Samsung 2021 TV modeller: allt du behöver veta

MicroLEDs, ’Neo QLEDs’, standard QLEDs, LCD-modeller och 8K-TV-apparater finns i Samsung 2021 TV modeller.

Samsung 2021 TV modeller: allt du behöver veta
Bildkredit: Samsung

Detta ser ut som ett stort år för Samsung-TV-apparater. Företaget verkar ha gått lite vatten 2020 och verkar strida framåt 2021 med höjdpunkter som inkluderar MicroLED-modeller, ’Neo QLEDs’ med förvånansvärt små Mini-lysdioder och en ny version av One Connect-lådan som kan fästas TV: s piedestal.

Se även: TV märkesguiden

Var och en av dessa övergripande teman för Samsung 2021 beskrivs strax nedanför detta avsnitt, och nedan har vi beskrivit hela modellprogrammet med all den senaste tillgängliga informationen. Rättvis varning, dock; Samsung är känt för sina förvirrande modellnummer och uppställningar, särskilt mellan regioner, och i år är värre än någonsin. Du får se vad vi menar när du kommer dit.

Innan vi går in i det nitty-gritty, dock, en snabb översikt över 2021 modellbeteckningar: 2021 är år ’A’ för Samsung, medan 2020 var år ’T’ (som i ’Q70T’) och 2019 var ’R’ (som i Q70R). Du kan därför förvänta dig att QLED-modellnummer slutar i ett ’A’ (till exempel Q70A) och att LCD-modellerna har ett före sin seriebeteckning (t.ex. ’AU8000’).

Slutligen ser du också ett ’N’ i vissa QLED-modellnummer – ’QN85A’, till exempel. Detta betecknar Neo QLED-modellerna (dvs. Mini LED) från de som använder standard-LED-bakgrundsbelysning.

Samsung MicroLED TV

Samsung 2021 TV modeller: allt du behöver veta qled
Bildkredit: Samsung

Medan Samsung har pratat om MicroLED under en längre tid, kommer 2021 äntligen att lanseras konsumentmodeller.

För okända är MicroLED en nästa generations TV-teknik som i huvudsak tar de bästa egenskaperna hos OLED och tar bort mer eller mindre alla dess brister. Precis som OLED är varje pixel självutsläppande, så man kan vara helt svart medan de bredvid den kan vara ljusvita eller en levande färg, vilket skapar otrolig kontrast.

MicroLED kan faktiskt gå mycket ljusare än OLED, men teoretiskt resulterar i ännu mer spektakulär kontrast. Samsung citerar en maximal ljusstyrka på 2000 nits i förhållande till denna nya MicroLED-TV, vilket gör den ungefär dubbelt så ljus som även de bästa OLED-enheterna. Dessutom, till skillnad från OLED-TV-apparater, som använder organiska material (’OLED’ står för ’Organic Light Emitting Diode’), är MicroLED oorganiska, så degraderas inte och kan inte drabbas av bildretention eller inbränning.

MicroLED TV

Den nya konsumenten MicroLED TV kommer att finnas i fyra storlekar: 76 tum, 88 tum, 99 tum och enorma 110 tum. Varje modell levereras förmonterad som en komplett platt-TV, till skillnad från kommersiella MicroLED-enheter, som kommer som mindre moduler som kan monteras i olika konfigurationer.

Intressant, med tanke på de enorma storlekarna och nästa generations referenser vi pratar om, har den här nya konsumenten MicroLED TV ’bara’ en 4K-upplösning. Det beror på att storleken på de enskilda MicroLED: erna (var och en representerar en enda pixel, kom ihåg) betyder att det finns fysiska begränsningar för pixeldensiteten (hur många pixlar som kan klämmas in i varje tum på skärmen). Med andra ord måste MicroLEDs bli ännu mindre innan MicroLED-TV-apparater blir tillgängliga i mindre storlekar och högre upplösningar.

