Marvel’s Avengers filmer i Kronologisk Ordning!

Här ser du enkelt rätt Avengers Ordning för din TV-kväll! Hitta din nästa Marvel film som du ska titta på!

Spider-Man: No Way Home Recension
Bildkredit: Sony/Marvel

Marvel: AVENGERS: ENDGAME är mer än bara en annan Marvel-film. Det är den sista filmen i en berättelse som varade över ett decennium, och ett firande av allt som Marvel Studios hade gjort hittills. Det är den typ av film som bjuder in en binge-watch av allt som kom före

Men så till den stora frågan. Hur ska du titta på Marvel filmerna, och i vilken ordning?

Det finns två vanliga sätt att bygga en tidslinje för Marvel-filmer eller så kallat Avengers ordning. Den första är i releaseordning och börjar med IRON MAN från 2008. Den andra är en kronologisk Marvel-filmordning efter händelserna.

Det innebär att flytta CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER till pole position och blanda fas 3 filmer på några intressanta sätt. Du kanske också är intresserad av: Bästa VPN för att ändra din region på Netflix.


Andra intressanta artiklar:


Marvel: Captain America: The First Avenger (1942-1943)

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER är dessutom något av en utökad introduktion till MCU. Huvuddelen av filmen spelas in på 40-talet och den introducerar tittarna till SSR, som därefter blir S.H.I.E.L.D. Till och med slutscenen, som innehåller Nick Fury, är en trevlig installation för allt som kommer att följa. Vill du titta på Marvel-filmerna i ordning? Börja här.

Captain Marvel (1995)

CAPTAIN MARVEL tar effektivt platsen som IRON MAN tidigare höll som rätt kickoff för hela MCU. Historien utspelas främst i mitten av 90-talet och presenterar den första utvecklingen av S.H.I.E.L.D. och ett viktigt steg i Nick Fury’s karriär. Berättelsen sätter också upp Kree (senare sedd i GUARDIANS OF THE GALAXY) och, viktigast av allt, behandlar ett objekt som blir betydelsefullt mot slutet av Marvels fas ett.

Som ursprungshistoria för Carol Danvers (Brie Larson) känns detta också mer som en fas ett-film än vad Marvel har gjort de senaste åren. När det gäller ton och tema sitter den bra i början av visningsordningen. Ja, det finns en anslutning till INFINITY WAR och ENDGAME, men håll bara filmens första sekvens efter i minnet för senare.

Iron Man (2010)

Även om IRON MAN var den första MCU-filmen, har den mer kraft när den placeras här. När vi fått veta vem Howard Stark är, tack vare THE FIRST AVENGER. Att se hans son ta sina första vacklande steg in i det ”större universumet” är ett effektivt steg i MCU-filmordningen. Den sista scenen, med Nick Fury som går ut ur skuggorna, kommer att få en subtil annorlunda betydelse efter händelserna i CAPTAIN MARVEL. I stället för att leda till MCU: s födelse kommer det att bli bindväv som länkar de tre första filmerna tillsammans.

Iron Man 2 (2011)

Men efter att IRON MAN introducerat tittarna till den moderna iteration av S.H.I.E.L.D., fortsätter uppföljaren djupt in i den organisationen. I den har också Nick Fury i en betydligt viktigare roll, vilket gör det möjligt för tittarna att få en känsla av vem den här personen verkligen är. Under tiden fortsätter fokuset på Howard Starks arv att dra samman de berättande trådarna. Det är perfekt att titta på IRON MAN 2 vid denna tidpunkt.

The Incredible Hulk (2011)

Denna speciella justering av visningsordningen är lämplig. Medan The Incredible Hulk (2008) faktiskt händer samtidigt som IRON MAN 2, antar slutkreditsekvensen att Tony Stark nu har en ”konsult” -roll hos S.H.I.E.L.D.

Thor (2011)

THOR introducerar tittarna till Asgard och lanserar en serie berättelser inspirerade av händelser i Realm Eternal. Samtidigt fortsätter den att utveckla historien om S.H.I.E.L.D., där Coulson och Hawkeye spelar viktiga roller. Thor filmers ordning är, för sig är en hel saga och kan också vara mycket underhållande som ett kort marathon!

