OLED Eller QLED för Sport – TV Tips

När det stora mästerskap är igång – eller någon bra match bara, så vill sportfans vill ha en TV utrustad för att hantera den snabba åtgärden i maximal detalj. Grunderna är fortfarande viktiga (TV-storlek och köpguide) men sportfans bör ägna särskild uppmärksamhet åt dessa faktorer som utgör det bästa TV för sport:

 • Respons tid
 • Ingångsfördröjning (Input Lag)
 • Uppdateringsfrekvens
 • OLED vs QLED vs LED
 • Bred synvinkel

Bästa sätt att få bra bild vid snabba rörelser på skärmen

OLED eller Qled för Sport

De viktigaste TV-funktionerna att tänka på för att titta på den snabba action i sport är svarstid och uppdateringsfrekvens, som styr TV: ns förmåga att fånga dykfångster och smällar utan rörelseoskärpa.

Även om rörelseoskärpa skapar ett filmutseende som mer naturligt replikerar den mänskliga blicken, är målet att titta på sport inte att vara konstnärlig. Det är att fånga varenda liten detalj.


Du kanske även är intresserad av:


Respons tid – OLED Eller QLED för Sport

Svarstid mäter hur snabbt en TV-pixel kan ändra färger. Snabbare svarstider ger finare detaljer medan längre svarstider skapar rörelseoskärpa. De bästa TV-apparaterna har svarstider från 0,2 ms till 4 ms: undvik allt över 10 ms.

Det är värt att notera att OLED-TV-apparater vanligtvis har de snabbaste svarstiderna. Varje pixel drivs individuellt och kan slås på och av helt. Mer om OLED senare.

Ingångsfördröjning (Input Lag)

Ofta förväxlas med responstid, bör ingångsfördröjning bara vara av intresse för spelare. Det refererar till hur snabbt din TV kan reagera på ingångar, till exempel när du trycker på en knapp i ett videospel för att kasta ett pass eller skjuta en pistol – desto mindre ingångsfördröjning desto bättre.

I själva verket, när onlinespel erbjuder en TV med mindre Input Lag en tydlig konkurrensfördel. Men för att titta på sport spelar ingångsfördröjning ingen roll.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen mäter man i Hertz (Hz) och hänvisar till antalet bilder som din TV kan visa varje sekund. De vanligaste faktiska uppdateringshastigheterna är 60Hz och 120Hz – du kan ignorera allt annat.

60Hz vs. 120Hz vs. 240Hz+

 • 60Hz – tillräckligt bra för de flesta
 • 120Hz – det bästa alternativet
 • 240Hz – ”gimmicky” och inte värt det
 • 480Hz – existerar inte riktigt

Det här är saken: de flesta TV-program och filmer spelar man in i 24 bilder per sekund eller 30 bilder per sekund (bilder per sekund), så du behöver tekniskt sett bara ha en 24Hz eller 30Hz TV för att visa alla dessa bilder. Din TV använder två metoder för att konvertera färre bildinmatningar (24 / 30fps) till högre bildutmatning (60Hz / 120Hz / etc) på skärmen: interpolering och svart raminsättning.

 • Interpolering lägger till nya ramar mellan befintliga ramar genom att generera ett genomsnitt på varannan ram och infoga den mellan dem. Resultatet är mycket mjukare men ibland för smidigt (tvåloperaffekt) och utsätts för snedvridningar (artefakter).
 • Black Frame Insertion använder en liknande metod men istället infogar svarta ramar, lurar dina ögon för att skapa genomsnittet mellan 2 ramar snarare än att göra det med programvara.

120Hz-TV-apparater har en tydlig fördel jämfört med sina 60Hz-motsvarigheter: delbarhet. Siffran 120 är jämnt delbar med 24 (fem gånger) och 30 (fyra gånger) vilket förbättrar filmer (24 bilder per sekund) och TV-program (30 bilder per sekund). Skärmen kan helt enkelt visa varje bild 4 eller 5 gånger för att få 24 bilder per sekund eller 30 bilder per sekund att visas perfekt på en 120Hz TV.

Hackande och suddig bild – OLED Eller QLED för Sport

En annan sak som bidrar till en bra tv för sport är till exempel hur mycket suddiga bilder som förekommer. Hakning uppstår när objekt som rör sig snabbt och det finns inte tillräckligt med bildrutor per sekund för att smidigt fånga rörelsen, vilket gör att åtgärden hoppar – eller stammar – med en förutsägbar hastighet.

Judder är ojämn stamning orsakad av konstgjorda bildhastigheter. När 60Hz-TV-apparater försöker visa innehåll på 24 bilder per sekund måste de skapa 2,5 gånger antalet bilder. Detta går till genom att visa samma ram tre gånger i rad, sedan två gånger i rad och upprepa. Av uppenbara skäl kan detta få rörelsen att se ut som en snubblande berusad.

Även om de flesta TV-apparater kan ändra sin utgång för att matcha källingången (t.ex.: 120Hz TV kan visa 120/60/30 / 24Hz), kan vissa källor i sig leverera 24 / 30fps-innehåll i 60fps, vilket gör Judder omöjligt att undvika med en 60Hz TV .

Rörelse och uppdateringsfrekvens

Var försiktig! TV-tillverkare försöker ”fuska” på siffrorna genom att använda termer som ”effektiv uppdateringsfrekvens” och ”rörelsefrekvens” istället för faktisk ”uppdateringsfrekvens” – dessa är inte desamma. Dessa marknadsföringsnamn beskriver programvaruteknik som företaget använder för att härma uppdateringsfrekvensen, men det är lite mer än en gimmick och bör bli ignorerad.

