Hur gör man Wi-Fi snabbare – 13 tips för att få snabbare internet

Så här gör du ditt Wi-Fi snabbare med några enkla steg.

Hur gör man Wi-Fi snabbare – 13 tips för att få snabbare internet

Hur man gör Wi-Fi snabbare är något människor i alla åldrar har funderat på i åratal. Faktum är att eftersom så många av oss nu arbetar hemifrån regelbundet, har det blivit desto mer av en frustration. Även om du har en av de bästa routrarna kan Zoom-samtal frysa upp mitt under viktiga möten, eller så börjar din Netflix film plötsligt att buffra.

Oroa dig inte, vi har samlat de bästa tipsen för att få fart på ditt internet. Här kommer vi att guida dig om den bästa Wi-Fi-inställningen för streaming, arbete och spel – så att du aldrig behöver oroa dig för dålig signal igen. Dessutom behöver du inte vara ett teknisk geni för att göra dessa ändringar heller.

Se också:

Hur man gör Wi-Fi snabbare 

1. Stäng av och sätt på din router igen — Det låter som sunt förnuft, men så många av oss glömmer att göra detta innan vi börjar dra isär allt. Stäng av din router helt och ge den två minuters paus innan du slår på den igen. Om din router är täckt av damm, torka bort dammet med en mikrofiberduk medan den är avstängd. På så sätt slipper fläkten jobba så hårt.

2. Justera antennerna (om du har dem) — De flesta routrar har numera interna antenner och om detta är fallet för dig kan du hoppa över detta steg. Men om din har externa antenner, försök att justera dem för att bättre rikta signalen. Antenner skickar ut signaler vinkelrätt mot deras riktning – så om de är vertikala kommer signalen att vara horisontell och vice versa. Så om du behöver en bättre signal på övervåningen, försök att rikta dem horisontellt.    

3. Testa din hastighet — Testa din Wi-Fi- och internethastighet med exempelvis Bredbandskollen från olika platser i ditt hem. Med hjälp av detta kan du räkna ut var signalen är starkast och dra slutsatsen om det finns ett problem i ett specifikt rum eller om signalen generellt är dålig.

göra wifi snabbare

4. Stäng av andra enheter som kan använda Wi-Fi — Även om de lämnas i vänteläge kommer många prylar att fortsätta att komma åt ditt Wi-Fi och i slutändan sakta ner den tillgängliga signalen, oavsett om det är smarta glödlampor, robotdammsugare eller smarta apparater. Fundera på vilka enheter du faktiskt behöver köra hela tiden.  

5. Säkra ditt Wi-Fi — Om ditt Wi-Fi inte har ett lösenord kan andra i närheten också komma åt det. Kanske delar du gärna med dig av det, men ju fler som får tillgång till det, desto större avgift kommer det att ta på hastigheten. Faktum är att vi rekommenderar att du ställer in ett starkt lösenord i alla fall eftersom att det kan vara lätt att bli hackad.

Få snabbare Internet – Fler tips

6. Byt kanal eller band — Din router kommer att använda en specifik kanal för att ansluta till enheter i ditt hem. Den bör automatiskt välja den bästa kanalen, men om andra i området använder samma kan det leda till trängsel. Om så är fallet kanske du vill prova att byta kanal manuellt. Kontrollera först din manual för vägledning om hur du gör detta.

Om du vill hitta de bästa kanalalternativen kan du använda funktionen för trådlös diagnostik på en Mac-dator eller Windows PowerShell eller Windows. Dessa kommer var och en att sammanfatta de lokala kanalerna som du kan jämföra för att hitta de bästa. Du måste då komma åt din router för att byta kanal. Du kan göra detta genom att skriva in routerns IP-adress i en webbläsare.

Moderna routrar använder också dubbelbandsteknik; 2,4 GHz och 5 GHz. Vilket band du än använder kan påverka hastigheten på ditt internet. Du kanske kan växla mellan de två via din routers inställningar för bättre prestanda. 5 GHz ger en snabbare anslutning, men sträcker sig inte så långt. Du kan vara selektiv om vilket band du vill använda för olika enheter beroende på placering och typ av produkt. 

7. Se till att routerns programvara är uppdaterad

Detta bör uppdateras automatiskt för de flesta moderna routrar. Men det är värt att logga in på din router för att kontrollera att dessa uppdateringar laddas ner när de blir tillgängliga. Om de inte är det, uppdatera det så snart som möjligt och se till att det går automatiskt framåt i inställningarna.   

8. Flytta din router för att få snabbare Wi-Fi

Det är viktigt att du placerar din router på en plats där signalerna enkelt kan skickas ut till dina rum i bostaden. Dörrar och skåp och naturligtvis tjocka väggar kommer att bromsa signalen, så göm den inte i en garderob. Det är bäst att placera den centralt i ditt hem för bästa möjliga räckvidd och se till att den inte är för nära andra enheter som kan störa den, som TV:n eller andra högtalare. Du kan till och med väggmontera vissa routrar om du vill ha dem ur vägen.

9. Byt internetleverantör

Du bör också kontrollera om du kan få ett bättre erbjudande från en annan leverantör.  sedan din forskning för att hitta de bästa alternativen.

10. Uppgradera din router

Om inget av ovanstående hjälper kan det vara dags att uppgradera din router till en av de bästa ute på marknaden. Beroende på din Wi-Fi-användning kan en spelrouter vara av intresse. Men om hastigheten är ditt största problem, leta efter en router med Wi-Fi 6-klassificering. Den här standarden är utformad för att hantera fler enheter – och tack vare dess effektivare hantering av enhetsanslutningar kan den till och med förbättra batteritiden för dessa enheter.

11. Köp en Wi-Fi förlängare om du vill ha bättre räckvidd för ditt Wi-Fi 

Om din signal bara sjunker i ett rum, kan en Wi-fi förlängare eller en Wi-fi extender genom elnätet vara svaret. Dessa är ganska enkla att installera – du ansluter den i princip till väggen och förlängaren gör resten. Signalen blir inte lika stark som direkt från routern, men det är bättre än att försöka komma åt routern på långt avstånd. Om du behöver köpa en förlängare rekommenderar vi TP-Link RE650.

Du hittar TP-Link RE650 billigast hos:

12. Rengör din dator

Ditt problem kanske inte ens är routern; kanske behöver din dator rengöras – internt alltså. Med daglig användning, inklusive osynliga nedladdningar och programuppdateringar, tar din dator mycket på sig. Detta kan resultera i en rörig hårddisk och program som ständigt körs i bakgrunden. Rensa hårddisken och ta en titt i Aktivitetshanteraren för att se till att det inte finns några onödiga uppdateringar. 

13. Prova en ethernetkabel 

Vårt sista tips är att prova att använda en gammaldags ethernet kabel. Även om Wi-Fi är väldigt bekvämt, finns det alltid en chans att det slutar. Om du behöver garanterad anslutning, ta ut den gamla Ethernet-kabeln och anslut dig direkt. Du kommer naturligtvis att behöva sitta nära din router, men anslutningen kommer att vara stabil och konstant.  

Om inget av ovanstående hjälper, ring din internetleverantör och låt dem veta att du har problem. Du kan be att de skickar ut en tekniker för att titta närmare på det. Det kan också vara värt att fråga dina grannar om de upplever liknande problem – detta kan vara ett problem i ditt område snarare än ditt hem specifikt.


4 svar på ”Hur gör man Wi-Fi snabbare – 13 tips för att få snabbare internet”

Lämna en kommentar