The Avengers (2012)

Detta passar naturligt efter händelserna i THOR, och fortsätter många av filmens teman och karaktär utvecklingar. Loki återvänder som en skurk; begreppet Tesseract utforskas; och förekomsten av farliga främmande varelser blir allmän kunskap när Chitauri invaderar New York. Det finns också en mer subtil detalj eftersom det här är den första filmen som verkligen antyder att S.H.I.E.L.D. är inte bara ”bra killar.” AVENGERS inkluderar en störande sekvens där Världssäkerhetsrådet beställer en kärnvapenattack på amerikansk mark.

Iron Man 3 (2013)

Den kosmiska avledningen är över och fokus kommer nu tillbaka till jorden, där Tony Stark hanterar det emotionella nedfallet från AVENGERS. Tidsförloppet mellan filmerna gör faktiskt att Tonys PTSD känns mer betydelsefull, samtidigt som det känns mer naturligt att Stark har fått tid att bygga så många rustningar.

Thor: The Dark World (2013)

Här ändras ordningen på händelser verkligen, men av goda skäl. De två sista filmerna har utforskat den kosmiska sidan av MCU, och det är vettigt att fortsätta den linjen. Några av de viktigaste teman och idéerna – särskilt förhållandet mellan Thor och Loki – följer perfekt från AVENGERS. Detta introducerar också tanken på Infinity Stones, även om de bara förklaras delvis just nu.

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Fortsätt med det fokuset på jorden, den här filmen visar vad Captain America håller på med. Den här historien kan till och med hända samtidigt som IRON MAN 3, den förklarar varför Cap inte hjälper Tony mot Mandarin och varför Stark inte är till hands för att hantera Hydra. Eller kanske är Cap och Stark bara fortfarande försiktiga med varandra i detta skede. Viktigast av allt, att placera den här filmen här börjar Falcon berättelsen som går igenom de närmaste filmerna.

Guardians of the Galaxy (2014)

Fortsätter det kosmiska fokuset, GUARDIANS OF THE GALAXY avslöjar en annan Infinity Stone. Collector, introducerad i THOR: THE DARK WORLD, gör ett nytt framträde och knyter ihop de två filmerna. Tittarna sitter kvar med en stark känsla av att Infinity Stones och dess viktiga funktion.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2014)

Händelserna för GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2 utspelas bara ett par månader efter den första filmen, så det är vettigt att detta följer direkt. Efterföljaren fortsätter rymdopera-stilen som första filmen i serien med samma humoristiska scener från James Gunn.

Skaffa ditt egna hemmabiosystem från Hifiklubben för maximal bio-upplevelse:

Marvel: Avengers: Age of Ultron (2015)

Detta är en annan naturlig passform. Filmen öppnar med att Avengers tar ner en större Hydra-bas. I tematiska termer gör placeringen av detta nära IRON MAN 3 att Tonys känslomässiga resa känns mer omedelbar och naturlig. Den här filmen börjar också knyta de jordbundna äventyren till de kosmiska berättelserna, med en annan Infinity Stone avslöjad. Thors vision skapar också en känsla av överhängande hot.

Ant-Man (2015)

ANT-MAN, som ligger omedelbar efter AVENGERS: AGE OF ULTRON, innehåller subtila referenser till förödelsen i Sokovia. Genom att placera den här i ordningen får Falcon-berättelsen ytterligare vikt, vilket ger Sam mer av en primärkaraktär status.

Captain America: Civil War (2016)

Berättelsen om Sokovia som började i AVENGERS: AGE OF ULTRON kommer till sitt klimax i CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR, och splittrar Avengers. CIVIL WAR fungerar som startplatta för nästa serie jordbundna berättelser, så de passar in snyggt efter den. Det följer också perfekt från ANT-MANs slutkreditscen.

Spider-Man: Homecoming (2016)

Spider-MAN: HOMECOMING fokuserar på Peter Parker två månader efter CIVIL WAR. Det är viktigt att notera att Tony Stark har fått tid att läka lite, så denna visningsordning är vettig.

