SVT Play – Vad är det för något?

SVT Play är en video-on-demand-tjänst från Sveriges Television AB som är statligt.

SVT Play

Vad är SVT Play egentligen?

SVT Play är det varumärke som från Sveriges Television, som är mer specifikt till de streamingtjänster som finns på SVT: s webbplats och dess App motsvarighet för mobiltelefoner.

SVT säger att tjänsten erbjuder mer än 2000 timmar TV program och filmer. De flesta program som blir uppladdade på plattformen efter sändning och är sedan tillgängliga i 30 dagar. De första utländska serierna kom sommaren 2008 och var den tyska serien KDD på SVT Play.

SVT har också lanserat ”kanaler” dedikerade till olika målgrupper under ”Spela” -namnet. Den första kanalen var Play Bolibompa som blev lanserat i slutet av 2007. Sedan kom nyhetstjänsten Play Rapport som blev lanserat i maj 2008. Under OS 2008 gjorde SVT alla olympiska sändningar tillgängliga på webben i tre Play-kanaler, på simulcasting med SVT1, en simulcasting med SVT24 och en speciell webbkanal som heter Peking +.

Se också: Allt om TV4 Play

Varumärket introducerades i december 2006, då den befintliga strömmande TV-tjänsten fick ett nytt namn. I september 2007 lanserade SVT sin egen kanal på YouTube. Från slutet av 2007 till slutet av 2008 var SVT Play också tillgängligt som en kanal på Joost. I augusti 2008 blev det tillgängligt på en IPTV-plattform för första gången, eftersom tjänsten blev lanserat på Telia Digital-TV med nyhetssändningar och olympiska sändningar tillgängliga. I början av 2009 startade SVT om webbapplikationen SVT Play. En betaversion av den nya webbspelaren kom ut den 20 januari 2009.

Se också: De bästa gratis VPN-tjänsterna i Sverige

Snabb historia och utveckling av SVT Play

 • SVT Play lanserades 2006 i syfte att locka datoranvändarna och målgruppen unga tittare (16-30 år). SVT:s kanaler tillgängliggjordes via SVT Play i februari 2009.
 • Sveriges Television valde under våren 2009 att göra om SVT Plays utformning. Från att tidigare bara varit ett litet poppuppfönster blev det nu en helsida med en svart dekor som bakgrund. I stort sett alla äldre program och filer som fanns kvar i det lilla fönstret försvann och ersattes istället med nytt material. Tidigare kunde man till exempel se nyhetshändelser från november 2004 och framåt, men efter omgörningen kunde man bara se de nyhetshändelser som sänts ett år tillbaka.
 • År 2008 lanserades en 720p HDTV-version av SVT Play under namnet Play Prima, men i juni 2010 sammanfördes SVT Play och Play Prima och dynamisk streaming på mellan 320 och 2400 kilobit per sekund infördes.
 • I juni 2012 kom en ny version av SVT Play. Bland annat blev information om programmens sändningsrättigheter mer lättillgängliga. Uppdateringen skedde i samband med att den grafiska designen av svt.se fick ett nytt utseende.
 • I september 2012 ändrades streamingsystemet för SVT Play, vilket gjorde att många smart-tv-användare som tidigare kunnat se innehåll från SVT Play inte längre kunde göra det.

Betalningsskyldighet och uppdateringar i närtid

 • Sedan februari 2013 kan man titta på SVT:s tv-kanaler i SVT Play. Radiotjänst tolkade lagen så att alla hushåll i Sverige som hade exempelvis dator eller surfplatta med internetuppkoppling var skyldiga att betala tv-avgift. I juni 2014 upphävdes dock denna betalningsskyldighet efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen.
 • Den 14 november 2014 släppte SVT Play en betaversion med stöd för Chromecast i Google Play. Den 2 december 2014 kom en uppdaterad version av den ordinarie androidappen, med stöd för Chromecast. Betaappen försvann också från Google Play.
 • I slutet av mars 2017 gick SVT:s tv-tablå från svt.se till SVT Play, samtidigt som den fick nytt utseende.
 • Åren 2017–2020 har delar av programarkivet Öppet arkiv funnits tillgängligt i SVT Play, vilket bland annat gjort det möjligt att ta del av innehåll i högre videokvalitet och via SVT Plays appar. I slutet av 2020 kom besked att Öppet arkivs fristående webbplats stänger och att hela utbudet blivit tillgängligt på SVT Plays webbplats (inledningsvis finns det kompletta utbudet inte i appar).

