Vad är OLED-TV?

Vad är OLED?
Bildkredit: European Commision

När det kommer till avancerade skärmar är OLED-TV – eller organisk lysdiod – teknologi som det främsta när det kommer till bildkvalitet.

Titta till exempel på den nya Samsung Galaxy S9, så kommer du att hålla med. Från fantastisk färgmättnad och ultravida vinklar till perfekta svärta, OLED-skärmar får de flesta vanliga LCD-skärmar att se ut som skämt. Kolla in vår lilla snabba guide till hur du bör sätta upp din TV.

Den senaste trenden är större och bättre OLED-skärmar. Detta kan ses i allt från Sony TV-apparater till Dell eller Alienware laptops. OLED-skärmar gör de senaste iPhone:s till några av de snyggaste smartphones marknaden någonsin har sett.

Men vad är det med OLED som gör att det sticker ut? Och finns det någon annan teknologi som kan mäta sig mot OLED?

OLED TV-apparater som vi har recensioner om:

Vad är OLED och hur fungerar det?

Vad är OLED-TV? och hur fungerar OLED?
Bildkredit: OLED info

OLED-teknik är väldigt annorlunda jämfört med LCD- och plasmaskärmar. Till skillnad från andra skärmtekniker använder OLED-skärmar organiska föreningar som innehåller kol och andra ingredienser för att skapa färger. Varje färg som skärmen visar har en annan blandning av kol och andra element.

MER: Vår TV-köpguide

När du använder din TV eller smartphone aktiverar elektriciteten OLED-enheterna som sitter inne i din skärm, dessa tänder eller släcker av baserat på vad bilden kräver.

Hur skapar OLED-TV den riktiga svarta färgen?

Eftersom OLED inte kräver bakgrundsbelysning är det en emitterande teknik. Möjligheten för OLED:er att stänga av sig helt är vad som låter denna teknologi att skapa så kallade sann svärta.

När en bild kräver svarta bildpunkter kommer en OLED att stänga av och skapa en riktig svart färg, det vill säga stänga av helt när det ska vara svart . Däremot kräver LCD-paneler, som finns i de flesta platt-TV-apparater, LED-bakgrundsbelysning, vilket innebär att svarta områden på skärmen fortfarande kommer att lysa upp.

Eftersom OLED-lampor inte kräver detta extra lager av lysdioder kan tillverkarna göra panelerna mycket tunna och lätt böjbara, vilket gör att tekniken fungerar för både wafer-liknande skärmar, som LG W7 ”Wallpaper” -TV och kurviga skärmar, som Samsung Galaxy S8.

MER: Vår guide till billig TV.

Hur jämför sig OLED med andra tekniker?

Vad är OLED-TV? Jämför OLED med LCD
Bildkredit: J OLED

Eftersom de inte kräver bakgrundsbelysning kan OLED-paneler vara mycket tunnare än andra bildskärm teknologier. Vid CES 2019 presenterade LG sin Rollable OLED TV. Skärmen använder en supertunn OLED-skärm tryckt på flexibelt glas, så att du kan rulla upp den när den du inte använder den. Ingen annan skärmteknik kan dra nytta av flexibla glaspaneler på samma sätt.

MER: Vilket företag som tillverkar bäst OLED! Samsung vs. Sony vs. LG

Tunnheten i OLED-paneler gör att tekniken kan bli använd för böjda skärmar, till exempel Galaxy S9 och Galaxy S9+. Den har också blivit använd i hopfällbara skärmar.


Andra artiklar om TV-teknologi:


Nackdelar med OLED teknologi

OLED-skärmar ger dock vissa problem för de företag som producerar dem. Faktum är att bara ett fåtal företag, inklusive LG Display och Samsung Display, gör för närvarande OLED skärmar.

OLED-paneler är i allmänhet ömtåliga och produktionsmetoderna är långt ifrån perfekta. Även Apple tillverkar inte sina egna OLED, de förlitar sig på Samsung OLED-skärmar för sina nuvarande iPhones. Det finns rapporter om att företaget investerar kraftigt i micro LED-teknik som ett alternativ till OLED-skärmar för sina telefoner och bärbara apparater.

För mer fördjupning i eventuella skärmproblem, se:

Medan tillverkningen ökar och avkastningen blir bättre, har dessa utmaningar pressat priserna upp. Om du vill köpa en OLED-utrustad enhet, förvänta dig att det kommer kosta en slant.

På bildsidan kan du förvänta dig att OLEDs ger dig bättre svärta än någon annan skärmteknik och åtminstone hittills, har OLED visat sig leverera enastående färg noggrannhet. OLED-paneler kan dock inte mata ut så mycket ljus som LCD-skärmar kan, vilket gör dem svårare att se i ljusare omgivning.