Naturligtvis är det du verkligen vill veta hur mycket Samsungs nya konsument MicroLED kostar. Tyvärr finns det inget officiellt ord om det ännu (vi har frågat), men Business Korea hävdar att det förväntas prissättas över 100 miljoner won, vilket motsvarar ungefär 770 000 kr.

Neo QLED med Mini LED-bakgrundsbelysning

Medan MicroLED förblir de superrika för nu, tar Samsung Mini LED-teknik till sina premium-QLED, som det kallas ’Neo QLEDs’.

Samsung förklarar att majoriteten av en typisk LED-storlek består av dess skyddande förpackning och ljusledande lins, som båda har tagits bort för sina så kallade ”nya lysdioder”. Inte bara det, det har också miniatyriserat lysdioderna själva, till en ganska förvånande effekt.

Som en del av en videopresentation visade Samsung oss skillnaden genom att sätta en petriskål med 100 traditionella bakgrundsbelysningsdioder bredvid en annan med dess nya lysdioder. De traditionella lysdioderna är stora och klara och fyller sin skål, medan de nya lysdioderna verkligen ser ut som inget annat än gnistrande sandkorn. Samsung säger att de nya lysdioderna är fyrtiotalet lika stora som traditionella lysdioder, men även det förmedlar inte hur otroligt små de ser ut.

Läs även: De bästa TV apparaterna 2021: Topp-TV från Samsung, LG med mera

I stället för en lins använder Samsungs nya LED-bakgrundsbelysning ett nytt ’mikroskikt’ som leder ljuset genom kvantprickarna (som ger uppsättningens färger). Resultatet är uppenbarligen inget ljusläckage eller blommar, och eftersom de nya lysdioderna är så mycket mindre kan betydligt fler av dem packas i – en bild som vi såg hänvisade till ”tio gånger större densitet”. Med tanke på att Samsungs topp 2020-modell, Q950TS, sägs ha cirka 500 dimningszoner (Samsung publicerar inte specifika nummer), pratar vi potentiellt om cirka 5000 zoner för dessa topp Neo QLED. Antalet dimningszoner varierar dock efter modell.

Naturligtvis är Samsung inte det första TV-märket som använder Mini-lysdioder, men företaget hävdar att det är de minsta och mest exakta där ute – kom ihåg att det var innan LG tillkännagav sina egna Mini LED-TV-apparater.

Neo Quantum Processor

Ingen överraskning alls är att Samsung introducerar en ny processor för sina 2021 TV-apparater. Denna ’Neo Quantum Processor’ medför bland annat mer exakt avbländning och en lokal strömfördelningsfunktion som skickar ström till de ljusaste områdena i bilden och bort från de mörkare delarna. Det fungerar också i kombination med en sensor integrerad i TV: ns ram för att justera ljusstyrka och kontrast som svar på omgivande ljusförhållanden.

I Samsungs 2021 8K-TV använder Neo Quantum Processor också något som Samsung kallar ’Multi-Intelligence Deep Learning’ för att förbättra uppskalningen. Företaget förklarar att djupinlärningen under 2020 producerade ett enda neuralt nätverk, men 2021 kan systemet producera upp till 16 neurala nätverk som förbättrar upplösning och övergripande videokvalitet. I grund och botten verkar det som om vart och ett av neuralnätverken specialiserar sig på ett annat område med bildkvalitet, då väljer en Neural Analyzer det mest lämpliga för det specifika innehållet som spelas.

Utvidgning av Object-Tracking Sound (OTS)

Samsung 2021 TV modeller, Object-Tracking Sound (OTS)
Bildkredit: Samsung

Samsung introducerade Object-Tracking Sound med förra årets QLED, men i år utvidgas det, både när det gäller modellerna det täcker och antalet inblandade högtalare.

Det finns nu fyra versioner av OTS, med den nya OTS Lite längst ner och OTS Pro högst upp. Varje version skiljer sig åt när det gäller antalet inblandade talare.

