OLED-inbränning TV: Hur man fixar inbränning på TV:n!

Hur man fixar inbränning av TV.

Om du har en OLED-TV eller smartphone vet du hur skarp och tydlig bilden är. Från kontrasten till färgnoggrannheten är kvaliteten oöverträffad.

Men dessa enheter har en nackdel: OLED-inbränning, ibland kallad OLED-skärmbränning. Det är vad som händer när konturerna på en bild förblir på skärmen och leder till missfärgning. Lyckligtvis finns det också några snabba och enkla sätt att fixa det, eller åtminstone minska dess effekter.

Här berättar vi vad skärm-inbränning är och berättar hur du kan förhindra eller korrigera det.

OLED-inbränning: Hur man fixar inbränning av TV och undviker det

Vad är OLED-inbränning och varför händer det?

Jag vet inte om du kommer ihåg hur gamla datorer alltid hade en skärmsläckare med ett objekt eller symbol som far omkring och aldrig stod stilla? Anledningen till varför det var så var för att de skärmarna hade problem med inbränning. I fall en statisk bild hade visats så hade skärmen tagit skada efter en längre tid. Men när LCD skärmen uppfanns så dog det problemet egentligen ut.

Fram tills dess att OLED gjorde en ingång på TV-marknaden!

Vad är inbränning?

Inbränning är utseendet på en ”spökbild” på din TV eller telefon som inte försvinner. Det orsakas av skärmens teknik. Varje enskild pixel producerar sitt eget ljus, som gradvis avtar över tiden. Om till exempel en bild finns kvar på skärmen i många timmar blir vissa pixlar överanvända och bryts ned snabbare, vilket skapar missfärgning i vissa områden. Din skärm fungerar fortfarande, men de mörka fläckarna kan vara störande eller irriterande.

Några vanliga orsaker till inbränning av TV-skärmen är:

 • Håll din TV på nyheter eller sportnätverk som visar en statisk logotyp eller en ticker under lång tid – delar av logotypen eller tickern kan skapa en inbränning i skärmen.
 • Pausar din TV
 • Spela ett videospel som har en konstant grafik
 • Inte svara på ”Tittar du fortfarande?” fråga på en streamingtjänst

Vanliga orsaker till inbränning i telefonskärmen är:

 • Skärmens ljusstyrka är för hög för länge
 • Lämna bilder inaktiva på skärmen under längre perioder
 • Använder inte skärmens timeout-funktion

Vad är skillnaden mellan skärmbränning och bildretention?

Medan skärminbränning och bildretention verkar likna först, är de faktiskt väldigt olika. Inbyggd skärm är permanent och kommer att förbli oavsett om du byter kanal, bläddrar till en annan meny eller stänger av enheten. Med bildretention är missfärgningen tillfällig och försvinner så småningom när du byter till en annan bild eller stänger av den.

Är QLED-TV-skärmar mer mottagliga för inbränning än OLED-TV-skärmar?

QLED-TV-apparater använder en annan teknik än OLED-TV-apparater och det är osannolikt att de upplever inbränning. Samsung kommer att reparera eller byta ut sina QLED-modeller om de upplever detta problem under de första tio åren.

Vad är ett OLED-skärmens inbränningstest och hur gör jag det? – Hur man fixar inbränning av TV

Tror du att din TV eller smartphone kan ha inbränt? Du kan enkelt kontrollera genom att köra ett inbränningstest som spelar upp en video som hjälper dig att upptäcka missfärgning på skärmen.

Samsung har en inbyggd TV-testvideo på YouTube som fungerar med alla märken av TV eller telefon. Den visar en solid röd skärm, om du märker några andra färger kan du ha inbränt. Det finns också videor som går igenom olika färger för att diagnostisera problemet.

Hur man undviker inbränning av OLED-TV

Att skydda din OLED-TV från inbränning kräver bara underhåll. Följ dessa tips för att se till att dina program och filmer ser skarpa ut.