Är 120Hz TV-apparater värda det? – OLED Eller QLED för Sport

Fördelen med en 120Hz TV är tydligast när man tittar på 120 fps-innehåll, men det innehållet är sällsynt – det finns mest i videospel. Även 4K Blu-Ray-skivor är 60 fps eller lägre och antalet filmer med hög bildhastighet är i bästa fall knappt.

Konsolspelare som spelar Xbox och Playstation kommer definitivt att köpa en 120Hz TV värt den extra investeringen, men för alla andra (även sportfans) borde 60Hz räcka. Uppgradera bara till 120Hz om du vill framtidssäkra din inställning under många år framåt (och har råd med).

QLED vs. OLED vs. LED

När du tittar på sport vill du ha ljusa, levande färger, vilket man får genom att välja TV: n med den bästa skärmtekniken för dina behov:

 1. OLED har de mörkaste mörkerna
 2. QLED har de ljusaste ljusen
 3. LED-LCD är den billigaste

Enkelt uttryckt är OLED-TV-apparater bättre än QLED- och LED-LCD-skärmar för att titta på sport. Varje pixel på en OLED-TV tänds oberoende, medan QLED och LED-LCD TV-pixlar drivs av grupper av lampor, vilket ger en OLED två viktiga fördelar:

 • Snabba svarstider
 • Absoluta svarta

Se också: Billig OLED TV: erbjudanden och priser 2021

Mörka rum vs ljusa rum – OLED Eller QLED för Sport

När du är i ett mörkt rum eller kan göra ett rum mörkt med mörkläggningsgardiner eller gardiner är en OLED-TV bäst. Skärmens pixlar kan stängas av individuellt, vilket ger perfekta svarta färger. Resultatet är en lysande bild; mörka filmscener får dig att känna att du är där.

För ljusa rum är QLED-TV det bästa alternativet. Även om OLEDs mörker är djupare är QLEDs ljusare ljusare och låter dem skina genom solljus. Sport ska vara ljusa och kraftfulla, så vi föredrar dem framför OLED: er för de flesta rum med direkt solljus.

Breda betraktningsvinklar – OLED Eller QLED för Sport

Oavsett om det är OS, Premier League, The World Series, NFL Super Bowl eller bara ett vanligt säsongsspel, så tycker många om att titta på sport med en grupp människor. Om det låter som du, se till att du hittar en TV med bra betraktningsvinklar.

Den bästa skärmtekniken för breda TV-betraktningsvinklar är OLED, med QLED-skärmar nära 2: a och LED-LCD underprestanda. LED-LCD-skärmarna med IPS-skärmar är de bästa från deras massa.

TV-betraktningsvinkel är en subjektiv beräkning som mäter vinkeln i vilken bilden märkbart börjar försämras:

0 grader står direkt framför TV: n
90 grader står direkt bredvid TV: n
Allt mellan är ”synvinkel”
Den bredaste vinkeln du kan förvänta dig är 70 grader.

Reflektioner och bländning

Oavsett om det kommer från ett ljust rum med direkt solljus eller placeringen av dina egna lampor och lampor, reflektioner och bländning kan också vara enorma irritationer.

Ljusare är bättre – bästa sport tv

Det bästa sättet att förhindra TV-reflektioner och bländning är att få en TV som överträffar andra ljuskällor. TV-ljusstyrkan mäts i nits – ju mer, desto ljusare – och Samsungs QLED-TV-apparater blir ljusast. Dessa QLED tv brukar bara bästa tv:n för fotboll med tanke på hur bilden ser ut!

Se också: Burn in på TV OLED – Image retention & OLED Burn-In: Hur orolig ska du vara?

Anti-Glare TV-SKÄRMAR


Det finns tre typer av TV-skärmar:

 • Glansiga skärmar
 • Halvblanka skärmar
 • Matt skärmar

Även om matta skärmar gör ett bättre jobb med att absorbera och desinficera ljus och därmed förhindra reflektioner och bländning har de fallit i favör. Stora namntillverkare som Samsung, Sony och LG väljer blanka skärmar och tänker fördelarna med glans (hög kontrast) uppväger fördelarna med matt (som kan tyckas tvättas ut).

Mängden glans beror på varumärket, vanligtvis marknadsförs med någon typ av proprietär “Anti-Gloss” moniker. Påståendena och prestandan överensstämmer inte alltid, så se exempelvis till att läsa recensioner om du har ett särskilt ljust rum (som ett kök eller en uteplats).

Sammanfattning – OLED Eller QLED för Sport

Den bästa TV: n för att titta på sport är en av Samsungs 4K QLED-TV: er med 120Hz Refresh Rate och HDMI 2.1. De har de ljusaste skärmarna, bästa prestanda i ljusa rum, mycket bra betraktningsvinklar och ger mest värde. Om du har ett mörkt rum och har en betydande budget, kika på en OLED men hoppa över 8K och ignorera 240Hz+. Pixlarna kan uppnå absolut svart vilket är fantastiskt visuellt. Om prisvärdhet är en prioritet, vill du ha en 4K LED-LCD-TV och nöja dig med 60Hz uppdateringsfrekvens funkar den också!

Den absolut bästa TV: n för att titta på sport är en av Samsungs 4K QLED-TV: er med 120Hz Refresh Rate och HDMI 2.1. De har de ljusaste skärmarna, bästa prestanda i ljusa rum, mycket bra betraktningsvinklar och ger mest värde.


1 svar på ”OLED Eller QLED för Sport – TV Tips”

Lämna en kommentar