Sony A80J OLED TV – Recension och test

Sony A80J OLED är en utmärkt 4K OLED-TV. Det är ett lite mer överkomligt alternativ till Sony A90J OLED men kommer med många av samma funktioner och liknande fantastiska prestanda. De självbelysta pixlarna har ett nästan oändligt kontrastförhållande och det visar perfekt perfekt svarta utan att blomma. Det blir inte lika ljust som A90J, men det är fortfarande i nivå med andra OLED-TV-apparater, och det kan leverera en tillfredsställande HDR-upplevelse tack vare sitt stora färgomfång och nästan oändliga kontrast. Spelare bör vara nöjda med sin nästan omedelbara svarstid och låga ingångsfördröjning. Tyvärr har dess annonserade VRR-stöd (Variable Refresh Rate) inte implementerats ännu, men det kommer att läggas till i en framtida firmwareuppdatering. På uppsidan har den två HDMI 2.1-portar och stöder en 4k @ 120Hz-signal. Liksom andra OLED-enheter kan det vara mottagligt för permanent inbränning, men risken är liten om du tittar på varierat innehåll.

Sony A80J Recension
Bildkredit: Sony

De TV-apparaterna A80J OLED kan jämföras med

Sony A80J är en del av Sonys premium BRAVIA 4K OLED-serie, som sitter under Sony A90J OLED. Det konkurrerar mest med andra OLED-TV-apparater, som LG C1 OLED, Vizio OLED 2020 och Sony A90J OLED.


Du kanske även är intresserad utav:


Design

Designen liknar Sony A90J OLED, med undantag för bakpanelen, som har ett rutnätsmönster. Det är en snygg TV som ska sticka ut i alla vardagsrum.

Stativet har tre olika installationspositioner. Standardpositionen gör att TV: n kan sitta närmare bordet. Sedan finns det en smal position för mindre bord och slutligen en soundbarposition som höjer TV: n för att ge dig plats för en soundbar framför.

Mått med 55-tums stativet:

  • Standardläge: 104 cm (B) x 33 cm (D)
  • Soundbar position: 104 cm (B) x 33 cm (D) x 2,71 (H)
  • Smal position: 69.34 cm (B) x 33 cm (D)

Baksidan

Sony A80J OLED Baksida
Bildkredit: Sony

Panelen och fötterna är gjorda av metall, medan resten av ryggen är texturerad plast med diagonala spår i ett rutmönster. Det ser bra ut, men bortsett från kabelbandet som ingår i lådan, som vi inte använde, finns det ingen kabelhantering.

Kanterna

Den faktiska gränsen har samma tjocklek som gränsen på Sony A90J OLED, men den ser större ut på Sony A80J eftersom den har tjockare fysiska ramar.

Tjocklek

Max tjocklek är 5,3 cm. Sony A80J är tunn och ska se bra ut på en vägg, även om inte alla ingångarna är vända mot sidan och kan vara svårare att nå när de är väggmonterade.

Byggkvalitet

När det gäller byggkvalitet känns Sony A80J fantastiskt. Materialen känns premium och det är väldigt robust utan att vackla. Det finns lite flex på baksidan av plast, mestadels på sidorna, men totalt sett känns det väldigt solidt ihop.

Bildkvalitet

Kontrast med lokal dimning. Tack vare sina självbelysta pixlar har Sony A80J ett nästan oändligt kontrastförhållande med perfekta svarta nivåer. Det är perfekt för att titta på filmer. Som med andra OLED-skivor har Sony A80J självbelysta pixlar, så det kräver ingen bakgrundsbelysning, vilket innebär att det inte finns någon lokal dimmerfunktion, men den kan producera perfekta svarta utan synlig blomning.

SDR-ljusstyrka är i nivå med andra OLED: er, och den mättes till och med lite högre i riktiga scener än Sony A90J OLED; dock kan ljusstyrkan variera lite mellan testkörningar, och skillnaden mellan de två är liten. Sammantaget fungerar den bra under måttliga ljusförhållanden men kan ha problem med att övervinna bländning i soliga eller ljusa rum.

Vi mätte SDR-ljusstyrka efter kalibrering med hjälp av ’Anpassat’ bildläge, ’Expert 1’ färgtemperatur, toppljusstyrka inställd på ’Hög’ och ljusstyrka vid max.