Äldre OLED-TV-apparater hade några ingångsfördröjning problem, vilket gjorde det svårare för dem att uppdatera skärmen i tid för snabba sport- eller videospel. Det innebar i sin tur att spelare och sportfans skulle hitta en bättre lösning med en teknik som plasma.

LG har dock gjort vissa förbättringar av input-lag-prestanda i sina TV-apparater, och tekniken kommer snabbt att komma ikapp med konkurrenterna.

Slutligen, om du planerar att placera din TV i ett rum där vissa människor inte kommer att sitta precis framför den så bör du definitivt överväga en OLED. Den har de bästa betraktnings vinklarna av alla skärmtekniker inom tv-industrin.

Kolla in vår TV-köpguide för en närmare titt på hur OLED-TV-apparater står ihop med andra tekniker samt vad du bör tänka på innan du köper en ny TV.

Vilka enheter har OLED-skärmar?

Vad är OLED-TV? OLED enheter
Bildkredit: Eizoglobal

På tv-sidan är det LG och Sony som är bland de företag som verkligen satsar på OLED-tv. LG säljer till exempel många olika OLED-apparater som varierar i skärmstorlek och pris. Från den prisbelönta Wallpaper TV till den fantastiska Rollable TV, använder LG:s TV OLED för att driva konceptet med vad som gör en TV till en TV, längre än någonsin tidigare. Det betyder också att standard-TV-apparater får bättre bild och blir smalare. Läs även vår TV storleks guide!

Under tiden erbjuder Sony Master Series A9F OLED TV, som fick en Editor’s Choice-pris för sin fantastiska bildkvalitet.

MER: Se vår utförliga TV-köpguide

Utöver det finns det flera telefoner och andra mobila enheter som erbjuder OLED-skärmar. Mest framträdande kommer Samsungs flaggskepp Galaxy S9 och Galaxy S9+ enheter med OLED-skärmar.

På marknaden för bärbara produkter har flera enheter OLED-skärmar, inklusive Withings Steel HR Sport och Fitbit Charge 3.

När det kommer till bärbara datorer har OLED-skärmar dykt upp på bärbara bärbara datorer som Alienware 13 R3 och Razer Blade 15, samt produktivitet inriktade bärbara datorer från Dell.

Vad ska jag förvänta mig av en OLED-TV bild?

OLED bild

Med OLED kan du förvänta dig riktig svärta, eftersom OLED-lamporna stänger av när de behöver skapa färgen. OLED:er blir inte lika ljusa LCD-apparater, men OLED:er är i allmänhet tillräckligt ljusa för de flesta användare.

OLED-betraktningsvinklar är enastående, så att du kan placera en OLED-TV var som helst i hemmet och ändå få en behaglig visuell upplevelse. Faktum är att OLED har de bästa betraktnings vinklarna av all skärmteknik just nu.

MER: Allt om HDMI 2.1

Alla OLED-tv-apparater har 4K-upplösning och högt dynamiskt omfång, eller HDR, för att förbättra färg noggrannheten. Dessa tekniker, tillsammans med OLEDs medfödda funktionalitet, arbetar tillsammans för att skapa sevärda bilder.

Men den här teknologin är inte billig: Förvänta dig att nya OLED-enheter kommer att kosta en vacker slant. OLED-TV-apparater kostar ofta många tusen mer än vanliga LCD-skärmar. 

Ska jag köpa en OLED-TV?

Om du har pengar och inte har något emot att spendera betydande belopp för att få en avancerad skärm, är det vettigt att välja en OLED-produkt. OLED-utrustade telefoner är definitivt ett bra köp om du inte har något emot att betala en premie.

MER: Bästa TV-apparaterna 2020

OLED:er ger enhetstillverkare mer flexibilitet. Vilket gör att de kan skapa mer intressanta produktdesigner, samtidigt som de ger en enastående bildkvalitet. Och eftersom OLED-skärmar ofta är bland de snyggaste alternativen på marknaden, är den visuella upplevelsen i allmänhet fantastisk.

Mer: Allt om Chromecast

Fortfarande, om priset är en faktor i ditt beslutsfattande, kanske OLED-enheter inte är något för dig. Det finns en massa LED- och LCD-skärmar som nästan kan matcha den visuella upplevelsen du skulle få i en OLED-skärm. Exempelvis investerar Samsung kraftigt i quantum-dot-teknik, som har vissa fördelar jämfört med OLED, särskilt när det gäller ljusstyrka.

Sammantaget är dock OLED en utmärkt teknik som de flesta användare skulle vara nöjda med i sina enheter.


80 svar på ”Vad är OLED-TV?”

Lämna en kommentar