Samsung Q80T 55″ 4K UHD QLED Smart QE55Q80TAT – Recension

Samsung Q80T är en mellanklass QLED-modell för 2020 och ersätter förra årets Q70R. 8K-modellerna är avancerade QLED-TV-apparater för Samsung framöver, men det betyder inte att 4K-modellerna, som Q80T, är de dåliga relationerna. Uppsättningarna spricker med de senaste funktionerna som ses i större delen av resten av sortimentet, inklusive användning av 4K AI-uppskalning med Quantum Processor 4K-chip.

Det finns en ny, nästan ramlös design tillsammans med en FALD-panel (Full Array Local Dimming) med 50-dimningszoner och en avancerad lokal dimningsalgoritm för att få ut så mycket som möjligt av de tillgängliga zonerna. Object Tracking Sound (OTS) är också en ny funktion med ljud som rör sig runt skärmen i förhållande till objekt i scenen. Det finns också Adaptive Sound + och AI-ljudeffekter som kan förbättra dialogen vid behov. Liksom Q-Symphony när du använder en Samsung Q soundbar, där ljudet synkroniseras med högtalarna i TV: n för att skapa en expansiv ljudscen.

Kort sammanfattning av Samsung Q80T

Q80T har också en HDMI-ingång med 40 Gbps bandbredd som kan spela upp 4K / 120 och stöder också AMD FreeSync och VRR. Tillsammans med ALLM och en ingångsfördröjning på 11 ms (med och utan HDR), vilket gör det till ett bra alternativ för spelare. HDMI ingång 3 stöder också eARC för okomprimerad uppslukande ljuduppspelning med lämpligt utrustade källor och soundbars.

Samsung Q80T recension

Smart TV-systemet drivs av Tizen och har fått några små tweaks för att göra det till ett av de allra bästa OS-systemen som för närvarande används på marknaden. Du har en komplett uppsättning inhämtningsappar för markbundna kanaler samt alla möjliga VOD-tjänster du kan önska dig från Netflix, Prime Video, Now TV, Apple TV + och Disney + för att nämna några. Dessutom finns det fullt stöd för Google Assistant och Alexa röststyrning, liksom Samsungs eget Bixby-system. Innehållsupptäckt är också mycket bra inom Samsung Smart eco-system, tillsammans med ett nytt Ambient Mode + som speglar TV: ns omgivning så att du kan få det att stanna kvar när det inte är igång. Eller visa nyhetsrubriker och konstverk, snarare än att ha en svart rektangel på ett stativ eller på väggen. Nytt i år är också färgförändringen för huvudmenysystemet, som är blått istället för ljusvitt, vilket sparar dina ögon när du är i HDR-läge.

Design, anslutningar och kontroll

Q80T har en modern design som är extremt minimalistisk och elegant. Det finns ett nästan ramfritt utseende med bilden som går direkt till kanten av skärmen. Det betyder att det inte finns något annat runt kanterna förutom ett litet Samsung-märke längst ner i mitten. Det är en FALD-panel men tjockleken är mindre också jämfört med 2019-modellerna, med en platt bakre del till panelen och en tumtjocklek till panelens kant, som är täckt i en borstad metallfinish.

Panelen sitter på ett sockelställ med en rektangel metallbas och en enda stolpe som lyfter upp till panelens bakre mitt. Detta har ett plastskydd som möjliggör kabelhantering tillsammans med plastspår på panelens nedre baksida, där kablar kan gå. Byggkvaliteten är bra med anständigt plast och metallfinish. Ytan på stativet är i samma pistolmetallstil som panelkanten.

Runt baksidan har vi alla anslutningar i sidledskonfiguration till höger bak när vi tittar framifrån på TV: n. Från topp till botten har vi två USB 2.0-ingångar, digital ljudingång, fyra HDMI-ingångar, en LAN-anslutning och två satellit- och en markantenn. HDMI ingång 3 accepterar eARC och HDMI 4 är en 40 Gbps HDMI 2.1-ingång som kan spela upp 4K / 120 och stöder även AMD FreeSync och VRR (Variable Refresh Rate), tillsammans med ALLM (Auto Low Latency Mode).

