Smart TV: allt du behöver veta

Allt om Smart TV, köp tv
Smart TV

En smart TV gör det enkelt att strömma filmer och program. Nyare modeller erbjuder även röststyrning och erbjuder ofta smart home integration.

Vad är en smart TV? Om du inte har införskaffat en TV på några år så kan detta förvåna dig! De flesta TV-apparater idag kan vi se som smarta TV-apparater, med exempelvis internetanslutning, appar för streaming och smart home funktioner. Det kan vara svårt att förstå vad som gör en smart TV smart, och förstå precis vad de erbjuder.

Läs vår guide till de bästa streamingtjänsterna.

Kan en smart TV verkligen vara bättre än den bästa streaming-enheten? Vad säger experter om om integritetsfrågor? Och vilket är smartast? Specifikationerna kommer också att variera från ett varumärke eller modell till ett annat. Detta är varför vi har sammanställt den här praktiska guiden för dig.

MER: TV-köpguide

Vad är en Smart TV?

Smart TV

De gamla ”dumma TV-apparaterna”, är på väg ut. Dagens anslutna värld förväntar sig något lite smartare. Med kraftfulla processorer, internetanslutning, är den moderna TV:n mer som en smartphone eller surfplatta än som gårdagens TV.

Smarta-TV-apparater, precis som smartphones och smarta hem-enheter, erbjuder internetanslutning och support för en massa appar. Detta öppnar upp en värld av nya underhållnings alternativ! Från att streama video på Netflix och Hulu till att spela spel. Du kan kolla på nya sociala medier och styra ett helt hus fullt av anslutna prylar. Alla de bästa Alexa-kompatibla enheterna och de bästa Google Home-kompatibla enheterna kan du använda via din TV.

Ett växande antal modeller inkluderar nu röstigenkännings verktyg. Amazon Alexa och Google Assistent kan användas för att byta kanal och söka efter program. Smart-TV-apparater får också mer integrerade smarta hem funktioner. Många TV-apparater är kompatibla med andra anslutna enheter i hemmet. Vissa TV-apparater har till och med en dedikerad instrumentpanel för att styra alla enheter i ditt anslutna hem.

Våra favorit smart TV apparater

Vilka företag tillverkar smarta TV-apparater?

TV märkes jämförelse bästa tv märke
Bildkredit: CompareSweden

Varje större TV-tillverkare har skiftat bort från dumma TV-apparater, och trenden är att göra varje set ”smart”. Det finns mer budgetvänliga modeller, och mer avancerade modeller. Från exempelvis LG, Samsung och Sony. Dessa erbjuder ännu fler funktioner, allt från rörelsekontroller till röst interaktion och smart hem integration.

MER: Vår tv-köpguide och de vilket TV tillverkarmärke gör bäst smart TV från LG, Samsung, Sony.

En partiell lista över de största smart-tv-tillverkarna inkluderar Hisense, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TCL, Toshiba och Vizio. Medan de flesta av dessa företag säger att deras smarta plattformar är de senaste och bästa. Bör se upp för billiga TV-apparater som bara vagt nämner smart TV-kapacitet. Dessa smart-TV-plattformar utanför märket kan lämna dig fast med ett mycket begränsat appval, sub-par-prestanda och problematisk säkerhet. 

Hur du ansluter Smarta TV-apparater till internet?

smart connect

En smart-TV använder ditt hemnätverk för att tillhandahålla streaming video och tjänster på din TV. Smarta TV-apparater använder trådbundet Ethernet och inbyggt Wi-Fi för att hålla kontakten. De flesta nuvarande TV-apparater stöder 802.11ac Wi-Fi, men se efter äldre modeller, som fortfarande kan använda den äldre 802.11n-standarden. Några av de senaste modellerna stöder också den nya Wi-Fi 6-standarde, men det är fortfarande ganska sällsynt.

Om din smart-TV inte får en tillräckligt stark trådlös signal har du några alternativ för att åtgärda problemet. Om din router är mer än tre år gammal kan en bra Wi-Fi-router som stöder 802.11ac göra tricket. Wi-Fi-räckviddsförlängare är också tillgängliga! Från företag som Netgear, men dessa enheter kräver lite tid och tålamod för att installera och installera.

MER: Vilket är det bästa TV märket för just dig?