Black Widow (2017) | Avengers Kronologisk Ordning

black widow

Natasha Romanoff konfronterar de mörkare delarna av hennes förflutna och en farlig konspiration med band till hennes plötsligt uppstår.

Black Panther (2017)

Black Panther introducerades i CIVIL WAR, och detta fortsätter hans historia. Det är lämpligt att placera den här filmen här, eftersom BLACK PANTHER utspelas bara en vecka efter Avengers-uppdelningen, och Wakandans fokus följer snyggt från slutkreditsekvensen.

Doctor Strange (2016-2017)

Att placera DOCTOR STRANGE här ger filmen verklig betydelse som en tematisk koppling mellan MCU: s jordbundna och kosmiska filmer. DOCTOR STRANGE introducerar begreppet magi och introducerar Time Stone. Quantum Realm spelar också en subtil roll, eftersom Strange skymtar det medan han skickas genom dimensionerna. Slutligen leder slutkreditscenen snyggt in i THOR: RAGNAROK.

Thor: Ragnarok (2017)

Denna film följer logiskt från DOCTOR STRANGE. (Det finns till och med en cameo.) Slutkrediterna börjar den direkta uppbyggnaden till AVENGERS: INFINITY WAR, med de asgardiska flyktingarna som fångats upp i rymden av Thanos.

Ant-Man and the Wasp (2017)

Detta är svårt att placera i denna tematiska struktur. Huvuddelen av berättelsen är placerad före händelserna för AVENGERS: INFINITY WAR, så det är vettigt att placera den här. Denna speciella visningsordning ändrar dock hur scenen efter krediter måste ses. I stället för att veta vad som händer kommer du att ha samma känsla av chock och skräck som Hank Pym eller Scott Lang kände.

Marvel: Avengers: Infinity War (2017)

I den här ordningen är AVENGERS: INFINITY WAR det sista du tittar på före AVENGERS: ENDGAME. Det fungerar särskilt bra när man tänker på att, enligt manusförfattarna Christopher Markus och Stephen McFeely, var dessa händelser ursprungligen i ENDGAME. Dessa två filmer är kanske inte en traditionell del I och II längre, men deras förhållande är så nära att det är bättre att se dem direkt efter varandra – precis som de spelades in.

Marvel: Avengers: Endgame (2018-2023)

Världen återhämtar sig från eftereffekterna av Thanos snap, och våra hjältar blir påverkade lika mycket som alla andra, om inte mer. Den fjärde AVENGERS-filmen är i högsta grad klimaxen på tio års historia – den är djupt knuten till allt som kom före, särskilt de tre första AVENGERS-filmerna. (Det är en ledtråd om vilka filmer du definitivt bör titta på om du bara har tid för en handfull.) Berättelsen knyter samman en handfull plottrådar som började i flera tidigare filmer och öppnar nya dimensioner för framtida MCU-filmer att utforska.

Avengers filmernas ordning är följande: Marvel’s The Avengers (2012), MarvelAvengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019).

Loki (Disney+ Serie) | Är utanför vår tidsuppfattning, men här omkring!

Skurken Loke återupptar sin roll som ”Olycksguden” i en ny serie som utspelar sig efter händelserna i ”Avengers: Endgame”.

What If…? (Disney+ Serie)

Utforskar viktiga ögonblick från Marvel Cinematic Universe och vänder upp och ned på de och visar och leder publiken till okänt territorium.

WandaVision (2023)

Serien blandar sin genre med klassiska sitcoms med MCU, där Wanda Maximoff och Vision – två superdrivna varelser som lever sina ideala förortsliv – innan de börjar misstänka att allt inte är som det verkar.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2023-2024) | Avengers Ordning

Shang-Chi, Kung Fu mästaren, blir tvingad att konfrontera sitt förflutna efter att han blir attackerad av sin pappas kriminella organisation ”The Ten Rings”.

Falcon and the Winter Soldier (2023-2024) (Disney+ Serie) | Avengers Ordning

Efter händelserna i ’Avengers: Endgame’ samarbetar Sam Wilson/Falcon och Bucky Barnes/Winter Soldier i ett globalt äventyr som testar deras förmågor – och deras tålamod.

