De 10 bästa serierna HBO, rankade

Bästa serierna HBO: Det finns ingen brist på bra TV-serier där ute, men att sålla igenom alla de där dåliga programen bara för att hitta guldkornen kan ibland vara nästan omöjligt. Och det är speciellt så nu när streaming växer som det knakar och du har tusentals olika serier och streamingtjänster att välja mellan!

Men när det kommer till bästa serierna HBO så är det inte så svårt, du är ju redan på rätt lista (wink). HBO har sedan de började varit något av en prestigespelare när det kommer till komedi och drama. De har lyckats håva in pris efter pris och har spenderat enorma summor av pengar på att behålla de bästa talangerna. Nu när HBO Max finns så kan du se alla dessa serierna när det passar dig!

Kolla även in vår HBO Max Sverige – Recension.

De har allt från sexiga vampyrer till maffiabossar, nedan hittar du CompareSwedens 10 bästa HBO Max Serier genom tiderna.

10. True Blood

(2008-2014)
När Alan Ball väckte Charlene Harris ”The Southern Vampire Mysteries” till liv, var det en nyskapande version av vampyrgenren. De lovade gore då och då, blodtörstig romantik och ett gotiskt mysterium i mitten av det hela.

Tyvärr, allt eftersom säsongerna fortsatte blev det mindre mystik och fler scener övermättade med sex. Vilket vid säsong 3 förvandlades till kvinnohat och scener av våldtäkt. Showen återhämtade sig aldrig riktigt och även om den behöll sina lojala tittare till slutet. Det är den stora första säsongen och ”True Bloods” övergripande innovation som ger den en plats på den här listan.

Bästa serierna HBO: 9. True Detective

(2014-nutid)
Under sin inledande säsong var ”True Detective” en riktig jätte i ordets alla bemärkelser. Fantastiskt kameraarbete. Inklusive regissören Cary Joji Fukunagas nu berömda, sex minuter långa spårningsbild i avsnitt 4. En tajt berättelse från skaparen Nic Pizzolatto. Och fantastiska framträdanden av huvudrollerna gjorde den till en stor och banbrytande HBO serie.

Tyvärr skapade första säsongen så höga förväntningar att det var omöjligt att följa upp. Under andra säsongen gick det inte så bra för True Detective. Och serien återhämtade sig bara till en bråkdel av sin första framgång i säsong 3. Vilket är anledningen till att den inte rankas högre på den här listan. Nu håller HBO på att utveckla en fjärde säsong och arbetar med nya skribenter för att hitta rätt. Men det är svårt att föreställa sig att franchisen ska lyckas nå samma framgång som de hade i säsong 1.

Bästa serierna HBO: 8. Big Little Lies

(2017-2019)
Det var dock ingen brist på stjärnkraft involverad i denna version av Liane Moriarty-romanen, både bakom kulisserna och på kameran. Under den första säsongen samlade David E. Kelley, Reese Witherspoon och Nicole Kidman en ensemble av kvinnor för att undersöka moderskap, kvinnlig vänskap och kraften i förlåtelse, samtidigt som de berör tuffa ämnen som övergrepp och otrohet.

Det var ett ambitiöst projekt som endast var tänkt att spelas som en begränsad serie, men mellan de starka reaktionerna från fansen, showens framgång och HBO:s vilja att satsa pengar, återförenades laget (inklusive Shailene Woodley, Zoë Kravitz och Laura Dern) för att fortsätta historien med en andra säsong – och de rekryterade även Meryl Streep. Även om avsnittet inte var lika kritikerrosat som originalet, var det ändå en älskad säsong som ställde många frågor, inklusive den nu ofta ställda frågan, kommer det att finnas en säsong 3?


Andra artiklar vi tror du kan vara intresserad av:


Bästa serierna HBO: 7. Watchmen

(2019)
Denna alternativa version av de maskerade vigilante-karaktärerna från Damon Lindelof var ett laddat projekt från början till slut. Det var dessutom inte bara det att det var en tour de force för huvudrollen Regina King. Eller att serien (som också utspelade sig i en alternativ historia där vigilanter behandlades som fredlösa), var full av adrenalinfylld action och spänning. Det var själva ambitionen. Eftersom programmet tog itu med mycket på bara nio korta avsnitt, inklusive flera tidslinjer och tuffa ämnen.

”Watchmen” var också en viktig kulturell prövsten när den införlivade de tragiska händelserna från Tulsa Race Massacre 1921 i en av pilotens berättelser, vilket öppnade ögonen för många amerikaner för en viktig och hittills begravd tid i landets blodiga förflutna.

