Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det

Dolby Atmos tar surroundljud till nästa nivå med äkta 3D-ljud. Här är allt du behöver veta och hur du köper rätt utrustning för att njuta av detta.

Tänk på det som 4K för dina öron. Dolby Atmos tar surroundljud till nästa nivå genom att leverera en äkta 3D-ljudupplevelse. Tillgängligt i soundbars, spelkonsoler, TV-apparater. Finns även i mindre enheter som bärbara datorer, telefoner och hörlurar, Dolby Atmos börjar bli en måste-ha-funktion för ljudfiler.

Se också: Bästa Soundbars

Men hur fungerar Dolby Atmos? Var kan du köpa den? Och vilken typ av innehåll stöder denna teknik? Denna FAQ svarar på alla dina frågor.

Vad är Dolby Atmos?

I ett nötskal är Dolby Atmos ett eget ljudformat som är utformat för att ge uppslukande 360-graders ljud. Precis som du får i en biograf till ditt vardagsrum eller mobila enhet. Med hjälp av Atmos kan innehållsskapare som ljudmixare, filmföretag och programföretag placera specifika ljud, exakt i ljudbilden så att du kan höra handlingen som den var avsedd.

Dolby atmos hur funkar det
Bildkredit: Dolby

Det betyder att Atmos-teknologin realistiskt kan återge ljudet av något så stort en explosion, eller så litet som ett bi. På ett sätt som gör att det låter rumsligt korrekt. Du kan till och med höra ljud som kommer från taket. Dolby Atmos lurar i huvudsak hjärnan att tro att den är mitt i scenen.


Du kanske även är intresserad av:


Hur fungerar det?

Dolby Atmos är helt i detaljerna. För att uppnå det realistiska ljudet använder tekniken en 9.1 kanaler. 128 spår och upp till 118 samtidiga ljudobjekt för att skapa ett uppslukande ljudscen.

Ett ljudobjekt kan vara allt från ljudet av fotsteg till en boll som studsar. Och dessa har en specifik position i en scen. Atmos låter innehållsskapare placera dessa ljud på en exakt plats och ställa in alla rörelser. Till exempel någon som springer bort från dig i en hall, i ett 3D-utrymme.

När all den här fina blandningen är klar kan Atmos ta med ljud i bio-kvalitet till ditt vardagsrum, förutsatt att du har Dolby Atmos-kompatibel utrustning, till exempel ett par hörlurar, en soundbar eller ett hemmabiosystem med en ljud- / videomottagare.

Atmos optimerad teknik analyserar all ljuddata, och baserat på antalet högtalare du har och deras placering bestämmer den optimal uppspelning i realtid. Det betyder att när ett flygplan flyger över huvudet i din favoritfilm låter det som om det finns ett verkligt plan som rör sig ovanför dig. Ju fler högtalare du har, desto bättre ljudpositionering samt detaljer och total ljudrikedom.

Hur är Atmos annorlunda än surroundljud?

Den största skillnaden mellan Dolby Atmos och traditionellt surroundljud är användningen av kanaler. Ljud över konventionellt surroundljud är begränsat till 5.1 (fem högtalare, en subwoofer) eller 7.1 (sju högtalare, en subwoofer) kanaler. I denna typ av installation kan du höra en helikopter som rör sig från höger till vänster eller vice versa, men systemet kan inte återge ljudet av något som flyger ovanför dig. Bristen på positionsfrihet tar bort den övergripande immersionen.

Dolby Atmos slumpar kanalerna och tilldelar ljudobjekten till en plats. Det betyder att om ett ljud uppstår i det övre högra hörnet av rummet kommer ljudet att ha rumslig noggrannhet istället för att förflyttas till rätt högtalare. Och eftersom Atmos-kompatibla högtalare har integrerade drivrutiner som riktar ljud uppåt, har du den extra fördelen med höjd. Detta uppnås genom att studsa ljudet från ditt tak för att replikera orimligt dyra, takmonterade höjdhögtalare. Det kommer inte att vara lika kraftfullt som en högtalare med verklig höjd, men det är bättre än ingenting.

Vilka enheter stöder Dolby Atmos?