Marvel: Spider-Man: Far From Home (2024) | Marvel kronologisk ordning

Marvels andra SPIDER-MAN-film följer mycket specifikt ENDGAME, eftersom den utforskar Peters sorg över Tony Starks bortgång och förändringarna på världen. Det är någonstans mellan en coda till den sista berättelsefasen i MCU och tack vare filmens sista ögonblick en pekare till vart Marvel sannolikt kommer att gå nästa. Nu vet du hur du ska se alla marvel filmer i kronologisk ordning!

Spider-man No Way Home (2024)

Spider-Man: No Way Home Recension
Bildkredit: Sony/Marvel

Det har varit otroligt svårt att missa den senaste monsterhiten från MCU, nämligen nyaste Spider-man filmen. Förutom att vara en riktigt fantastik film har den även slagit många intäktsrekord genom dess massiva premiär. Se Boxofficemojo för de uppdaterade intäktssiffrorna.

Se också:

Eternals

Marvel Avengers filmer i Kronologisk Ordning
Bildkredit: Marvel

Det visar sig att en ras av odödliga kallade Eternals har levt på jorden i hemlighet sedan tidernas gryning och skyddat mänskligheten från avvikelserna. De tror att det är deras enda jobb, men i själva verket är det meningen att de bara ska se till att mänskligheten utvecklas tillräckligt så att en gigantisk himmelska kan födas från jordens kärna.

Hawkeye (Julen 2024)

Bildkredit: IMDB

Centrerad på Young Avenger, Kate Bishop, som tog på sig rollen efter den ursprungliga Avenger, Clint Barton.

Moon Knight (2025)

Bildkredit: Marvel

Steven Grant upptäcker att han har fått en egyptisk månguds krafter. Men han får snart reda på att dessa nyfunna krafter kan vara både en välsignelse och en förbannelse för hans oroliga liv.

Doctor Strange In The Multiverse Of Madness (2025)

Nästa Avengers film
Bildkredit: Marvel Studios

Det verkar bara passande att nästa film efter No Way Home är Doctor Strange in the Multiverse of Madness, särskilt eftersom den troligen kommer att ta vid där den förstnämnda slutar med Benedict Cumberbatchs karaktär. Efter sin allians med Tom Hollands Peter Parker kommer Doctor Strange att få ett eget team-up via Elizabeth Olsens Scarlet Witch. Efter att ha utvecklats till sin komiska motsvarighet i WandaVision kommer Wanda att spela en roll i Doctor Stranges uppdrag att rädda multiversum. Wong (Benedict Wong), Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor) och nya MCU-hjälten America Chavez (Xochitl Gomez) deltar också i deras kommande MCU-äventyr.

Icke-MCU Marvel-filmer och TV-serier i MCU

Bildkredit: Sony

Bäst för: Alla som vill uppskatta No Way Home till fullo!

Nu kommer vi till det förvirrande: multiversum. Tack vare Spider-Man: No Way Home har vi haft olika Spider-Man-skurkar från multiversum i MCU, och för att fullt ut förstå allas motiv och avsikter i No Way Home, måste du ha sett ett par äldre Spider-Man filmer. 

Dessa utspelar sig på tre alternativa tidslinjer: en där Tobey Maguire är Spider-Man, en annan där Andrew Garfield är Spidey, och en tredje där Tom Hardys Eddie Brock blir skurken Venom.

 • Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004) Spider-Man 3 (2007)
 • The Amazing Spider-Man (2012)
 • The Amazing Spider-Man 2 (2014)
 • Venom (2018)
 • Venom: Let There Be Carnage (2021)
 • Morbius (2022)

Sedan finns det The Defenders, som liksom är en del av MCU, men också liksom inte. De börjar väldigt mycket kopplade till filmerna och tappar sedan gradvis all koppling – främst tack vare att de ursprungligen är Netflix-produkter. Nu är de dock alla på Disney Plus, och om du vill ta itu med Daredevil, Iron Fist, Jessica Jones, Luke Cage och The Punisher, då kommer du att vilja veta klockordningen.

Hur ser man Marvel filmerna på Disney Plus?