Tips för att förhindra OLED-skärmbränning på TV:

 • Minska ljusstyrkan. Om du håller din ljusstyrka i intervallet 45–50 sänker du din TV: s pixlar och förlänger deras livslängd.
 • Använd insomningstimern. Om du slumrar framför TV: n kan en kanallogotyp eller strömmande meny finnas på din skärm i timmar, vilket kan skapa en risk för inbränning. Den här funktionen stänger av din TV efter en viss tid.
 • Byt kanal regelbundet. Om du är en ivrig sportvakt eller nyhetsvisare kan tickaren längst ner på skärmen orsaka inbränning utan att du förstår det. Att byta kanal ger dessa pixlar vila.
 • Lämna inte din TV pausad. Detta gäller både TV och videospel. Om du pausar en föreställning eller ett spel under lång tid kommer vissa pixlar att bli överanvända och så småningom missfärgas.
 • Aktivera skärmsläckare för spel- och strömmande enheter. Om du inte kan undvika att pausa kan du aktivera skärmsläckare för att färgerna på din TV ska förändras och förhindra inbränning.
 • Stäng av TV: n. Att hålla din TV av när du inte tittar på den hjälper till att bevara skärmen.

Se också: OLED Burn-In: Hur orolig ska du vara?

Så här fixar du skärmbränning på OLED TV – hur man fixar inbränning

Inbränning är permanent på din TV, men det finns några sätt du kan försöka förbättra.

Hur man fixar inbränning av TV – Sätt att minska OLED-inbränning på din TV:

 • Justera ljusstyrkan. Att sänka din ljusstyrka till under 50 kan minska inbränningen. Detta bör också leda till att all bildkvarhållning försvinner.
 • Aktivera pixelskift. OLED-TV-apparater från märken som LG® och Sony® inkluderar pixel-shift-teknik som automatiskt flyttar bilder på skärmen för att skydda pixlar från överanvändning. Du kan aktivera detta manuellt i dina inställningar.
 • Spela en färgbytande video. Som vi rekommenderade med din telefon, dra upp YouTube på din TV och hitta en video som är utformad för att ta bort inbrändhet.
 • Byt ut din TV. Till skillnad från telefoner kan du inte bara byta på en ny skärm på din TV. Men innan du köper en ny, kontrollera tillverkarens garanti för att se om den täcker inbrändhet.

Se också: Burn in på TV OLED – Image retention


Hur man förhindrar inbränning av telefonskärmen

Om din smartphone har en OLED-skärm – som iPhone® 12, Samsung Galaxy® S21 eller Google Pixel ™ 5 – riskerar du att utveckla inbrändhet. Det finns dock enkla steg du kan vidta för att skydda din enhet.

Tips för att förhindra inbränning av Android och iPhone:

 • Sänk ljusstyrkan. Ju ljusare din skärm desto snabbare kommer pixlarna att sönderfallas. Gå in i dina inställningar och minska ljusstyrkan till 50% eller lägre.
 • Minska skärmens timeoutlängd. Se till att skärmen stängs av på mindre än 30 sekunder för att förhindra att statiska bilder dröjer kvar.
 • Använd mörkt läge. Den här inställningen avger mindre ljus och använder färre pixlar, så att skärmen kan slappna av.
 • Aktivera uppslukande läge på Android ™. Om du slår på detta döljs status- och navigeringsfält, vilket ofta orsakar inbränning av skärmen. Vissa appar är standard för det här läget, men du kan behöva konfigurera det för andra.
 • Byt till gestnavigering. Att använda svep och kranar hjälper till att ta bort statiska knappar från skärmen och förhindra inbränning.
 • Stäng av din telefon. Stäng av enheten regelbundet för att ge skärmen en paus.

Så här fixar du inbyggd telefonskärm – hur man fixar inbränning

Tyvärr finns det inget sådant som en snabb skärmförbränning. OLED-telefoninbränning är permanent, men det finns några steg du kan försöka minska.

Sätt att minska skärmförbränning på Android och iPhone – Hur man fixar inbränning av TV

 • Stäng av den. Om du släpper telefonen i några timmar kan det minska effekten av inbränningen. Om ditt problem försvinner helt har du förmodligen bara haft bildretention.
 • Testa en inhämtningsvideo. YouTube har ett antal snabba, färgglada videor som är utformade för att bekämpa inbränning.
 • Ladda ner en fixer-app. Dessa testar för att se om din telefon har inbränt. De kör sedan en pixeluppdatering eller justerar dina inställningar så att missfärgningen inte är lika synlig.
 • Byt ut skärmen. Om ingenting har fungerat för att minska inbränningen kan du behöva köpa en ny skärm. Men först, kontrollera enhetens garanti för att se om skärmbyte täcks.

Se också: OLED Burn-In: Hur orolig ska du vara? & Burn in på TV OLED – Image retention


8 svar på ”OLED-inbränning TV: Hur man fixar inbränning på TV:n!”

Lämna en kommentar