OTS Lite består av två fysiska högtalare längst ner och två ’virtuella högtalare’ som ger höjd. Den finns på de mest premium LCD-modellerna. Standardversionen av OTS lägger till fysiska högtalare på toppen av apparaten, OTS + lägger till sidofyrande högtalare och OTS Pro lägger till extra tweets, vilket tar hela högtalaruppsättningen upp till totalt 6.2.2 kanaler.

Varje version av OTS är utformad för att fylla ett rum så mycket som möjligt och ge tredimensionell spårning av effekter, mycket i linje med virtualiserad Dolby Atmos. Vissa modeller har också något som heter ’SpaceFit’, som är en förbättrad version av befintliga Adaptive Sound-teknik som anpassar ljudprestanda till TV: ns omgivning.

Alla modeller verkar också ha aktiv röstförstärkare, som är utformad för att aktivt upptäcka externt brus och öka volymen på röstspåret så att dialogen blir mer hörbar, och Q Symphony, som gör att TV: ns högtalare kan fungera tillsammans med en ansluten Samsung soundbar – och det kommer att finnas ett helt nytt sortiment av dem 2021 också.

Se även: Bästa Soundbars 2021

Design, ny One Connect och solar remote control

Som många av oss människor verkar Samsungs TV-apparater vara på en slimmad enhet 2021. De bästa 8K-modellerna var redan bara 15 mm tjocka, så det är inte förvånande att de inte blir smalare, men alla 4K-modeller som nämns särskilt långt har en tjocklek på 2,5 cm. Det representerar en minskning av tjockleken på 1 cm för den övre QN90A (jämfört med Q90T) och en bantning på över 3 cm för lägre modeller som Q70A och Q60A QLED och AU9000 LCD.

Om dina fickor är tillräckligt djupa för flaggskeppet QN900A 8K-modellen, får du också Samsungs Infinity-skärm, som är en väsentligen ramlös, kant-till-kant-skärm, sett med 2020: s Q950TS.

Vi var oroliga för framtiden för Samsungs One Connect-system, där alla anslutningar (och till och med ström) går via en extern behandlingsbox som kan bli placera utom synhåll, men Samsung lanserar faktiskt en ny version av One Connect för 2021. Den stora nyheten är att den nya One Connect-lådan är betydligt mindre och smalare än den den ersätter, i den utsträckning den kan fästas på baksidan av stativet om det behövs.

De som är väggmonterade (eller som helt enkelt vill flytta kablarna så långt bort från skärmen som möjligt) kan fortfarande placera den nya enheten på en separat hylla eller i ett skåp, och dess nya form och storlek bör göra det långt lättare att hitta ett hem för.

2021 One Connect kommer att finnas tillgänglig på QN95A 4K-uppsättningen och vi tror alla 8K-modeller.

Samsung har också utvecklat en ljusdriven fjärrkontroll för 2021. Den liknar den utmärkta One Remote från befintliga modeller, men det finns en solpanel på baksidan som gör att du kan ladda den i det omgivande ljuset i ett genomsnittligt vardagsrum. Denna ”Eco Remote Control” kommer också med alla QLED-modeller.

Spelfunktioner

Samsung har länge varit i framkant inom spel-TV-teknik, och det ser ut att fortsätta 2021. 4K @ 120Hz stöds på alla modeller från Q70A och uppåt, VRR-stöd inkluderar Nvidia G-Sync och AMD FreeSync Premium Pro, ALLM och HGiG båda stöds, och ingångsfördröjningen sägs vara nere till bara 9,8 ms.

Intressant är att Samsung också lovar stöd för 4K @ 120Hz på sina AU8000 och AU9000 LCD-modeller, även om de har 60Hz-paneler. Företaget kallar denna teknik ’Motion Xcelerator Turbo’, men det är ännu inte klart hur det fungerar utöver Samsung och säger att det gör att modellerna kan uppdatera dubbelt så snabbt. Dessa modeller får också AMD FreeSync-certifiering – det är tydligen en första för en 60Hz TV.

