5.1 Surroundljud Passthrough på TV

5.1 Surroundljud Passthrough låter dig ansluta en källenhet till en TV. På så sätt låter du TV:n skicka källans surroundljudsignal till en mottagare eller soundbar.

Det kan hjälpa till att minska antalet kablar som man behöver för en surroundljudinstallation och utan mycket påverkan på ljudkvaliteten.

Vi testar om varje TV kan ta emot och passera en 5.1-signal via HDMI ARC. Och digital optisk för både DTS 5.1 och Dolby Digital 5.1 ljudformat. Vi testar också genomströmning via HDMI eARC för objektbaserade format Dolby Atmos och DTS:X.

Vad det är: Huruvida det specifika ljudformatet (t.ex. Dolby Digital) kan skickas av källan, passera genom TV:n och skickas vidare till t.ex. en mottagare med all dess funktion intakt.

När det är viktigt: När du spelar surroundljud med en mottagare eller soundbar, från en källa som är ansluten till TV:n.

När det är viktigt

5.1 passthrough är bara användbart när du har följande:

Ett 5.1-högtalarsystem med HDMI ARC eller digital optisk ingång.
Minst en källenhet som kan mata ut en 5.1-ljudsignal.
Observera att vissa TV-apparater bara kan passera 5.1 via en viss anslutning (antingen digital optisk eller HDMI ARC), och vissa kan bara passera genom vissa signaltyper (DTS eller Dolby Digital), så se till att du väljer en TV som stöder båda anslutningarna och signaltyp du vill använda.

Om du använder TV:ns högtalare eller bara använder ett ljudsystem 2.0 (två högtalare) eller 2.1 (två högtalare + en subwoofer) behöver du inte oroa dig för 5.1 passthrough.

Och kom ihåg att 5.1 passthrough inte är en nödvändighet. Den här bilden är ett exempel på en 5.1-surroundljudinstallation med en TV som inte stöder passthrough.

Passthrough för soundbar
Bildkredit: Rtings

Kort sagt, 5.1 passthrough är bara ett alternativ som låter dig få surroundljud för flera källenheter, med få kablar.

Här är ett par exempel på inställningar för hemunderhållning som utnyttjar en TV:s 5.1-ljudutgång och passthrough.

5.1 Passthrough dolby atmos
Bildkredit: Rtings
5.1 Passthrough dolby digital
Bildkredit: Rtings

DTS 5.1 Passthrough via Digital Optical

Vad det är: Huruvida TV:n kan ta emot och skicka en DTS 5.1-signal till en mottagare via digital optisk (Toslink). När det är viktigt: 5.1-ljud på DVD-skivor, Blu-ray och videospel.

DTS 5.1-passthrough via digital optisk funktion innebär att en TV kan acceptera en DTS 5.1-signal från en källenhet och sedan överföra den till mottagaren via en digital optisk kabel. DTS finns i stort sett bara på DVD och Blu-ray, så det är bara användbart för dessa media. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa DTS-genomströmning via optisk, ansluter vi en Blu-ray-spelare till vår TV via HDMI och spelar 5.1-ljudtestet, utmatat via DTS 5.1. Vi matar sedan ut TV:ns ljud till vår 5.1-mottagare via digital optisk och ser om mottagaren får en 5.1-signal eller om den blir nedgraderad till 2.1.

DTS 5.1 Passthrough via HDMI ARC

Vad det är: Huruvida TV:n kan ta emot och skicka en DTS 5.1-signal till en mottagare via HDMI ARC.
När det är viktigt: 5.1-ljud på DVD-skivor, Blu-ray och videospel.

DTS 5.1-passthrough via HDMI ARC-funktion innebär att en TV kan acceptera en DTS 5.1-signal från en källenhet och sedan överföra den till mottagaren via en HDMI ARC-anslutning. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa för DTS 5.1-passthrough via HDMI ARC ansluter vi en Blu-ray-spelare till vår TV via HDMI och spelar 5.1-ljudtestet, utmatat via DTS 5.1. Vi sänder sedan ut TV:ns ljud till vår 5.1-mottagare via HDMI ARC och ser om mottagaren får en 5.1-signal eller om den blir nedgraderad till 2.1.

DOLBY DIGITAL 5.1 Passthrough via Digital Optical

Vad det är: Huruvida TV:n kan ta emot och skicka en Dolby Digital 5.1-signal till en mottagare via digital optisk (Toslink).
När det är viktigt: 5.1-ljud på DVD-skivor, Blu-ray och videospel.