Fjärrkontrollen på Samsung Q80T

Samsung Q80T har två medföljande fjärrkontroller, en traditionell solid svart plastaffär med massor av direktåtkomstknappar, inklusive en direktinställningsknapp, tillsammans med en snygg mindre kontroll med bara de viktigaste åtkomstknapparna och riktningsknapparna. Den mindre fjärrkontrollen är också svart plast och den älskar fingeravtryck men är också en fin fjärrkontroll varje dag. Du har också tillgång till Bixby, Alexa och Google röstassistenter för att hjälpa till med att styra apparaten.


Läs även om:


Prestandan på Samsung Q80T

Samsung Q80T använder en VA FALD-panel med 50 zoner med lokal dimning och push:ar den som en vardagsrums-TV för filmer, sport och spel. Det tappar det antireflekterande skärmskiktet som ses på de högre QLED-modellerna såväl som den breda betraktningsvinkelteknologin, men det behåller 4K AI-uppskalning med Quantum Processor 4K-chip och lägger till i ny teknik, till exempel Object Tracking Sound (OTS) och Q-Symphony när du använder den med en Samsung Q soundbar.

Svärta

Svarta nivåer är anständiga med den lokala nedtonningen kvar i standardinställningen för SDR- och HDR-innehåll och medan dimningen är aggressiv mot blommande, har den inte så många problem med knepiga scener som de som finns i Gravity with Sandra Bullock rullande mot stjärnfältet. Prestandan var verkligen bättre än förra årets Q70R med färre fluktuationer synliga. Vad Q80T gör är att dimma ner extremt ljusa höjdpunkter för att bekämpa blommande och detta kan ses inom vissa scener, till exempel ljus eller fönster på en vägg som ser mörkare ut än de borde, eller vita föremål som har en liten vinjett runt ytterkanterna.

Det är inte omedelbart uppenbart, men de med ett skarpt öga kommer att ta upp det, särskilt med HDR-innehåll. Slutresultatet är en mer balanserad bild i termer av svarta nivåer och skuggdetaljer utan krossning eller klippning, men de ljusa spekulära höjdpunkterna tämjs ner för att balansera bilden och undvika blomning. Den lokala avbländningen stänger av hela bakgrunden när den matas med en 0% svart bild, även i låg inställning, så kontrastmätning är svår i verklig användning. Men på ett ANSI-kortmönster mäts svarta in på cirka 0,003 cd / m2 i standarddämpningsläget.

Panelens enhetlighet

Panelens enhetlighet var bra men det finns fortfarande fall där blomning och grumling av bakgrundsbelysningen kan ses med lite material när man tittar i mörkret. Vi märkte också Dirty Screen Effect (DSE) från cirka 50% stimulans och uppåt i både ljusa rums- och mörkerrumsvisning. Vilket märktes inom fotbollsinnehåll och molnen i vissa filmer, spel och TV-program. Det är litet, men om du har ett husdjurshat för DSE är detta inte TV: n för dig. Betraktningsvinklar var också ett problem när du flyttade runt 20 grader utanför axeln och verkligen märktes över 30 grader med kontrast och färgutskott. Sitta direkt framför Q80T och bildkvaliteten är väldigt bra med utmärkt ljusstyrka och kontrast i svaga rum och vanliga vardagsrum med lamporna tända.

Uppskalningen på Samsung Q80T

Samsung Q80T är också en mycket bra uppskalare med ren och artefaktfri uppskalning av 576i, 1080i och 1080P-innehåll till panelens ursprungliga upplösning. Vi märkte ingen ringning till raka linjer och skärpan var anständig och utan att någon bakdörrbrusreducering eller kantförbättring tillämpades.

Rörelse var anständigt med lite innehåll från vår Sky Q med 50Hz-ingång och Picture Clarity-inställningar avstängda. Med 24 fps-material hade vi inga problem och ingen förekomst av inducerad domare. Filmer som spelades upp med rätt 5: 5-nedrullning när Picture Clarity är avstängd. Med den påslagen har du anpassade och automatiska inställningar tillgängliga så att du antingen kan låta TV: n göra interpolationen. Eller så kan du använda skjutreglagen för Judder and Blur-reducering för att ställa in dina egna preferenser.