Vilka tjänster erbjuder smarta TV-apparater, och hur skiljer de sig från varandra?

smarta hem

Oavsett vilket TV-märke du väljer kommer dagens smarta TV-apparater att erbjuda en mängd olika streamingtjänster och innehållsval. Inklusive tjänster som Netflix, Hulu, Amazon Prime Video.

Smarta-TV-apparater är ett utmärkt sätt att njuta av streamad musik och internetradio! Tjänster som Spotify som erbjuds på de flesta smarta TV-apparater. Med smarta tv-apparater kan du också njuta av sociala medier och webbplatser som CompareSweden.

Se också: Bästa 65 tums TV 2021

En av de största trenderna inom smarta TV-apparater är att de inkluderar röstassistenter, som Amazon Alexa och Google Assistant. Dessa interaktiva verktyg ger samma funktioner till din TV som de flesta smarta högtalare! Du kan använda dessa antingen med mikrofonen inbyggd i fjärrkontrollen eller mikrofoner inbyggda i TV:n som lyssnar på rummet.

Smart-TV:n kan samla kontrollen av alla dina smarta produkter och styra dem! Detta ger hög funktionalitet och kontroll för ett hushåll fullt av anslutna enheter. Sitter du i soffan och tittar på TV och behöver en kaffe, säg detta till din smarta TV som startar din smarta kaffebryggare. Många TV-apparater erbjuder smarta hemstyrda instrumentpaneler kan du styra ett stort antal enheter från din sofas komfort.

Vilken är bäst?

Men inte alla smarta TV-apparater är skapade lika, och inte alla smart-TV-plattformar eller operativsystem stöder samma appar och funktioner. Vissa tillverkare är beroende av egna operativsystem för sina smarta TV-apparater. Till exempel Samsungs Tizen-smart-TV-programvara, LG: s webOS och Vizios SmartCast. Andra använder tredjeparts programvara, som Roku TV eller Amazon Fire TV, som är populära på budgetvänliga apparater, samt Googles Android TV som visas på apparater från Sony, Hisense och andra tillverkare. Om du köpt en så kan du ta dig en titt på vår TV placerings guide.

Dessa operativsystem erbjuder alla några eller till och med de flesta av de funktioner som nämns ovan. Men alla kommer att ha sitt eget urval av appar, funktioner och kompatibilitet med andra enheter.

Varje smart-TV-operativsystem har också olika användargränssnitt, och dessa kan variera mycket. Många använder ett band med appikoner längst ner på skärmen. Vissa erbjuder en helskärms meny som låter dig se flera alternativ samtidigt. Att navigera i dessa menyer varierar också efter märke eftersom varje TV-tillverkare använder sin egen unika fjärrkontrolldesign.

Tillbringa lite tid i butiken och bläddra igenom TV:ns smarta funktioner. Detta för att se till att du och din familj kommer att känna er bekväma och nöjda med den modellen.


Andra intressanta artiklar du kanske vill läsa:


Kommer min smart-TV-tillverkare att uppdatera programvaran regelbundet med nya funktioner?

Smart TV uppdatering

Det lätta svaret är ja. Alla de stora TV-tillverkarna lägger rutinmässigt ut uppdateringar för sin smart-TV-programvara. De lägger till nya funktioner, förfina gamla och fixar buggar och säkerhetsproblem, precis som alla andra operativsystem. Vissa av dessa uppdateringar lägger till helt nya funktioner! Till exempel utökat stöd för HDR-format (High Dynamic Range) som Dolby Vision! Eller bara förbättring av TV: s interna firmware (uppdateringar laddas ofta ned automatiskt sent på kvällen). Du kanske till och med hittar tillverkare som uppdaterar hela operativsystemet. Sony flyttade under 2019 alla sina Android-TV-apparater till den nya Oreo 8.0-versionen av programvaran. Vilken erbjuder betydande förbättringar jämfört med den tidigare iterationen, och 2020-Android-TV-apparaterna kommer att levereras med den nyare 9.0 version, med kodnamnet Pie.

MER: Lär dig allt om kontrastförhållande

Men detta beror också på andra faktorer. Mindre TV-märken och äldre modeller kanske inte är lika snabba med att driva ut uppdateringar. Speciellt jämfört med större företag, som LG, Samsung och Sony.

För det mesta lägger TV-tillverkare till och anpassar appar på egen hand. Vissa TV-företag är snabbare än andra på att fixa enstaka fel eller samarbeta med utvecklare för att förbättra appar. TV-apparater som drivs av sådana plattformar, inklusive Roku och Android TV-apparater. De har den tydliga fördelen att de får regelbundna uppdateringar och ytterligare kanaler / appar.

