Sony X950G 75-tums Android TV recension

Sony X950G 75-tums recension

Sony X950G 75-tums är en imponerande smart TV med en mycket stor bild.

Värt att överväga, eftersom Sony X950G Android TV är ganska bra, särskilt i större storlekar.


FÖRDELAR:

 • Elegant design med inbyggd kabelhantering
 • Stark uppsättning funktioner
 • Inbyggd Chromecast
 • Android TV 8.0 är utmärkt
 • Förbättrad fjärrkontroll

NACKDELAR:


Andra intressanta artiklar du kanske vill läsa:


Sony X950G 75-tums Android TV är en av de större TV-apparaterna! Och den är en av ett växande antal 4K-TV-apparater som går över 65-tums skärmstorleken som har blivit dagens standard. Många kommer att lockas till X950G bara för skärmstorleken. Men det råkar också vara en av de bästa TV-apparaterna som du kan köpa.

75-tumsmodellen  som kostar 39 990 kronor är definitivt en premium-TV. Sony anser dock att X950G är mer en av en mellanregistermodell. Detta eftersom modeller som Sony Master Series A9F OLED kostar mer när man jämför liknande storlekar. Ändå kan den här TV:n mäta sig med med toppmodeller från företag som Samsung och Vizio, och den erbjuder stark prestanda för både storlek och pris.

Sony X950G 75-tums Android TV-specifikationer

 • Pris: 39 990 Kronor
 • Skärmstorlek: 75 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Uppdateringshastighet: 120 Hz
 • Portar: 4 HDMI, 3 USB
 • Ljud: 2 x 10 watt, akustiskt multiljud
 • Smart TVprogramvara: Android TV 8.0
 • Storlek: 65,9 x 37,8 x 2,9 tum [utan stativ]
 • Vikt: 35 kg [utan stativ]

Priser och tillgänglighet

Sony Bravia X950G-modellerna erbjuder fyra skärmstorlekar. Allt från 55 tum till 85 tum och levererar några av de största skärmarna på marknaden. Medan 75-tums modellen denna recension fokuserar på kostar cirka 40 000 kronor, är 55-tums modellen mycket billigare. Om du tycker funktionerna beskrivna här låter lockande men priset är lite över budget.

De flesta kunder kommer att vara nöjdast med en 55- eller 65-tums TV. Men om du har plats och budget för X950G får du utmärkt prestanda och funktioner för större skärmstorlekar om du köper denna modellen. Vi har en guide som hjälper dig bestämma den perfekta storleken på en TV för dina omständighter här.

Medan Sony inte öppet delar antalet bakgrundsbelysning zoner som används i sina TV-apparater, erbjuder X950G en LED-bakgrundsbelysning i full uppsättning och lokal dimning. Och det är troligt att antalet dimningszoner varierar beroende på skärmstorlek.

Mer specifikt använder de större 75- och 85-tums modellerna Sonys X-Wide Angle-teknik för att ge bredare betraktningsvinklar. 55- och 65-tums modellerna använder inte denna teknik, och vissa kunder har klagat över smala betraktningsvinklar på dessa apparater.

Design

sony x950g tv recension design
Bildkredit: Sony

Sonys Bravia-TV-apparater är nästan alltid stilrena och eleganta, men X950G lyckas lägga till det där lilla extra. När du tittar framifrån ser TV:n nästan ramlösas ut. Designen har metalliska kanter och en bred haka under skärmen, med samma metallfinish i en annan nyans. Detta ger TV: n ett snyggt tvåfärgat utseende.

sony x950g tv recension baksida
sony x950g tv recensionsony x950g tv recensionBildkredit: Sony

Två fästa stativfötter, som också är metall matchar utseendeet , med en mörk, borstad yta. Det medföljande stativ använder två L-formade fötter. De vacklar lite men det är oundvikligt på en 75-tums modell, stativet ger en ganska bra och robust bas.

Stativet har också inbyggd kabelhantering, vilket hjälper dig att minimera kablarna bakom TV: n. Fötterna pekar ut i en vinkel och kräver ett stort fotavtryck om du väljer att ställa TV:n på ett bord eller en hylla i vardagsrummet.

Om du emellertid vill hänga 75-tums X950G på en vägg kan du göra det med ett VESA-fäste på 400 x 300 millimeter. Att få uppsättningen på väggen blir dock ett jobb för två eller tre personer; 75-tumsmodellen är 65,9 x 37,8 x 2,9 tum och väger cirka 35 kg. Läs även vår guide för den bästa höjden att placera din TV här.

Portar

sony x950g tv recension hdmi usb
Bildkredit: Sony

X950G är utrustad med ett bra antal portar, uppdelat mellan ett par sido- och nedåtvända ingångspaneler. Du hittar gott om ingångar med fyra HDMI-portar, tre USB-anslutningar, en RF-kontakt för antenn och en kompositvideoingång.

Alla fyra HDMI-portarna på X950G är kompatibla med HDMI 2.0. En av HDMI-portarna är också utrustad med stöd för Enhanced Audio Return Channel (eARC), en nyare form av ARC som började visas på TV-apparater bara i år. Vill du veta mer om HDMI 2.1 kan du läsa om det här, det används i LG CX OLED.

