Allt du behöver veta om The Dropout på Disney Plus

Den nya serien The Dropout, med Amanda Seyfried i huvudrollen, beskriver den fantastiska framgången och fallet för den tidigare Silicon Valley-bedragaren Elizabeth Holmes

Det finns inget som ett spektakulärt fall från de rika för att fascinera oss, och det var bara en tidsfråga innan historien om Elizabeth Holmes dramatiserades på skärmen.

Amanda Seyfried spelar som Elizabeth Holmes, den före detta teknikentreprenören som gick från miljardär till kriminell i vad som kallades ”Århundradets rättegång i Silicon Valley”. (Jennifer Lawrence har också skrivit på för att spela Holmes i en kommande film baserad på skandalen).

Innan du dyker in, här är allt du behöver veta om Elizabeth Holmes och The Dropout…

The Dropout streamas nu på Disney+

Vad handlar The Dropout om?

Sammanfattningen av showen är:

Pengar. Romantik. Tragedi. Bedrägeri… berättelsen om Elizabeth Holmes och Theranos är en otrolig berättelse om ambition och berömmelse som har gått väldigt fel. Hur förlorade världens yngsta självgjorda kvinnliga miljoner, allt på ett ögonblick?

Baserat på den amerikanska ABC News-podcasten med samma namn, följer The Dropout entreprenören Holmes, som en gång kallades ”The Next Steve Jobs”, den snabba uppgången och efterföljande fall.

Holmes övertygade några av världens rikaste människor att investera miljarder i hennes blodprovsverksamhet och hävdade att hon hade hittat på ett sätt att testa för en rad hälsotillstånd, som cancer och diabetes, med bara ett litet nålstick av blod. Men en exposé avslöjade att hennes ”revolutionära” teknik inte fungerade.

Låter detta intressent? Klicka här och signa upp för Disney Plus så att du kan se The Dropout.

Vem är Elizabeth Holmes?

Trots att de inte hade någon medicinsk utbildning blev Holmes hälsoteknikföretag Theranos sett som ett lysande exempel på nystartad Silicon Valley kultur. 2014 var Holmes på omslaget av Fortune och 2015 blev utsedd till den yngsta självgjorda kvinnliga miljardären i USA baserat på värderingar som satte Theranos värde på mer än 92 miljoner dollar.

Samma år publicerade John Carreyrou, en Wall Street Journal-reporter, en exponering av Theranos, som avslöjade att tekniken feldiagnostiserade hälsotillstånd. Efter ett blodprov fick en patient veta – felaktigt – att hon hade missfall; en annan fick ett falskt positivt resultat för HIV. Efter exponeringen föll Theranos sönder, tillsammans med Holmes offentliga image.


Du kanske också är intresserad av:


Vad befanns Elizabeth Holmes skyldig till?

Den 3 januari 2002, efter en två år lång rättegång, fann en jury Holmes skyldig till fyra fall av att bedra investerare. (Hon blev friad från fyra anklagelser om att ha lurat patienter och läkare.) Hon riskerar upp till 20 års fängelse, men domen är inte planerad förrän i september i år. (Perfekt tid att studera denna serien och lära dig mer innan rättegången).

Vem är Elizabeth Holmes man?

Holmes var romantiskt involverad med teknikentreprenören Ramesh ’Sunny’ Balwani (spelad av Narveen Andrews i serien) som är 19 år äldre än henne. De mötte varandra 2002 i Peking på ett mandarinspråksprogram. Balwani började officiellt på Theranos 2009 som operativ chef. Deras romantiska förhållande höll de hemligt under stor del av tiden de drev företaget. Balwani lämnade Theranos 2016 efter en del utredningar.

2017 träffade Holmes William ’Billy’ Evans – den rika arvtagaren till Evans Hotels-gruppen i San Diego – på en fest. De sågs tillsammans på Burning Man-festivalen 2018, dagar innan Theranos slutade fungera, enligt The Sun.

De gifte sig 2019 och Evans har stått vid hennes sida under hela hennes rättegång och fällande dom, trots reservationer från hans vänner och familj. ”He’s had a lot people very close to him sit him down and have a talk,’, säger en källa till The New York Post.

Evans är utexaminerad från MIT och har enligt sin LinkedIn-profil tidigare arbetat på Luminar Technologies, ett företag som utvecklar en marknad för förarlösa bilar. Paret fick en pojke – även kallad William – i juli 2021.

Hur kan jag se The Dropout i Sverige?

Du kan se de tre första avsnitten av The Dropout på Disney+ med nya avsnitt som kommer att komma varje vecka.

Klicka här för att börja titta nu!


Lämna en kommentar