Kan en smart TV krascha eller hänga som en dator?

Smart TV

Smarta TV-apparater tar på sig fler av rollerna som förr var exklusivt för datorer och smartphones. Detta betyder att det finns det en risk att de kan hänga sig eller till och med krascha. Precis som telefoner har blivit datorer, så har också smarta TV-apparater blivit datorer. Vi förväntar oss nu att våra TV-apparater gör mycket mer. Som hämtar innehåll från webben, kör sofistikerade appar, hanterar andra anslutna enheter och till och med inkluderar röst interaktion. Trots detta är smarta TV-problem ofta något vi inte tänker på. detta eftersom vi inte är vana vid att tänka på dem som något annat än grundläggande skärmar.

Kommer den att krascha?

Kraschar och sämre prestanda har varit ett problem de senaste åren så är det mycket mindre vanligt nu. I takt med att smart-TV-marknaden har mognat har tillverkare introducerat kraftfullare processorer, utrustade system med bättre komponenter och minne och förfinat program plattformarna som hanterar appar och TV-funktioner.

Med dessa problem händer fortfarande. Särskilt i budget smart TV-apparater som kanske inte har den senaste hårdvaran och mest polerade programvaran. Om du stöter på en frusen skärm eller häng process löser problemet vanligtvis att stänga av och sätta på TV: n

Har smarta TV-apparater, förutom appar, andra fördelar?

Smarta TV-apparater erbjuder andra potentiella fördelar. De senaste smarta TV-apparaterna har lagt röstassistenter. Med röstsökning kan du nu hitta innehåll från live-TV till streamingtjänster! Eller en sökning på allt från väder och aktiekurser till att leta upp det senaste kändisskvallret. Med röst integrationen kan du komma åt andra tjänster från din soffa! Beställ en pizza eller kalla en Uber från din soffa. Och om du inte gillar TV:s inbyggda röstassistent kan du vanligtvis para ihop den med de flesta den smarta högtalaren.

Med de här nya funktionerna kan du styra dina smarta hem enheter som anslutna lampor och termostater, visa flöden från din Ring-dörrklockan eller styra ditt robotdammsugare. När röstassistenten fortsätter att utvecklas kan du förvänta dig att samma förbättringar kommer till nuvarande smarta TV-apparater via programvara och firmwareuppdateringar.

Vad kan en smart TV låta dig göra?

Eftersom dessa TV-apparater tenderar att ha flera processorer än vanliga apparater, såväl som internet anslutning, kan tillverkare lägga till andra funktioner, till exempel casual-spel, som nu är ganska vanliga på smarta apparater. Spelen är inte i närheten av lika sofistikerade eller lika bra som de som finns på en PlayStation- eller Xbox-konsol, men de kan vara beroendeframkallande och kul när man inte hittar just det rätta programet.

Många apparater låter dig också spegla eller dela bilder och video från en ansluten smartphone på deras stora skärmar. De flesta tillverkare är beroende av egna appar för att erbjuda en mer samlad upplevelse när de delar media, medan andra förlitar sig på tredjepartslösningar som Google Chromecast. I båda fallen har det aldrig varit enklare att dela videor och foton från din telefon eller surfplatta.

En ny trend inom smarta TV-apparater är förbättrade inbyggt ljudsystem. LG och Sony gör speciellt framsteg inom detta område och erbjuder Dolby Atmos-ljud på flera modeller och hoppas att den smarta TV: n snart också kommer att göra ta över som hemstereo systemet för att strömma musik och radiostationer online.

Kan jag använda min smart-TV med Amazon Alexa eller Google Home?

google home smart

Den största trenden inom smart home-teknik är den smarta högtalaren, en högtalare med inbyggd mikrofon och hårdvara för att köra en röstaktiverad assistent. Amazon gjorde det först med Amazon Echo och andra Alexa-aktiverade enheter, men Googles egen Google Assistant har gjort framsteg i produkter som Google Home. Och Apples HomePod sätter Siri i en liknande formfaktor.