EARC-standarden lägger till ytterligare en datakanal som ger stöd för 5.1-surroundljud och förlustfria format, vilket ger dig bättre ljud och en trevligare kabelsituation (färre kablar är alltid bättre).

För nätverksanslutning är X950G utrustad med en trådbunden LAN-port och inbyggd 802.11ac Wi-Fi, tillsammans med Bluetooth 4.2 för anslutning av trådlösa hörlurar eller högtalare. En inbyggd Google Chromecast låter dig också dela appar och media från din mobila enhet.

Prestanda Sony X950G 75-tums

X950Gs 75-tums panel erbjuder några av Sonys bästa bildteknologier, från X1 Ultimate-bildprocessorn till ett dedikerat Netflix-kalibrerat läge så att din Netflix-streaming extra bra ut. Allt som allt ger den en ganska bra bild, med en prestanda som matchar premiumpriset.

Action kommer att vara smidigt med minimal suddighet och smetning av bilen.

sony x950g tv recension i rum
Bildkredit: Sony

75-tumsskärmen har en mycket bra bakgrundsbelysning i full uppsättning. Bakgrundsbelysningen är väldigt konsistent, men som många TV-apparater lider  även X950G av en ganska tydlig skuggning i hörnen på skärmen. Detta är en vanlig brist på de flesta LCD-TV-apparater, men skuggningen kan märkas särskilt med denna uppsättning, särskilt när man tittar på ljusa bakgrunder som en blå himmel.

Den fullständiga bakgrundsbelysningen med lokal dimning levererar också stark HDR-prestanda (high-dynamic range) med stöd för inte bara HDR10 och Dolby Vision utan också det nyare IMAX Enhanced-formatet, vi har en full artikel som går igenom allt om HDR här. Men medan TV:n visar ljusa höjdpunkter och god synlighet i skuggade scener, är de svarta nivåerna inte så djupa och rika som man kan önska, speciellt om man är van vid OLED.

Bakgrundsbelysnig

En mycket mer betydelsefull fråga är dock bakgrundsbelysningens precision eller bristen på det. Trots uppsättningens lokala dimning är starkt upplysta föremål som visas mot mörkare bakgrunder omgivna av oönskat ljus, med bakgrundsbelysning som sprutas ut i delar av skärmen som borde förbli mörka.

sony x950g tv recension mörker
Bildkredit: Sony

Sammantaget är färgkvaliteten mycket bra tack vare TV:ns 10-bitars färgstöd, speciellt när det gäller liknande färgnyanser. Medan många TV-apparater kämpar med skillnader mellan liknande färger, som röda nyanser och blå nyanser, visar X950G olika toner som är tydliga och klara utan att smälta in i varandra.

Med alla extra stora skärmar kommer betraktningsvinklar att vara ett stort problem. När du närmar dig skärmen förminskas vinkeln från vilken du ser skärmens yttre kanter, och detta orsakar ofta samma typ av färgförskjutning som du skulle se när du tittar på en mindre TV i brant vinkel.

För att begränsa denna effekt använder Sony vad de kallar X-Wide Angle-teknik, som öppnar upp bredare betraktningsvinklarna. När du tittar från rätt avstånd lyckas Sony bibehålla färgkonsistensen ganska bra, med bara väldigt lite färgförskjutning längs ytterkanterna.

Spel prestanda

X950G erbjuder komplett utbud av stöd för 4K-spel, och kompatibilitet med flera uppdateringsfrekvenser (60 Hz, 50 Hz och 24 Hz), 10-bitars färg och både HDR10 och Dolby Vision-format för streaming av innehåll. I spel kommer Sony att stödja 4K-spel vid 60 Hz, med HDR10-stöd, vilket gör detta till en av de bästa TV-apparaterna för spel. Men som med tidigare Sony-TV-apparater, kan du kanske du initialt njuta av alla funktioner som din TV borde kunna erbjuda.

Du behöver byta HDMI-ingångsinställningar till Enhanced (Förbättrad) HDMI för att få full funktionalitet. Denna inställning finns i menyn Inställningar: Titta på TV> Externa ingångar> HDMI-signalformat. Du måste aktivera den på varje HDMI-port separat. Vill du läsa om ny HDMI teknik?

I spelläge hade Sony X950G 75-tums en relativt låg fördröjningstid, och när du kombinerar det med X950G:s färg noggrannhet och breda färgomfång, blir det den en av de bästa TV-apparaterna som är större än 65 tum för spel!

Ljud i Sony X950G 75-tums

X950G inkluderar Sonys Acoustic Multi-Audio-teknik, som försöker replikera ljud-från-bild-upplevelsen som erbjuds av A9F OLED. Eftersom en LCD-skärm har flera lager i skärmen finns det inget sätt att replikera den metod som OLED-apparater använder för att utnyttja skärmens glas som en högtalarens vibrationsyta. För att förbättra upplevelsen av X950Gs ljud har Sony lagt till ett par riktade diskanthögtalare belägna bakom den övre delen av skärmen.

sony x950g tv recension högtalare
Bildkredit: Sony

Det här extra ljudet överst på skärmen ger en mycket bättre lyssningsupplevelse, speciell nbär det kommer till dialoger, eftersom det verkar följa skådespelare över skärmen, men effekten är inte lika tydlig som den är på A9F.

