LG UN8000 50″ 4K Smart UHD TV – Recension

LG UN8000 tum är en grundläggande 4K-TV med Smart Magic-kontroll, Alexa och bra anslutningar.

UN8000 är representanten för LG inom segmentet 4K-TV-apparater som inte kostar skjortan, åtminstone i mindre storlekar. 50-tumsversionen finns i detaljhandeln för 6 500 kr eller ännu mindre i kampanjer.

Oavsett storlek placerade LG allt de kunde i en enkel 4K-modell som ligger ett steg under NanoCell-linjen. UN8000 tävlar i ett av de mest populära segmenten och vill vinna konsumenter med sina tunna kanter, Smart Magic fjärrkontroll och nya funktioner i programvaran. Men är bilden bra? Jag testade LG: s nya ThinQ AI UHD och beskriver mina intryck av denna TV i den här recensionen.

LG UN8000 4K: Design, anslutningar och fjärrkontroll

LG UN8000 50" 4K Smart UHD TV - Recension
Bildkredit: LG

UN8000 har en enkel finish och plastkonstruktion, men designen är enkel och elegant. De borstade metallliknande kanterna är relativt tunna och har fasningar som skapar en känsla av att ramen är mer kompakt än vad den egentligen är. De två silver V-formade fötterna på skärmens ändar gör att TV: n står stadigt på möbler.

Anslutningarna är på vänster sida och inkluderar en optisk ljudutgång, två USB, Ethernet och komponentvideo. Som förväntat för en basmodell är skärmen 60 Hz och eliminerar behovet av HDMI 2.1-portar, men LG får poäng för att upprätthålla fyra videoingångar, en allt sällsyntare detalj i detta prisklass. Samsung inkluderar till exempel bara tre HDMI-portar på TU8000 och lanserade till och med en TU7000 med bara två portar. Jag hoppas att LG inte följer denna trend.

Smart Magic-fjärrkontrollen har blivit standard på LG: s nya TV-serie och levereras också med UN8000. Den har många knappar, är inte så kompakt och kräver inledande utbildning i motorisk koordinering för att navigera i skärmens element med en mus i luften. En knapp låter dig snabbt öppna Netflix, medan Amazon Prime Video-genvägen har en dubbel funktion och kan också utlösa Alexa.

Om din fjärrkontroll har börjat bli sliten så hittar du en ny här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart


De nyaste recensionerna vi gjort:


Bildkvalitet

Bildkvaliteten på UN8000 gjorde mig besviken första gången jag slog på TV: n. Min testenhet hade ett mycket synligt bakgrundsljusläckage, vilket allvarligt påverkade svärtans enhetlighet, vilket orsakade obehag när en mörkare bild dyker upp på en film, eller till och med under övergångar mellan applikationer, när skärmen blir svart och problemet den är vidöppen.

Till skillnad från vad som vanligtvis händer i ingångs-TV-apparater med belysning i kanterna kan UN8000 till och med bibehålla enhetlig svart i hörnen på skärmen, men min enhet visar ett vitt moln över den översta tredjedelen. Det är en brist som i hög grad påverkar upplevelsen eftersom den lätt kan märkas av alla vanliga människor. Även med tanke på prisklassen bör problemet inte tolereras av tillverkarens kvalitetskontroll.

På andra håll levererade UN8000-panelen inget långt utöver skyldigheten, särskilt medvetna om att detta inte är den billigaste 4K-TV-en av märket; det finns också modellerna UN7310, UN7300 och UN7100, som ligger under den och har olika paneler. Ljusstyrkan är starkare än segmentets genomsnitt, men kontrasten försämras av svartnivån, som, förutom att den inte är enhetlig, inte är mycket djup, vilket ger nyanser mer gråaktiga än förväntat.

Färgerna på LG UN8000

Volymen på färger är genomsnittlig, vilket ger en mycket litet färgband, men det kan stör det mest detaljerade. Även om jag konfigurerade ”Smooth gradation” fick jag inte resultat som var så annorlunda än standarden. Och betraktningsvinkeln, en styrka som LG hade på IPS-paneler, är medioker på 50-tums UN8000, vilket gör att färgerna tvättas ut om du sitter i en vinkel på 30 grader eller mer från skärmen.

Trots min ton är UN8000 inte en dålig TV: om du inte har problem med bakgrundsljusläckage, kommer bildkvaliteten nära Samsung TU8000 Crystal UHD, med fördelen av en bättre ljusstyrka hos LG. Men det är uppenbart att varumärket kunde ha gjort ett mycket bättre jobb i den här kategorin innan de flyttade upp till NanoCell.

