Burn in på TV OLED – Image retention

Image retention (heter inbränt när det är permanent), händer när en bild blir inbränd på skärmen efter att ha visats under en längre tid. När bildkvarhållningen inträffar kommer du att märka det efter ändring av innehåll eller inmatning. Efter en förändring av innehållet visas den inpräglade bilden som en svag rest, synlig genom det nya innehållet. Som ett exempel är detta mest uppenbart när element från ett videospel som livmätare fortfarande syns ovanpå ett TV-program efter att ha spelat ett videospel under en lång period. Detta är verkligen mer ett problem för människor som spelar videospel, använder sin TV som PC-skärm eller tittar på sport och 24-timmars nyhetskanaler på grund av statiska banners eller logotyper. Detta test gäller endast tillfällig bildkvarhållning som försvinner under några minuter.

När vi testar för image retention tar vi foton vid förutbestämda tider för att analysera mängden originalbild som är kvar efter att ha varit visad under en viss tid.

Vad det är: Hur mycket en statisk bild är kvar på en TV-skärm efter en viss tid.
När det är viktigt: När du tittar på TV-program, spelar TV-spel eller när du använder din TV som PC-bildskärm.
Observera att detta skiljer sig från permanent inbränning; se mer om permanent inbränning här.

Image retention
Bildkredit: Professionalreviews

Se:

När det är viktigt

Image retention testet är relevant när vissa delar av skärmen är statiska, som när du spelar videospel, använder TV: n som en PC-skärm eller använder TV: n som en skärm under ett kontorsmöte. Det är också viktigt när du tittar på långa sportevenemang eller nyhetsbevakning på grund av statisk grafik. Det tenderar inte att vara ett problem för människor som bara tittar på vanliga TV-program eller filmer, eftersom det i så fall är mycket sällsynt att ha en statisk bild på skärmen under en längre tid.

Det tar ett tag att visa en statisk bild innan image retention börjar bli synlig. Så du kanske inte märker av det beroende på din användning. Det är därför det vanligtvis kommer att vara spelare eller PC-användare som upplever det mest eftersom de ofta har delar av skärmen som är statiska. Som en förloppsindikator eller startmenyn från en PC. Medan den statiska bilden är på skärmen, kommer inte retentionen att vara synlig. Eftersom det är bara när du ändrar innehåll som image retention kommer vara märkbart.

Image retention test film

Vår image retention test film är gjord för att testa TV-panelens motstånd mot bildretention. Den består av 3 olika specifika scener:

15% grå scen: Dessa scener används som en paus för att ta de testbilder som behövs för att analysera image retention. Det finns totalt 7 bilder, den första är referensbilden som tagits före 10-minuters inbränningsscenen och 6 till, tagna med två minuters intervall för att dokumentera återställningen. Den 15% gråa gör kvarhållningen så synlig som möjligt. På andra färger eller mättnad är retentionen vanligtvis mindre synlig.

Se även: Bose Smart Soundbar 300 – Recension

Inbränd scen i 10 minuter: Det här är scenen som verkligen testar TV-apparater som är benägna att hålla kvar bilder. Det testar specifika färger och bakgrunder för att göra det tydligast vilka som blir mest påverkade. Observera att en rörlig vit fyrkant används på varje sida för att försöka mildra den dimning som vissa TV-apparater använder när det finns en statisk bild under en lång period.

RGB-återställningsscen: Detta består av tre röda, gröna och blåa växlande bilder i fullskärm. Det är avsedd att få var och en av de tre underfärgade pixlarna att återgå till sin vanliga prestanda.
För att utvärdera bildkvarhållandet och förbli konsekvent på alla TV-apparater, justerar vi bakgrundsbelysningen på den 15% gråa scenen till 2 cd / m². Med TV: n vid kalibreringsinställningar och med alla lokala dimningsfunktioner inaktiverade. Vi spelar upp videon och tar bilder av varje 15% grå scen.

Relaterade inställningar för image retention

  • Kontrast: Att maximera inställningen ’Kontrast’ ökar i allmänhet risken för bildkvarhållning och inbränning på både LCD- och OLED-TV-apparater.
  • OLED-ljus: Ju ljusare du ställer in skärmens ljusstyrka på en OLED-TV, desto mer bildkvarhållning blir det.

Slutsats

Inte alla TV-apparater lider av bildkvarhållning. Här är informationen om olika typer av TV-apparater:

  • IPS-TV: IPS-TV: er är den vanligaste typen av TV som lider av image retention. Inte alla IPS-TV-apparater har dock samma grad av bildretention. Se vår tabell ovan för jämförelser.
  • VA-TV: VA-TV är praktiskt taget alla fria från image retention.
  • OLED-TV: är en annan typ av TV som lider av tillfällig image retention, och ibland kan image retention vara permanent. OLED-bildkvarhållning ser inte ut som den som ses på IPS-TV: er eftersom skärmtekniken inte är densamma. Till skillnad från IPS-TV-apparater har OLED-TV-apparater en speciell funktion i TV-operativsystemet, särskilt för att bli av med mer hållbar bildkvarhållning.
    I vilket fall som helst, oavsett vilken typ av TV, bildretention är vanligtvis inte ett permanent problem utan mer en tillfällig irritation.

Se också:

Kategorier TV

9 svar på ”Burn in på TV OLED – Image retention”

Lämna en kommentar