Tillgänglighet

Tjänsten är tillgänglig via de flesta webbläsare, en nedladdningsbar smartphone-app och utvalda TV-plattformar som Apple TV. Men det mesta innehållet som inte är nytt eller aktuellt är endast begränsat till det i Sverige. Live simulcasts av SVTs kanaler är endast tillgängliga i Sverige men de har dedikerade liveströmmar av vissa enskilda program som man kan se utanför Sverige.

Behöver man ett konto för SVT Play?

Svaret är Nej. Man behöver inget konto för att titta på SVT Play:s filmer och serier.

På vilka enheter finns SVT play tillgängligt?

Här hittar du en lista på vilka enheter som du kan använda!

Av säkerhetsskäl tillåter de dock inte anonymiserad trafik via proxy, VPN och liknande tjänster. Det betyder att du som användare inte kan ta del av deras innehåll om du använder en sådan tjänst. Men troligtvis kan du komma runt detta med en av våra bästa VPN tjänster som Express VPN.

Vad är populärt på SVT Play just nu?

Eagles

En begravning får alla att samlas. Klara får veta något som kommer påverka hela hennes framtid. Medverkande Alva Bratt, Edvard Olsson, Sarah Gustavsson, Per Lasson m.fl. Del 1 av 10.

Se det på SVT Play här.

De var fem

Thrillerserie skapad av kriminalförfattaren Harlan Coben. I unga år går fem barndomskompisar ut i skogen, bara fyra kommer tillbaka. I vuxen ålder tynger händelsen ned överlevarnas tillvaro. Och plötsligt, 20 år efter försvinnandet, vems DNA dyker oväntat upp på en mordplats? Del 1 av 10. I rollerna: Tom Cullen, O.T. Fagbeine, Lee Ingleby, Sarah Solemani m.fl.

Se det på SVT Play här.

Sommarskuggan

Alex och Laslo står öga mot öga med Lavaskuggan. De flyr för livet och gömmer sig. Angelika samlar Sommarlovsgänget och berättar om det allvarliga skuggläget. Med Angelika Prick, Alex Hermansson, Magnus Schmitz, Elisabeth Wernersjö, Sanna Persson Halapi, Jonas Karlström Hay, Markus Granseth, Malin Olsson, Dante Zia, Ida On, Erik Ekstrand, Olof Wretling, Isabell Skarby Hay m.fl.

Se det på SVT Play här.

Juliet, naked

En romantisk komedi om musiknörden Duncan som bor i en sömnig engelsk kuststad och helt har snöat in på den bortglömde, amerikanske artisten Tucker Crowe. Duncans flickvän Annie har dock aldrig riktigt insett Crowes storhet. När Duncan är otrogen med en lärarkollega leder det till att han och Annie gör slut. I samma veva får Annie lite oväntat kontakt med Crowe via nätet och när han kommer till London bestämmer de sig för att träffas. Filmen bygger på en roman av Nick Hornby. Regi: Jesse Peretz. I rollerna: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O’Dowd, Lily Brazier, Azhy Robertson, Ayoola Smart m.fl.

Se det på SVT Play här.

Gift vid första ögonkastet USA

Smekmånaden är över och det är dags för vardagen att göra entré när våra fem par återvänder till Washington. Men för två av paren var bröllopsresan stökig och att flytta in tillsammans verkar inte göra situationen lättare.

Se det på SVT Play här.

Hemma hos EM-stjärnorna

Några av svenska landslagets hetaste spelare i exklusiva möten om fotbolls-EM och livet. Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Albin Ekdal och Kristoffer Olsson delar med sig av sin vardag samt drömmar om EM. SVT Sports reporter Johan Kücükaslan har åkt till Turin, San Sebastian, Genoa och Norrköping för att ta pulsen på de svenska EM-stjärnorna i deras hem.

Se det på SVT Play här.

McLeods döttrar

Gamla sår rivs upp när Stevies frånvarande mamma kommer på besök och Rose tvingas till en försoning. Känslorna stormar även under Stevies och Alex gemensamma möhippa och svensexa. I rollerna: Simmone Jade Mackinnon, Rachael Carpani, Abi Tucker, Matt Passmore, Aaron Jeffery, Michala Banas m.fl.Gamla sår rivs upp när Stevies frånvarande mamma kommer på besök och Rose tvingas till en försoning. Känslorna stormar även under Stevies och Alex gemensamma möhippa och svensexa. I rollerna: Simmone Jade Mackinnon, Rachael Carpani, Abi Tucker, Matt Passmore, Aaron Jeffery, Michala Banas m.fl.

Se det på SVT Play här.

Streaming hastighet på platformen

Adaptiv bithastighet är mellan 320 – 2400 kbit/s på plattformen.