Den stora nyheten är att dessa enheter vanligtvis fungerar med de flesta smarta TV-apparater, och kompatibiliteten förbättras hela tiden eftersom nya programuppdateringar ger ny funktionalitet till befintliga smart TV-apparater. Alla de stora TV-tillverkarna har smart högtalar kompatibilitet med minst en av de tre stora smarta assistent plattformarna (Amazon, Apple och Google). Dessa alternativ kräver ofta att du använder en extra enhet, till exempel en smart högtalare eller mobil enhet, men det ger dig ett sätt att styra din TV och smarta enheter genom att prata med dem.

Röstassistenter

Många av de smarta TV-apparaterna på marknaden kommer också med inbyggda röstassistenter. Google Assistant finns i Android TV från Sony och Hisense. Amazon Alexa erbjuds nu också Amazon Fire Edition TV-apparater, och Sony har meddelat kompatibilitet med en ny Amazon Alexa-app för Android TV. Ännu bättre, smarta TV-apparater från LG och Samsung har nu både Google Assistant och Amazon Alexa inbyggda.

Dessa modeller erbjuder vanligtvis fjärrkontroller som har inbyggda mikrofoner, så att du kan trycka på en knapp för att aktivera röstinteraktion. Men några nya modeller, som Sony Bravia A8H OLED TV, har också inbyggda far-field mikrofoner. När den är aktiverad låter de dig bara prata med rummet, och TV: n lyssnar på dina kommandon.

Hur jämför en smart TV med digitalboxar som Apple TV, Google Chromecast eller Amazon Fire TV?

chromecast smart tv

Du behöver inte en smart-TV för att kunna streama Netflix-filmer eller YouTube-videor på din skärm. De bästa streaming enheterna kan strömma dessa tjänster och mer till en äldre HDTV eller en nyare 4K-TV. De ledande modellerna är från Amazon, Apple och Google. Men det är värt att notera att dessa streaming enheter oftast inte erbjuder mer funktionalitet än nuvarande smarta TV-apparater kan ge. Faktum är att alla enhetstillverkare som vi just nämnde har samma gränssnitt och appval tillgängliga i sina respektive smarta TV-apparater.

Mer: Allt om Chromecast!

Om du bor i ett Apple-hushåll och vill ha din iTunes-samling på storskärmen behöver du en Apple TV, som är den enda enheten som kan leverera iTunes-anslutningen. Inga andra TV-apparater har tillgång till iTunes. Den senaste, 32 GB versionen av Apple TV inkluderar Siri-stöd för att hitta program. Den erbjuder dock inte 4K Ultra HD-stöd och har ett begränsat antal streamingtjänster.

Streaming alternativ

Googles Chromecast och Chromecast Ultra låter dig strömma innehåll från din dators webbläsare, men de har inte en separat fjärrkontroll.

Amazons Fire TV fungerar också som en grundläggande spelkonsol och erbjuder 4K-innehåll, plus några Alexa-färdigheter. 

Är det bättre att köpa en smart-TV eller få en billigare TV och en digitalbox?

En smart TV kostar mer än en jämförbar uppsättning som saknar smarta tjänster. Men prisskillnaden minskar snabbt och snart kommer de flesta apparater att ha inbyggda smarta tjänster. I slutet av 2020 kommer det vara svårt att ens hitta en 4K-TV som inte har smarta funktioner och internetanslutning.

Hur man kan klippa sladden och bli av med kabel räkningen

Prisskillnaden kan också vara vilseledande, eftersom avancerade TV-apparater ofta erbjuder mer än bara anslutna tjänster. Vanligtvis inkluderar smarta TV-apparater också bättre videobearbetning – med andra ord bättre bildkvalitet – och utökade funktioner, till exempel fler HDMI-portar på baksidan. Det betyder att du får mer för pengarna än bara en internetanslutning och appar.

Kan min smart-TV hackas eller få ett virus?

hackeer smart tv

I teorin är svaret helt klart ja. Så kallade white-hat hackare har uppmärksammat frågan genom att demonstrera sätt att bryta sig in i en smart-TV ansluten till internet och göra saker som att stjäla lösenord och byta kanal. WikiLeaks-dokument som påstås avslöja CIA-tekniker för övervakning av smartphones och smarta TV-apparater bekräftar vad många cybersäkerhetsexperter har sagt privat i flera år: Regeringsorgan kan och bryter in i sådana enheter.

Även om smarta TV-apparater har olika gränssnitt, så kör de flesta någon version av Linux under detta gränssnittet, det är ett populärt operativsystem som hackare vet hur man manipulerar. Applikations Programmeringsgränssnittet (API) som låter din TV interagera med appar och mobila enheter är också en fråga som ¨man kan oroa sig över, nyligen rapporterade sårbarheter i detta kan låta hackare göra intrång på Samsung- och Roku-apparater.

