Ny kommitté för GameStop, 8 Mars 2021, ny rusning på marknaden!

Igår meddelade GameStop att de har bildat en strategisk planerings- och kapitalallokeringskommitté för att identifiera initiativ som ytterligare kan påskynda bolagets utveckling av digitala kanaler. 

Kommittén består av Alan Attal, Ryan Cohen och Kurt Wolf, med Cohen som ordförande.

Ryan Cohen

Omvandling av affärsmodell

GameStop förbereder sig alltså för en total omvandling av sin affärsmodell som företag. Efter flera år med ekonomiska problem och en oavbruten nedgång på aktiemarknaden fram till slutet av förra året, har företaget meddelat att dess ledning har sammankallat en ny kommitté för att identifiera faktorer som kan påskynda omvandlingen.

GameStop själv har meddelat i ett officiellt uttalande att Ryan Cohen kommer att ha huvudansvaret för att planera strategin. Kapitalallokering hanteras av Alan Attal och Kurt Wolf.

Kommittén kommer att fortsätta att fokusera på att identifiera åtgärder som kan omvandla GameStop till ett företag som skapar ett varaktigt värde för aktieägarna. Informationen kom strax efter att man fick veta att Jim Bell, vice VD och CFO, kommer att lämna GameStop den 26 mars. Diana Jajeg, Senior Vice President och Chief Accounting Officer, kommer att vara den nya CFO i en tillfällig funktion.

Medlemmarna i den nya kommittén kommer att ansvara för att utvärdera alla företagets operativa mål för att minska kostnader och samtidigt öka antalet tjänster som erbjuds. Att ställa om GameStop till e-handel är vad analytiker anser vara mest lämpliga sättet för företaget att anpassa sig.


Du kanske även är intresserad av:


Är det ny rusning på aktier?

Den galna rusningen för GameStop aktier har varit en svår nöt att knäcka för analytikerna som försöker bestämma företagets värde.

“Reasonable minds can disagree whether GameStop is worth $30 or zero,” 

säger Michael Pachter, en aktieanalytiker på Wedbush Securities som har följt GameStop i nästan två decennier. 

“But not $200 to $300.”

GameStop var platsen där miljontals ungdomar kunde handla med begagnade spel, diskutera fördelarna med olika franchisetagare och få råd från GameStops personal, som ofta var gamers själva. På 2000-talet lät den här vinnande formeln företaget att öppna tusentals butiker runt om i världen och tjäna stora summor. 

GameStops aktie mer än fördubblades 2007, eftersom investerare trodde att de goda tiderna inte skulle ta slut.

Början på slutet

Men, som andra traditionella butiker, började GameStop att kämpa för ett decennium sedan när gamers, precis som alla andra, gjorde mer av sina inköp på internet och valde nedladdade spel eller två dagars leverans hellre än ett besök i köpcentret.

Denna historia gör den senaste tidens rusning i aktierna i GameStop desto mer konstig. Trots att Robinhoods VD Vlad Tenev, och Keith Gill aka Roaring Kitty, behövde vittna framför amerikanska senaten. Vilket ledde folk till att tro att den galna rusningen var över, men den har nu startat igen.

Roaring Kitty

Efter att ha vittnat i senaten köpte Roaring kitty därefter en massiv post på 50 000 aktier till. Kursen är idag, över 1 300 procent upp på 3 månaders tid. Den stängde på 193,72 dollar men premarket visar kurs på över 200 dollar på idag (tisdag).

Ett företag värt 1,3 miljarder dollar på aktiemarknaden på nyårsafton var värt cirka 10 miljarder dollar nu. Ungefär samma som Kellogg, som till skillnad från GameStop faktiskt är lönsam.

Denna enorma skillnad mellan GameStops aktiekurs och hur företaget faktiskt klarar sig på marknaden har skapat ett av de mer bisarra ögonblicken i Wall Street’s över 200-åriga historia.

De flesta traders som har rusat sig in i aktien jagar troligen enkla vinster och bryr sig förmodligen inte om GameStops ansträngda verksamhet kan göra en mirakulös vändning.

