarens källa till Bluetooth och ansluta till din telefon, men för att spela allt via Wi-Fi behöver du använder appen Sony Music Center.

När du väl har den konfigurerad, är Sony RA5000 ganska väl ansluten. Det är enkelt att casta från appar som Amazon Prime Music och du kan till och med koppla ihop högtalaren med Google Assistant eller Amazon Alexa-högtalare för handsfree-kontroll. Dessutom betyder det att du kan lägga till RA5000 i grupper via Google Home och Amazon Alexa-appar för att skapa en nästan Sonos-liknande installation.

Det är också värt att nämna den automatiska rumskalibreringsfunktionen som modifierade högtalarens ljud för att passa vårt utrymme. Det är något vi har sett på andra högtalare och avancerade soundbars, men det är sällan du ser det på en trådlös högtalare och det är en fantastisk funktion.

Prestanda

Sony SRS-RA5000 är vad många års arbete av Sonys ljudingenjörer som arbetar på 360 Reality Audio-plattformen siktat mot.

Prestandan är lite polariserande. Med för låtar som har blivit anpassade perfekt för Sony 360 Reality Audio är det otroligt, men för vanlig musik kan den golvskakande basen överväldiga de andra ljuden.

Ljudscenen kan ibland kännas monstruös, nästan som om du lyssnar på en liveshow, men det lider också av samma problem som att sitta långt borta på en konsert – nämligen att ljudet saknar detaljer.

Den bristen på klarhet kompenseras till del av närvarokänslan som RA5000 ger din musik. Det kan kännas som att du faktiskt är i publiken på en konsert som sitter nära en hög med högtalare. Det är imponerande att en högtalare i den storleken kan mata ut den typen av ljud i så många olika riktningar.

Detta har troligen att göra med hur nära högtalarna är placerade tillsammans inuti chassit. Och det Sony har gjort för att förhindra efterklang och snedvridning. Att ha så många högtalare i en sådan liten behållare är ett recept på katastrof. Om du inte har hittat ett sätt att absolut isolera högtalarna från varandra.

Köp den om …

Du vill höra 360 Reality Audio

För att vara tydlig är detta inte den första 360 Reality Audio-produkten som Sony har släppt. Du kan hitta den i ett antal hörlurar som den otroliga Sony WH-1000XM4. Men om du vill ha den i en högtalare, ja, du har bara två alternativ just nu.

Du vill ha en konsertupplevelse snarare än studioljud

Att lyssna på Sony RA5000 är som att vara på en konsert. Du kan höra den blomstrande basen och eko-y-mitten ljud från en mil bort, men på nära håll kan du inte höra några av de verkliga detaljerna i musiken.

4 svar på ”Sony SRS-RA5000 recension”

Lämna en kommentar