Dolby har samarbetat med dussintals tillverkare för att integrera Atmos i en rad produkter, inklusive TV-apparater, smartphones, bärbara datorer och till och med videospel. Eftersom detta är en växande kategori har vissa produkter, som bärbara datorer och smartphones, några få produkter, medan andra, som AVR, innehåller över 100 produkter att välja mellan.

Medan Plantronics erbjuder flera Dolby Atmos-aktiverade spelheadset kan du få Dolby Atmos-effekter i nästan alla hörlurar – om du använder Dolby Access-appen på Xbox One X eller en Windows 10-kompatibel enhet.


Här är en lista på våra artiklar om Soundbars:


Är det lätt att installera i ditt rum?

Det beror verkligen på vad du köper. Om du går ut och skaffar ett hemmabiosystem med takmonterade höjdhögtalare vill du nog höra med en professionell för att få allt installerat helt rätt.

Däremot är en installation av en soundbar så enkelt som att ansluta den till en USB- eller optisk port längs TV:ns baksida.

Se också: Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide

Om du investerar i en Atmos-aktiverad TV slår du helt enkelt på den. För mobila enheter som Razer Phone eller iPad Pro kan du uppleva Atmos-teknik via de inbyggda högtalarna, men du får den bästa upplevelsen om du använder hörlurar.

Vad är det minsta antal högtalare som behövs för en Dolby Atmos-hemmabioinstallation?

Tack och lov behöver du inte många högtalare för att njuta av Dolby Atmos, en 5.1-installation kommer att fungera bra. Om du funderar på att skaffa ett par höjdhögtalare skulle ditt system beskrivas som en 5.1.2. Men om du vill hålla saker enkelt kan du bara investera i en kompatibel soundbar, som kanske har en separat subwoofer.

Hur mycket innehåll är optimerat för Atmos?

Den första Atmos-optimerade filmen var Disneys Brave, som debuterade 2012. Nu finns det mer än 500 filmer som antingen har släppts eller för närvarande är i produktion, såsom Deadpool, The Secret Life of Pets och Batman v Superman: Dawn of Justice. Se bara till att när du köper fysiska kopior av dessa filmer att du får du 4K Blu-ray-upplagan, annars kommer du att missa allt 360 ljud.

Populära streaming webbplatser som Netflix och Vudu erbjuder Atmos-optimerat innehåll, även om listan över shower är relativt liten för tillfället. Netflix har för närvarande fem optimerade program (Okja, Blame!, Death Note och Bright), medan Vudu har ett mycket mer robust erbjudande med över 100 filmer, inklusive Creed, Central Intelligence, The Lego Movie, It, Blade Runner 2049 och Roman J. Israel.

Den 1 maj meddelade Netflix att de uppgraderar sitt Dolby Atmos-ljud, från 448 kbps till 768 kbps. I blogginlägget hävdar Netflix att dess program nu kommer att låta ”närmare det som skaparna hör i studion, så varje liten detalj fångas för en rikare och mer intensiv upplevelse.”

Det finns också ett antal AAA-spel som har Atmos-optimering, som Overwatch, Assassin’s Creed Origins, Crackdown 3, Super Lucky’s Tale, Final Fantasy XV, Rise of the Tomb Raider, Battlefield 1, Gears of War 4 och Mass Effect: Andromeda . Tänk på att även om PlayStation 4 stöder Dolby Atmos i sin Blu-ray-app, finns det för närvarande ingen inställning för att aktivera tekniken för spel. Så nu får du Atmos bara på Xbox One, One S, One X eller Windows 10.

Behöver jag Dolby Atmos?

Just nu är Dolby Atmos mer av ett något du vill ha än ett behov. ”Cutting edge” ljud fans som redan äger 4K-TV kommer att vilja undersöka investeringar i Atmos-kompatibla hemmabiosystem eller soundbars. Alla andra kan vänta tills tekniken blir mer vanlig och prissättningen blir billigare.

Men om du gillar att känna att du är i mitten av din favorit actionfilm eller sitter på första raden, mitt på scenen på din favoritartists utsålda månadskonsert, är det värt investeringen. Det enklaste sättet är att stanna till i en storbutik och se om den har en demo-inställning för hemmabio.


59 svar på ”Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det”

Lämna en kommentar