Men rushen i företagets aktier lyfter upp viktiga frågor: 

  • Vad är det här företaget egentligen värt? Och spelar det någon roll om tillräckligt många investerare är villiga att betala mer?
  • Förstå vad som hände med GameStop

Aktierna i GameStop, har kraschat från absoluta topp i januari, som till en liten del har drivits av memes på sociala medier, har nu på senare tid sett en kraftig uppgång igen.

Småinvesterare som eggade på varandra på Reddit satsade kraftigt på aktierna i företaget i januari och ökade priset med mer än 1700 procent vid en tidpunkt.

Vågen var delvis inriktad på att påverka stora hedgefonder som hade gått kort. Några av dessa fonder upplevde stora förluster som ett resultat.

Men många av de enskilda investerare som pumpade upp aktien kan också förlora enorma summor pengar. Vissa tror att priset kommer att gå upp igen över 483 dollar och vägrar att sälja. Är det nu kanske detta sker?

Nu undersöker tillsynsmyndigheter hur haussandet började och om nya regler bör skapas på grund av det men även en utredning av Robinhoods agerande av att inte tillåta köp av Gamestop-aktier pågår.

Hur mycket är Gamestop värt?

Erfarna finansanalytiker säger att det är resultatet av GameStops verksamhet, om de kan sälja tillräckligt med spel för att betala sina anställda, sin hyra och täcka räntan på sin skuld, som ska avgöra var aktien hamnar.

“Reasonable minds can disagree whether GameStop is worth $30 or zero,” 

säger Michael Pachter, en aktieanalytiker på Wedbush Securities som har följt GameStop i nästan två decennier. 

“But not $200 to $300.”

Om GameStop-aktien faller tillbaka till jorden, vilket ofta händer när spekulanter går vidare, måste investerare gå tillbaka till det mer tidskrävande arbetet med att ta reda på vad företaget verkligen är värt. De tiotusentals människor som arbetar för GameStop kommer att vara angelägna om att få veta om deras arbetsgivare kan överleva, än mindre frodas, eftersom köpcentrum är tomma och många av de traditionella affärerna går ur drift. Och detta kommer att sprida sig till hyresvärdar, borgenärer och andra.

Det är inte svårt att gick ned under lång tid och var ett alternativ för “short sellers”. Som tjänar pengar när aktien minskar.

GameStop Q4 Rapport

GameStop släppte senast sin kvartalsrapport Q4 den 7 december 2020. Den rapporterade ($ 0,53) vinst per aktie för kvartalet, vilket översteg förväntan på ($ 0,85) med $ 0,32. Företaget omsatte 1 miljard dollar under kvartalet, jämfört med analytikernas uppskattningar på 1,09 miljarder dollar. Dess kvartals intäkter minskade med 30,2 % jämfört med samma kvartal förra året. GameStop har genererat 0.22 USD per aktie under det senaste året. GameStop har inte formellt bekräftat sitt nästa publiceringsdatum för intäkter. Men företagets beräknade intäkts datum är torsdagen den 25 mars 2021 baserat på tidigare års rapportdatum.

Lönsamheten i GameStop

Wall Street-analytiker förväntar sig att GameStop inte blir lönsamt förrän räkenskapsåret som slutar januari 2023. Då tror de att vinsten kommer landa på 1,12 dollar per aktie. 

Anup Srivastava, docent vid Haskayne School of Business vid University of Calgary, sade att den sjunkande försäljningen och de höga kostnaderna för att driva butiker gjorde att GameStop inte förtjänade en hög värdering. När han tittade på aktiekursen sa han: 

“It takes you back to the dot-com era”.

Vilket såklart syftar på den mycket spekulativa perioden som slutade 2000 och gav många investerare stora förluster.

Ryan Cohen

Ändå har GameStop sina fans. RC Ventures, ett värdepappersföretag som leds av Ryan Cohen, har under de senaste månaderna förvärvat 12,9 procent av GameStops aktier. Skissade en plan i november för att återuppliva GameStops verksamhet.