För att vara säker, undvik att göra något känsligt på en smart-TV, till exempel nätbank eller handla med kreditkort. Smarta TV-apparater är helt enkelt inte lika säkra som datorer.

Kan en smart TV titta på dig?

big brother watches

Ja, det kan den. Information som du delar på en Facebook-app på en TV eller när du beställer på Amazon eller Netflix på storskärmen delas på samma sätt som när du bedriver sådan verksamhet på en PC eller en smartphone.

Företag kan samla in privat information om dig och dina visningsvanor från en smart-TV. I slutet av 2013 medgav LG till exempel att de hade fått information om vilka kanaler som ägare tittade på, även efter att dessa användare hade aktiverat sekretessinställningen. (LG sa att detta berodde på ett programvarufel som sedan har korrigerats.)

Spionerar din smart TV på dig?

I början av 2017 gick Vizio med på att betala 2,2 miljoner dollar för att lösa fordringar som hävdade att företaget hade samlat in visnings data från 11 miljoner TV-apparater utan att få ägarens godkännande. Påståendena anklagade Vizio för hemlig övervakning som innehöll information om inte bara appanvändning utan också vad ägare såg på sina skivspelare, kabelsystem och till och med överförings sändningar.

Och spårning är inte begränsad till något märke eller tillverkare. I själva verket borde du  anta att smart-TV: n skickar visningsdata tillbaka för att säljas till marknadsförare och annonsörer, oavsett vem som tillverkar hårdvaran.

Det mesta av denna information är begränsad till att information om dina visnings vanor, de berättar för annonsörer vad du tittar på och vilka appar du använder för att göra det. Även om det är ganska oskadligt, kan det större problemet vara det faktum att (som de flesta smarta hemapparater) din TVs säkerhet inte så bra för att hålla andra som vill snoppar ute. 

Vad kan du göra?

Och om du är orolig för en TV som faktiskt tittar på dig eller lyssnar på dina konversationer … ja, det är inte en ogrundad rädsla. Många nya TV-apparater 2020 kommer med far-field mikrofoner för att tillåta samma konversation interaktion som du får med en smart högtalare. Men det betyder att när de är aktiverade är dessa mikrofoner alltid på och lyssnar alltid. Vi har inte hört några rapporter om att dessa mikrofoner missbrukas, men det är fortfarande ett möjligt problem.

Och alla TV-apparater som har en inbyggd kamera (de är väldigt sällsynta idag) bör också åtminstone innehålla en fysisk avstängningsknapp eller linsskydd för att hålla nyfikna ögon ur ditt vardagsrum.

Kan du surfa på nätet?

netflix tv

De flesta smarta TV-apparater låter dig gå online och inkluderar en webbläsare bland de förinstallerade appar som följer med TV: n. Dessa webbläsare kanske inte är precis som skrivbords webbläsarna du känner till, men de är kompatibla med alla HTML-standarder som webbplatser använder och kan konvertera och visa dessa webbplatser på en stor skärm.

Att surfa på webben på din TV kan dock vara lite av en utmaning. Om du inte lägger till ett trådlöst tangentbord (och de ingår sällan ) så måste du använda fjärrkontrolls knapparna eller röst interaktionen för att navigera till webbplatser, och det är inte ett särskilt bekvämt eller intuitivt sätt att surfa på nätet.

Kan du få in lokala kanaler?

Smart-TV-tjänster och funktioner påverkar inte TV: ns förmåga att komma åt lokala stationer. Om du har kabel- eller satellit tjänster kommer du att fortsätta ta emot samma stationer. Om du inte har någon av dessa tjänster behöver du fortfarande någon form av internetanslutning (DSL eller kabel) för de smarta tjänsterna. Åtminstone för tillfället så erbjuder inte de flesta TV kanaler streaming versioner av sitt innehåll.

Behöver du en kabelbox eller bredband?

fråga

Om du vill fortsätta ta emot samma kanaler som du har, är svaret ja: du behöver fortfarande en kabel- eller satellitbox, eftersom inget annat alternativ levererar samma kanaler och stationer på samma sätt.

Många kanaler erbjuder sina egna streaming appar och populära program finns ofta också på tjänster som Netflix, Hulu och Amazon Prime.

