Sonos Roam bärbar trådlös högtalare – Recension

Möt den nya Sonos Roam.

Sonos Roam är den typ av högtalare som gör oss glada när vi ska åka någonstans där vi kan ta med oss en högtalare. Det är som Sonos tog allt som vi älskade med Sonos Move och krympte ner det till något som vi bekvämt kunde bära med oss. Lägga den i en väska och inte behöva oroa oss för om festen blev lite ”galen”.

Roam är en helt ny, bärbar smarthögtalare med Bluetooth och Wi-Fi och den väger mindre än ett halvt kilo och är ”mindre än en vattenflaska” som Sonos själva uttryckte det. Den är mer robust än någon annan Sonos-högtalare, med en vattentät värdering, och kommer fortfarande igenom det rika Sonos ljudet. Som alla Sonos högtalare finns den i svart och vitt. Men vi håller fingrarna korsade för några begränsade upplagor i framtiden.

Sonos introducerade sin första bärbara Bluetooth-högtalare med 3,5 kg, 10-tums Move under 2019, som snabbt hoppade till en av våra bästsäljande Bluetooth-högtalare genom tiderna. Roam är Sonos första kompakta Bluetooth-högtalare någonsin och är mindre i storlek och mer robust, med vattentät hållbarhet än någon högtalare inom Sonos ekosystem. Även med den här mindre formfaktorn lyckades Sonos med att få med funktioner som vi anser rättvist motiverar priset på 1 990 kr för en bärbar högtalare.


Andra intressanta artiklar:


Sonos Roam Design och akustik

Roam är elegant, robust och gjord för musikälskare. Formfaktorn med dubbel orientering låter dig placera den vertikalt för att ta mindre utrymme på en yta eller horisontellt. Vilket är praktiskt för ojämna ytor du kan stöta på när du är utomhus (gräs, sand, du förstår det). Båda riktningarna riktar ljudet effektivt uppåt mot lyssnaren. Detta är en något nyare formfaktor för Sonos, med en smalare och mer pillerformad profil än någonting annat i deras sortiment. Och enligt Sonos har Roams konkava ändkåpor tre funktioner. ”Förhindrar oavsiktliga knapptryckningar, ger en stabil bas när den står lodrätt och ökar fallmotståndet”.

Stora, taktila knappar på toppen (när de är vertikalt orienterade) ger enkel uppspelning och volymkontroll som du snyggt kan känna dig igenom, vilket gör det enkelt att kontrollera i mörkret. Tänk på att knapparna finns där för att underlätta, liksom enkel kontroll via Sonos-appen eller inbyggda röstassistenter om så önskas. Batteriet och statuslampan är på framsidan och en strömbrytare och USB-C-port för enkel laddning är dolda utom synhåll på baksidan.

Smart Design shadow black
Sonos Roam – Bildkredit Sonos

Laddning

Sonos skapade några av de mest sofistikerade och flexibla laddningsalternativen för Roam som vi har sett från en bärbar högtalare. En medföljande 90-graders USB-C-kabel är utformad för att stödja båda riktningarna. I vertikal riktning är kabelns djup snygg. Högtalaren kan också användas tätt mot väggen eller hörnet. Förutom USB-C-laddningen kan Roam laddas trådlöst på vilken Qi-kompatibel laddare som helst. Ett tredje laddningsalternativ är den trådlösa laddningsbasen (säljs separat) som vaggar Roam sömlöst och har tre små magneter som ger en tillfredsställande anslutning och säkerställer att Roam laddas i antingen orientering när den placeras (vertikalt eller horisontellt). En Bluetooth-fyr kan sedan identifiera vilken laddare Roam är ansluten till för enkel lokalisering i ditt hem. Kanske Sonos tyckte att deras nya högtalare var så liten att det skulle vara lättare att förlora?

Laddning och batteri Sonos Roam
Laddare – Bildkredit Sonos

Och även om detta inte påverkar produktens prestanda, vill vi ge eloge till Sonos steg mot mer hållbar förpackning och produktdesign. Sonos har tagit bort engångsplast från sin förpackning och utvecklat sitt eget unika, hållbart framställda papper, bland en massa andra miljömedvetna förbättringar hela tiden. Vi uppskattar ansträngningen och uppfriskande synvinkel.