Se även: De 5 bästa TV för PS5

Utöver allt detta introducerar Samsung något som det kallar ’Super Ultrawide Gameview’, vilket gör att du kan tvinga TV: n till ultrabreda bildförhållanden, vilket i huvudsak simulerar upplevelsen av att använda en ultrabred spelmonitor. Detta innebär uppenbarligen stora svarta staplar som fyller i skärmens oanvända visningsområde, så vi är inte säkra på hur tilltalande det verkligen kommer att bli, men tiden kommer att visa.

Medan nästa generation HDMI 2.1 finns tillgängligt i många av TV-apparater i 2021-serien, får de flesta bara ett sådant uttag, medan de andra är HDMI 2.0-enheter med lägre bandbredd. För att få ett komplett komplement av fyra HDMI 2.1-anslutningar måste du välja en av modellerna som har One Connect-rutan. Det gör för närvarande bara skillnad för 4K @ 120Hz-signaler och därför för de som har turen att ha både PS5 och Xbox Series X (och / eller en avancerad spel-PC), men det är en obestridlig minuspoäng jämfört med de flesta LG OLED-enheter , som har haft fyra HDMI 2.1-uttag sedan 2019.

Smarta funktioner

Själva Tizen-smartplattformen har förändrats väldigt lite, men det är ingen dålig sak – det var redan bäst i branschen när det gäller apputbud och användbarhet.

Med detta sagt har Samsung sett sin väg att erbjuda några pandemivänliga funktioner som Google Duo för videosamtal och en Smart Trainer-app, den senare är en förlängning av den befintliga Samsung Health-plattformen. Att dra full nytta av antingen handlar om att köpa en valfri videokamera, som kan spåra dig runt i rummet i Facebook Portal.

Samsung utökar också sin Multi-View-funktion, som låter dig visa flera källor samtidigt i ett delat skärmformat. Det kommer att finnas tillgängligt på alla modeller från AU9000 och uppåt, med 4K-modeller som stöder två fönster och 8K-modeller stöder fyra. I vår QN95A-recension konstaterade vi dock nedslående begränsningar av den här funktionen – av de två fönstren måste en vara en extern källa och den andra måste vara en app, men för närvarande finns bara två appar (YouTube och wellness-appen Calm) , som allvarligt hämmar dess användbarhet. Här hoppas att fler appar blir kompatibla inom en snar framtid.

Samsung 2021 TV modeller

Så det är översikten över tekniken bakom Samsungs TV-serie 2021, men hur är det med specifika modeller? Vi har nu en ganska komplett bild av sortimentet i både Storbritannien (och Europa) och USA, och du hittar alla detaljer nedan.

För att upprepa något som vi sa precis högst upp på denna sida – det finns några mycket förvirrande avvikelser mellan modellerna som finns i olika regioner. Inte bara är vissa modeller exklusiva för vissa länder, vilket inte är en väldigt ny sak, vissa modeller (framför allt QN90A) har olika specifikationer beroende på var du köper dem. Vi har försökt förklara allt detta nedan, men det är rättvist att säga att Samsung inte har kommit helt med den här informationen så det kan fortfarande finnas skillnader som vi ännu inte är medvetna om.

Samsung QN900A 8K Neo QLED TV

Bildkredit: Samsung

Samsungs allra bästa QLED-modell för 2021 är QN900A. Detta är naturligtvis en 8K-modell och den har den nya LED-bakgrundsbelysningen.

Designmässigt har den kant-till-kant-infinity-skärmen och ett super-lågt profil 4 mm piedestal, till vilket den nya One Connect-lådan kan fästas. Det är bara 15 mm tjockt och den tre graders lutningen på den utgående Q950TS har gått – den här modellen står rakt upp.

QN900A är tillgänglig i Sverige nu.

