De bästa gratis VPN-tjänsterna i Sverige 2022

Den bästa gratis VPN kan vara mycket användbar

En gratis VPN låter som den perfekta lösningen – total anonymitet online, oblockerade streamingwebbplatser och friheten att bläddra bland vad du vill utan rädslan för att spåras, allt utan att spendera ett öre. Men är det vad du realistiskt kan förvänta dig att få?

Innan du litar på en tjänst som skyddar din onlineaktivitet är det viktigt att förstå hur en gratis VPN fungerar, hur leverantörer har råd att erbjuda en gratis tjänst i första hand och vilka uppoffringar du måste göra när det gäller funktionalitet och integritet för att spara pengar.

Du kommer inte bli förvånad över att höra att ingen gratis VPN kan matcha de allra bästa VPN-tjänsterna, men för avslappnade användare kan de vara ett användbart verktyg att ha till förfogande. Även om det är osannolikt kommer de att få dig tillgång till världsomspännande Netflix-bibliotek, men de kan fungera i en nypa om du säkert vill komma åt din e-post på offentligt Wi-Fi, eller göra en sökning som du helst inte vill veta mer om.

Är en gratis VPN värt det?

Om du ska använda en gratis VPN så finns det några saker du behöver veta. För det första kan de komma med dolda kostnader – du kan få annonser injicerade i din webbläsare eller, ännu värre, få din data såld eller att din enhet används som en utgångsnod för andra användare.

Om du vill ha bästa möjliga service rekommenderar vi att du registrerar dig hos en betald leverantör. Vårt topprankade VPN är ExpressVPN, men om du vill spara lite pengar rekommenderar vi Surfshark. För mindre än 2,50 dollar i månaden har du obegränsad data och samtidiga anslutningar, samt djupgående funktioner som inte är tillgängliga med gratis VPN.

Om du verkligen vill testa en gratis VPN, har vi sammanställt de tre bästa som lyckas undvika att kompromissa med användbarheten för mycket och erbjuder lönsamma alternativ till betalda tjänster för tillfälliga användare.


Betalda alternativ med gratis testversion

ExpressVPN – använd den bästa VPN riskfritt i 30 dagar
ExpressVPN är vår topprankade VPN och det är den bästa tjänsten på marknaden. Om du är på staketet för att betala, erbjuder Express en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti så att du kan testa det utan risk. Klicka här för att komma till ExpressVPNs hemsida.

Surfshark – lätt det bästa billiga VPN
Om du vill ha en VPN i världsklass men inte har råd att betala mycket är Surfshark ett bra alternativ. Det låser upp alla strömmande webbplatser och har fantastiska sekretessfunktioner, och för bara 2,49 $ i månaden är det bra värde. Dessutom erbjuder de också en 30-dagars riskfri pengarna-tillbaka-garanti.

NordVPN – säkerhetsfokuserad VPN-gigant
Förmodligen den mest kända VPN på scenen, NordVPN erbjuder ett mycket säkert alternativ. Det kan låsa upp nästan alla streamingwebbplatser, inklusive Netflix, och det är inte heller dåligt värde. Dessutom täcks du av en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Klicka här för att komma till NordVPNs hemsida.


De bästa gratis VPN-tjänsterna du kan ladda ner idag

ProtonVPN Free

Verkligen säker med obegränsad data – det bästa gratis VPN

Antal servrar: 3 | Serverplatser: 3 | Maximalt antal enheter som stöds: 1 | Datagräns: Obegränsad | 24/7 livechatt: Nej

Fördelar:

 • Obegränsad data
 • Stor integritet
 • Flera serverplatser
 • Intuitiv skrivbordsapp

Nackdelar:

 • Inga Secure Core- eller P2P-funktioner

Vi har testat en hel massa gratistjänster, och vår ProtonVPN-recension visade att ingen kan matcha den schweiziska leverantörens seriöst imponerande funktionslista och prestanda.

För det första, det som skiljer ProtonVPN från de andra är det faktum att det levererar obegränsad data – det här är det enda gratis VPN du verkligen kan sätta på och glömma utan att oroa dig för hur mycket data du använder.

Medan ProtonVPNs gratisalternativ inte kan få tillgång till exklusivt regionalt Netflix-innehåll (du måste uppgradera för det), har vi funnit att du kan se Netflix Originals, och YouTube verkar inte heller vara ett problem – med uppgradering kommer du få bra streamingprestanda.