6. Sex and the City

(1998-2004)
När skaparen Darren Star väckte Candace Bushnells kvartett av minnesvärda karaktärer till liv på skärmen var det verkligen en annan tid. Idén om ”äldre” kvinnor på jakt efter kärlek samtidigt som de behåller sina livslånga vänskaper var ny, tänjde på gränser när ålderism och en kvinnlig syn på sex inte riktigt hade utforskats eller skjutits fram i den utsträckning som den har nu. Som ett resultat strömmade kvinnor (och män) överallt mot Carrie, Miranda, Charlotte och Samantha, och många utropade sig själva som en av kvinnorna (eller en blandning av dem) i det verkliga livet.

Lägg till två filmer och en kommande TV-serie, och ”SATC” var också en av de mest framgångsrika serierna på kabeln ur ett ekonomiskt perspektiv. Visst, dramat bakom kulisserna mellan stjärnorna Sarah Jessica Parker och Kim Cattrall har sedan dess tagit över rubrikerna, men franchisen verkar vara lika stark som någonsin.

Bästa serierna HBO: 5. Game of Thrones

(2011-2019)
När HBO debuterade den här serien, baserad på Martins ”A Song of Fire and Ice”, chockade dess berättelser alla som förväntade sig att se de goda hjältarna vinna. Och även om själva berättelsen hade några stora upp- och nedgångar under de efterföljande säsongerna, går det inte att förneka att ”GOT” var en jättebra serie med höga betyg som skapade stjärnor av sina skådespelare.

Oavsett hur tittarna tycker om slutet går det inte heller att förneka att HBO är ivriga att återigen fånga det som många chefer beskriver som blixtar i en flaska, med alla spinoffs och prequels under utveckling.

Bästa serierna HBO: 4. The Wire

(2002-2008)
David Simons unika, journalistiska syn på drogscenen i Baltimore ansågs vara ett måste redan när den debuterade, där varje säsong tog sig an en annan del av livet i området: brottsbekämpning, skolor, media, myndigheter och hamnsystemet . Genom det hela återstod dessutom samma stabila grupp stammisar som Omar Little (Michael K. Williams), Jimmy McNulty (Dominic West) och Bunk Moreland (Wendell Pierce), bland andra.

Projektet var lika mycket en social kommentar som det var ett fängslande drama baserat på det verkliga livet (Simon arbetade trots allt på ”Baltimore Sun” i flera år).

Bästa serierna HBO: 3. Six Feet Under

(2001-2005)
Skaparen Alan Ball tacklade dödlighet, döden och hur amerikaner hanterar sådana ämnen direkt i detta dysfunktionella familjedrama. Showens bakgrund var en familjeägd begravningsbyrå, men den gick verkligen in på familjen Fisher och deras existentiella och känslomässiga kamp. De väcktes till liv av förstklassiga skådespelare inklusive (men inte begränsat till) Michael C. Hall, Peter Krause, Frances Conroy och Lauren Ambrose.

Showen fångade lätt publiken och hyllas fortfarande för sin banbrytande skildring av homosexuella karaktärer. Den nominerades till dussintals Emmy-priser, och tog hem nio till slut. Än idag är en seriehöjdpunkt det otroliga, sju minuter långa seriefinalmontaget, där huvudrollerna på ett lämpligt sätt och till slut kom överens med sin egen dödlighet.

Bästa serierna HBO: 2. Veep

(2012-2019)
När Julia Louis-Dreyfus och programskaparen Armando Iannucci introducerade tittarna för Selina Meyer, USA:s första kvinnliga vicepresident, satte de sig för att göra en politisk komedi. Den fräscha inställningen, i kombination med Louis-Dreyfus rena engagemang för karaktären, vann lätt över tittare, kritiker och Emmy-röstare.

När serien avslutades hade showen tänjt sina gränser så långt den kunde, och med det verkliga politiska landskapet som blev mer tecknat än själva showen, avslutade besättningen saker på sina egna villkor. Till slut gick ”Veep” iväg med 17 Emmys (Dreyfus vann huvudkomediskådespelerskan varje år utom ett som programmet visades), vilket bevisade att även kvinnliga karaktärer inte alltid behöver vara sympatiska för att vara 100 % sebara.

Bästa serierna HBO: 1. The Sopranos

(1999-2007)
Det är omöjligt att inte nämna New Jersey mob-serien högst upp på den här listan med tanke på hur brett den är krediterad för att sätta HBO på kartan. Skaparen David Chase vände pöbeltropper på huvudet med den serien, där Tony Soprano (James Gandolfini, i vad som anses vara hans största roll) tar itu med professionella och personliga påfrestningar som börjar påverka hans mentala hälsa.

Under sin gång gav serien tittarna några av de mest minnesvärda rådgivningssessionerna som finns, men den banade också vägen för flera av tv:s största antihjältar (Walter White, Don Draper) att komma. Det är också omöjligt att inte diskutera serien utan att nämna det minnesvärda och kontroversiella slutet , som än i dag förblir hett debatterat.


Lämna en kommentar