Black Frame Insertion

Du kan också lägga till Black Frame Insertion (BFI) genom att slå på alternativet Clear Clear Motion. Vilket kan förbättra den upplevda rörelsen men med en lägre ljusstyrka på grund av införandet av svarta ramar. Du kan naturligtvis experimentera med alla dessa inställningar för ditt video- och sportinnehåll. Men vi rekommenderar att du stänger av Picture Clarity när du tittar på filminnehåll på 24 bilder per sekund.

Flyttar till visningstester och med SDR-innehåll är Q80T bra ur lådan utan omedelbart uppenbara bildproblem på grund av dess inställningar utanför lådan. Normal TV-tittande i ett ljust rum är den perfekta miljön för denna TV, inga uppenbara problem fanns med bildkvaliteten. Efter kalibrering är SDR-bildkvaliteten med TV och filmer utmärkt. Med fantastiska hudtoner och mycket bra kontrastprestanda som ger ett trevligt dynamiskt omfång till innehållet. Svarta är bra och i ett väl upplyst rum finns det inga uppenbara tecken på förälskelse när som helst.

Färgerna ser naturliga ut med goda detaljer och inte alltför neon-aktiga som de kan vara i vanliga och dynamiska lägen. Filmläge är en utmärkt förinställning som möjliggör noggrannhet och möjlighet att ställa in ljusstyrkan så att den matchar din visningsmiljö. Till och med i svartvitt gör Q80T en bra ansträngning med SDR-innehåll. Med solida svarta streck med omfångsfilm och anständiga svarta och skuggor. Vi stötte bara på enstaka problem med grumling av bakgrundsbelysningen under dessa förhållanden. Och blev positivt överraskad med den bildkvalitet som erbjuds för en FALD VA LCD-TV.

Ljust rum

HDR var också mycket bra under normala vardagsrum med lamporna tända. Svarta var återigen solida med anständiga skuggdetaljer och bara den udda förekomsten av kross var närvarande. Det fanns ingen distraherande blomning med HDR-innehåll. Även undertexter förblev fasta med bara den minsta kanten som blommade mot svart bakgrund. Du kommer att märka doppet i ljusstyrka i mörka scener. Mest märkbar för mig vid öppningen av John Wick: kapitel 3 i grändscenen och när du hyllar en hytt. Det starkaste spegelbelysningen var svagare än normalt, men bilden förblev balanserad som ett resultat utan några uppenbara LCD-problem. Till exempel moln och överdriven blomning. HDR ser dynamisk ut och de svarta staplarna i filmer förblir solida och svarta med bara en antydan till vinjettering.

Gaming på Samsung Q80T

Spel var förmodligen den starka punkten i Q80T med utmärkt HDR-prestanda som tillförde en fantastisk dynamik till bilden. Det gick inte att se någon washout på Samsung QLED. Den har rika och djupa svarta blandade med fantastiska färger och bildens ljusstyrka. Ingångsfördröjningen var också mycket bra vid 11 ms och HDMI ingång 4 är en 40 Gbps 2.1-anslutning. Den anslutningen är kompatibel med AMD FreeSync och VRR (Variable Refresh Rate), tillsammans med ALLM (Auto Low Latency Mode). Dessutom 4/120 fps (även om vi inte kunde kontrollera detta vid vår granskning). Om du vill ha en skärm för spel och fri från den potentiella risken för bildkvarhållning som du kan få med en OLED, är Q80T ett utmärkt val, särskilt till priset.