När det gäller frågan om bredband är svaret otvetydigt ja. Om du vill dra nytta av anslutna appar och tjänster – allt som gör smart-TV smart – behöver du en internetanslutning. När det gäller vilka hastigheter du behöver varierar det beroende på din avsedda användning, men följande riktlinjer kan vara bra att ta hänsyn till:

Kan jag se allt i hög upplösning nu?

För att strema video i DVD-kvalitet, med en upplösning på mindre än 1080p, behöver du en lägsta hastighet på 3 Mbps. För Full HD, vid 1080p, behöver du 5 Mbps (enligt Netflix) eller 6 Mbps (enligt Hulu).

Men om du vill strömma i 4K är kraven mycket högre: Hulu föreslår en minsta bandbredd på 16 Mbps, medan Netflix rekommenderar ”En stadig internetanslutningshastighet på 25 megabit per sekund eller högre.”

MER: Läs vår guide till storleken du behöver på din TV

Kan en smart-TV ersätta kabel?

Fler och fler människor försöker att klippa sladden, vilket hänvisar till avslutandet av kabel- eller satellit-TV-tjänster till förmån för betalda onlinetjänster som Amazon Video, Hulu, Netflix och YouTube TV. Dessa tjänster erbjuder en kabel liknande upplevelse med flera kanaler för en abonnemangsavgift som förmodligen är billigare än din nuvarande kabel- eller satellit räkning. Du kan använda din smart-TV för att dra nytta av dessa tjänster och klippa av sladden, med vissa begränsningar.

Det finns också flera gratis ad-stödda tjänster som ger timmar av program, filmer och till och med live nyheter och sport utan prenumeration. Crackle, Pluto.tv och Xumo finns på de flesta smarta TV-plattformar och erbjuder något för nästan alla. Mer specialiserade tjänster, som den anime-fokuserade Crunchyroll och musikvideo baserade Vevo, levererar nisch innehåll på de flesta smarta TV-apparater, det är värt att nämna att de flesta av dessa inte har svenskt innehåll och kräver engelska för att verkligen kunna användas.

Den största anledningen att upprätthålla ett kabel- eller satellit-TV-abonnemang är att titta på sportevenemang live. (Vissa appar, som MLB.com, streamer live-sport, men dessa tjänster kostar extra och inkluderar inte alla sporter.)

Har en smarta TV-apparater en bättre bild eller ett bättre ljud?

Ljud sound

Inte nödvändigtvis. Inbyggt Wi-Fi och en processor för dekomprimering av video påverkar inte bildkvaliteten direkt. Eftersom tillverkare ursprungligen lade till smart-TV-funktioner till dyrare, avancerade (och bättre presterande) HDTV-apparater, kommer kunder att upptäcka att bildkvaliteten på vissa smarta TV-apparater slår tidigare “dumma” TV-apparater.

Det är också mer troligt att de smarta TV-apparaterna har de senaste ljud funktionerna, som Dolby Atmos-ljud och HDMI ARC-stöd. Dolby Atmos erbjuder en rikare ljudupplevelse med vertikal surround funktion såväl som horisontell, och den använder en högre bithastighet för att leverera fylligare, och mer nyanserat ljud. En annan funktion, Audio Return Channel (ARC), låter dig använda en enda HDMI-kabel för att skicka ljuddata till och från din soundbar, så att alla dina anslutna enheter får det bästa ljudet, ingen extra kabel krävs. Dessa funktioner är inte begränsade till smarta TV-apparater, men tillverkare är mycket mer benägna att inkludera dem i sina mer premiumprodukter, vilket gör att TV-apparater utan smart funktionalitet sannolikt inte får dem.

MER:

 1. Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide
 2. Allt om HDMI 2.1

Streaming

Men det är värt att notera att streamingappar, som Netflix och Amazon Prime Video, erbjuder ett av de enklaste alternativen för att njuta av 4K- och HDR-aktiverat innehåll. Medan 4K Blu-Ray finns att köpa och hyra, erbjuder streaming det enklaste sättet att få en mängd innehåll till din TV som verkligen utnyttjar din högupplösta skärm med hög ljusstyrka. Du kan få en del av samma funktionalitet Chromecast, förutsatt att du får en modell som stöder 4K och HDR – men smarta TV-apparater erbjuder den bästa kombinationen av bekvämlighet och innehåll, ofta utan att kosta mer än vad du redan betalar för din strömmande prenumerationer.