Samsung QN900A specifikationer:

 • Skärmtyp: Neo QLED
 • Upplösning: 8K
 • Storlekar: 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Ja
 • Ljud: OTS Pro (6.2.2ch, 80W)
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid synvinkel: Ja
 • Antireflekterande panel: Ja
 • HDMI 2.1-uttag: 4

Samsung QN800A 8K Neo QLED TV

Bildkredit: Samsung

Denna nedåtgående 8K-modell, QN800A verkar vara densamma som QN900A ovan men med lägre toppljusstyrka, en ljudnedgradering från OTS Pro till OTS + och utan Infinity-skärmen. Vi förväntar oss att det kommer att ha färre dimningszoner också, även om vi ännu inte har fått det bekräftat.

Precis som QN900A är den också tillgänglig för förbeställning i Sverige.

Samsung QN800A-specifikationer:

 • Skärmtyp: Neo QLED
 • Upplösning: 8K
 • Storlekar: 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Ja
 • Ljud: OTS + (4.2.2ch, 70W)
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid synvinkel: Ja
 • Antireflekterande panel: Ja
 • HDMI 2.1-uttag: 4

Samsung QN700A 8K Neo QLED TV

QN700A verkar vara Samsungs 8K-nybörjarmodell för 2021. Vi vet inte så mycket om den här eftersom den inte har meddelats officiellt och inte har dykt upp på någon av Samsungs regionala webbplatser, men det verkar kanske saknas Ultra Viewing Angle-tekniken för modellerna ovan och är inte lika tunn.

Mer information om den här när vi får den.

Samsung QE65QN700A specifikationer:

 • Skärmtyp: Neo QLED
 • Upplösning: 8K
 • Storlekar: TBC
 • One Connect: Ja
 • Ljud: TBC
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid betraktningsvinkel: TBC
 • Antireflekterande panel: Ja
 • HDMI 2.1-uttag: TBC

Samsung QN85A 4K Neo QLED TV

Bildkredit: Samsung

Nybörjaren Neo QLED-modell (dvs. den billigaste Mini LED-modellen) i Samsungs 2021-serie är QN85A, som tack och lov verkar vara densamma var du än köper den.

Jämfört med alla versioner av modellen ovan har den en mer grundläggande version av OTS-ljud med två färre drivrutiner.

QN85A är bara 25 mm tjock och har ett stativ med en 4 mm bottenplatta, även om det här ansluts till huvudchassit via en stjälk eller nacke.

Detta är en annan modell som är tillgänglig för förbeställning i USA och Storbritannien nu och kommer att finnas tillgänglig snart i Sverige.

Samsung QN85A-specifikationer:

 • Skärmtyp: Neo QLED
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: 55 tum, 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Nej
 • Ljud: OTS (2.2.2ch, 60W)
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Ja
 • HDMI 2.1-uttag: 1

Samsung Q80 4K QLED TV

Du kommer att märka att detta är den första modellen utan ett ’N’ i produktnumret. Det beror på att detta inte är en Neo QLED, utan istället den översta QLED med en standard LED-bakgrundsbelysning.

Förutsägbart har den mycket färre dimningszoner än sina Mini LED-härledda syskon och ett tjockare chassi, men det kan fortfarande vara ett alternativ för prestanda per krona.

 • Skärmtyp: QLED
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: 50 tum, 55 tum, 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Nej
 • Ljud: OTS (2.2.2ch, 60W)
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Nej
 • HDMI 2.1-uttag: 1

Samsung Q70A 4K QLED TV

Q70A visas mot botten av Samsungs 2021 QLED-sortiment, men den har fortfarande en 25 mm tjock design och inbyggt stöd för 4K @ 120Hz. Samsungs videopresentation inkluderade bilder av den och Q60A monterad på en mängd olika stativ, inklusive en central piedestal / hals, en platta med två ben och fötter som kan placeras i olika bredder och till och med höjas för att rymma en soundbar, men det är inte klart vilket stativ som kommer i lådan med vilken modell.

