Inget ljud kommer från Soundbaren?

Befinner du dig i en situation där du inget ljud kommer från Soundbaren? Detta är ett vanligt förekommande problem. I denna artikel går vi igenom hur du kopplar ihop systemet på ett korrekt sätt så att du kan börja njuta av din soundbar! Alla problem som till exempel att soundbaren förlorar ljudet eller att det är knäpptyst från ditt ljudsystem, kan lösas med dessa steg.

Steg 1. Koppla ihop allt

Det första som du behöver göra är att koppla ihop allt på ett korrekt sätt. Om du har en HDMI anslutning och en ny soundbar så kommer du vilja koppla medföljande HDMI-kabel från soundbaren till en HDMI ARC port som ska finnas på någon av TV:ns HDMI portar. Det kan vara en specifik port eller också att alla portar är markerade med ARC. De flesta TV apparater har faktiskt minst en ARC port.

Se också: Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide

Om du har en Optisk kabel istället (även kallad Toslink), så måste du vara försiktig med att inte av misstag ta sönder den. För att den är väldig känslig och du får absolut inte böja kabeln! Koppla optiska kabeln till TV:ns Optical Out genom att ta bort den lilla svarta pluppen så att du får in kabeln.

Inget ljud kommer från Soundbaren

Steg 2. Sätt på TV:n och Soundbaren

På Soundbaren väljer du Output -> ”HDMI ARC”, eller ”Optical Out” beroende på vilken kabel du använder.

På TV:n ska du ändra i Ljudinställningarna. Du behöver justera två saker:

  1. Stänga av TV-högtalare och då indirekt välja att använda ljudsystemet
  2. Välja vilket ljudutgångsformat: Stereo, Multichannel eller Multichannel (Bypass)

Digitalt Ljudutgångsformat – Inget ljud kommer från Soundbaren?

Stereo (okomprimerad): Om dina ljuduppspelningsenheter inte behandlas med flera kanaler väljer du att endast mata ut stereoinnehåll till dina ljuduppspelningsenheter.

Multichannel: Välj för att endast för att mata ut 5.1 ljudinnehåll (komprimerad multichannel signal) till dina ljuduppspelningsenheter.

Multichannel (bypass): Välj att skicka originalbitström från HDMI ARC till det anslutna HDMI-ljudsystemet.

Inget ljud kommer från Soundbaren ändå?

Testa en ominstallation av TV:n som ligger under inställningar. Installera om allt och se ifall mjukvaran vill samarbeta med soundbaren.

  1. Testa soundbaren med Bluetooth eller AUX och se ifall den fungerar
  2. Testa en annan HDMI port
  3. Prova en annan HDMI kabel
  4. Stäng av TV:n och gör den strömlös i minst 2 minuter och försök igen
  5. Om ändå inget ljud kommer från Soundbaren, se om högtalarna inte vill stängas av i Inställningar. Annars kontakta supporten.

Se också: 5.1 Surroundljud Passthrough på TV


2 svar på ”Inget ljud kommer från Soundbaren?”

Lämna en kommentar