Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide

HDMI ARC (och den nyare eARC) gör det enkelt att ställa in din TV och soundbar med en enda kabel.

Om du har installerat en TV eller Blu-ray-spelare kanske du har frågat dig själv ”Vad är ARC?”. Det är faktiskt mycket mer än bara en etikett på en port. HDMI-ingångar märkta ”ARC” eller ”eARC” innebär en av de bästa hemmabiofunktionerna som kan spara dig pengar, minska kabelträngseln och förenkla din hemmabioinstallation.

Det är en funktion som finns på alla de bästa TV-apparaterna vi har granskat, liksom ljudfält från Polk MagniFi Mini Recension – en stabil Soundbar till Sonos Arc. Om du vill ha ett enklare sätt att ansluta en soundbar, erbjuder ARC -protokollet ett bra sätt att förbättra din hemmabioinställning samtidigt som du minskar antalet kablar och till och med levererar bättre ljud.

Se också:

  1. Ansluta Dolby Atmos Soundbar till TV
  2. Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det
BIldkredit: Shutterstock

ARC

ARC står för ”Audio Return Channel”, och sedan HDMI 1.4-standarden kom ut på marknaden har ARC varit tillgänglig på TV-apparater, soundbars och mottagare. Detta protokoll erbjuder tvåvägskommunikation mellan enheter över en enda HDMI-anslutning. I huvudsak låter HDMI ARC -porten dig använda HDMI som både en ingång och en ljudutgång.

Allt som fungerar med HDMI 1.4 -standarden bör stödja ARC, men kontrollera dokumentationen för dina specifika enheter för att vara säker.

Tyvärr tror många att HDMI ARC är en kabel, vilket det tekniskt sett inte är, utan ARC är en HDMI-port och för att använda den behöver du en 1.4 eller nyare HDMI kabel.

comparesweden

HDMI ARC: Vad du kan göra

Det tvåvägsflödet av ljud som man får av HDMI ARC innebär att du enkelt kan göra några saker som tidigare krävde extra kablar.

HDMI ARC
Bildkredit: Tom’s guide

Först kan du ansluta ditt ljudsystem med en enda HDMI-kabel. Anslut din soundbar till TV: n med den utsedda ARC-kompatibla porten, så kan du använda den för alla enheter som ansluts till TV: n, inklusive Blu-ray-spelare, spelkonsoler och andra enheter. Och det gör det genom själva TV: n, istället för att kräva en separat ljudmottagare.

Bildkredit: HDMI.org

För det andra kan du köra dessa anslutningar genom själva soundbaren, så att du kan flytta flera HDMI-anslutningar från TV: n till ljudfältet utan att behöva någon ytterligare inställning. Detta är särskilt användbart för fall där din TV är väggmonterad och du antingen inte har tillgång till alla HDMI portar eller helt enkelt vill ha ett renare utseende med färre kablar som går till och från TV: n. Det innebär också färre kablar att installera.

När din TV är ansluten till en soundbar kan du också använda ARC anslutningen för att leverera TV ljud till dina högtalare. Ljud som går till TV: n från en antenn kan till exempel också gå ut via HDMI och gå via soundbaren istället för bara TV: ns inbyggda högtalare. Detta är särskilt viktigt för smarta TV-apparater, för vilka streamingtjänster levererar allt innehåll via Wi-Fi, utan att ha något att mata in i en mottagare. I stället kan du med ARC anslutningen mata ut det ljudet till din soundbar utan att behöva ansluta med en dedikerad ljudkabel.

CEC

Du kan också använda detta tillsammans med en annan HDMI-standard, kallad Consumer Electronics Control (HDMI-CEC). Det låter dig styra externa enheter-som Blu-ray-spelare eller satellitboxar-med din TV-fjärrkontroll. Genom att använda ARC-anslutningen för ljud och HDMI-CEC-funktionen (detta bör vara aktiverat på din TV som standard) kan du minska både antalet kablar som du använder och antalet fjärrkontroller som du behöver för din hemmabio.

HDMI ARC: Inställning för ljud

Det kan ta ett par extra steg för att få allt aktiverat och konfigurerat för ARC. Beroende på din TV: s tillverkare och den specifika modellen.