Dolby Digital 5.1-passthrough via digital optisk funktion innebär att en TV kan acceptera en Dolby Digital 5.1-signal från en källenhet. Och sedan överföra den till mottagaren via en digital optisk kabel. Dolby Digital finns på DVD, Blu-ray, de flesta strömmande media och till och med vissa TV-kanaler. Så det är användbart för en mängd olika källor. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa för Dolby Digital 5.1-passthrough via digital optisk, ansluter vi en Blu-ray-spelare till vår TV via HDMI och spelar 5.1-ljudtestet, utmatat via Dolby Digital 5.1. Vi matar sedan ut TV: ns ljud till vår 5.1-mottagare via digital optisk. Och ser om mottagaren får en 5.1-signal eller om den blir nedgraderad till 2.1.

DOLBY DIGITAL 5.1 Passthrough via HDMI ARC

Vad det är: Huruvida TV: n kan ta emot och skicka en Dolby Digital 5.1-signal till en mottagare via HDMI ARC.
När det är viktigt: 5.1-ljud på DVD-skivor, Blu-ray och videospel.

Dolby Digital 5.1 passthrough via HDMI ARC-funktion innebär att en TV kan acceptera en Dolby Digital 5.1-signal från en källenhet och sedan överföra den till mottagaren via en HDMI ARC-anslutning. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa Dolby Digital 5.1-passthrough via HDMI ARC ansluter vi en Blu-ray-spelare till vår TV via HDMI och spelar upp 5.1-ljudtestet, som går ut via Dolby Digital 5.1. Vi sänder sedan ut TV:ns ljud till vår 5.1-mottagare via HDMI ARC och ser om mottagaren får en 5.1-signal eller om den blir nedgraderad till 2.1.

DOLBY ATMOS via DOLBY TRUEHD Passthrough via HDMI eARC

Vad det är: Huruvida TV:n kan ta emot och skicka en Dolby Atmos-signal till en mottagare via HDMI eARC, när Dolby TrueHD agerar som bärsignal.
När det är viktigt: Blu-ray och videospel med Dolby Atmos-ljud.

Dolby Atmos via Dolby TrueHD passthrough via HDMI eARC-funktion innebär att en TV kan acceptera en Dolby Atmos-signal från en källenhet. När Dolby TrueHD agerar som bärarsignal och sedan skicka den vidare till mottagaren via en HDMI eARC (Enhanced ARC) förbindelse. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa för Dolby Atmos via TrueHD-passthrough via eARC ansluter vi en dator till TV:n via HDMI och spelar en Dolby Atmos via TrueHD-testfil (mkv-video) med hjälp av programvaran MPC-HC mediaspelare, inställd på bitströmsljud. Vi sänder sedan ut TV:ns ljud till vår 5.1.2-mottagare via HDMI eARC och ser om mottagaren tar emot en Dolby Atmos via TrueHD-signal eller om den blir nedgraderad till normal Dolby Digital.

DTS:X VIA DTS-HD MA Passthrough via HDMI eARC

Vad det är: Huruvida TV:n kan ta emot och skicka en DTS:X-signal till en mottagare via HDMI eARC, när DTS-HD MA agerar som bärsignal.
När det är viktigt: Blu-ray och videospel med DTS:X-ljud.

DTS: X via DTS-HD MA passthrough via HDMI eARC-funktion betyder att en TV kan acceptera en DTS:X-signal från en källenhet när DTS-HD MA agerar som bärarsignal. Och sedan skicka den vidare till mottagaren över en HDMI eARC (Enhanced ARC) – anslutning. Detta är bara ett viktigt test om du vill göra denna exakta anslutning och överföring i din installation.

För att testa DTS:X via MA-passthrough via eARC ansluter vi en dator till TV:n via HDMI. Sedan spelar vi en DTS:X via MA-testfil (mkv-video) med hjälp av programvaran MPC-HC mediaspelare, inställd på bitströmsljud. Vi sänder sedan ut TV:ns ljud till vår 5.1.2-mottagare via HDMI eARC och ser om mottagaren också tar emot en DTS:X via DTS-HD MA-signal eller om den blir nedgraderad till normal DTS.

Ytterligare information

5.1 SURROUND SOUND SETUP

’5.1’ är den typiska surroundljudinstallationen och omfattar fem (5) ’vanliga’ högtalare och en subwoofer (vilket är ’.1’ i ’5.1’).

Högtalarna är idealiskt placerade enligt följande.