Se också: Bästa väggfäste TV – 2022

Hur fungerar Smart TV:s

Smart-TV-apparater får tillgång till onlineinnehåll genom att ansluta till samma bredbandsrouter och Ethernet- eller Wi-Fi-nätverk som du använder för att ansluta din dator till internet. Ethernet ger den mest stabila anslutningen, men om din TV är i ett annat rum eller långt från din router kan Wi-Fi vara bekvämare.

När din TV är ansluten och påslagen kommer du att uppmanas att ange all inloggningsinformation som krävs av din ISP (Internet Service Provider). Smart-tv:n visar en meny på skärmen som innehåller en lista över tillgängliga internetkanaler som tillhandahålls som appar (liknande apparna på en smartphone). Vissa appar är förinstallerade och du kan ladda ner fler för att lägga till i TV:ns appbibliotek.

När du klickar på ikonen för en specifik kanal/app kommer du till dess innehållserbjudanden, som du kan välja och se.

Exakt hur du navigerar genom smart TV-menyn och hanterar dina appar varierar med märke och modell.

Smart TV operativsystem: Vad har de olika företagen?

 • LG: WebOS
 • Samsung: Tizen, Smart Hub
 • Philips: Saphi
 • Sony: Google TV

För mer om operativsystemet se: Android TV vs Tizen vs webOS: Vilken är bäst?

Smart TV alternativ

Om du nyligen har köpt, eller för närvarande har, en TV utan smarta funktioner eller en äldre smart-TV med begränsade alternativ, behöver du inte köpa en ny smart-TV om din TV fortfarande fungerar bra och uppfyller dina behov av bildkvalitet. Du kan lägga till smarta funktioner till din nuvarande TV-upplevelse till en minimal kostnad.

Mediastreamers

 • En mediastreamer är vanligtvis en liten box som ansluts till din TV:s HDMI-port och ansluts till din internetrouter via Ethernet/Wi-Fi. Om du har en äldre TV utan HDMI-ingång är dina alternativ mer begränsade. Äldre modell Roku Express+ mediastreamers (som du kan hitta på Amazon eller andra återförsäljarsidor) tillhandahåller analoga videoljudanslutningar för dessa fall.
 • En annan typ av mediastreamer är en sticka som är något större än ett USB-minne och ansluts till en tillgänglig HDMI-ingång. Mediastreamern av sticktyp ger Wi-Fi-åtkomst till din TV, så se till att du har en trådlös internetrouter. Stickan måste också anslutas till en USB- eller AC-strömkälla.

Blu-ray Disc-spelare

 • Förutom att spela fysiska medier som Blu-ray-skivor, DVD-skivor och CD-skivor, ger nästan alla Blu-ray Disc-spelare tillgång till många internetströmningskanaler (beroende på märke och modell).
 • Internetkanalurvalet är vanligtvis inte lika omfattande som med en mediastreamingbox eller -sticka. Ändå är det utan tvekan bekvämt: Du behöver inte ansluta både en mediastreamer och en Blu-ray-spelare till din TV, vilket minskar kabeltrassel. Om du är ett fan av DVD-skivor, Blu-ray-skivor och CD-skivor men vill lägga till streaming som en extra innehållskälla, kan en Blu-ray-spelare vara lösningen för dig.

DVR:er

 • Företag som Channel Master och TIVO marknadsför OTA-DVR som kombinerar mottagning av OTA-signaler (Over-the-air), videoinspelning och internetströmning i en box.
 • Precis som Blu-ray-skivor kan valet av internetkanaler vara begränsat och inspelningsfunktionerna fungerar endast med OTA-program. Det ger dock ett annat alternativ som sladdklippare kan dra nytta av. DVR:er är dyrare än mediastreamers och Blu-ray-spelare.

Stereo- och hemmabiomottagare (endast ljud)

 • Även om smarta TV-apparater och mediastreamers inkluderar vissa musikkanaler online, uppskattar musikfans möjligheterna hos nätverksaktiverade stereo- eller hemmabiomottagare. Det här alternativet ger åtkomst till flera strömmande musiktjänster och spelar upp den musiken via stereon eller hemmabiohögtalarinstallationen. Resultatet är en lyssningsupplevelse av mycket högre kvalitet än vad inbyggda TV-högtalare eller till och med en TV i kombination med en soundbar kan leverera.

28 svar på ”Smart TV: allt du behöver veta”

Lämna en kommentar