För att få en så ljusstark bild som möjligt på bekostnad av noggrannhet, ställ in bildläget på ’Vivid’, ställ sedan Advanced Contrast Enhancer till ’High’, Peak Luminance till ’High’, Brightness and Contrast at max, Color Temperature to ’Cool’ och Live Color till ’High’. Vi kunde slå 726 nits i 2% -fönstret med dessa inställningar.

HDR

Sony A80J har okej HDR-ljusstyrka, men det är fortfarande bra för en OLED. EOTF följer målet väl tills det rullar av vid högre ljusstyrka. Som med SDR finns det mycket variation i ljusstyrka över olika scener, delvis på grund av den aggressiva ABL. Scener med små höjdpunkter blir väldigt ljusa men dämpas mer och mer med större ljusstyrka. HDR-innehåll bör fortfarande dyka upp, men det kanske inte kan ta fram de ljusaste höjdpunkterna.

Vi mätte HDR-ljusstyrka före kalibrering i ’Anpassat’ bildläge, med ljusstyrka inställd på max, kontrast vid ’90’ (som standard), färgtemperatur inställd på ’Expert 1’ och HDR-tonmappning inställd på ’Gradering föredragen’.

I ’Spelläge’ är HDR-ljusstyrkan ungefär densamma som utanför ’Spelläge’. Skillnaden märks för det mesta knappast, även om verkliga scener verkar lite svagare.

Se också: Vad är Dolby Vision? Det dynamiska HDR-formatet!

Betraktningsvinklar och reflektioner

Sony A80J har fantastiska betraktningsvinklar. Bilden förblir korrekt från sidorna, vilket är perfekt för att rymma fler personer eller breda sittplatser.

Sony A80J har en lite matt yta, till skillnad från Sony A90J OLED och andra OLED: er som vi har testat. Reflektionerna är tråkigare men mer diffusa än på en typisk blank skärm. Reflektionshanteringen är fortfarande utmärkt övergripande, så bländning borde inte vara ett problem, men att placera den direkt mittemot ett fönster eller ljuskälla kan fortfarande vara distraherande. Observera att vi har sett rapporter om att 77-tumsversionen har en blank yta och kan fungera lite annorlunda.

Färger och kontrast

Sony A80J har en utmärkt färgnoggrannhet utan förpackning. Även om detta kan variera från enhet till enhet, är Sony-TV-apparater allmänt kända för att ha en god exakt noggrannhet. Färgerna är mycket bra, liksom vitbalansen, med mycket få märkbara felaktigheter. Gamma följer också målet ganska bra, med bara några ljusare scener som antingen är mörkare eller ljusare än de borde. Färgtemperaturen är på den kallare sidan, så bilden har en blåaktig färgton.

Efter kalibrering är noggrannheten fantastisk. Gamma är nästan perfekt och färgtemperaturen är nästan rätt på målet. Det finns nästan inga återstående felaktigheter med färger eller vitbalans, åtminstone ingen som skulle märkas utan hjälp av en kolorimeter.

Permanent inbränningsrisk finns tyvärr. Som alla OLED-TV-apparater är Sony A80J mottaglig för permanent inbränning, vilket kan hända med konstant exponering för statiska element som en kanallogotyp eller skrivbordsgränssnitt. Vi förväntar oss dock inte att det är ett problem för de flesta som tittar på varierat innehåll, och det finns inbyggda funktioner för att minimera risken, inklusive Pixel Shift och Panel Refresh. Du kan läsa mer om inbränningar här:

Ljudkvalitet

Sony A80J har bra inbyggda högtalare, märkbart bättre än Sony A90J OLED, speciellt med avseende på bas, vilket låter betydligt kraftigare. Sammantaget är ljudprofilen välbalanserad, så dialogen bör låta tydlig. TV: ns inbyggda högtalare kan enligt uppgift också användas som en centerkanalhögtalare i en surroundljudinstallation, men det här är inte något vi testar för.

Det är mycket förvrängning vid TV: s maxvolym, men det är mycket bättre vid måttliga volymnivåer. Förvrängning beror dock på innehållet och inte alla kan höra det.

