LG A1 OLED TV är billig – men är det ett bra värde?

Är LG A1 OLED prisvärd? Vad är fördelarna och nackdelarna med A1?

LG: s A1 OLED ingår i 2021 serien, och är utformad speciellt för att skapa en budget version av LG: s normalt premium 4K OLED-smarta TV-apparater. Och för att göra detta har LG justerat funktionsuppsättningen för att bättre skilja den från dyrare apparater som LG C1 och G1 OLED.

Men när vi tittade över specifikationerna och funktionerna i A1 OLED-modellerna, så började vi undra vad det totala värdet av dessa billigare OLED-TV-apparater skulle vara. Skulle det vara en billigare version av LG: s fantastiska OLED-TV? Eller skulle det kännas mindre som en LG OLED-TV till ett billigare pris?

Prisnivå på marknaden

Den nya LG A1 OLED börjar vanligtvis på ca 14 000 kronor för en 48-tums modell, just nu finns 77 tums versionen på Webhallen

Låt mig nu säga på förhand, en billigare OLED-TV är en bra sak. Kvaliteten på OLED är obestridlig, och LG har effektivt monopol på denna marknad genom att vara källan till nästan alla OLED-TV-paneler där ute, inklusive OLED-TV-apparater från Sony och Vizio, läs vår TV-märkes guide här. Och OLED-tekniken lovar bra bildkvalitet: teknikens karaktär möjliggör fantastiska svarta nivåer, utmärkt bakgrundsbelysning per pixel och underbar bild överallt.

Ja, priserna för A1 OLED TV är definitivt lägre än andra OLED-modeller i LG-sortimentet, men kanske inte så låga som vi hade hoppats på. Och kanske inte med det värde människor har associerat med OLED så länge.

Vanlig OLED problematik som du vill läsa om innan du skaffar en OLED TV:

Varför LG A1 OLED TV är så billig

Låt oss gå igenom vad LG gjorde för att skilja A1 OLED från flaggskeppen.

G1 OLEDC1 OLEDA1 OLED
PaneltypOLED Evo DisplayOLED 4Koch OLED 4K
Uppdateringshastighet120Hz120Hz60Hz
Processorα9 Gen 4α9 Gen 4α7 Gen 4
Ljud4.2 Ch / 60W2.2 Ch / 40W2.0 Ch / 20W
HDMI-portar4 HDMI 2.14 HDMI 2.13 HDMI 2.0

Panelen ser ut som om det är samma 4K OLED-panel som ses i LG C1 OLED, vilket borde vara bra om tidigare prestanda är någon indikation. Men uppdateringsfrekvensen är lägre på 60Hz istället för 120Hz som C1 OLED har. Detta kanske inte kommer bli något som du kommer bry dig om i dagsläget, eftersom det mesta innehållet toppar vid 60Hz eller lägre, och även spel (ett område där högre bildhastigheter stöds) kommer fortfarande att vara fullt spelbara med den bildhastigheten.


Andra intressanta artiklar:


Processorn är snäppet sämre än de andra modellerna. A1 OLED är utrustad med LGs Alpha 7 Gen 4-chip istället för Alpha 9-alternativet som används på C1- och G1 OLED. Eftersom processorn kommer att påverka allt från uppskalning och rörelsehantering till smarta funktioner kan det resultera i alla möjliga små skillnader i prestanda.

LG A1 OLED-ljud, portar

Ljud

Istället för det kraftfulla flerkanalsljudet som du får på dyrare modeller har LG A1 bara stereohögtalare inbyggda och de är relativt svaga med bara 20 watt. Detta är en uppsättning där du definitivt vill komplettera med en av de bästa soundbars.

Portar

Istället för fyra HDMI-portar får A1 OLED bara tre. Det räcker fortfarande för till exempel en kabel- eller satellitbox, en Blu-ray-spelare och en spelkonsol. Men tänk om du har två spelkonsoler? Eller en Apple TV-streaming enhet för åtkomst till en app eller show som LG inte har tillgång till?

Och även om LG OLED varje år skryter med HDMI 2.1, har den senaste OLED-serien bara fått HDMI 2.0. Medan det är en användbar standard, är det dock den som du hittar på de flesta 2020-TV-apparater av alla slag och prisklasser. Det är det ett uppenbart steg ner när det gäller spel. Den nyare HDMI 2.1-standarden stöder variabel uppdateringshastighet (VRR) och stöd för PC-spel med Nvidia G-Sync och AMD FreeSync, inte HDMI 2.0-standarden. Och vilken standard använder den nya PS5 och Xbox Series X? Jupp, HDMI 2.1.

Du får stöd för auto low-latency mode (ALLM) som växlar till spelläge när din konsol startar upp ett spel, men de andra bekvämligheter som erbjuds av 2.1-anslutning stöds inte.

LG A1 OLED jämfört med andra billiga OLED-TV-apparater

Trots alla små nedgraderingar, så låter A1 OLED fortfarande som en bra affär.

En plastkonstruktion och ett allmänt utseende borde inte avskräcka någon från att köpa A1 om de verkligen vill ha en OLED-TV.

Men lägre klass bearbetning och det mindre port valet kan vara en ”dealbreaker” för vissa. Inte för att det är oacceptabelt. Det finns gott om TV-apparater på marknaden med HDMI 2.0-portar och endast tre portar totalt, och LGs behandlingsteknik borde vara över genomsnittet även vid denna lägre prispunkt och lägre effekt.

Jämförelser

Jämförelse av 2021 A1 OLED med 2020: s mest prisvärda OLED-uppsättningar, nådde inte upp till förra årets höjder. LG BX OLED (som A1 inte exakt ersätter men som var LG: s budget OLED-linje förra året) kostar mindre än A1 OLED. I dagsläget kan du köpa en 55-tums BX OLED för ungefär samma pris som den mindre 48-tums A1 OLED. Och BX har två HDMI 2.1-portar tillsammans med två HDMI 2.0-portar. Den övergripande designen är också bättre. Faktum är att den liknar premium-modellen LG CX OLED.

Gaming

Slutligen hoppades många att A1 inte bara skulle vara en prisvärd OLED-TV utan ett tillgängligt sätt för spelare att ta del av fördelarna med OLED. Detta utan att behöva spendera en förmögenhet. Du kan definitivt njuta av spel på A1 OLED. Men du kan inte ta del av fördelarna man kan få via HDMI 2.1 (som VRR) och du kommer att vara begränsad till 60Hz uppdateringshastigheter, även på spel som stöder upp till 120Hz.

TV:n kommer vara en mindre kapabel Gaming-TV än andra prisvärda OLED-TV-apparater som redan finns på marknaden, som förra årets LG BX OLED.

Det finns fortfarande hopp om du är tålmodig

Räddningen för LG A1 OLED TV är sannolikt priset, helt enkelt för att TV-priserna inte är statiska under hela året. Priserna du ser när en TV lanseras under våren är inte samma priser som TV:n kommer att sälja till kommer hösten. Och om du är en fyndjägare som letar efter erbjudanden runt Black Friday och helgdagarna är priserna ännu lägre.


Lämna en kommentar