Kolla först vilka HDMI portar som har ARC-stöd. De flesta TV-tillverkare erbjuder ARC-utgång över endast en HDMI port istället för alla tre eller fyra portar. Detta indikeras vanligtvis med en etikett på själva uppsättningen. Om HDMI-portarna inte är tydligt märkta kan du kontrollera manualen på nätet. Hitta bara ditt modellnummer på TV:n och gå in på gör en snabb googling.

För det andra kan du behöva aktivera ARC-utgången på TV: n. Du hittar vanligtvis den här funktionen i Inställningsmenyn, och sedan Ljud. Medan många TV-apparater automatiskt upptäcker enheter med ARC-kapacitet, kräver andra att du aktiverar funktionen manuellt.

Slutligen är det bara att koppla in dina grejer. Detta är helt enkelt; vilken HDMI-kabel som helst fungerar. Det enda du bör tänka på är att den ARC-aktiverade porten måste anslutas till din externa ljudenhet.

HDMI ARC: Möjliga nackdelar

Medan enkelheten med ARC och audio-over-HDMI är stor, är den inte helt perfekt. ARC-standarden har utformats speciellt för att ersätta S/PDIF digitala ljudutgångar (även kallad TOSLINK). Därmed stöder alla ljudformat som normalt skulle passera genom S/PDIF: Dolby Digital, DTS och PCM-ljud. Den klarar både TV: ns vanliga tvåkanaliga ljud och 5.1 surroundljud utan problem.

Men den har också samma begränsningar som S/PDIF-standarden den ersätter. Det kan nämligen inte skicka HD eller högbithastighetsljud som används av standarder som Dolby Atmos och DTS: X. Detta är särskilt irriterande eftersom nedströms ljud över HDMI kan bära signalen utan problem; det är enbart en begränsning av ARC-specifikationen.

Ännu mer irriterande är att vissa TV-apparater nedgraderar faktiskt ljudutmatningen över ARC och konverterar allt till tvåkanaligt ljud även om det härstammar från 5.1-ljud. Det är inte vanligt, men beroende på ditt märke och modell på TV kan du faktiskt sluta med lägre ljudkvalitet än ARC. I dessa fall kan det vara värt besväret att ansluta en extra ljudkabel eller två.

Uppgraderingen: HDMI 2.1 med eARC

Nästa version av HDMI ARC kom faktiskt 2018 när HDMI 2.1 började komma på TV-apparater. HDMI 2.1-anslutning har många fördelar. Exempelvis högre bandbredd för högre upplösningar och bildhastigheter, samt coola nya funktioner som automatiska spellägen.

Men HDMI 2.1 erbjuder också en ny och förbättrad version av ARC, kallad Enhanced Audio Return Channel, eller eARC. Den största förbättringen eARC erbjuder är stöd för ljudsignaler i full upplösning, vilket innebär att den stöder Dolby Atmos och andra okomprimerade ljudformat.

Bildkredit: HDMI.org

Inte alla TV -apparater använder för närvarande HDMI 2.1 för alla HDMI -portar, men ett betydande antal erbjuder delvis 2.1 stöd för specifika funktioner, där eARC är det mest utbredda. Du hittar eARC på modeller från LG, Samsung, Sony, TCL, Vizio och Hisense – och i stort sett alla modeller på vår lista över de bästa TV -apparater som vi har granskat.

Till skillnad från den ursprungliga HDMI ARC, som fungerar med alla HDMI -kablar, kräver eARC nya kablar som uppfyller 2.1 -specifikationen. Men oroa dig inte om du inte är redo att uppgradera ännu-både kablarna och befintliga ARC-utrustade ljudfält stöds fortfarande av den uppdaterade anslutningen.

[su_button url=”https://www.webhallen.com/se/product/333141-iiglo-Ultra-High-Speed-HDMI-v2-1-3m-Svart/?utm_source=adtraction&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adtraction&at_gd=FF91044F62DE0986F344CCEE366233DF90DA207C” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Köp din ARC och eARC kompatibla kabel hos Webhallen nu![/su_button]

Se också:


12 svar på ”Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide”

Lämna en kommentar