Bildkredit: Rtings

Fram: En högtalare till vänster om TV:n, en i mitten (antingen strax ovanför eller strax under skärmen), en till höger. För det mesta hanterar dessa dialog och ljudet av handling på skärmen.

Till sidorna: En högtalare till vänster och höger om sittgruppen. Dessa är mestadels för att spela ljud från action som inträffar på sidan och baksidan av kamerans synvinkel.

Subwoofer: Bör vara placerad på golvet på sidan av TV:n. Spelar djup bas.

Alla sex högtalare tar emot och spelar upp sin unika ljudkanal och har fem högtalare på olika platser, var och en spelar olika ljud, ger en känsla av utrymme och riktning till ljudet som du inte skulle få med stereoinställning (2.0).

Du har också nytta av att ha en dedikerad subwoofer, eftersom det ger djupare bas än vad du skulle få från vanliga högtalare.

Hur 5.1 Surround Sound Passthrough fungerar

I en typisk installation kommer flera källenheter att anslutas till TV:n via HDMI, en kabel som kan överföra både video och ljud. I stället för att behöva ansluta en separat kabel från varje källa till AV-mottagaren för att ljudsignalen ska kunna nå den till mottagaren, upprättas en enda ljudanslutning mellan TV:n och mottagaren. 5.1-ljudsignalen går via den befintliga HDMI-anslutningen från källorna och till TV:n och går sedan av TV:n ner ljudutgången och till mottagaren.

Beroende på antalet källor du har och om de alla stöder 5.1-signaltyperna du vill använda, kan denna typ av installation eliminera flera extra kablar och utan märkbar påverkan på ljudkvaliteten.

5.1 Surround Sound – Signal typer

Det finns flera olika typer av ljudkodning som man använder för att leverera surroundljud i en video. De tre vanligaste är till exempel Bitstream-format som kallas Dolby Digital och DTS, som båda är komprimerade och sedan PCM, som är okomprimerad.

Bitstream

Bitströmsljud komprimeras, vilket innebär att information som anses vara mindre viktig för ljudet tas bort från signalen. Detta sänker kvaliteten något, men det är viktigt att notera att komprimerat ljud fortfarande låter mycket bra – tillräckligt bra för att den genomsnittliga personen inte ska höra mycket skillnad mellan det och okomprimerat ljud.

Med Bitstream kodas (packas) ljudsignalen (i grund och botten instruktioner som talar om för högtalarna vad de ska också ska göra) och skickas sedan för att avkodas (packas upp) av mottagaren, med den resulterande informationen som sedan berättar för högtalarna vad de är menade att spela. Denna leveransmetod ger en mindre signalstorlek och det är därför lättare att skicka flera ljudkanaler. Det betyder också att en mottagare måste ha förmågan att avkoda ett visst Bitstream-ljudformat för att spela det. Utan den förmågan att avkoda signalen kommer en mottagare inte att kunna packa upp och spela en viss Bitstream-ljudsignal.

För närvarande måste du använda en Bitstream-signal om du vill skicka 5.1-ljud via en TV. Du kan göra detta både via HDMI ARC och digital optisk.

Det finns två huvudtyper av Bitstream-signaler. Det finns Dolby Digital 5.1, vilket är ett mycket vanligt ljudformat som finns på DVD-skivor, Blu-ray och de flesta strömmande media och är lite mer komprimerat. Den andra är DTS, som också är ett vanligt ljudformat och också finns på de flesta DVD-skivor och Blu-ray. Det är dock mycket ovanligt med strömmande media. Det är inte lika komprimerat som Dolby Digital.

När ska jag använda DTS & Dolby Digital?

Du måste använda antingen DTS eller Dolby digital för att skicka en 5.1-signal genom en TV. Medan DTS är något att föredra när det gäller ljudkvalitet är Dolby Digital mer tillgängligt.

  1. Använd DTS i din installation om du bara tittar på Blu-ray eller DVD-skivor.
  2. Välj Dolby Digital om du också tittar på strömmande videor. Mata ut ljud direkt från varje källenhet och till mottagaren. Mata ut detta ljud via HDMI och inte optiskt.

PCM

PCM är ett okomprimerat ljudformat, vilket innebär att det teoretiskt sett har den bästa övergripande ljudkvaliteten, eftersom ingen information har tagits bort för att underlätta överföringen av signalen. Med pcm skickas okodad av källan, vilket betyder att de fullständiga, uppackade ”instruktionerna” för vilka ljud som ska spelas skickas direkt från källan till mottagaren och sedan vidare till högtalarna.

