Kommer ny OLED genombrottet vara en vändpunkt för TV-apparater, telefoner och VR

Oled-genombrott

Forskning har producerat en OLED-panel med ultrahög upplösning som är ljusare och med renare färger. Vi har även en utförlig artikel om OLED här om du vill veta mer om denna teknologi.

När det gäller skärmarna på hem- och mobilelektronik kan det kännas som att vi har nått max när det kommer till ljusa iögonfallande LED-lampor. Din glänsande nya iPhone kan nästan blinda dig mitt på natten. Och den fantastiska nya TV: n du just har köpt försöker också ge dig en så ljusstark och detaljerad bild möjligt.

Ändå fortsätter sökandet efter en ännu ljusare, mer detaljerad och mer pålitlig OLED-teknik. Den här gången ser det ut som att forskare precis har upptäckt en ny OLED-arkitektur! Denna inte bara är ljusare än något annat ute i marknaden, men ger en högre upplösning. Högre än någon av de nyaste TV-apparaterna eller telefonerna du kan köpa just nu.

Mer intressanta artiklar:

Ny OLED teknologi

Den nya OLED teknologin kan uppnå 10 000 pixlar per tum. Den är baserad på en teknik som ursprungligen blev utformad för användning med solpaneler. Och kommer från forskare vid Stanford University och Samsungs avancerade institut för teknik (SAIT). Och använder ett ”metafotiskt” material som styr ljuset på ett annat sätt än OLED: er gör för närvarande.

Den nya OLED-arkitekturen är mer effektivt känd som en ”optisk metasurface” som är gjord av reflekterande metall med speciella mikroskopiska pelare som i slutändan skrynklar upp arkitekturens basyta. Därifrån manipulerar pelarna våglängderna som är unika för rött, blått och grönt ljus. Vitt ljus träffar pelarna och får sedan en specifik färg som matchar deras motsatta dioder.

Forskare har redan skapat proof-of-concept-pixlar för att demonstrera denna nya metod. Det är ganska lovande, eftersom det erbjuder bättre, renare färger och en betydande ökning av luminiscens effektiviteten. Denna nya arkitektur kan resultera i TV-apparater eller smartphones med ljusare skärmar som använder mycket mindre energi. På 10000 PPI som den nya OLED-arkitekturen kan uppnå vilket är ungefär dubbelt så mycket som 400 till 500 PPI som nuvarande smartphones kan, enligt material från Stanford om den nya tekniken.

Varför är detta viktigt

De flesta OLED-skärmar på TV-apparater och andra skärmar tänds när en elektrisk ström används. Skärmens pixlar visar sedan en färg mellan rött, grönt eller blått för att skapa nyanser som våra mänskliga ögon kan se. För typiska OLED-skärmar på smartphones producerar varje enskild sändare en primärfärg på egen hand som sorteras ut och appliceras på ett ark med alla rätta kompositionsdioder.

Den verkliga fördelen kan dock kännas av VR-headset, eftersom skärmar med hög pixeldensitet är särskilt viktiga när skärmarna ligger nära vårt ansikte.


2 svar på ”Kommer ny OLED genombrottet vara en vändpunkt för TV-apparater, telefoner och VR”

Lämna en kommentar