Allt du behöver veta om Bankgiro

Bankgiro är en tjänst för betalningar och överföringar av pengar till olika konton. Många företag är anslutna till bankgirot, och har då ett bankgironummer. När du gör en betalning via din bank till ett bankgironummer, fungerar detta som en mellanhand, och betalningen går sedan vidare till mottagarens bankkonto.

bankgiro logo

Bankgiro ägs av flera banker

Verksamhetens startade år 1959 av flera banker, som ville ha en gemensam tjänst för detta.

Bankgirots juridiska namn är Bankgirocentralen BGC AB och det ägs idag av Länsförsäkringar, SkandiaBanken, Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank gemensamt. Fler än 20 banker deltar idag i Bangiro-systemet.

Bankgiros tjänster

Bankgirot är idag den enda aktören i Sverige som har tillstånd att utföra clearing av massbetalningar. Företaget äger och driftar två betalningssystem: Bankgirosystemet och Betalningar i realtid (BiR). Bankgirot har även tillstånd att bedriva verksamhet med anknytning till betalningstjänster. Bankgirot skannar cirka 20 000 fakturor varje dag.

Hur ser ett bankgironummer ut?

Ett bankgironummer består av sju eller åtta siffror. Den sista siffran i raden är en kontrollsiffra, precis som i svenska person- och organisationsnummer.

Betalningar inom ett par sekunder

2012 införde Bankgirot systemet ”Betalningar i realtid” (BiR). Betalningar i realtid används för mobilbetalningssystemet Swish, och medger betalningar mellan bankkonton med bekräftelse inom bara några sekunder.

Stöder inte betalningar i euro

Bankgirot stöder idag inte betalningar i euro. Alla betalningar i euro månste enligt EU:s regler bli hanterade som utlandsbetalningar. Betalaren och mottagaren får idag istället sköta detta direkt via sina banker. Om du bor i utlandet men har svenska räkningar (fritidshus, prenumerationer etc.) måste du skaffa ett svenskt bankkonto eller betala internationellt med hjälp av IBAN-numret som är kopplat till kontot du betalar till.


Du kanske även är intresserad av:


Använd sökfunktionen ”Sök bankgironummer” och skriv in bankgironummer, organisationsnummer, företagets namn eller ort. Se bilden nedanför:

Sökfunktionen hittar du i toppmenyn på alla sidor på Bankgirots webbplats.

Observera att Bankgirot bara kan visa information för företag och organisationer som beviljat presentation av uppgifterna via hemsidan.

Vanliga frågor och svar om Bankgiro – (FAQ)

Ett bankgironummer består av 7 eller 8 siffror.

Om du vill koppla ett bankgironummer till ditt bankkonto så ska du kontakta din bank.

Använd sökfunktionen ”Sök bankgironummer” och skriv in bankgironummer, organisationsnummer, företagets namn eller ort.

Du behöver kontakta din bank för att byta kontonummer. Det gäller även om ditt kontonummer är kopplat till ett bankgironummer. Bankerna administrerar både bankgironummer och kontonummer.

Via tjänsten Leverantörsbetalningar kan du från ditt bankgironummer göra en kontoinsättning till ett bankkontonummer. Kontakta din bank om du inte har tjänsten eller vilken lösning din bank har att erbjuda.

Ett plusgiro är också en egen typ av kontoform och du kan använda för att sköta inbetalningar. Företaget Plusgirot äger Nordea (detta hette tidigare Postgirot och var ägt av statliga Posten AB).

Du kan även anmäla ditt bankgiro- och organisationsnummer i formuläret ”Registrering av skatteöverföring” på bankgirots hemsida. Då sker skatteåterbetalning direkt till ditt bankgironummer.


1 svar på ”Allt du behöver veta om Bankgiro”

Lämna en kommentar