Naturligtvis finns det några begränsningar – leverantören vill trots allt att du börjar betala någon gång. Under högtider kommer du att upptäcka att hastigheterna sjunker eftersom betalande användare har prioritet över bandbredd, du har åtkomst för endast en enhet åt gången, du får inget P2P- eller Secure Core-stöd och bara tre platser att leka med.

ProtonVPN: s nollloggningspolicy, utmärkta obegränsade dataplan och stöd för ett brett utbud av enheter plus dess funktionella läckageskydd, delad tunnling och anpassade DNS-servrar kombinerar emellertid för att göra det mest rundade gratis VPN vi har testat hittills överlägset. Om du kan leva med kompromisserna rekommenderar vi den starkt.

Windscribe

Generöst med data och säkert också

Antal servrar: 10+ | Serverplatser: 10+ | Maximalt antal enheter som stöds: 1 | Datagräns: 10 GB per månad | 24/7 livechatt: Nej

Fördelar:

 • Utmärkt sekretess
 • Upp till 10 GB per månad med gratis data
 • R.O.B.E.R.T. är mycket användbart

Nackdelar:

 • Trånga appar
 • Dåligt stöd

Windscribe’s premiumtjänst är utmärkt, och det översätter också till dess gratis VPN. När du registrerar dig får du valet att antingen ha 2 GB i månaden utan att lämna någon information eller 10 GB om du anger en e-postadress.

Vi gillar också det faktum att du kan välja från ett urval av servrar, inklusive Nordamerika, Europa, Hongkong och det nyligen tillagda Turkiet. Naturligtvis, om du uppgraderar får du ett mycket större urval, men det här är generöst för en gratis VPN.

Det som är intressant är att Windscribes gratis VPN har varit känt för att kunna komma åt Netflix. Medan vi inte på något sätt kan garantera detta eftersom målstolparna alltid rör sig, om du letar efter en gratis Netflix VPN kan detta vara ett bra val – plus att du får en annonsblockerare, en brandvägg och påståenden om ingen no-logging.

Windscribe-appar är dock sidan lite besvikande – gränssnittet är ganska trångt och kan göra det svårt att hitta inställningar. Men om du håller dig till de rekommenderade inställningarna och bara slår på och stänger av den (eller bara vänjer dig vid användargränssnittet), är den helt användbar. Det är också värt att notera att varken betalade eller gratisversioner får support dygnet runt, så du kan ha problem§ om något går fel

Sammantaget är Windscribe dock en kraftfull gratis VPN-tjänst som är enkel och effektiv. Väl värt en titt.

Hotspot Shield Free VPN

Anständigt gratis VPN med generösa datatillägg

Antal servrar: 1 | Serverplatser: 1 | Maximalt antal enheter som stöds: 5 | Datagräns: 500 MB per dag | 24/7 livechatt: Nej

Fördelar:

 • 500 MB daglig data
 • Lätt att använda
 • Användbart Chrome-tillägg

Nackdelar:

 • Tidigare problem med Google
 • Lite loggning

Med höga hastigheter (men inte nästan lika snabbt som den betalade versionen) och en generös 500 MB daglig data, är den perfekt för att hålla dig privat online.

Så snart du öppnar appen ser du ett professionellt kit, eftersom apparna är smarta och fungerar mycket bra. Men medan du kan se alla premiumservrar i appen är gratisanvändare begränsade till bara en enda plats i USA.

Det är dock inte helt smooth sailing med Hotspot. Tidigare har vi haft problem med att komma åt google Search, med ett 403-fel som visas. I våra senaste tester verkar det dock ha åtgärdats. Hotspot Shield blockerar dock Netflix-åtkomst för gratisanvändare, så du kan inte se någonting när den är påslagen.

Det finns också några problem med reklam och loggning. Det hävdas allmänt att Hotspot Shield injicerar annonser i din surfning för att subventionera gratisanvändare, men enligt vår erfarenhet såg vi inte riktigt någon skillnad. Vad leverantören samlar om användare (bandbredd, ditt operativsystem, tiden du ansluter och mer) är dock lite oroande.

Sammantaget är Hotspot Shield en mycket kapabel gratis VPN – och den betalda versionen är utmärkt – men faktum är att det finns mer välrundade, flexibla och säkra alternativ där ute just nu.


Våra nyaste VPN artiklar:


Gratis VPN-frågor

Vem är gratis VPN bäst för?