Ljudet på Samsung Q80T

Läs: De 6 bästa Dolby Atmos Soundbar

Ljudet var också en överraskning eftersom Q80T ger en mycket bra prestanda utan någon soundbar ansluten. Högtalarna är tillräckligt kraftfulla för normal användning i vardagsrummet med en förståelig dialog och ett trevligt brett stereoljud. Object Tracking Sound (OTS) är också en ny funktion i år och hjälper till att lägga till ett bredare ljud till Q80T med ljud som rör sig runt skärmen. Även om det inte finns någon känsla av basvikt för att få filmljud att leva upp, kommer vardagliga tv-program matchas perfekt med det ljud som erbjuds. Du kan också uppgradera TV-ljudet genom att använda Q-Symphony-tekniken för att lägga till en Samsung Q soundbar. Där TV-högtalarna går med i soundbaren för att ytterligare förbättra och utöka ljudprestandan. Tyvärr hade jag inte Q-soundbar för att prova detta under min granskningsperiod.

Slutligen

Slutligen har Q80T också Samsungs Tizen smart TV-plattform som fortfarande är ett av de bästa nuvarande systemen på marknaden. Det är snabbt och smidigt att använda med utmärkt val när det gäller markbundna inhämtningsappar. Samt de viktigaste VOD-tjänsterna som Netflix, Prime Video, Apple TV+, Disney+ och många fler. Det är bara synd att det inte finns något Dolby Vision eller Atmos-stöd på TV: n.

Samsung Q80T ersätter förra årets Q70R och är ett starkt tillskott till 2020 4K QLED TV-serien från företaget. Det är en väldesignad TV med smart utseende och anständiga funktioner, inklusive en FALD-panel (Full Array Local Dimming) med 50-dimningszoner och en avancerad lokal dimningsalgoritm för att få ut det mesta av de tillgängliga zonerna. Till detta läggs minst en 2.1-utrustad HDMI-ingång med 40 Gbps bandbredd och AMD FreeSync och VRR (Variabel uppdateringsfrekvens). Tillsammans med ALLM (Auto Low Latency Mode) och 4K / 120 fps.

Den har några nackdelar eftersom den använder LCD-teknik. Till exempel inget reflekterande filter på skärmen och inget vidvinkelfilter. Plus finns det finns några små bildproblem. Till exempel mild DSE med sportvisning och den aggressiva lokala dimningen kan dämpa ljusaste spekulära höjdpunkter för att bekämpa blomning. Vi tvivlar på att många av dessa punkter kommer att vara en deal-breaker för de flesta användare som använder Q80T i vanliga vardagsrum. Men det är viktigt att påpeka de problem som finns. Vad som kan vara en affärsbrott för vissa är bristen på stöd för Dolby Vision HDR. Vilket kan ses som ett måste för TV-apparater från 2020.

All-around

Sammantaget är Q80Ts verkliga styrka dess roll som en all-around i vardagsrummet. Det kan göra vanlig TV-tittning dagligen utan problem alls. Den har också en anständig filmstamtavla i SDR och HDR. Med utmärkt färgnoggrannhet och djupa svarta med anständiga skuggdetaljer som erbjuds. Svarta staplar är svarta och det finns väldigt få problem som kan skämma bort din njutning med SDR- och HDR-filmer. Plus att det korrigerar 5: 5-nedrullning för filmer med 24 bilder per sekund. Normal dagvis visning utgjorde också inga problem för oss under våra två veckor med TV: n i testrummet och till och med mörkt rum visade bra. Det finns mer uppenbara problem med bakgrundsbelysningen i sådana omgivningar och den svarta förälskelsen var också mer märkbar i vissa scener. Dessutom dimningsalgoritmens anti-blommande karaktär dämpar ner topphöjdpunkterna mer märkbart.

Spel är där Q80T förmodligen hittar sina största fans och om du letar efter en 55-tums spelskärm med suverän ingångsfördröjning. Riktigt bra HDR-prestanda och en HDMI 2.1-kapabel ingång har Samsung allt detta att erbjuda och utan risk för bildkvarhållning.

Sammantaget är Samsung Q80T en stark LED-LCD-TV. Det erbjuder mycket för dem som letar efter en vardagsrumshäst för soap-operas, reality-tv, filmer, sport och spel. Den har förstklassig konstruktion och design, tillsammans med mycket bra bildkvalitet och funktioner. Det tar lätt upp en rekommendation.

7 svar på ”Samsung Q80T 55″ 4K UHD QLED Smart QE55Q80TAT – Recension”

Lämna en kommentar