Cohen hävdade att GameStop kunde blomstra genom att sänka fastighetskostnaderna och göra företagets online-erbjudande mer attraktivt. De enligt Cohen ha 

“Competitive pricing, broad gaming selection, fast shipping and a truly high-touch experience that excites and delights customers,”.

Även analytiker som tror att GameStop har blivit en bubbla sa att företaget har några saker kan leda till uppgång. Pachter, Wedbush-analytikern, sa att George Sherman, som utnämndes till GameStops verkställande direktör 2019, hade stärkt ekonomin och gett sitt team tid att försöka vända den ekonomiska situationen.

Pachter säger att övergången till att ladda ner spel inte är ett så stort hot mot GameStop som det verkar. Företaget har en gedigen verksamhet som låta kunder handla gamla spel. Detta kommer att göra så att människor kommer in i butikerna. Av den anledningen är det inte en Tower Records situation, menar han med hänvisning till musikbutikens imperium vars moderbolag förklarade konkurs år 2004.

Vikten av nostalgi för GameStop

Spelare älskar att klaga på GameStops inbytespriser och säger att företaget ibland betalar mindre än 2 dollar för dem. Ändå upptar GameStop en nostalgisk nisch. Den påminner människor om en tid när de letade efter fynd eller letade efter den nyaste speltiteln innebar en resa till köpcentret. Så vad händer om butikerna hade en estetik som liknar raka motsatsen till Apples snygga, minimalistiska butiker?

Med sin framtid långt ifrån säker kan GameStop dra nytta av mani i sina aktier genom att emittera nya aktier. Det skulle få in en betydande mängd nya pengar som kan användas för att minska skulden och ge den resurser att investera i sin verksamhet.

AMC, biografkedjan vars aktier också har ökat, gjorde en nyemission och tog in kontanter som skulle kunna hjälpa dem att klara pandemin lättare.

Trots övergången till digitala inköp av videospel, ökningen av Netflix och Xboxs Game Pass. Finns det ändå skäl till viss optimism att den nya generationen videospel konsoler som släpptes i november skulle minska försäljningen och öka intresset för butikerna. Spel upplevde ett ökande intresse när folk letar efter online underhållning under pandemin. Den nya PlayStation 5 och Xbox Series X ledde till långa rader och en viss förnyad uppmärksamhet för GameStop.

Ändå är det osannolikt att det kommer att leda till en fortsatt vinst enligt analytikernas prognoser.

När det gäller företagets aktiekurs är det omöjligt att säga hur länge aktien kommer att ligga på så höga nivåer. Mycket beror på aptiten hos investerare online som har använt sociala medieplattformar som Reddit för att marknadsföra aktien, som har varit otroligt volatil.

Short sellers var tvungna att vända om och köpa GameStop-aktier för att försöka skydda sig mot förödande förluster.

GameStop – Slutsats

I slutändan är ett företag som handlar på aktiemarknaden värt vad investerare bestämmer att det är värt. Det finns inget grundläggande värde som allt måste återvända till. Om tillräckligt många investerare tror att GameStop skulle kunna utveckla en lojal kundbas online. Kan ingenting avskräcka dem från den uppfattningen. Faktum är att de skulle kunna hjälpa företaget genom att låta det skaffa kapital.

Analytikerna sa att det var mycket svårt att se en framtid som motiverade det aktuella aktiekursen. “Best case scenario” är att GameStop lyckas ta in 4 miljarder dollar i försäljning under verksamhetsåret säger Srivastava. Om aktien ligger långt över förra årets nivåer kan det hända att Wall Street-analytiker finner skäl att höja sitt mål för aktiekursen. Även om företagets verksamheten inte förbättras väsentligt.

GameStop är inte ensam om att gå emot logiken av värderingar. Med tanke på att under corona pandemin så har S&P 500-indexet stigit till nya toppar även om den ekonomiska situationen förblir betydligt värre än innan pandemin.


Andra intressanta artiklar:


Lämna en kommentar