Även de bästa gratis VPN-tjänsterna är bara bra för tillfällig användning, till exempel när du reser eller på ett kafé. De tillhandahåller helt enkelt inte tillräckligt med dataanvändning eller hastighet för 24/7 hem-VPN-anslutningar. Om du vill kryptera all din internettrafik hemma hela tiden bör du betala för en av de bästa VPN-tjänsterna – vårt toppval är ExpressVPN.

Om en VPN-tjänst är baserad i USA kommer den att vara föremål för sökoptioner som presenteras av amerikanska brottsbekämpande myndigheter. Dessutom loggar alla gratis VPN-tjänster användaranslutningar, oavsett vad tjänsten hävdar.

Många av de tjänster vi granskar här är baserade i Kanada, Schweiz eller Tyskland, som har starkare sekretesslagar. Men en av de kanadensiska tjänsterna, TunnelBear, köptes nyligen av ett amerikanskt företag och måste hedra amerikanska teckningsoptioner och stämningar under en ny Amerikansk lag.

Hur fungerar en gratis VPN?

Gratis VPN-tjänster krypterar dina data medan de är under transport, vilket skapar en virtuell tunnel via internet. Detta skiljer dina datapaket från de otaliga andra runt dem tills de når tjänstens utgångsnoder många mil från var du är.

Inte bara är data krypterad, som det skulle vara under en normal säker webbsession. Men routningsinformationen om avsändaren och avsedd mottagare är också dold.

Idag är de mest populära VPN-protokollen OpenVPN och olika implementeringar av Internet Protocol Security (IPsec), som inkluderar IPsec i sig eller i kombination med Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) eller Internet Key Exchange version 1 och 2 (IKEv1 och IKEv2).

En VPNs kryptering och avkodning av dina data kan ibland sakta internet-trafik. Det bästa gratis VPN-nätet kommer att ha snabba servrar anslutna till stora datatunnlar för att minimera denna prestandaförlust. De har också tusentals servrar i flera länder, allt från Albanien till Zimbabwe.

Finns det en helt gratis VPN?

Det beror på vad du klassificerar som ”gratis”. Det finns gott om gratis VPN som inte tar dina pengar. Men du kan betala för dem genom att titta på annonser eller till och med omedvetet ge dem dina uppgifter att sälja.

De bästa gratis VPN-tjänsterna brukar vara ’gratisversioner’ som är avsedda att ge dig en smakprov på en betald produkt innan du ber dig att faktiskt lämna över dina pengar. De bästa leverantörerna som ProtonVPN och Windscribe gör detta genom att använda datagränser och serverbegränsningar för att skapa ett incitament att uppgradera. Många människor gör det, vilket betalar företagets kostnader totalt sett.

Vi rekommenderar att du undviker gratis VPN som inte har ett betalt alternativ. Om det inte finns en betalande kundbas som stöder utvecklingen av programvaran, vem vet var företagets hämtar sina pengar?

När kan ett gratis VPN inte vara ett bra val?

En gratis VPN kommer sannolikt att inte räcka för de som vill strömma eller torrenta, eller personer som letar efter en spel-VPN. Det beror på att dessa aktiviteter använder massor av data. Om du har obegränsad data med din VPN är det inte ett problem. Men om du bara har 500 MB att använda, handlar det bara om ett avsnitt i standarddef på Netflix – och det är bara om du faktiskt kan komma åt tjänsten.

Du kanske också tycker att dina anslutningshastigheter sjunker, och för spelare och torrentare är det en hemskt. Dessa aktiviteter förlitar sig på att ha höga hastigheter, och bara de bästa betalade snabba VPN-tjänsterna kan erbjuda det.

Slutligen kämpar vissa gratis VPN med integritetsfrågor, och tillägg av annonser kan vara en verklig smärta för användarna. Om du vill ha den säkraste tjänsten måste du betala för den. Åtminstone vet du exakt hur din VPN tjänar pengar, snarare än att hoppas att den inte använder din information för att tjäna pengar.

Är gratis VPN-nätverk lagliga?

Kort sagt, ja. VPN-programvaran i sig är inte mindre laglig än någon annan vanlig programvara.

Att använda det som en torrent VPN för att ladda ner upphovsrättsskyddade filer är dock fortfarande olagligt. Liksom åtkomst till annat olagligt innehåll.

I grund och botten, medan en gratis VPN är helt laglig att äga och använda. Gör det inte olagliga handlingar lagliga bara för att det gör brottet svårare att upptäcka.


Kategorier VPN

6 svar på ”De bästa gratis VPN-tjänsterna i Sverige 2022”

Lämna en kommentar