Det är klart enklast att se dessa filmer för personer med en Disney Plus-prenumeration. Om du ännu inte har Disney+ så kan du läsa mer nedan:

Disney Plus har ändrat streamingspelet. En stor konkurrent till Netflix och Amazon Prime, Disneys intåg i onlineinnehållskrigen har gjort ett enormt inflytande och samlat alla musens klassiska filmer på ett ställe. Det finns också originalserier, plus majoriteten av Marvel-filmerna.

Nedan hittar du alla Marvel-filmer på och kommer till Disney Plus. Obs: Du hittar inte The Incredible Hulk eller Spider-Man-filmerna på Disney Plus. Detta beror på rättigheterna till Hulk tillhör Universal, medan rättigheterna till Spider-Man finns hos Sony, även om Spidey-filmerna borde dyka upp på Disney Plus 2023 eller senare tack vare ett avtal. Se mer om Kommer Spider-Man: No Way Home till Disney Plus?

 • Iron Man
 • Thor
 • Iron Man 2
 • Captain America: The First Avenger
 • The Avengers
 • Iron Man 3
 • Captain America: The Winter Soldier
 • Thor: The Dark World
 • Guardians of the Galaxy
 • Avengers: Age of Ultron
 • Ant-Man
 • Captain America: Civil War
 • Doctor Strange
 • Guardians of the Galaxy Vol. 2
 • Thor: Ragnarok
 • Black Panther
 • Avengers: Infinity War
 • Captain Marvel
 • Ant-Man and the Wasp
 • Avengers: Endgame
 • WandaVision
 • Falcon and the Winter Soldier
 • Loki
 • Black Widow
 • What If…?
 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
 • Eternals
 • Hawkeye
 • Moon Knight

Så ser man Marvel-filmerna i ordning. Så vad väntar du på? Om du inte har Disney Plus, då borde du kika in Disney Plus nedan!

Marvel filmerna uppdelade i Faser – Phase One – Phase Four

Först och främst, så här ser du Marvel filmerna efter premiär (releasedate). Vi bör notera att Marvel-filmer är uppdelade i faser, där slutet av en fas typiskt indikerar ett naturligt slut på en berättelsebåge. Början av en fas signalerar därför introduktionen av nya, viktiga karaktärer. Nedan går vi igenom faserna 1 till 4 i releaseordning. Ja, det inkluderar WandaVision/Falcon och The Winter Soldier/Loki. Nej, de är inte tekniskt sett filmer, men MCU förändras så snabbt att Disney Plus-showerna nu är lika viktiga. Härnäst kommer Fas 1 till 4!

1

 • Iron Man (2008)
 • The Incredible Hulk (2008)
 • Iron Man 2 (2010)
 • Thor (2011)
 • Captain America: The First Avenger (2011)
 • The Avengers (2012)

2

 • Iron Man 3 (2013)
 • Thor: The Dark World (2013)
 • Captain America: The Winter Soldier (2014)
 • Guardians of the Galaxy (2014)
 • Avengers: Age of Ultron (2015)
 • Ant-Man (2015)

3

 • Captain America: Civil War (2016)
 • Doctor Strange (2016)
 • Guardians of the Galaxy 2 (2017)
 • Spider-Man: Homecoming (2017)
 • Thor: Ragnarok (2017)
 • Black Panther (2017)
 • Avengers: Infinity War (2018)
 • Ant-Man and the Wasp (2018)
 • Captain Marvel (2019)
 • Avengers: Endgame (2019)
 • Spider-Man: Far From Home (2019)

4

 • WandaVision (Disney Plus-serie)
 • Falcon and the Winter Soldier (Disney Plus-serie)
 • Loki säsong 1 (Disney Plus-serie)
 • Black Widow (2021)
 • What if…? (Disney Plus-serie)
 • Shang-Chi och legenden om de tio ringarna (2021)
 • Eternals (2021)
 • Hawkeye (Disney Plus-serie)
 • Spider-Man: No Way Home (2021)
 • Moon Knight (Disney Plus-serie)
 • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

24 svar på ”Marvel’s Avengers filmer i Kronologisk Ordning!”

Lämna en kommentar