Sonos Roam funktioner och kontroll

Precis som sitt syskon, Move, är Sonos Roam utrustad med enkel Wi-Fi-anslutning medan du är hemma och en sömlös Bluetooth-anslutning när du är på språng eller utom räckhåll för Wi-Fi. Med både Bluetooth och Wi-Fi kan du trådlöst strömma direkt från över 100 tjänster med Sonos-appen, direkt från din iOS-enhet med AirPlay 2, eller koppla ihop direkt till din mobila enhet. Och det gör att du enkelt kan gruppera Roam med andra Sonos-produkter för den verkliga Sonos-upplevelsen i flera rum. (Observera att Roam inte kan användas som surround i en Sonos hemmabioinstallation.)

Vad mer är att Sonos introducerade en helt ny funktion för Roam som heter Group + Swap. Det låter dig ”byta” din musik till och från resten av ditt Sonos-system. Group + Swap upptäcker effektivt vilket rum du befinner dig i och ”flyttar din musik” till närmaste högtalare med ett knapptryck.

Liksom alla andra Sonos-högtalare ger Roam också röstassistentkontroll till den bärbara högtalarupplevelsen med tre mikrofoner gömda under gallret. Med Amazon Alexa eller Google Assistant kan du spela musik, ställa in larm, spela spel, kolla nyheterna … vad har du … allt med din röst och händerna fria. Om du är orolig för integritet kan röstassistentfunktionen lätt stängas av direkt från Roam-högtalaren. Vilket du kan bekräfta när LED-lampan på högtalarens framsida släcks.

Batteriets livslängd

Batteriets livslängd är en viktig funktion för alla bärbara högtalare och Roam matchar Move med en batteritid på 10 timmar. Det är en bra heldags värde att lyssna på en enda laddning. När den inte är i användning, ”somnar” Roam för att spara ström och blir aktiverad igen med ett knapptryck.

Vad som gör Roam ännu bekvämare bärbar och redo för äventyr är dess IP67 vattentäta betyg. Sonos är ganska säker på sin första ”helt vattentäta” design. Enligt Sonos betyder det att du kan hålla den tre meter under vatten i upp till 30 minuter och högtalaren låter fortfarande bra. Vi testade inte detta, inte heller testar vi andra ”vattentäta” högtalare för det är ju inte poängen. En vattentät klassificering innebär att du kan koppla av om din högtalare tar ett misstag i poolen eller om det börjar regna under din häng med vänner och du vill stanna och njuta av stormen ett tag. Med detta sagt, visar en vattentät klassificering precis hur ”partisäker” den här lilla killen verkligen kan vara.

Pris och tillgänglighet

Okej, men hur låter Sonos Roam?

För att uttrycka det enkelt, så låter det jättebra, och det är inte bara för en Bluetooth-högtalare! Vi hade samma reaktion när vi först hörde Move, även om Move är större med mycket större drivrutiner och betraktade mer som en bärbar bordshögtalare än en riktig ”bärbar högtalare”. Roam har kolfiberförstärkta kottar och Sonos ”precisionsutvecklade akustik”. Enligt Sonos maximerar Roams ”specialdesignade racerbana bashögtalare lågeffektseffekt samtidigt som tjockleken minimeras, medan högeffektiva neodymmotorer ökar kraften samtidigt som de minskar vikten.”

I grund och botten har Roam konstruerats för att leverera rikt ljud från en så liten form som möjligt och Sonos TruePlay-teknik förstärker denna uppfattning när du är på språng. Sonos Auto TruePlay-teknik anpassar ljudet dynamiskt efter sin miljö för att säkerställa att ljudet ständigt optimeras till omgivningen.

Så hur fick de så bra akustisk prestanda från en så snygg liten högtalare? Sonos säger att det är deras 180 graders galler med 7500 0,8 mm individuellt borrade hål. Den har verkligen en cool design när du tittar på den på nära håll och håller högtalaren i handen.

