SAMSUNG HW-Q66T – Recension

Om du är villig att ge upp Dolby Atmos och DTS: X finns det knappast bättre soundbar till priset än Samsung HW-Q66T. Härnäst kommer specifikationerna!

Specifikationer

  • Bredden motsvarar TV storlek: 43 ”
  • HDMI: 1 in / 1 ut (ARC)
  • Digital ingång: Optisk, USB-A
  • Nätverk: Nej
  • Trådlöst: Bluetooth (AAC, SBC)
  • Röststyrning: Nej.
  • Analog input: Nej.
  • Subwoofer: Trådlös
  • Mått: 98 x 5,8 x 10,5 cm (B x H x D)
  • Svart färg

När vi pratar film och TV finns det få ljudformat som har pratats lika mycket om som Dolby Atmos. DTS: X är också högt på listan och båda formaten ger ljud i höjd såväl som runt. Därför är det kanske konstigt att jag rekommenderar en soundbar utan stöd för något av formaten. Men det är precis vad jag tänker göra. Samsung HW-Q66T är så bra.

En soundbar kommer alltid att vara en kompromiss med små högtalarelement som ger allt ljud framifrån. Å andra sidan simulerar det surroundljud tack vare avancerad digital bearbetning. Det är min påstående att 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS: X är entusiastiska format, vilket är viktigare när de kommer upp i prisklasser. Först när ljudkvaliteten börjar bli ganska rejäl kvalitet kan vi börja expandera med fler kanaler.

Du kanske även är intresserad utav:

SAMSUNG HW-Q66T Recension
SAMSUNG HW-Q66T, Bildkredit: Samsung

Samsung HW-Q66T har verkligen allt du behöver

Denna soundbar Samsung HW-Q66T är mycket prisvärd och den stöder det du behöver. Både Dolby Digital och DTS surroundljud accepteras. Dessutom har soundbar DTS Virtual: X, vilket inte bör förväxlas med DTS: X. Här får inte soundbar någon höjdinformation. Men den har faktiskt uppåtvända högtalarelement på toppen, och här skickar den höjdinformation som den själv gör baserat på vad den får från de andra ljudkanalerna.

Oavsett vilken typ av ljud plankan tar emot, kan ljudplankan skapa tredimensionellt ljud genom DTS Virtual: X. Det blir inte lika distinkt och exakt som med riktigt DTS: X eller Dolby Atmos, men du får en större ljudbild än om topphögtalarna saknades.

Förresten, om du absolut måste ha Atmos och X, kan du lägga ytterligare tusen dollar på bordet och köpa den annars identiska HQ-Q76T.

Bluetooth

Soundbar har ingen nätverksanslutning, optisk digital ingång eller analog ljudingång, så om du vill höra musik från din mobil kommer det att ske via Bluetooth. AAC-formatet ger bättre än normalt Bluetooth-ljud.

Superbra ljud på Samsung HW-Q66T

Ljudet från HW-Q66T är det mest balanserade i sin klass. Basen från subwoofern är väl integrerad i ljudbilden och också snabbare än de flesta i klassen. Dialogerna på film är tydliga, med bra vikt i bröstets ljudregion. Det låter stort och övertygande, soundtracket är snyggare, snabbare och tydligare än med tävlingen.

Surround sound

Intrycket av surroundljud är något begränsat, här är till exempel Sony HT-G700 bättre. Men det hjälper inte. Samsung är bäst totalt sett.

Samsung har också ett ess i ärmen: Om du har en ny Samsung-TV med Q-Symphony kan dess högst rankade högtalarelement användas tillsammans med soundbaren för att ytterligare dra upp ljudet från TV-bänken. Och med Adaptive Sound kan den analysera ljudnivån i miljön och justera sin egen ljudnivå därefter. Till exempel, om dammsugaren är på och av kommer ljudet från soundbaren att vara högre.

Musik i stereo via Bluetooth fungerar bra, och även här är Samsung-kortet ett bra steg över röken. Se bara till att ljudnivån på soundbaren justeras oberoende av mobiltelefonen, så att du måste se till att mobiltelefonen avger ljud vid full sprängning och justera sedan ljudet på soundbaren.

Sammanfattning

Samsung HW-Q66T är helt enkelt den bästa soundbar som vi känner till i sitt prisklass. Särskilt musik låter sällan bra genom en soundbar i denna prisklass, men Samsung har lyckats balansera ljudet. Inte för skarp, inte för tam eller täppt. Naturligtvis kommer kvaliteterna också till nytta på film, vilket låter bra med bra dialoger och bra dynamik. Subwoofern passar bra och smälter fint in i ljudbilden.

Om du absolut måste ha Dolby Atmos-stöd kan du slå ytterligare tusen dollar på bordet för HW-Q76T, vilket annars är detsamma.


Andra relaterade artiklar:


Lämna en kommentar