Tyvärr ger detta en signal som är svårare att sända. Ingen TV verkar kunna skicka en 5.1 PCM-signal till ett ljudsystem, så att sända en PCM-signal till eller från en TV kommer att nedgradera signalen till 2.1 (två högtalare + en subwoofer), vilket eliminerar de extra kanaler som behövs för surround ljud.

PCM 5.1 kan fungera med en mottagare som stöder formatet, så om du vill ha okomprimerat ljud måste du avstå från att skicka ljudet genom din TV och istället mata ut ljudet direkt från källan (en som matar ut PCM 5.1) till mottagare. Observera att endast HDMI kan sända en 5.1 PCM-signal. Digital optisk kan endast sända en 2.1 eller 2.0 PCM-signal.

När ska man använda PCM

För 5.1-ljud, använd endast PCM-ljud om du

  1. Mata ut ljud direkt från varje källenhet och till mottagaren.
  2. Mata ut detta ljud via HDMI och inte optiskt.

Hur man får bästa resultat

Här är stegen du behöver göra för att aktivera 5.1-passthrough på kompatibla TV-apparater.

Samsung:
Gå till Meny > Ljud > Högtalarlista och välj ’Mottagare (HDMI)’ för HDMI ARC, eller ’Ljudutgång / optisk’ för digital optisk.
Gå till Meny > Ljud> Ytterligare inställningar och ställ in ’HDMI Audio Format’ till ’Bitstream.’
Meny > Ljud > Ytterligare inställningar och ställ in ’Ljudformat’ till antingen ’Dolby Digital’ eller ’DTS.’
För HDMI ARC, gå till Meny> Allmänt och aktivera ”AnyNet +.”


Sony:
Gå till Inställningar > Ljud > Högtalare och välj ’Ljudsystem’.
Gå till Inställningar > Ljud > Digital ljudutgång och välj ’Auto 1’
För HDMI ARC aktiverat ”Bravia Sync Control.”


Vizio:
Gå till Meny > Ljud > och ställ ’TV-högtalare’ till ’Av’.
Gå till Meny > Ljud > Digital ljudutgång och välj ’Bitstream.’
För HDMI ARC, gå till Meny > System och ställ in CEC till ’Enabled’.


LG (för de flesta TV-apparater med 5.1 passthrough):
Gå till Inställningar > Avancerat > Ljud > Ljudutgång och välj ’Ljudutgång (optisk / HDMI ARC).’
För HDMI ARC går du till Inställningar > Allmänt > Förenkla och ställer in den på ’På’.

Relaterade inställningar

CEC: För att aktivera HDMI ARC måste du vanligtvis också aktivera en funktion som heter ”CEC.” Detta gör det så att vissa kommandon som skickas till TV:n, mottagaren eller källenheten kan leda till att instruktioner vidarebefordras till en av de andra enheterna. Till exempel med CEC kan strömmen till TV:n slå på mottagaren, eller genom att trycka på volym upp / ned-knapparna på fjärrkontrollen justeras mottagarens volym. Var bara medveten om att den här typen av saker kan börja hända med din inställning.

Övriga anmärkningar

  • För HDMI ARC: Se till att TV:n och mottagaren / soundbaren är anslutna via deras respektive HDMI ARC-portar.
  • För digital optisk: Se till att kabeln är ordentligt ansluten till varje enhet. Det borde göra ett klickljud när det kopplas in.

Slutsats

5.1 passthrough av surroundljud tillåter en TV att acceptera en 5.1-signal och sedan överföra den till ett högtalarsystem. Det är inte den viktigaste funktionen, men i vissa situationer kan det hjälpa till att minska antalet kablar som krävs för en surroundljudinstallation. Vi testar om varje TV kan ta emot och skicka både Dolby Digital 5.1- och DTS 5.1-signaler till en 5.1-mottagare. Vi testar också genomströmning via HDMI eARC för objektbaserade format Dolby Atmos och DTS:X.

Olika TV-apparater kräver olika inställningar för att aktivera 5.1-ljud, och kraven skiljer sig något åt för HDMI ARC och digital optisk. Om du vill ha 5.1 passthrough, se till att skaffa en TV som stöder funktionen för den signaltyp du använder och se till att din TV:s inställningar är sådana att de gör att processen kan ske. Ovan listar vi några steg som krävs för de vanligaste varumärkena.


1 svar på ”5.1 Surroundljud Passthrough på TV”

Lämna en kommentar