Sonos Roam recension och text
Sonos Roam – Bildkredit Sonos

Så här ställer du in den

Sonos är redan känt för sin enkla installationsprocess. Vi har skrivit artiklar om hur du ställer in Sonos One och hur du ansluter din Sonos-högtalare till Alexa. Men ofta kan inte Sonos-appen guida vem som helst utan ansträngning genom processen, steg för steg, direkt ur lådan. Men eftersom Sonos förlitar sig på Roam för att vara den nya ”tillgängliga” ingången till Sonos högtalarfamilj, så tog de hand om att se till att installationen var enklare än någonsin. Så för att ansluta din Roam till ditt Sonos-system slår du bara på den. Sonos-appen upptäcker automatiskt när en ny Roam ansluter till Wi-Fi på några sekunder, och du är redo att gå.

Sonos Roam vs. Sonos Move

Bortsett från form, vattentäthet, storlek och material, har Sonos Move och Sonos Roam en mycket liknande funktionssats. Båda har en trådlös laddningsbas, Google Assistant och Amazon Alexa röststyrningsassistenter inbyggda, och båda har mycket liknande batteritid. Precis som Move, kommer Roam med Wi-Fi, så att den enkelt kan bli integrerad i ett befintligt Sonos-ljudsystem med flera rum. Den kommer också med Bluetooth, så att du kan ta högtalaren med dig och spela din musik när du är på språng eller helt enkelt utanför gränserna för din Wi-Fi-signal.

Båda två låter mycket bra för bärbara Bluetooth-högtalare och båda gjorde det på vår lista över 2021 bästa Bluetooth-högtalarutrustning. Båda högtalarna erbjuder rymdfyllande ljud, med imponerande sångklarhet för bärbara högtalare och båda kommer med TruePlay som tar dig på resande fot till en helt ny nivå av trohet. Sonos Auto TruePlay, som använder högtalarens inbyggda mikrofoner för att justera ljuduppspelningen baserat på akustiken i dess omgivande miljö, är ett imponerande värde för något så kompakt som Roam.

Move

Move är uppenbarligen större och har därför bättre och större drivrutiner för större ljud. Därför var det vårt första val för enkel bakgårdlyssning. Den har en IPX56-klassificering, vilket i huvudsak betyder att den är stänkbeständig och inte vattentät. Och även om Move är ganska slitstarkt, med sitt stötbeständiga yttre lager, på cirka 3,5 kg och 10 tum, är det inte avsett för on-the-go äventyr. Roam är mycket mer kompakt och robust, vilket gör den till en klar vinnare för dem som letar efter något att kasta den i en ryggsäck och ta sin musik på språng. The Move kan gå på camping med dig, men Roam skulle vara talaren vi skulle ta på vandringen.

Ärligt talat kunde namngivningen av dessa två högtalare inte ha varit mer plats. ”Move” är i grunden en bärbar bordshögtalare som du kan flytta runt från plats till plats. Alltså inte något du ska kasta i en gymnastiksäck. ”Roam” drar samma funktion till en handhållen högtalare under ett halvt kilo som du bokstavligen kan bära med dig och ströva bekvämt var som helst. Och med ett vattentätt betyg är vi mer benägna att ta Roam där ingen Move har gått tidigare. Du förstår poängen.

Bortsett från den mer kompakta designen är Sonos Roam också en mer tillgänglig ingångspunkt i Sonos ekosystem med sitt lägre pris till 1 990 kr kontra Sonos Move-priset på 4 490 kr. Bra musik, vart du än går.

Sonos har ett gott rykte för ljudprestanda bland sina bästsäljande trådlösa högtalare och ljudstänger. Sedan visade de att de kunde utöka det anseendet till den bärbara högtalarkategorin med Move. Efter att ha testat deras senaste lansering har vi ingen tvekan om att Roam mycket snyggt kommer att avrunda Sonos-familjen och den bärbara kategorirepresentationen med denna mer prisvärda och robusta bärbara högtalare.


2 svar på ”Sonos Roam bärbar trådlös högtalare – Recension”

Lämna en kommentar