Smart TV

Sony A80J OLED TV google tv

Precis som Sony A90J OLED och andra 2021 Sony TV-apparater körs A80J på Google TV, som ersätter Android TV. Det är lite mer strömlinjeformat än Android, och det går mycket smidigt. Vi upplevde inga fel när vi använde det heller.

Google TV innehåller annonser på hemsidan och i appbutiken. Även om du kan välja bort anpassning av annonser kan du inte välja bort att få annonser eller föreslaget innehåll.

Fjärrkontroll

Sony A80J levereras med en liknande fjärrkontroll som Sony A90J OLED, men den har inte samma rörelseaktiverade bakgrundsbelysning och kommer i svart yta. Den har appgenvägar och kan användas som en universell fjärrkontroll, även om den här funktionen beror på enheten och regionen. Vi fick det att arbeta med PS5, men till exempel inte vår Blu-ray-spelare. Det fungerar med Android TV Remote-appen och dess röstkommandofunktion kan användas för att ändra ingångar och volym, justera vissa inställningar och söka i appar.

Skillnader mellan storlekar och varianter

Vi testade 55-tums Sony A80J OLED (XR-55A80J), som också finns i storlekarna 65 tum (XR-65A80J) och 77 tum (XR-77A80J). För det mesta förväntar vi oss att våra resultat också gäller för dessa modeller. Som sagt, vi har sett några rapporter om att 77-tums skärmen har en blank yta, mer typiskt för andra OLED, istället för den halvblanka beläggningen som ses på vår 55-tumsmodell.

StorlekPanelModellDesign
55″OLEDXR-55A80J”Semi-gloss finish”
65″OLEDXR-65A80J”Semi-gloss finish”
77″OLEDXR-77A80J”Glossy finish”

Om du stöter på en annan typ av panel eller om din Sony A80J inte motsvarar vår recension, låt oss veta, så uppdaterar vi den. Observera att vissa tester, som grå enhetlighet, kan variera mellan enskilda enheter.

Jämfört med andra TV-apparater

Sony A80J är en utmärkt all-TV med många funktioner och fantastisk bildkvalitet tack vare OLED-panelen. Det fungerar mycket lik Sony A90J OLED, förutom att det saknar XR OLED Contrast Pro-kylfläns som gör att A90J kan slå mycket höga toppar av ljusstyrka i HDR, och den finns i en 77 tum storlek i motsats till en 83 tum. Tyvärr har den inte fått VRR-stöd än, till skillnad från många andra konkurrerande TV-apparater.

Snäppet bättre Sony A90J OLED

Sony A80J OLED och Sony A90J OLED är väldigt lika TV-apparater överlag, och båda erbjuder fantastisk bildkvalitet i ett premium, välbyggt paket. Med detta sagt använder A90J Sonys nya kylflänsteknik, vilket gör att den blir ljusare i HDR, även om skillnaden är relativt liten. A90J har också en bättre fjärrkontroll med rörelsesaktiverad bakgrundsbelysning. Den andra stora skillnaden är att A90J finns i storlekarna 55, 65 och 83 tum, medan A80J finns i storlekarna 55, 65 och 77 tum. Om ingen av dessa är dealbreakers är A80J fortfarande ett utmärkt val som utför ungefär samma som dess dyrare syskon.

Läs hela recensionen här: Sony A90J OLED TV Resension

Slutsats

Sony A80J är en utmärkt TV för blandad användning. Det fungerar bra i mörka rum, oavsett om du spelar eller tittar på film, tack vare det nästan oändliga kontrastförhållandet. Det har också en nästan omedelbar svarstid, så rörelse ser tydlig ut i snabbt rörligt innehåll som sport eller videospel. Det blir inte alltför ljust för HDR, men HDR-innehåll ser fortfarande fantastiskt ut på grund av sin OLED-panel och breda färgskala.

Fördelar:

  • Nära oändligt kontrastförhållande.
  • Bilden förblir korrekt vid de flesta betraktningsvinklar.
  • Nästan omedelbar svarstid för smidig rörelse.

Nackdelar:

  • Kan vara känslig för permanent inbränning.
  • Det kanske inte är tillräckligt ljust för mycket soliga rum.

1 svar på ”Sony A80J OLED TV – Recension och test”

Lämna en kommentar