SVTs kanaler och appar

Deras kanaler och tjänster

SVT1

SVT1 är Sveriges största TV-kanal med ett brett utbud för alla. Här kan du se program i alla genrer: nyheter, debattprogram, drama, nöje, talkshows, sport, samhälls- och faktaprogram och mycket mer.

SVT2

Är du frågvis och nyfiken? Då är SVT2 din kanal. Fokus ligger på fakta, kultur och samhälle. Här speglar vi hela landet och tar världen till Sverige. I SVT2 visas program på minoritetsspråk och på dagtid sänder vi SVT Forum.

SVT PLAY

SVT Play är Sveriges största online-tjänst med program som sänds i alla SVT:s kanaler, men också sådant vi gjort exklusivt för SVT Play. Svenska program är i regel tillgängliga 30 dagar efter att det sista avsnittet sänts.

SVT24

Missade du ditt favoritprogram? SVT24 tar över när SVT Barn slutat sända på kvällarna. SVT24 sänder mellan klockan 20.00 och 05.30. I kanalen visar vi program från SVT1, SVT2 och SVT Play vid flera tillfällen – och på tider som kanske passar dig bättre.

SVT Barn

En reklamfri kanal för alla barn i Sverige, från förskoleåldern upp till tonåren. SVT Barn sänder mellan klockan 05.30 och 20.00. Här visas svenskproducerade barnprogram och inköpta program som vi dubbat för de yngsta som inte kan läsa.

Kunskapskanalen

Historia, hälsa, natur, vetenskap och samhälle. Kunskapskanalen är ett samarbete mellan SVT och Utbildningsradion (UR) och kanalen står för fördjupning och sammanhang. Ett alternativ för dig som både vill bli underhållen och lära dig något nytt.

Eftersom de delar kanalen med UR betyder det att du kan hitta vissa program på SVT Play och vissa på UR Play.

Deras appar

Våra appar använder du med valfri mobil och läsplatta och finns både till iOS och Android:

SVT Sport
Håll dig uppdaterad med de senaste livesändningarna och sportnyheterna från SVT Sport.
SVT Play
Med SVT Play kan du se SVT:s program och sändningar när och där det passar dig bäst.
Duo
I Duo samlar vi våra interaktiva upplevelser till några av våra käraste underhållningsprogram.
SVT Nyheter
Överblick och snabbare koll på läget. För det som händer där du bor, i Sverige och i världen.
SVT Barn
En app fullspäckad med roligt och lärande innehåll för barn som vuxna.

Dator

Streama TV4 Play till PC eller Mac. Vi rekommenderar att du använder den senaste versionen av någon av följande webbläsare:

 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox
 • Microsoft Edge
 • Safari

Vilka kanaler kan man se på SVT Play?

På SVT Play kan du streama tv program, filmer och serier från:

 • SVT1
 • SVT2
 • SVT24
 • SVT Barn.
 • Kunskapskanalen.

Statistik

Sedan 2019 har tv-kanalernas olika playtjänster (exempelvis TV4 Play) gått om det traditionella TV-tittandet bland internetanvändarna 16+ år. Playtjänsterna har ökat med 8 procentenheter från 2019 och användningen ligger på 89 procent i 2020 års tredje kvartal (Q3). Skillnaden i användning mellan traditionell TV och playtjänster är dock fortfarande liten, då det i Q3 endast skiljer tre procentenheter.

Kan man se melodifestivalen på SVT Play?

När, var och hur visas Eurovision i år?

Semifinal 1, semifinal 2 och finalen finns på SVT Play och i SVT1 från 21:00 tisdag, torsdag och lördag. På tisdagen visar de även ett uppsnack med start 20:00 på SVT Play och i SVT1.

På måndagen och onsdagen visar vi även ett ”Inför Eurovision song contest” i vår app Mello Tillsammans. Appen går att hitta till läsplattor för iPad och Android. Mer om detta på Melodifestivalens Instagram.

Går det att se de svenska sändningarna utomlands?

Ja, de har rättigheter för våra sändningar i hela världen.

Kontakt

 • Frågor och fel om SVT Play eller annan tjänst skickas svtplay@svt.se
 • Telefonväxel – 08-784 00 00 dygnet runt.
 • För att lämna synpunkt eller få information om SVT:s program, kanaler och tjänster 08-784 20 00. De har personlig service 14:00 – 22:00 förutom stora helgdagar.

Adress

SVT Kontakt
Sveriges Television
105 10 Stockholm


Se också:


1 svar på ”SVT Play – Vad är det för något?”

Lämna en kommentar