Just nu sänkt pris på gigantiska 85 tums versionen!

 • Skärmtyp: QLED
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: 55 tum, 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Nej
 • Ljud: OTS Lite
 • 4K @ 120Hz: Ja
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Nej
 • HDMI 2.1-uttag: 1

Samsung Q60A 4K QLED TV

Samsungs QLED-ingångsnivå, Q60A, kommer att finnas i fler storlekar än någon annan och är också den enda som kommer i en 43-tumsversion.

Den stora nedgraderingen är till HDMI-enheterna, eftersom det inte finns något HDMI 2.1-uttag här. Det betyder att det inte finns stöd för 4K @ 120Hz eller VRR, men ALLM och eARC har funktion, och den nya Motion Xcelerator Turbo-tekniken är utformad för att ge en 120Hz-liknande upplevelse trots 60Hz-panelen.

 1. Skärmtyp: QLED
 2. Upplösning: 4K
 3. Storlekar: 43 tum, 50 tum, 55 tum, 60 tum, 65 tum, 70 tum, 75 tum, 85 tum
 4. One Connect: Nej
 5. Ljud: OTS Lite (2ch, 20W)
 6. 4K @ 120Hz: Nej
 7. Ultravid synvinkel: Nej
 8. Antireflekterande panel: Nej
 9. HDMI 2.1-uttag: 0

Samsung AU9000 4K LCD-TV

Samsungs bästa LCD-modell, AU9000 saknar uppenbarligen kvantprickarna hos sina QLED-syskon, men det verkar vara ganska väl specificerat annars.

Till att börja med kan det skryta med vad Samsung kallar en ’AirSlim’ design, vilket resulterar i en djupmätning om bara 25 mm. Företaget uppnådde dock detta genom att utveckla en ny bakgrundsbelysningsstruktur med nästan inget mellanrum mellan lysdioderna och LCD-skärmarna och genom att använda fysiskt mindre video- och kraftkomponenter.

Som nämnts ovan är den nya Motion Xcelerator Turbo-tekniken utformad för att leverera en 4K @ 120Hz-liknande upplevelse trots att uppsättningens ursprungliga uppdateringsfrekvens är 60Hz. Det får också OTS Lite, som lägger till två virtuella högtalare som ger höjd till ljudet från de två fysiska högtalarna längst ner.

 • Skärmtyp: LCD
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: 43 tum, 50 tum, 55 tum, 65 tum, 75 tum, 85 tum
 • One Connect: Nej
 • Ljud: OTS Lite
 • 4K @ 120Hz: Native 60Hz med stöd för Motion Xcelerator Turbo
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Nej

Samsung AU8000 4K LCD-TV

Det är inte alls klart i detta skede hur AU8000 skiljer sig från AU9000 ovan. Vi vet att den har samma AirSlim-design, och det verkar ha Motion Xcelerator Turbo och OTS Lite. Det kan komma ner till processorn, antalet dimningszoner eller till och med bara finishen. Vi uppdaterar när vi får mer information från Samsung.

 • Skärmtyp: LCD
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: TBC
 • One Connect: Nej
 • Ljud: OTS Lite
 • 4K @ 120Hz: Native 60Hz med stöd för Motion Xcelerator Turbo
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Nej

Samsung AU7000 4K LCD-TV

Detta modellnummer visade sig flyktigt i en av Samsungs videopresentationer, men vi vet ingenting om det annat än att det finns. Återigen uppdaterar vi när vi har mer.

 • Skärmtyp: LCD
 • Upplösning: 4K
 • Storlekar: TBC
 • One Connect: Nej
 • Ljud: TBC
 • 4K @ 120Hz: TBC
 • Ultravid synvinkel: Nej
 • Antireflekterande panel: Nej

Kategorier TV

9 svar på ”Samsung 2021 TV modeller: allt du behöver veta”

Lämna en kommentar