LCD VS Plasma – Vilken HDTV är bäst – Jämförelse och köpguide

LCD VS Plasma 
LCD eller Plasma
LCD VS Plasma bäst
Bildkredit: m3

LCD VS Plasma: Det viktigaste valet att göra innan du köper en TV är att bestämma vilken typ av TV du ska köpa. De flesta blir förvirrade över vilken teknik-TV som passar bäst för deras behov. Och några av de vanligaste frågorna som uppstår i allas sinne är vad som är bättre, LED LCD-TV eller plasma TV. Detta är ett mycket bra ämne att diskutera. I denna köpguide kommer vi att hjälpa dig att köpa den bästa TV-tekniken enligt dina behov.

Vi har sammanfattat skillnaderna mellan båda TV-teknologierna och granskat deras funktioner så att du enkelt kan hitta den bästa teknologin för just din TV.

När det gäller att köpa en TV finns det massor av faktorer som spelar in. Allt från TV-panelen och TV:ns LCD-skärmar till de mer komplexa delarna av TV:ns programvara. Det finns en oändlig mängd funktioner som en TV kan ha. När du väljer mellan plasma och LCD-TV: n väljer du faktiskt mellan två konkurrerande tekniker, båda teknik-TV-apparaterna har samma funktioner och ljusa kristallklara och färgfyllda bilder.

Priset och storleken är två viktiga faktorer för att ytterligare komplicera beslutsfattandet, vilket snabbt blir problemfritt eftersom LCD-TV-apparater nu produceras i större dimensioner och till konkurrenskraftiga plasmahastigheter.


Läs även om:


Tabell som jämför LCD VS Plasma

FUNKTIONERLCDPLASMA
TjocklekMinimum 2,5 cmMinimum 3 cm
StrömförbrukningKräver mindre ström för att fungera jämfört med plasma, men mer än OLED-TVFörbrukar något mer ström än en LCD-TV. Moderna plasmaskärmar får höga Energy Star (USA) betyg
Skärmstorlek13 – 57 tum42 tum och högre
InbränningInte ett problemInbränning är sällsynt på nyare plasma-TV-apparater med anti-burn-in-funktioner men var något vanligt på gamla plasma-TV-apparater.
KostnadMycket billigareBilligare än LED-upplysta TV-apparater
BetraktningsvinkelUpp till 165 °, Bilden lider av sidanPlasma-TV-apparater ser likadana ut från nästan alla vinklar
Livslängd50 000 – 100 000 timmarCirka 20 000 – 60 000 timmar
BakgrundsbelysningJa Nej

Plasma och LCD-TV: Samma, men annorlunda

När det kommer till LCD- och plasma-TV-apparater, försöker mycket marknadsföring lura dig.

 • LCD och plasma-TV har båda samma design och fungerar med en platt och tunn kant. Båda TV-apparaterna liknar varandra i sina egenskaper och den har också till stor del samma funktioner.
 • TV-apparaterna kan monteras på väggen och kan också kopplas till internet och lokal nätverksströmning.
 • Båda teknologierna tillåter användaren att titta på TV-program, filmer och annat innehåll i en mängd olika skärmstorlekar och upplösningar.

Hur plasma-TV-apparater fungerar:

En plasmaskärm är en typ av platt skärm som innehåller små celler, dessa har positivt laddad gas som reagerar på elektriska fält. Plasmatekniken är baserad på samma teknologi som en lysrörslampa.

 • TV-skärm består av hundratals enskilda celler
 • Inom varje cell är två glaspaneler åtskilda av ett smalt gap som inkluderar ett isolerande skikt, adresselektrod och displayelektrod i vilken neon-xenongas under tillverkningsprocessen injiceras och förseglas i plasmaform.
 • Gasen laddas elektriskt med specifika intervall när en plasma-TV används. Den laddade gasen kan visa rött, grönt och blått och skapar en bild med hjälp av detta.
 • Varje grupp röda, gröna och blåa fosforer kallas en pixel. Eftersom plasma-TV-pixlar producerar sitt eget ljus kallas de ”emissiva” skärmar.

FÖRDELAR:

 • Bättre färgnoggrannhet och mättnad
 • Liten eller ingen rörelsefördröjning i snabba bilder
 • Bredare vinkel från sida till sida

NACKDELAR:

 • Mer mottagliga för bländning
 • Använder mer värme och mer energi
 • Potentiellt kortare skärmlivslängd

Hur LCD-TV:ar fungerar:

LCD-TV-apparaterna är dyrare, de använder olika tekniker och funktioner för att visa vakra bilder för tittarna.

LCD-paneler är gjorda av två lager av transparent material som är polariserade och ”ihop limmade”.
Ett av skikten är täckt med en speciell polymer som rymmer de enskilda vätskekristallerna.
Strömmen passeras genom enskilda kristaller, så att de kan passera genom eller blockera ljus för att skapa bilder.
LCD-kristaller producerar inte sitt eget ljus, så det behövs en extern ljuskälla som fluorescerande (CCFL / HCFL) eller lysdioder för att göra LCD-bilden synlig för betraktaren.

FÖRDELAR:

 • Ingen inbränning av statiska bilder
 • Ökad bildens ljusstyrka
 • Mindre reflekterande än plasmaskärmen

NACKDELAR:

 • Inte lika bra på att spåra rörelse
 • Potential för individuell pixel-utbrändhet
 • Smalare effektiv synvinkel från sida till sida

Skillnaden i bildkvalitet LCD VS Plasma:

Här har vi analyserat de olika faktorerna och funktionerna hos både plasma- och LCD-TV-apparaterna. Nu förklarar vi för dig hur bildkvaliteten ser ut för tittarna när det gäller dessa olika teknologier.

Kontrastförhållande: Kontrastförhållandet är huvudaspekten när det gäller att köpa en TV eftersom det är mätningen på skillnaden mellan två färger, den ljusaste och den mörkaste. Plasma-TV-apparater har ett kontrastförhållande på upp till 3000: 1, kontrastförhållandet för LCD-TV-apparater är jämförelsevis oftast 1000: 1. Slutligen generellt sett ger plasma-TV-apparater en starkare skillnad än LCD-skärmar. Läs även vår utförliga artikel om kontrastförhållande.

Inbrända bilder: Äldre plasma-TV-apparater kan drabbas av vad som kallas inbränning av statisk bild, stationära bilder ”fastnar” i displayen efter längre perioder och genererar slutligen en spökbild som förblir på skärmen för alltid. Detta påverkar inte längre nya plasmaskärmar softa eftersom de hela tiden flyttar bilden för att undvika detta problem bild. LCD-TV-apparater har dock inte detta problem. Det är dock möjligt för enskilda pixlar på en LCD-skärm att brinna ut. Detta kan dessutom orsaka små, synliga, svarta eller vita fläckar.

Skärmuppdateringshastigheter: Plasma-TV-program uppdaterar och hanterar både vanliga CRT-TV-apparater och dessutom snabba kamerarörelser. LCD-TV-apparater var ursprungligen avsedda att visa maskindata och var slutligen inte gjorda för video. Därför är uppdateringsnivåerna inte lika bra, men LCD-TV: n kommer snabbt ikapp.


2 svar på ”LCD VS Plasma – Vilken HDTV är bäst – Jämförelse och köpguide”

Lämna en kommentar