Ljudkvalitet

De 20 watt högtalarna ligger inom vad jag förväntar mig för en TV utan stora ljudljud. Nackdelen är den låga närvaron i basen, vilket gör ljudet tunt och känslolöst i actionfilmer. Å andra sidan utmärker LG sig i volym, vilket är tillräckligt högt även för stora vardagsrum.

Om högtalarna inte är imponerande på grund av låga frekvenser eller siffror, kan LG åtminstone förbättra ljudupplevelsen med programvara lite. I Sound IA-läge är rösterna mycket tydliga på traditionellt TV-kanalinnehåll, såsom nyhetsprogram, medan låtarna behåller sin dynamik, utan allvarliga snedvridningar även vid högre volymer.

Smart TV-programvara och funktioner för LG UN8000

UN8000 kör operativsystemet webOS 5.2, som utmärker sig med sina färgglada och animerade skärmar. Apputbudet är bra, med Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, YouTube, Apple TV+, Spotify, och mer i LGs innehållsbutik.

Standard personlig assistent är Google Assistant, som svarar snabbt men måste utlösas manuellt av mikrofonknappen, eftersom handsfree-funktionen har begränsats till LGs ultratunna modeller i denna generation. Genvägen till Amazon Prime Video på fjärrkontrollen kan bli till en knapp för Alexa, med ett långt tryck.

Kontrollpanelen finns också i andra LG 2020-TV-apparater och låter dig styra kompatibla smarta hem-enheter. Det är också möjligt att spegla innehåll med Miracast eller Apple AirPlay, samt aktivera ljuddelningsfunktionen, som förvandlar TV: ns integrerade högtalare till en Bluetooth-högtalare för din telefon.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

Är den värd att köpa?

UN8000 är en tillfredsställande TV. Det stora problemet var bakgrundsbelysningsläckaget i min testenhet. Men intensiteten i detta fel kan vara lägre eller högre beroende på konsumentens tur. Ljusstyrka är ett plus för LGs nybörjade 4K-TV, liksom ett bra utbud av anslutningar. Den har även ett mycket komplett operativsystem och en intuitiv fjärrkontroll.

LG lämnar dock lite besvikelse i kontrasten, som kan vara bättre, liksom betraktningsvinkeln, som var en gammal styrka hos varumärket och utelämnades på 50-tums UN8000. Den som migrerar från en gammal LCD-TV med Full HD-upplösning bör märka en fin skillnad med uppgraderingen, men den som har uppmärksammat en 4K-TV av högre kvalitet kan vara lite missnöjd.

I förhållande till Samsung TU8000, dess huvudsakliga konkurrent, kan LG få supportrar genom ett större antal HDMI-portar, genom ljusstyrkan för att klara tydliga miljöer och av högtalarna med mer ljudtryck.


Andra artiklar du troligtvis är intresserad av:


4K TV LG UN8000

FördelarNackdelar
Hög volym högtalareKontrast under segmentgenomsnittet
Google Assistant och Alexa på fjärrkontrollenInkonsekvent svart på enhetstestad
Underhåller de fyra HDMI-portarna på en grundläggande TV
Mycket komplett app store

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

 • Modell: LG 50UN8000
 • Panelstorlek: 49,5 tum (126 cm)
 • Upplösning: 3840 × 2160 pixlar
 • Uppdateringshastighet: 60 Hz
 • Paneltyp: LCD (VA)
 • Bildtekniks kompabilitet: HDR10 Pro
 • Högtalareffekt: 2 × 10 Watt
 • Ljudtekniks kompabilitet: Dolby Digital, Sound AI
 • Operativsystem: webOS 5.2
 • Strömförbrukning: 95 watt (i genomsnitt), 0,5 watt (standby)
 • Videoingångar: 4 HDMI 2.0, 1 komponentvideo, 1 RF
 • Ljudutgångar: 1 optisk ljudutgång
 • Andra anslutningar: 2st USB 2.0, Wi-Fi 802.11ac (2,4 och 5 GHz), Ethernet, Bluetooth 5.0
 • Mått (bredd x höjd x djup): 112,8 × 65,8 × 8,6 cm (utan stativ) och 112,8 × 71,6 × 23,1 cm (med stativ)
 • Vikt: 12,1 kg (utan stativ) och 12,3 kg (med stativ)

Se även: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart
1 svar på ”LG UN8000 50″ 4K Smart UHD TV – Recension”

Lämna en kommentar