De större problemen är dock svagheten i volymen och den mindre kraftfulla basen. Utan den kraftiga subwoofern på A9F är basnivån bara OK. Den totala volymen är lite svag, och du måste höja den betydligt i alla utom de tystaste miljöerna.

Även om Acoustic Multi-Audio är en fin touch, rekommenderar vi fortfarande att skaffar en soundbar för att förbättra volymen och basen. Vi föreslår en Dolby Atmos-kompatibel modell. Eftersom X950G erbjuder Atmos-stöd men inte har inbyggda Atmos-kompatibla högtalare är en soundbar det enklaste sättet att få den fulla ljudupplevelsen som erbjuds av TV:n.

Sony X950G 75-tums Fjärrkontroll

Layouten på Sony fjärrkontroller brukar kännas lite rörig, och navigationenbrukar inte vara lika intuitiv som vad konkurrenterna erbjuder. Och ibland visas enkla funktioner på olika platser beroende på vilken TV-modell du har, även om de hade liknande liknande fjärrstilar.

Fjärrkontrollen som ingår i X950G är betydligt bättre. Den övergripande estetiken har förbättrats med en smalare design, en metallplåt och mindre, runda knappar. På toppen av fjärrkontrollen, sitter en cirkulär markering som indikerar placeringen av den inbyggda mikrofonen.

sony x950g tv recension kontroll
Bildkredit: Sony

Designen har fortfarande all medieuppspelning, kanal- och volymjustering och sifferknappar som du kan behöva, men den nya layouten gör att fjärrkontrollen känns mycket mindre rörig och samtidigt lättare att navigera. Det är också smalare totalt sett, vilket gör det bekvämare att hålla än de fyrkantiga mönster som Sony använt tidigare år.

I mitten av fjärrkontrollen hittar du en rund riktningsknapp som du kan använda för att enkelt navigera genom alla Android TV-menyerna och alternativen. Omkring detta finns sex dedikerade funktionsknappar. 

Fjärrkontrollen har bara två dedikerade appknappar, det vanliga numret verkar vara fyra, men vi har sett fjärrkontroller med så många som sex, dessa två leder dig till Google Play Store och Netflix.

Mellan den snygga nya designen och den stora funktionaliteten är detta den bästa fjärrkontrollen Sony någonsin har erbjudit med sina smarta TV-apparater.

Smarta funktioner

Redan i slutet av 2018 började Sony TV-apparater levereras med Android TV 8.0, kodnamn Oreo. Detta operativsystem är en stor uppgradering jämfört med tidigare smarta Sony-plattformar.

Android TV 8.0 har ett enklare gränssnitt med tillgängliga ikoner för att ändra ingångar och komma åt inställningar högst upp på skärmen, de brukade begravas i flera rader med appar och menyer. Detta ger en bra balans mellan innehållsupptäckt och ren design, och det betyder att Android-upplevelsen är mycket roligare än tidigare år.

MER: Vad är en smart TV? Allt du behöver veta

Prestandan är också högre. Inget hängande eller nedsaktad prestanda, detta är något som plågade äldre versioner av plattformen, allt i Oreo är ganska snabbt och lyhört.

Det finns också två viktiga funktioner inbyggda i Android TV-upplevelsen som är värda att belysa. Den första är Google Chromecast integrerad i TV:n. Utan en extra dongel kan du dela filmer, videor eller appar från din mobila enhet och till och med bara spegla din skärm på TV:n superenkelt.

sony x950g tv recension smarta funktioner
Bildkredit: Sony

X950G har också röststyrning från Google Assistant, vilket effektivt gör TV:n till en funktionell Google Home-ersättning, så att du inte bara kan hitta program att titta på med röst utan också använda kommandon för att styra anslutna hemapparater och utföra uppgifter som att beställa kaffe eller pizza. Du kan göra allt detta via den inbyggda mikrofonen i fjärrkontrollen. Du kan också aktivera TV:ns inbyggda fjärrfältmikrofoner, så att du helt enkelt kan prata med rummet och låta TV:n lyssna och svara.

Slutsats av Sony X950G 75-tums

Med den solida bild- och ljudprestandan, förbättringarna av Android-upplevelsen och fjärrkontrollen samt en mängd funktioner är Sony X950G helt enkelt en riktigt bra smart-TV.

75-tumsversionen är dyr, men inte mer än 75-tumsversionen av Samsungs Q9FN QLED-TV. Det är något billigare än 65-tumsversionen av Sony A9F OLED, som inte har någon 75-tumsmodell. X950Gs prestanda är dock inte lika bra, med uppenbara bakgrundsbelysningsproblem och svagt ljud.

Ändå, om du vill ha en bra smart TV med en stor, stor skärm, bör Sony X950G Android TV definitivt vara på din lista över modeller att överväga.


Recensioner av TV-apparater:


5 svar på ”Sony X950G 75-tums Android TV recension”

Lämna en kommentar